Home Frans-Polynesië Frans-Polynesië: tips voor eilandhoppen in het paradijs

Frans-Polynesië: tips voor eilandhoppen in het paradijs

Door Karlijn

Midden in de Grote Oceaan ligt een eilandengroep die het hart van liefhebbers van tropische paradijzen sneller doet kloppen: Frans-Polynesië. Eilanden als Tahiti, Bora Bora, Moorea en Fakarava wekken beelden op van heldere lagoons, wuivende palmbomen en witte stranden. En in werkelijkheid is het er nóg mooier. Vorig jaar eilandhopten we vier weken door Frans-Polynesië en dit zijn mijn tips voor een geweldige reis.

frans-polynesie-9Toen ik onze planning voor wereldreis nummer 2 maakte, stond Frans-Polynesië direct op de ‘must see’-lijst. Ik vind het afgelegene van de eilanden in de Grote Oceaan geweldig. Op de Cook Islands en Paaseiland had ik het gevoel dat ik een soort parallel universum leefde, waar de rest van de wereld heel ver weg was. Wat natuurlijk ook zo is. Frans-Polynesië bestaat uit verschillende eilandgroepen, waaronder de Tuamotu-eilanden, de Society-eilanden, de Marquesas-eilanden, de Gambier-eilanden en de Austral-eilanden. De Society-eilanden (waaronder Bora Bora en Moorea) worden het meeste bezocht, gevold door de Tuamotus (waaronder Rangiroa).

Frans-Polynesië is groot

Zelf wilde ik heel graag naar de ruige, afgelegen Marquesas-eilanden, maar ik had me niet gerealiseerd dat het ruim 3,5 uur vliegen is van hoofdeiland Tahiti naar de Marquesas. Bovendien wilde ik ook per se Moorea, Bora Bora en Rangiroa zien en hadden we geen zin om vier weken alleen maar in het vliegtuig te zitten. Frans-Polynesië is net zo uitgestrekt als Europa en dat betekent dat je keuzes moet maken. Die worden ook nog eens beperkt door de vliegroutes van Air Tahiti, want niet elke vlucht gaat elke dag. Bovendien moet je tussen de verschillende eilandengroepen vaak een stop maken op Tahiti en kun je pas de volgende dag doorreizen. Na heel veel gepuzzel kwam ik uiteindelijk op de onderstaande route.

frans-polynesie-8Onze route op Frans-Polynesië

Dag 1: rond middernacht aankomst op Tahiti

We vlogen vanuit Auckland naar Tahiti en kwamen daar rond middernacht aan. Omdat we de volgende dag al door zouden vliegen (Tahiti zelf is veruit het minst interessante eiland), overnachtten we in het Tahiti Airport Motel. Dit ligt vijf minuten lopen vanaf het vliegveld en het is een prima overnachtingsplek. De volgende ochtend wandelden we weer rustig naar de ‘terminal’ en vlogen we in drie kwartier naar Rangiroa op de Tuamotu-eilanden.

Dag 2-6: vijf nachten op Rangiroa

De Tuamotu-eilanden zijn heel anders dan de Society-eilanden. Je kent misschien de foto’s van Bora Bora wel, met hoge bergen die uit een knalblauwe lagoon oprijzen. De Tuamotu’s zijn koraaleilanden, net als de Malediven. Ze zijn vlak, hebben mooie stranden en je kunt er goed duiken. Rangiroa is het hoofdeiland en wij sliepen daar in Pension Rangiroa Plage, een simpel pensionnetje met een toplocatie aan het strand. We hadden een eigen kamer met simpele badkamer en we konden gebruik maken van een gezamenlijke keuken. Er was ook een eenvoudig café/snackbar bij en de boel werd gerund door een geweldige, omvangrijke Polynesische dame. Voor 70 euro per nacht een prima deal op Frans-Polynesië.

frans-polynesie-1

Blue Lagoon

Tijdens onze dagen op Rangiroa fietsen we over het eiland en we maakten een dagtrip naar de fantastische Blue Lagoon. We gingen kijken bij een parelboerderij en genoten verder vooral van de rust. Rangiroa mag dan het centrum van de Tuamotu-eilanden zijn, maar slaperiger dan dat wordt het bijna niet.

Dag 7-9: het paradijs dat Fakarava heet

Tenminste, we dachten dat het niet slaperiger kon, maar toen arriveerden we op Fakarava, een paar eilanden verderop. Hier sliepen we in de mooie Havaiki Lodge, met 180 euro per nacht redelijk aan de prijs. Maar daar kregen we wel een prachtig huisje, heerlijk eten en een toplocatie voor terug. Op Fakarava gingen we kajakken en fietsten we naar het mooiste strand ooit: PK9. Ook maakten we een lagoon cruise naar de Southern Pass, waar je kunt snorkelen tussen tientallen haaien, roggen, Napoleon-vissen en talloze kleurrijke andere vissoorten. Een bezoekje aan de Sables Roses, de roze stranden van Fakarava, hoorde er ook bij.

frans-polynesie-2Dag 10: terug naar Tahiti

Omdat we na Fakarava naar een andere eilandengroep gingen, moesten we weer overnachten in Tahiti. We kozen weer voor het Tahiti Airport Motel.

Dag 11-14: Bora Bora!

Ik heb getwijfeld of we Bora Bora in onze reis op moesten nemen, want de hotels waren er ontzettend duur. Maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om het over te slaan, dus we gingen. Ik wilde wel een beetje een leuk hotel (al zat een overwater-bungalow er echt niet in), dus kozen we voor Eden Beach Hotel Bora, voor 180 euro per nacht, full board. Dit bleek schot in de roos: we waren vrijwel de enige gasten, we hadden een mooi strand voor de deur (zeldzaam op Bora Bora) en we keken uit over de lagoon en de bergen van Bora Bora (edit 2018: ik zie dat dit hotel nu gesloten is. Helaas!). Tijdens onze twee volle dagen op Bora Bora maakten we een kajaktrip en een lagoon cruise. Zo’n cruise is echt een must, met geweldige uitzichten en mooie snorkelspots vol haaien en roggen.

frans-polynesie-3

Dag 15-19: de cultuur van Huahine

Eigenlijk had ik graag naar Maupiti gewild, waarvan wordt gezegd dat dit het Bora Bora van vijftig jaar geleden is. Maar vanwege de vliegtijden kon ik het niet inpassen. Over Huahine had ik gelezen dat het een prachtig, rustig eiland is met veel Polynesische cultuur. Dat leek me een mooie afwisseling en dat was het ook. Huahine was fantastisch. We sliepen daar in Pension Ariitere Huahine, dat gerund wordt door een relaxte familie. Voor 70 euro nacht kregen we een eigen kamer, simpele badkamer en een keukentje, en zelf een klein zwembad voor de deur. We mochten voor een paar tientjes de auto van het gezin meenemen en we reden het hele eiland over. Op Huahine is veel te zien en het geeft een goed beeld van de cultuur van de oude Polynesiërs.

frans-polynesie-4

Dag 20: via Tahiti naar Moorea

We vlogen terug naar Tahiti en namen vanaf het vliegveld een taxi naar de haven. Daar namen we de eerste de beste ferry naar Moorea, een half uurtje varen vanaf het hoofdeiland.

Dag 20-26: Moorea, het mooiste van allemaal 

Ik vond alle eilanden van Frans-Polynesië prachtig, maar Moorea was mijn favoriet. Zo ruig, zo bergachtig, zo groen, met zo’n mooie lagoon: geweldig. We verbleven drie nachten in Les Tipaniers Hotel, wat niet bijzonder, maar wel prima was. Daarna verhuisden we voor drie nachten naar Manava Beach Resort & Spa, waar we een huisje met privé-zwembad boekten. 340 euro per nacht is schandalig, maar dit was echt een fantastisch verblijf op een onbeschrijfelijk mooie locatie. Op Moorea huurden we een dag een auto, we gingen kajakken en SUP’en en deden een poging tot zwemmen met walvissen, die we onder water hoorden zingen.

frans-polynesie-5

Dag 26-27: terug naar Tahiti

We hadden nog een volle dag in Tahiti voordat we verder vlogen naar Hawaii. We besloten in de hoofdstad Papeete te slapen, in Hotel Tiare Tahiti (95 euro per nacht). Het hotel is prima en de locatie ook. Papeete is een leuk voor een halve dag, maar na de markt, de boulevard en ’s avonds de foodtrucks heb je alles wel gezien. Het is wel grappig om een ‘grote stad’ te zien in het slaperige Frans-Polynesië.

frans-polynesie-6

Praktische tips

  • Je kunt natuurlijk een geheel verzorgde cruise maken in Frans-Polynesië, maar als dat je stijl niet is, dan moet je meestal vliegen tussen de eilanden. Je vluchten boek je via Air Tahiti, de (prima) lokale vliegmaatschappij. Je kunt het beste een multi-island-pass kopen, dat is goedkoper dan losse vluchten boeken. Klik bij ‘Book your flight’. Klik het kopje ‘multi-islands’ aan om meerdere vluchten te kunnen boeken.
  • Frans-Polynesië is duur. Wij hebben vaak zelf gekookt, maar ook de spullen in de supermarkt zijn enorm prijzig, omdat die allemaal uit Frankrijk worden geïmporteerd. Dat is iets om rekening mee te houden. Maar qua overnachtingen kun je flink geld besparen door overal te kiezen voor pensions, die meestal rond de 70 euro per nacht kosten.
  • Probeer niet teveel te doen. Wij hadden een behoorlijk volle route, met in totaal zes eilanden. Je kunt geld besparen door voor minder eilanden, binnen dezelfde eilandengroep te kiezen.

Lijkt het je wat, Frans-Polynesië? Ik ben benieuwd!

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

42 Reacties

Dionne 27 november 2016 - 09:26

Wauw! Wauw! Wat een ontzettend gave foto’s! Prachtig!

Antwoord
Karlijn 28 november 2016 - 10:34

Dank je Dionne :) !

Antwoord
Robert | Traveljunks 27 november 2016 - 11:16

Dat lijkt me/ons zeker wel wat. Wat een fantastisch mooie eilanden zijn dat. Ik denk dat ik me ook zou beperken qua aantal eilanden, maar hoe makkelijk maak je keuzes tussen al die pracht? Mij vallen de prijzen over het algemeen nog mee, al kwam die van 340 wel wat hard aan ;-)

Antwoord
Karlijn 28 november 2016 - 10:40

Kiezen is inderdaad lastig, daar had ik ook moeite mee! En die 340 euro is inderdaad extreem. Dat hadden wij ook niet betaald als we geen donatie van thuis hadden gekregen, speciaal voor deze gelegenheid :) Maar we hebben er wel extreem van genoten, zoveel luxe. En dat eigen zwembadje, daar teken ik ook voor ;)

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 27 november 2016 - 11:41

Wowww wat prachtig! Ik hou sowieso van praktische posts, dus ik krijg van dit verhaal meteen meer zin om te gaan dan van alleen maar wat mooie foto’s, haha. Geweldige puzzel om een reisroute door Frans-Polynesië samen te stellen. En dat gevoel van een parallel universum op far away eilanden herken ik, dat had ik op de Galápagos ook enorm!

Antwoord
Karlijn 28 november 2016 - 10:38

Op de Galapagos was het gevoel inderdaad precies hetzelfde, dat had ik ook! Het gevoel dat je aan het einde van de wereld bent en dat de rest niet meer echt bestaat. Heel apart en heel fijn. Reizen door Frans-Polynesië is inderdaad een enorme puzzel, maar het was wel heel leuk om alles uit te zoeken. Al vind ik het nog steeds jammer dat ik Maupiti over moest slaan ;)

Antwoord
Marlies 27 november 2016 - 13:34

Wat ben ik jaloers op deze trip! Ziet er echt prachtig uit. Lijkt gewoon een sprookje. Ik hoop hier ooit eens op vakantie te gaan!

Antwoord
Karlijn 28 november 2016 - 10:34

Hoi Marlies, het is inderdaad een droombestemming! Ik hoop dat je de kans krijgt om ook te gaan!

Antwoord
Dominique 27 november 2016 - 13:51

Oh wat gaaf zeg! Knap hoe je alles zo gepland hebt. Toen je de eilandengroepen aan het begin noemde viel mijn mond open. Ik weet zo weinig over Frans-Polynesie en om dan te zien hoe omvangrijk het is, wow! Het is wel echt prachtig! Zeker een plek die ik ook in de toekomst zou willen bezoeken. Zou solo travel daar volgens jou ook mogelijk zijn?

Antwoord
Karlijn 28 november 2016 - 10:33

Hoi Dominique, solo travel is er zeker mogelijk, Lauren van Neverendingfootsteps heeft het dit jaar nog gedaan. Maar mij lijkt het wel een beetje saai om daar alleen te reizen. Ik heb in vier weken geen enkele soloreiziger gezien, het zijn echt allemaal stellen. Met uitzondering van Moorea misschien. Daar gaan best wat backpackers naartoe, vast ook alleen. Het is inderdaad een geweldige bestemming, echt zo paradijselijk!

Antwoord
Yvonne 27 november 2016 - 15:12

Oh wow, wat een paradijsjes allemaal Karlijn! Lijkt me schitterend, maar ik weet niet of ik het hier een maand zou “volhouden”. Na een paar dagen zou ik geloof ik de “actie” erg gaan missen… :) om na een week toch echt verder te willen. Maar het ziet er echt adembenemend uit!!

Antwoord
Karlijn 28 november 2016 - 10:31

Haha! Wij waren ook een beetje bang dat we het saai zouden gaan vinden, maar daar hebben we gelukkig geen last van gehad. Elk eiland was toch weer heel anders en we hebben bijna elke dag iets gedaan. Maar als je echte actie zoekt, dan is een weekje Frans-Polynesië waarschijnlijk wel voldoende ;)

Antwoord
Co 27 november 2016 - 15:22

Wauw, wat een prachtige reis is dat geweest. Zit met open mond naar al die mooie foto’s te staren. Ik wil ook heel graag nog een keer die kant op, maar wel even (heel lang) sparen dus.

Antwoord
Karlijn 28 november 2016 - 10:29

Hoi Co, het was inderdaad een geweldige reis! Ik kan soms nog steeds niet geloven dat ik daar echt ben geweest ;) Hopelijk komt het er voor jou ook nog eens van!

Antwoord
Marlies 27 november 2016 - 17:08

Wauw wat een plaatjes! Schitterend!

Antwoord
Karlijn 28 november 2016 - 10:28

Dank je Marlies! Het was er ook zo mooi :)

Antwoord
Erwin | trippingaroundtheworld.nl 27 november 2016 - 17:28

Zo he wat een foto’s! Het lijkt me heerlijk om hier bij te komen tijdens een wereldreis! Die foto met die haaien in het ondiepe heldere water is echt gaaf!

Antwoord
Karlijn 28 november 2016 - 10:28

Thanks! Die haaien waren zo cool. Als je in het water zat, kwamen ze gewoon om je heen zwemmen :)

Antwoord
Jenny - ikreis.net 28 november 2016 - 11:09

Wat een geweldige foto’s!

Dit is een reis die ik niet zo snel zou boeken, ik ben bang dat ik me kapot zou vervelen. Of misschien moet ik het juist wel doen en mezelf dwingen helemaal tot rust te komen…. Ooit misschien. Ik ga me eerst oriënteren op mooie plekken dichter bij huis.

Antwoord
Karlijn 28 november 2016 - 11:20

Snap ik hoor! Je moet er een beetje van houden, van dit soort reizen. Al moet ik zeggen dat wij wel elke dag actief zijn geweest met eilanden verkennen, snorkelen, kajakken en suppen. Ik heb me niet verveeld ;)

Antwoord
Stéphanie | Passievoorfrankrijk.nl 28 november 2016 - 20:03

Echt magisch mooi! De duur van de reis is voor mij een beetje lang. 1 à 2 weken zijn voor mij voldoende schat ik in maar het lijkt mij zeker wat om naar Frans Polynésie te gaan. Het is tenslotte Frankrijk :) Zelf hoef ik niet per se naar tropische bestemmingen, omdat het klimaat mij minder ligt en omdat ik graag actief ben tijdens het reizen maar misschien valt het allemaal reuze mee met de warmte. Naast paradijselijke stranden zijn er ook prachtige bergen zie ik. Het lijkt mij heel tof om ook die kant van Frans Polynésie te ontdekken.

Antwoord
Karlijn 28 november 2016 - 21:29

Hoi Stéphanie, met de warmte viel het wel mee, omdat je op eilanden zit waar het best waait. Maar het blijven de tropen, dus het is een tropische warmte die soms best kan aantikken. De bergen van de Society Islands zijn inderdaad geweldig. Dat geeft je ook de kans om hikes te maken en echt de natuur in te gaan. Een mooie afwisseling met alle wateractiviteiten :) En Frans-Polynesie is inderdaad echt Frans in veel opzichten! Zeker in de supermarkt zie je alleen maar Franse merken liggen, heel grappig.

Antwoord
Angela 29 november 2016 - 15:22

Jaaaaaa hier word ik heel blij van! :-D
Ik weet niet wanneer het er van gaat komen, maar ooit, ooit ga ik hier ook naartoe!
Gelukkig kan ik tot die tijd wegzwijmelen bij jouw blogposts. :-)
Wel vervelend dat je steeds terug moest naar Tahiti voordat je naar het volgende eiland kon gaan.

Antwoord
Karlijn 29 november 2016 - 18:23

Ik hoop dat jij ook de kans krijgt om Frans-Polynesië te zien! Dat we steeds terug moesten naar Tahiti was inderdaad niet echt handig, maar dan hadden we ons maar bij 1 eilandengroep moeten houden ;) Ik was blij met dat motel tegenover het vliegveld, dat was een prima oplossing!

Antwoord
Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 30 november 2016 - 12:10

Het ziet er prachtig uit maar wat een prijzen :o ik wist trouwens helemaal niet dat t zo groot was.

Antwoord
Karlijn 30 november 2016 - 21:12

Daar hadden wij ook geen idee van voordat we alles gingen uitzoeken! Het is echt niet normaal over wat een oppervlakte al die eilanden verspreid liggen. En de prijzen…goedkoop is het zeker niet. Maar als je geen hotels van 340 euro van nacht boekt, is het allemaal nog wel te doen ;) . Die uitspatting was gelukkig een cadeautje van thuis, want dat hadden we zelf nooit kunnen betalen!

Antwoord
Marcella 30 november 2016 - 21:46

Wat paradijselijk Karlijn, echt te gek! Ik wil graag eens eilandhoppen daar, wauww!

Antwoord
Karlijn 30 november 2016 - 22:28

Gaaf he! Ik vond het echt schitterend daar :)

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 30 november 2016 - 23:36

Dit ziet er zo mooi een paradijselijk uit! Lijkt me een geweldige bestemming

Antwoord
Karlijn 1 december 2016 - 17:56

Is het ook echt! Ik vond het er geweldig :)

Antwoord
Kecil 27 januari 2017 - 11:37

Hi Karlijn, we willen in augustus gaan, adviseer jij om de vluchten va tahiti van te voren te borken of kunnen we dat daar ook nog doen, dan zijn we vrijer…

Antwoord
Karlijn 27 januari 2017 - 11:57

Hoi Tiny, wij waren er in oktober, wat voor locals een drukke vakantieperiode is. Wij hadden onze vluchten van tevoren geboekt en die zaten vaak behoorlijk vol. Ik weet niet hoe het in augustus is, maar dat is natuurlijk wel hoogseizoen. Ik vind het lastig te zeggen. Ik ben zelf een planner en ik wilde alles geregeld hebben, omdat ik er zeker van wilde zijn dat ik de eilanden kon zien die ik wilde zien. Maar als je flexibel bent, is het misschien geen probleem. Ik durf er geen uitspraken over te doen helaas…

Antwoord
t. de Vries 11 februari 2017 - 22:35

Hoi Karlijn,
dank je! ik denk idd ook dat we de vluchten alvast gaan boeken, goede tip dat airport motel !
ik twijfel nog tussen fakarava, tikehau en rangiroa…
wat is jouw advies?

Antwoord
Karlijn 12 februari 2017 - 14:06

Hoi Tiny, ik ben zelf niet op Tikehau geweest, dus daar kan ik niets over zeggen. Rangiroa is het grootste eiland van de drie en ik vond het prachtig. Je kunt er gave excursies maken naar onder andere de Blue Lagoon en dat mag je eigenlijk niet missen. Fakarava is denk ik het slaperigste eiland waar ik ooit ben geweest, er is helemaal niets te beleven. En dat maakt het ook zo gaaf…Je hebt daar een fantastisch strand waar niemand komt en je kunt een trip maken naar een eiland met roze stranden. Als je houdt van duiken of snorkelen kan ik Fakarava ook enorm aanraden. Is dat niet zo je ding, dan kun je misschien beter voor Rangiroa gaan. Succes met kiezen!

Antwoord
Sophia Krul 18 februari 2017 - 23:08

Hoi Karlijn, ik heb net een vraag aan je gestuurd over de walvissen. Bij de bovenstaande commentaren valt het me op dat je aangeeft dat je nauwelijks solo reizigers bent tegen gekomen. Ik ben vrouw, 72 jaar en reis alleen. Is dat daar een mogelijk probleem?

Antwoord
Karlijn 19 februari 2017 - 12:11

Hoi Sophia, dat vind ik lastig om te zeggen, dat ligt een beetje aan jezelf. Ik ken een blogger (neverendingfootsteps.com) die alleen heeft gereisd in Frans-Polynesië en zij vond het volgens mij prima te doen. Maar het is geen plek waar je heel makkelijk andere reizigers ontmoet. Als je dat niet erg vindt, dan kun je prima alleen reizen daar. Vind je aanspraak toch wel belangrijk, dan is het lastiger. Maar reizen is in Frans-Polynesië niet moeilijk en ook gewoon veilig, dus wat dat betreft is het solo reizen geen enkel probleem!

Antwoord
Sophia Krul 21 februari 2017 - 20:18

Bedankt voor je antwoord, ik ga de blog die je adviseerde bekijken.

Antwoord
Van kamperen tot wereldreis: hoe mijn reisstijl veranderde - Karlijn Travels 19 januari 2018 - 16:33

[…] omstandigheden, maar wel avontuur. Met daarna iets relaxtere bestemmingen, zoals Indonesië, Frans-Polynesië en Hawaii. Allemaal plekken waar ik zestien jaar geleden nog nooit van gehoord had, en waar ik nu […]

Antwoord
Een Bora Bora reis: echt zo paradijselijk als je denkt? - Karlijn Travels 28 januari 2018 - 07:01

[…] we besloten om te gaan eilandhoppen in Frans-Polynesië stond Bora Bora natuurlijk ook op de verlanglijst. Toch heb ik nog overwogen om dit eiland uit de […]

Antwoord
Sylvia 18 oktober 2019 - 16:46

Hoi Karlijn, vorig jaar, 2018, hebben we je blog gebruikt voor onze route door Mexico. Was prima te doen, wij zijn ivm bezoek nog wat afgeweken, maar verder dezelfde route gevolgd.. Volgend jaar, 2020, willen wij naar Frans-Polynesië, Cook Islands en Fiji. Komen we weer bij jou blog uit. Dus binnenkort ga ik je vast met vragen hierover bestoken. We gaan even kijken of iets georganiseerd beter is, maar gezien de kosten kijken we ook zelf even. Alvast de eerste vraag hoe zit het met die pas voor verschillende vliegreizen tussen de eilanden? Waar kan ik deze info evt. vinden? Alvast bedankt en wie weet tot latere vragen. Groetjes Sylvia

Antwoord
Karlijn 21 oktober 2019 - 08:34

Hoi Sylvia, dat zijn mooie plannen! Voor Frans-Polynesië kun je via Air Tahiti boeken, die hebben regiopassen. Die staan op hun website. Voor de andere eilandgroepen weet ik helaas niet of er passen zijn. Voor Frans-Polynesië is het de moeite waard!

Antwoord
Hoe bepaal je de route van je wereldreis? - Karlijn Travels 7 december 2019 - 12:09

[…] vertrek: 20 april 2015!) geldt hetzelfde: we willen Centraal-Azië zien en ook Indonesië en Frans-Polynesië staan hoog op de wensenlijst. Tip: kies voor afwisseling. Wij werden in acht maanden nooit reismoe, […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.