Home Midden-Oosten Ballonvaart Cappadocië: zweven door sprookjesachtige valleien

Ballonvaart Cappadocië: zweven door sprookjesachtige valleien

Door Karlijn

Het is nog donker als we Göreme uitrijden. Ondanks dat het pas vijf uur ’s ochtends is, is het al druk op de weg. Busjes rijden af en aan en langs de weg lichten stukken gras op door de vele luchtballonnen die klaar zijn om op te stijgen. Mijn hart klopt wat sneller en ik twijfel even of ik wel durf. Maar dan stopt onze bus en we zien onze piloot Mike zwaaien. Opeens ben ik helemaal klaar voor onze ballonvaart in Cappadocië.

Ballonvaart Cappadocië

Cappadocië: beste plek voor een ballonvaart in Turkije

Cappadocië is een van de beste plaatsen ter wereld om een ballonvaart te maken. De wind is meestal gunstig en de locatie kan niet spectaculairder. De valleien van Cappadocië zijn grillig, met bizarre rotsformaties, hoge pieken en geschilderd in alle kleuren van de regenboog. Het maken van een ballonvaart stond hoog op onze verlanglijst en we hadden die van ons al een tijd geleden geboekt. Bij Butterfly Balloons, met de beste piloot van de regio, Engelsman Mike Green.

De ballonvaart Cappadocië begint met een goed ontbijt

De wekker ging om kwart over vier. Bij Butterfly Balloons kregen we eerst een ontbijt, met fruit, broodjes en cake. Toen het tijd was om te vertrekken naar de opstijgplaats, sloeg de spanning toe. We reden een donker Göreme uit, maar de bedrijvigheid langs de weg was enorm. De eerste ballonnen maakten zich klaar om op te stijgen en grote ballonnen lagen in velden te wachten op lucht. Overal zag ik de vlammen van ballonnen omhoog schieten en opeens had ik mijn twijfels. Wat is zo’n ballon een groot ding, en hoe gaan we in hemelsnaam met zo’n bak vol mensen de lucht in?

Ballonvaart Cappadocië

Beste piloot van Cappadocië

Meer tijd om te piekeren was er gelukkig niet. De bus stopte en piloot Mike Green zwaaide ons toe. We mochten meteen instappen en Ward en ik stonden als eerste in onze bak. Mike is zo’n kerel waar je meteen alle vertrouwen in hebt. Een laconieke Engelsman met vijftien jaar ervaring met vliegen in Cappadocië en volgens locals de beste piloot van de regio. Met Mike ging het helemaal goed komen.

Ballonvaart Cappadocië

Zweven over de rand

Langzaam werd het lichter. Ik keek naar de vallei onder me, waar al tientallen ballonnen hingen. Sommige hoog boven de bergen, anderen er midden tussenin. Mike stuurde nog wat extra gas de ballon in en opeens waren we los. We zweefden over de rand van de vallei, richting de rozerode pieken van de Red Valley. Onder ons rotsformaties in de vorm van paddenstoelen, gelegen tussen groene velden. Naast ons en voor ons andere ballonnen. Geen geluid, alleen af en toe een geraas als Mike gas bij gaf. Zweven in een luchtballon is de meest relaxte manier van vliegen die ik kan bedenken.

Ballonvaart Cappadocië

Ballonvaart Cappadocië: laveren tussen rotspieken

Ik had verwacht dat we hoog boven de valleien zouden vliegen. Maar in plaats daarvan vlogen we laag tussen de rotsen door. Soms stuurde Mike ons net over de top van een steile piek. We zweefden langs kleurrijke rotsformaties en soms konden we de bomen bijna aanraken. We maakten een perfecte slalom langs donkerrode rotspieken en zagen een eenzame vos de hoogste piek op rennen. Omdat het de dag van tevoren uren had geregend, kwam de regenboog aan kleuren in de valleien nog beter tot haar recht.

Ballonvaart Cappadocië

Hoog boven de grond in een luchtballon

Het laatste stuk vlogen we ruim een kilometer boven de grond, deels door de wolken. Dat was spannender dan het vliegen door de vallei, maar het was ook geweldig om zo ver te kunnen kijken. Na ruim een uur in onze luchtballon moesten we gaan landen. Eerst op een mooi veldje, waar de grondcrew alleen niet bij ons kon komen. Mike steeg weer op een koos een andere plek, waar hij ons op een meter van een richel neerzette (en vervolgens naadloos op de trailer). Perfect! De champagne stond al klaar, met aardbeien en chocoladecake als toetje. Wat een fantastische ervaring. Mocht je ooit naar Cappadocië gaan, dan mag je een ballonvaart eigenlijk niet missen!

Ballonvaart Cappadocië

Meer lezen over Turkije?

Ook leuk om te lezen

63 Reacties

Maud 6 mei 2015 - 16:17

Ik kan maar één woord bedenken. WAUW! Ohja, en JALOERS! Geweldigggg!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:44

Dank je Maud :) ! Het was inderdaad super, een ervaring om nooit te vergeten!

Antwoord
Manouk 6 mei 2015 - 16:21

Lijkt me supergaaf!! Leuk dat je zo actief bent op de blog en dat we je reisavonturen goed kunnen volgen :) Geniet er nog van! Liefs!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:43

Leuk dat je meeleest Manouk! Ik ben benieuwd of het vol blijf houden om zo actief te bloggen, dat zal ook een beetje van de staat van het internet afhangen de komende maanden. Maar tot nu toe vind ik het superleuk om te doen!

Antwoord
Jenny 6 mei 2015 - 16:25

Gaaaaaf!!!!

Ik heb de ballonnen in Capadocië over zien varen, maar ik heb er (helaas) niet ingezeten. Wel maakte ik in ballonvaart over de tempels van Bagan in Myanmar, dat was ook een zeer unieke ervaring.

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:41

Oe, die ballonvaart in Myanmar had ons ook geweldig geleken! We hebben het daar toen niet gedaan, maar wel altijd gezegd: als we de kans krijgen om ergens anders in een ballon te stappen, dan doen we dat meteen. Gelukkig was het hier in Cappadocië zover!

Antwoord
Marjolijn 6 mei 2015 - 16:28

Wauw, wat geweldig! Heel leuk jullie filmpje en je hebt weer prachtige foto’s gemaakt. Een ballonvaart lijkt me absoluut een heel bijzondere ervaring, wie weet… :-)

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:39

Dank je Marjolijn! Mocht je ooit de kans krijgen om in een ballon te stappen, dan zou ik het zeker doen. Zo’n geweldig gevoel om over een mooi landschap te zweven!

Antwoord
Linda | Meisje van de Wereld 6 mei 2015 - 16:41

Wauw, wat ziet dat er magisch uit! Soms is het toch wel de moeite waard om vroeg je bed uit te komen…

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:38

Dat was het ook echt! Vroeg opstaan voor een ballonvaart is inderdaad geen enkel probleem :)

Antwoord
Ester 6 mei 2015 - 16:50

Ja, wat een droom! Mooi Karlijn :-)

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:37

Dank je Ester! Het was zo ontzettend mooi!

Antwoord
Stephanie 6 mei 2015 - 16:59

Ohh een ballonvaart is zó leuk hè! En wauw, dat uitzicht is echt amazing!!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:37

Helemaal mee eens Stephanie :) !

Antwoord
Lisette | Travellust.nl 6 mei 2015 - 17:01

Lijkt me doodeng, maar inderdaad een must bij een bezoek aan Cappadocië!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:37

In het begin vond ik het ook eng, maar zodra we de lucht in waren, was dat gevoel gelukkig helemaal weg. Zo’n prachtige ervaring :) !

Antwoord
Monique Derwig 6 mei 2015 - 17:09

Super om te lezen, een echte must!
Maar ik kan me je kriebels wel voorstellen!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:36

Dank je Monique! Ik kreeg het inderdaad even benauwd, maar dat was gelukkig heel snel over. Daarna was het alleen maar genieten!

Antwoord
Anita - Reisvlinder.nl 6 mei 2015 - 17:32

Wauw! Staat meteen bijgeschreven op m’n bucketlist. Echt schitterend!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:35

Het is inderdaad echt een aanrader, ik vond het een van de mooiste ervaringen ooit :) !

Antwoord
Robert | Traveljunks 6 mei 2015 - 17:50

Ziet er te gek uit zeg! Een ballonvaart staat hoog op onze wenslijst. Heb zitten zoeken naar een optie in Chili, maar kan niet echt iets vinden. Dan maar volgend jaar in Down Under :-)

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:34

Een ballonvaart in Australië klinkt mij ook niet verkeerd in de oren! Genoeg spectaculaire landschappen om overheen te vliegen :)

Antwoord
Bianca 6 mei 2015 - 18:22

Wat mooi!! Niet alleen het uitzicht maar ook met al die mede-ballonvaarders! Wauw!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:33

De andere ballonnen maakten het inderdaad nog spectaculairder! Zo’n mooi gezicht, al die ballonnen boven dat prachtige landschap :)

Antwoord
Linda 6 mei 2015 - 18:27

O wat mooi! Leuke blog!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:32

Dank je Linda!

Antwoord
eva - eighty7 6 mei 2015 - 18:28

Jaaaaa heel gaaf dit! Tof filmpje ook

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:32

Dank je Eva!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 6 mei 2015 - 19:24

Fantastische ervaring lijkt me! Ik heb last van verlammende hoogtevrees en zou niet zo snel aan boord van zo’n geval stappen, maar door jouw verhaal klinkt het bijna alsof ik het zelfs zou durven. En grappig dat de bestuurder van de ballon ook een piloot wordt genoemd, haha!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:31

Het was inderdaad geweldig! Jammer dat je zo’n hoogtevrees hebt, al schijnt het in een ballon best mee te vallen. Dus wie weet ;)

Antwoord
Esther 6 mei 2015 - 20:04

Wauw! Wat een prachtige ervaring! Ik heb ook last van hoogtevrees, maar voor dit zou ik toch even de tanden stijf op elkaar zetten en gaan! Veel plezier verder nog;)

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:30

Hoi Esther, het is de moeite waard om je hoogtevrees hiervoor te overwinnen! Het schijnt ook dat je er geen last van hebt vanuit zo’n ballon, dus wie weet valt het best mee!

Antwoord
De Wandelgek 6 mei 2015 - 21:08

Wat ontzettend gaaf! Dat filmpje is ook erg geslaagd maar wat wil je ook met zo’n laandschap als achtergrond. De moeite van het vroege opstaan dubbel en dwars waard lijkt me :-)

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:29

Dank je! Vroeg opstaan was inderdaad helemaal geen probleem voor zo’n gave ervaring!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 6 mei 2015 - 22:18

Jaaaaa, heel mooi! Gave foto’s en filmpje! Tijdens mijn eerste keer in Cappadocië had ik met mijn magere studentenbudget geen geld voor een luchtballonvaart, en daar heb ik altijd spijt van gehad… Dus enkele jaren geleden ben ik teruggegaan om alsnóg die ballontocht te doen en ik vond het super!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:27

Hoi Edith, wat gaaf dat je bent teruggegaan om het alsnog te doen! Ik kan het me helemaal voorstellen, het is zo’n gave ervaring! Jammer dat het zo duur is, maar wel elke cent waard :)

Antwoord
Sabine 7 mei 2015 - 05:10

Wauw, dat ziet er echt supermooi uit! Maar ik denk niet dat ik daar ooit in stap met mijn hoogtevrees… Vanaf de grond is het ook al mooi zo te zien :)

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 06:26

Hoi Sabine, ik heb zelf geen hoogtevrees, maar het schijnt dat je daar vanuit een luchtballon geen last van hebt! Dus misschien… ;) Maar je hebt gelijk, vanaf de grond is Cappadocië ook meer dan geweldig!

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 7 mei 2015 - 09:20

In één woord GEWELDIG! Wat supergaaf zeg om met zoveel luchtballonnen over Cappadocië te ‘varen’! :-) Cappadocië is na het zien van je filmpje en foto’s gelijk met een tiental plaatsen op mijn wishlist omhoog geschoten, top! :-D

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 19:13

Hoi Sieds, dat is leuk om te horen! Cappadocia heeft mij echt omver geblazen. Ik had verwacht dat het mooi zou zijn, maar het gebied kan zich meten met de mooiste natuurparken waar ik ooit ben geweest. Er komen nog veel meer foto’s en verhalen aan!

Antwoord
Ria 7 mei 2015 - 10:06

Gaaf!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 19:12

Was het ook echt :) !

Antwoord
Yvon 7 mei 2015 - 15:08

Zó mooi! (ik zeg het nog maar eens ;)) Het doet me denken aan de regenboogbergen in China, met al die verschillende kleuren in de rotsen.

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 19:11

Dat klopt inderdaad! Die Chinese bergen hopen we ook te bezoeken deze reis, die zien er supergaaf uit! Bijna nep :)

Antwoord
Malou 7 mei 2015 - 19:55

Wauw! Ziet er echt heel mooi uit.

Antwoord
Karlijn 7 mei 2015 - 20:05

Het was ook echt geweldig!

Antwoord
Rianne 7 mei 2015 - 22:54

Waaaauw wat gaaf! Wat een ervaring moet dat zijn! Je hebt trouwens echt een hele mooie blog (en wat een reizen haha), ik ga je volgen!

Antwoord
Karlijn 8 mei 2015 - 09:02

Dank je Rianne :) Super dat je me gaat volgen! De ballonvaart was inderdaad fantastisch, een van de mooiste dingen die we ooit hebben gedaan!

Antwoord
Linda | One Day Trip 8 mei 2015 - 16:25

Wow!! Die foto’s! En dat filmpje! Echt super stoer dat je het hebt gedaan. Ik ben zo’n schijterd, maar dit is echt iets dat je gewoon gedaan moet hebben. Super vet.

Antwoord
Karlijn 9 mei 2015 - 09:28

Dank je Linda! Ik ben ook een enorme angsthaas hoor, maar dit was echt zo gaaf! Toen ik eenmaal in dat mandje stond dan, daarvoor had ik ook mijn twijfels ;)

Antwoord
Linda | One Day Trip 9 mei 2015 - 09:54

Dat maakt het extra stoer dat je het hebt gedaan! Dan voelt het daarna denk ook echt als een overwinning, dat je het hebt gedaan ondanks je angst.

Geniet nog van jullie reis!!

Antwoord
Karlijn 10 mei 2015 - 15:04

Dank je Linda, dat gaat zeker lukken :) !

Antwoord
Linda 11 mei 2015 - 19:46

een ballonvaart staat heel hoog op mijn lijstje, ook al heb ik enorme hoogtevrees :P En dan lijkt het me heel bijzonder om dat in zo’n mooi gebied te doen

Antwoord
Karlijn 12 mei 2015 - 15:29

Hoi Linda, het gevoel van zweven in zo’n ballon is zo gaaf! Ik hoop dat je de kans nog eens krijgt en je hoogtevrees kunt overwinnen :)

Antwoord
Marcella 15 mei 2015 - 11:05

Wat onwijs gaaaaf Karlijn! Mooi filmpje zeg, wat een bizar tof landschap! En je foto’s zijn ook erg mooi geworden <3 Het lijkt me doodeng in zo'n ballon (vooral op 1km hoogte), al is het uitzicht echt te gek natuurlijk. Wauww! Wat een held trouwens, dat Mike de ballon echt exact op de trailer neerzet.

Antwoord
Karlijn 15 mei 2015 - 16:46

Toen Mike zei dat hij de ballon op de trailer ging zetten, zei ik ook: ‘haha’. Maar hij deed het mooi wel, met een beetje hulp vanaf de grond ;) Wat een piloot! Ik vond het ballonvaren zelf supergaaf, al had ik het voor vertrek een beetje benauwd. Maar toen we op een kilometer hoogte zaten en boven de wolken zweefden, dacht ik wel: zo is het mooi geweest, ga maar weer lekker laag zitten ;)

Antwoord
Iman 23 mei 2015 - 15:21

Prachtige foto’s Karlijn, heel gaaf!

Antwoord
Karlijn 23 mei 2015 - 16:04

Dank je Iman! Het is een van de mooiste gebieden waar ik ooit ben geweest :)

Antwoord
6 redenen waarom Cappadocië op je bucketlist hoort - Karlijn Travels 28 mei 2015 - 12:25

[…] plek om dat te doen. De windcondities zijn er optimaal en het landschap is ongelofelijk mooi. In deze post vertel ik meer over onze ballonvaart, inclusief […]

Antwoord
Behind the scenes: twee maanden op wereldreis - Karlijn Travels 21 juni 2015 - 04:24

[…] activiteit: ballonvaart in Cappadocië. Zo […]

Antwoord
Rondreis Cappadocië, Turkije: wat doen in vier dagen? - Karlijn Travels 12 februari 2019 - 07:00

[…] Onze ballonvaart was één van de hoogtepunten van alle reizen die we ooit gemaakt hebben en in deze blog lees je er alles over. Een mooiere start van de dag is er […]

Antwoord
Marloes Meijer 11 januari 2020 - 14:45

Hoi Karlijn, wat ziet het er prachtig uit daar! Ik ben aan het plannen om daar ook naartoe te gaan. Ik houd van natuur, een ballonvaart heb ik nog nooit gemaakt en ik ben eraan toe om even te ontsnappen uit Nederland. Hoeveel kost een reis daarheen, inclusief ballonvaart ongeveer? Als ik namelijk naar de prijzen kijk voor een vlucht heen en weer is dat verbazingwekkend laag. Maar een ballonvaart in Nederland is best duur. Hoeveel zou je opzij moeten leggen om een zorgeloze vakantie te hebben daar? Ik wil meer zien van de wereld en ik ben nog nooit in Turkije geweest. Het is echt prachtig om te lezen hoe het daar is, Met vriendelijke groeten, Marloes

Antwoord
Karlijn 11 januari 2020 - 15:05

Hoi Marloes, Cappadocie is echt fantastisch, een van de mooiste gebieden waar ik ooit ben geweest. Kijk wel even naar het weer, want in de winter sneeuwt het daar volgens mij best vaak! Het voorjaar is een betere tijd. Wij hebben onze ballonvaart geboekt bij Butterfly Balloons: https://www.butterflyballoons.com. Daar kun je even kijken naar de actuele prijzen. Het is een behoorlijk dure grap, maar elke cent meer dan waard. Over de totale prijs voor Cappadocie kan ik niet zoveel zeggen helaas, ik heb alleen de kosten voor onze hele Turkije-trip paraat. Kijk even naar de vluchten, hotel, ballonvaart, eventuele autohuur en andere activiteiten en dan weet je waar je ongeveer aan moet denken. Eten en dergelijke zijn heel goedkoop in Turkije. Veel plezier met de voorbereidingen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.