Home Praktisch reisadvies 16x mijn mooiste reiservaringen in twintig jaar reizen

16x mijn mooiste reiservaringen in twintig jaar reizen

Door Karlijn

In 2002 vloog ik voor het eerst naar de andere kant van de wereld, voor een backpackreis naar Australië. Het begin van een levenslange reisverslaving! Ik bezocht sindsdien zo’n tachtig landen en maakte vier wereldreizen, dus er is heel wat om op terug te blikken. Tijd om mijn zestien mooiste reiservaringen eens op een rijtje zetten en je hopelijk wat inspiratie voor komende reizen te bieden. In willekeurige volgorde, want kiezen is al moeilijk genoeg. 

Palawan Tao

1. De vijfdaagse boottocht van Coron naar El Nido in de Filipijnen

Het is alweer negen jaar geleden dat we deze boottocht met Tao maakten en ik denk er nog heel vaak aan terug. We vertrokken vanuit Coron op het eiland Palawan en voeren met een vrij basic boot naar de mooiste, meestal onbewoonde eilanden. We snorkelden in de kraakheldere zee, aten verse vis op de boot en sliepen in hutjes op het strand. Geen douches, geen wifi, geen telefoonbereik: helemaal niks. Alleen soms een karaokemachine in een lokaal vissersdorpje, want we waren tenslotte op de Filipijnen. Ik ben nog nooit in mijn leven zo relaxed geweest.

grote trek Tanzania

2. De oversteek van duizend gnoes in Tanzania

Onze hele Tanzania-reis was een aaneenschakeling van hoogtepunten, maar het gaafste was toch echt de oversteek van duizend gnoes, die door de Mara-rivier van Kenia naar Tanzania galoppeerden. De oversteek van de gnoes is de heilige graal van de grote trek en onze gids waarschuwde ons wel honderd keer dat we dit spektakel waarschijnlijk niet zouden zien. Mensen wachten er dagen op en wij hadden maar een paar uurtjes. Maar we zagen het wel, en hoe. Eén van de gaafste dingen die we ooit hebben meegemaakt.

3. De Mount Everest Base Camp Trek in Nepal

Je hoort mij niet zeggen dat het alle dagen feest was. Of dat ik soms niet het liefste de eerste de beste helikopter terug naar Kathmandu wilde pakken. Maar toch was de Mount Everest Base Camp Trek één van mijn mooiste reiservaringen. Zestien dagen liepen we door de Himalaya. We bereikten Mount Everest Base Camp, beklommen de Chola Pas en staken een enorme gletsjer over in een sneeuwbui. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik die tocht echt heb volbracht. Het was zo fijn om elke dag maar één doel te hebben: het volgende teahouse halen. En onderweg de mooiste foto’s maken natuurlijk.

4. Overland van Istanbul naar Beijing reizen

Het is niet bepaald één ervaring, want onze overlandreis van Istanbul naar Beijing duurde vier maanden. Toch zet ik hem erbij, juist omdat we deze reis overland maakten. Ik vind het nog steeds zo’n gaaf idee dat we zonder te vliegen dat hele stuk hebben afgelegd. Dwars door Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en China. Allemaal bijzondere landen en een reis die ik elke reiziger kan aanraden.

Helikopter Kauai

5. Met een open helikopter over Kauai, Hawaii vliegen

Hawaii is één van mijn favoriete bestemmingen en Kauai is veruit mijn favoriete eiland op Hawaii. Dit is een woest, ruig eiland en 80% is ontoegankelijk voor verkeer. Wil je het eiland echt goed zien, dan moet je wel in een helikopter stappen. Ik wilde natuurlijk ook per se goede foto’s, dus werd het een helikoptertour met open deuren. Aan de ene kant doodeng, aan de andere kant fantastisch gaaf. De watervallen, de jungle, de grillige Napali Coast en de valleien: spectaculair.

Ballonvaart Cappadocië

6. Met een luchtballon boven Cappadocië zweven

Nog zo’n highlight vanuit de lucht: onze ballonvaart in Cappadocië in Turkije. Cappadocië is sowieso al één van de mooiste gebieden ooit, maar vanuit de lucht was het helemaal fantastisch. We zweefden tussen de grillige, gekleurde pieken, tussen valleien en net over rotsrandjes. Mooier wordt het niet.

Mooiste reiservaringen: van Egypte tot Frans-Polynesië

7. De graven in de Vallei der Koningen Luxor

Heel Egypte blies me omver, want ik vond alles daar geweldig. De piramides, de tempels, de feluccatocht, de foodtour in Cairo. Maar het meest onder de indruk was ik van de Vallei der Koningen in Luxor, waar we ’s ochtends al heel vroeg waren. Hier liggen de tombes van de farao’s en je weet niet wat je ziet. Al dat beeldhouwwerk, de kleuren en en schilderingen die samen talloze verhalen vertellen. Ik ken geen andere plek die hiermee te vergelijken is.

8. Walvissen horen zingen in Frans-Polynesië

Snorkelen in Frans-Polynesië is sowieso al een feest, want je zwemt regelmatig vrolijk tussen tientallen haaien en roggen. We wilden ook wel eens kijken of we met walvissen konden snorkelen bij Moorea. Bij de eerste aanblik van een walvisstaart sprongen we het water in. Geen walvis meer in zicht (vond ik eigenlijk niet zo erg), maar we hoorden twee dieren wel tegen elkaar zingen. De tranen sprongen er onder water van in mijn ogen.

Varanasi ghats

9. Zonsopkomst in Varanasi, India

India barst van de bijzondere ervaringen en ik kan er zo tien noemen. Maar onze ochtend in Varanasi vond ik echt magisch. We voeren bij zonsopkomst langs de ghats, waar mensen baden, zich wasten en allerlei rituelen uitvoerden. Was lag te drogen langs het water, pelgrims zongen in de straten, koeien liepen overal in de weg. Langs het water cremeerden de mensen hun familieleden, open bloot, zonder geheimzinnigheid. Varanasi is een unieke wereld, waar veel dingen nog steeds gaan zoals ze al eeuwen gaan. Ga het vooral zelf beleven voordat het echt verandert.

Mooiste reiservaringen

10. Offroad rijden in Francois Peron NP in West-Australië

Ga je naar West-Australië, zorg dan dat je een 4WD hebt en rijd naar Francois Peron National Park. Dit natuurgebied heeft geen verharde wegen, alleen wegen van los zand en je kunt hier geweldig rondracen met je auto. Wij zagen op één dag jagende dolfijnen, een zeekoe met jong, haaien, roggen en een thorny devil. We kampeerden aan zee op een camping waar maar drie andere tenten stonden (op ruime afstand) en genoten van een prachtige zonsondergang. Australië op z’n best.

Snake dance Rah Island

11. Ons welkom op Rah Island, Vanuatu

Ook in Vanuatu beleefden we mooie momenten genoeg. Op de rand van een vuurspuwende vulkaan staan is bijvoorbeeld best spannend. Ook het land diven was fantastisch om te zien. Maar ons verblijf op het zeer afgelegen Rah Island sloeg alles. We waren de enige toeristen in de verre omtrek en we werden door zo’n beetje elke bewoner van het eiland persoonlijk welkom geheten. Op zondag mochten we mee naar de ‘moving church’, waar de bewoners elke week zingend en dansend hun liefde voor God vieren. Voor ons werd een complete welkomstdans opgevoerd en we kregen prachtige bloemenslingers omgehangen.

12. Acht dagen op de Galapagos Islands

Toen we in 2009 voor het eerst op wereldreis gingen, was één ding zeker: we wilden in elk geval naar de Galapagos Islands. We maakten daar een achtdaagse boottocht en dit is nog altijd één van onze mooiste reiservaringen ooit. Vogels met blauwe voeten die niet bang voor je zijn, zeehonden en pinguïns die gezellig een stukje met je meezwemmen, enorme leguanen, uitvliegende albatrossen, vulkanen en witte stranden: de Galapagos Eilanden zijn een magische wereld.

13. Een basic tocht over de Altiplano in Bolivia

Onze reis door Bolivia en Peru dateert alweer uit 2006, maar staat nog steeds te boek als één van onze mooiste reizen ooit. Het hoogtepunt: in drie dagen van Chili naar Bolivia reizen, via de Altiplano en Salar de Uyuni. In een oude 4WD reden we langs rode, turquoise en witte meren, langs roze flamingo’s en rokende vulkanen. We sliepen bij -20 graden in een gebouwtje zonder ramen en voorzieningen waren er vrijwel niet, maar dat maakte niets uit. De landschappen waren zo overweldigend mooi dat die tocht nog dagen had mogen duren.

Festival Bhutan

14. Een wervelend festival in Bhutan

Bhutan is een fantastische reisbestemming, zeker als je er ook een festival bezoekt. Wij hadden onze reis gepland rond het jaarlijkse meerdaagse festival in de dzong van Punakha en dit werd één van mijn mooiste reisdagen. De Bhutanezen met in hun mooiste traditionele kleding, de eeuwenoude dansen en de kleurrijke kostuums: ik had het gevoel dat ik in de National Geographic terecht was gekomen.

15. De vele lieve gebaren van mensen in Iran en Myanmar

Dit is enorm valsspelen, maar ik kon niet kiezen. Nergens ter wereld heb ik zulke lieve mensen ontmoet als in Iran en Myanmar. De mensen in Myanmar maakten onze hele reis onvergetelijk. Het gebeurde zo vaak dat ik een sjaal of ander cadeautje toegestopt kreeg van de vrouwen in Myanmar, dat ik alleen met heel veel moeite kon teruggeven. In Iran kreeg ik een haarspeld cadeau van een vrouw in een restaurant. Een appel van een man die langs kwam rijden en meteen enthousiast stopte toen hij ons zag. Ik genoot altijd van de giechelende Iraanse meisjes die met me kwamen kletsen. Iraniërs die ons uitnodigden voor thee, zonder iets terug te willen. Of spontaan met tips kwamen voor het lekkerste ijs van de stad, als we ergens in een reisgids stonden te kijken. Beide landen zijn prachtig, maar het waren de mensen die voor de unieke ervaring zorgden.

16. Met een cargocruise naar de Marquesas in Frans-Polynesië

Frans-Polynesië staat maar liefst twee keer in deze lijst, want onze reis naar de afgelegen eilandengroep de Marquesas mag hier echt niet ontbreken. We kozen voor een boottocht met de Aranui, een schip dat deels cargo en deels cruise is. Zonder de Aranui zouden de eilanden niet bevoorraad kunnen worden en de boot is dan ook een life line voor de lokale eilandbewoners. Dat maakt deze tocht uniek en ik heb ontzettend genoten van elke minuut. Elke dag weer een nieuw spectaculair eiland, zien hoe de goederen in- en uitgeladen werden en de fantastische medewerkers aan boord: een unieke ervaring waar ik met een grote glimlach aan terugdenk. Puur geluk!

Fatu Hiva Marquesas zonsondergang Dansen Marquesas Frans-Polynesie

Nog meer tips?

Dit was mijn lijst van zestien mooiste reiservaringen maar af voelt ‘ie niet. Want ik had nog best even door kunnen gaan. De eerste aanblik van Machu Pichu. Het zien van de Taj Mahal. Twee weken relaxen op Bali. Solo met de bus door Nieuw-Zeeland reizen. Hiken op gletsjer Perito Moreno. De hondensledetocht in Lapland en daar het Noorderlicht bewonderen. Zwemmen bij One Foot Island op de Cook Islands. Roadtrippen op IJsland. De lijst is eindeloos!

Ook leuk om te lezen

21 Reacties

Charlotte 20 april 2020 - 19:41

Hoi Karlijn!

Wat een leuk artikel! En wat gaaf dat Tanzania er tussen staat! ?

Op naar nog veel meer mooie ervaringen…over een tijdje!

Groetjes,
Charlotte

Antwoord
Karlijn 21 april 2020 - 09:11

Dankjewel Charlotte! En natuurlijk staat Tanzania ertussen, was één van mijn allermooiste reizen :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 21 april 2020 - 08:34

Ik krijg gewoon kippenvel als ik dit lees. Zoveel mooie reiservaringen! Ik zou zo ontzettend graag weer reizen willen plannen, ik mis het echt. Ik wacht echter geduldig af, en hoop dat we snel weer mogen!

Antwoord
Karlijn 21 april 2020 - 09:11

Oh, ik mis het ook! Natuurlijk is reizen maar bijzaak als het gaat om gezondheid, maar het is wel een belangrijke bijzaak ;) Ik hoop ook dat we dit jaar nog weg mogen!

Antwoord
Yvonne 29 januari 2024 - 18:35

Hoi Karlijn, Wat een trips zeg. Indrukwekkend.
Varanasi was uitermate bijzonder met lijkverbranding, en ’s avonds in een bootje aanschouwen van de rituelen. Ik werd er zelfs emotioneel van.
Ben je al naar Madagascar geweest? Hele lieve (en heel arme) mensen én vreselijk slechte wegen🤣 maar de dieren zijn zó byzonder!

Antwoord
Karlijn 29 januari 2024 - 20:03

Hoi Yvonne, Varanasi is zo speciaal inderdaad! Madagascar staat hier nog op de lijst, lijkt me een prachtige bestemming :)

Antwoord
Rachel Kromdijk 21 april 2020 - 10:10

Je hebt prachtige plekken gezien op de wereld, stiekem jaloers.. wat een prachtige reizen hebben jullie gemaakt zeg.

Antwoord
Karlijn 21 april 2020 - 10:15

Dat is zeker zo! Ik heb echt veel geluk gehad dat we deze reizen konden maken :)

Antwoord
Jessica 22 april 2020 - 11:51

Je hebt al zo veel prachtige reizen gemaakt <3 Fijn om een beetje mee na te genieten van die mooie plekken :)

Antwoord
Karlijn 22 april 2020 - 20:21

Dank je! Niet normaal eigenlijk, hoeveel moois we al hebben mogen zien :)

Antwoord
Malou 22 april 2020 - 15:01

Leuk artikel om te lezen! Mooie ervaringen zeg. Jullie zijn op zoveel prachtige en unieke plekken geweest. Het mooiste vond ik het stukje over de mensen in Iran en Myanmar.
Hopelijk kunnen we snel weer nieuwe herinneringen maken.

Antwoord
Karlijn 22 april 2020 - 20:21

Dat is leuk om te horen, dank je wel! Ik hoop ook dat we allemaal snel weer uit kunnen kijken naar iets leuks. Een uurtje op een terras zou al fantastisch zijn ;)

Antwoord
Malou 29 april 2020 - 09:46

Zeg dat wel. Daar zou ik ook al heel blij mee zijn zeg. ;-)
Heb ook nog wel een tip voor jou! Eilandhoppen in het Oost-Caribisch gebied. Gave natuur en mooie stranden. Dominica, St. Lucia, Bequia etc. Zoveel eilanden om uit te kiezen!

Antwoord
Karlijn 29 april 2020 - 12:35

Dat is een hele goede tip! Het Caribisch gebied is echt een regio waar we nog vrijwel niets gezien hebben. Thanks :)

Antwoord
Lotte 5 mei 2020 - 13:44

Wat een heerlijke terugblik is dit! Welke bestemmingen staan er – voor als het weer mag – hoog op je verlanglijstje?

Antwoord
Karlijn 5 mei 2020 - 16:53

Dank je Lotte! We hebben onze prachtige Oeganda/Rwanda-reis naar eind december verzet, dus ik hoop dat we die dan kunnen maken. En eigenlijk hoop ik hetzelfde voor onze drie weken Italië, maar goed. Verder staan heel hoog op de lijst: Namibië, Lofoten en Falklands/South Georgia. Maar voorlopig ben ik al blij als ik een keer uit eten kan in Veldhoven ;)

Antwoord
Marlies 31 juli 2020 - 12:44

Hoi Karlijn, zo leuk om jouw verhalen te lezen in deze tijden! Lekker wegdromen:).

Antwoord
Karlijn 31 juli 2020 - 14:48

Hoi Marlies, wat lief, dank je! Ik twijfel soms of ik moet blijven bloggen, aangezien dit soort reizen er voorlopig niet in zitten, maar je hebt gelijk: dromen is ook fijn :)

Antwoord
Persoonlijke terugblik op 2020: wat ik wél en niet heb gedaan - Karlijn Travels 30 december 2020 - 14:20

[…] moet ik eerlijk zeggen dat ik dit jaar vanaf het begin al niet echt voelde. We waren net terug van een reis van een half jaar (goddank dat we die reis in 2019 maakten) en de eerste maanden thuis moeten we altijd onze draai […]

Antwoord
Marcella 29 januari 2024 - 21:30

Wat maak je toch altijd gave en bijzondere reizen! Heerlijk om deze samenvatting te lezen :-)

Antwoord
Karlijn 30 januari 2024 - 09:35

Dank je wel! Het waren inderdaad allemaal fantastische trips :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.