Turkmenistan

Land Turkmenistan

Darvaza-krater

Turkmenistan is de meest gesloten ‘Stan’ in Centraal-Azië, bijna een soort Noord-Korea. Ik was er vast nooit gekomen als ik niet overland van Istanbul naar Beijing was gereisd. Turkmenistan heeft enkele bijzondere bezienswaardigheden, met de Darvaza-krater als absoluut hoogtepunt. 

Turkmenistan Ashgabat
Cultuur Turkmenistan
Kameel Tukrmenistan

Alle artikelen

Tips en inspiratie voor
Turkmenistan

Bestemming – Post tag filter
Dervaza krater Turkmenistan

Turkmenistan

De Darvaza-krater in Turkmenistan: voor de poorten van de hel

Lees meer
Reizen naar Turkmenistan

Turkmenistan

Reis Turkmenistan: de meest bizarre Stan van Centraal-Azië

Lees meer
Buchare Oezbekistan

Oezbekistan

15 foto’s waardoor je meteen naar Centraal-Azië wilt reizen

Lees meer

Vraag en antwoord

Veelgestelde vragen over Turkmenistan

Lees hier de antwoorden over veelgestelde praktische vragen over Turkmenistan.

Wat is de beste reistijd voor Turkmenistan?

De beste reistijd voor Turkmenistan is het voor- en najaar. In de zomer is het erg heet en in de winter juist erg koud.

Is Turkmenistan veilig?

Turkmenistan is een veilig land, maar dat geldt alleen als je je aan de regels houdt. Wij liepen per ongeluk een keer in de schaduw langs het presidentiële paleis en toen werden we meteen teruggefloten, want we liepen te dicht langs de muur. We hadden het idee dat toeristen goed in de gaten werden gehouden, dus gedraag je netjes.

Heb je een visum nodig voor Turkmenistan?

Ja, dat is nodig. Je kunt het visum kopen als je Turkmenistan binnenkomt, als je tenminste een uitnodigingsbrief van je reisorganisatie hebt. Het is mogelijk om je visum vooraf te laten regelen door een visumdienst, maar dat is een dure optie en je bent je paspoort dan een tijdje kwijt.

Kun je zelf rondreizen in Turkmenistan?

Sinds corona is het niet meer mogelijk om Turkmenistan op eigen houtje te bezoeken. De grenzen zijn sinds maart 2023 weer open en er worden visa afgegeven, maar alleen als je een tour boekt. Voorheen kon je als individuele reiziger wel een transitvisum krijgen, dus het is de vraag of de regels binnenkort weer veranderen. Caravanistan is een handige site om het laatste nieuws te bekijken.

Georganiseerde rondreis Turkmenistan

Je moet dan ook een georganiseerde reis boeken om Turkmenistan te kunnen bezoeken. Dat kan via Dimsum Reizen. Wij boekten bij hen destijds onze individuele reis en dat is prima bevallen. Dimsum is een Centraal-Azië-specialist. Wil je met een groepsreis op pad, waarbij je ook andere Stan-landen bezoekt? Dan hebben Sawadee, Djoser en G Adventures (internationale reisorganisatie) mooie reizen voor je.

Is Turkmenistan de moeite waard?

Ik zou Turkmenistan niet als losse reisbestemming bezoeken. Je hebt er niet lang nodig en je kunt je bezoek makkelijk combineren met Kirgizië, Oezbekistan en/of Tadzjikistan. Het is mooi om de verschillen tussen de diverse Stan-landen te zien. Turkmenistan was voor mij te gesloten en vreemd om het als bestemming op zich te zien. Ik had continu het gevoel dat we in de gaten werden gehouden en dat voelt niet prettig.

Scroll naar boven