Home Azië Avontuurlijke boottocht van Coron naar El Nido met Tao Philippines

Avontuurlijke boottocht van Coron naar El Nido met Tao Philippines

Door Karlijn

Ben je op zoek naar het absolute paradijs, met onbewoonde eilanden, ongerepte koraaltuinen en kampeerplekken op witte stranden? Boek dan nu een ticket naar het Filippijnse eiland Palawan en spring aan boord van een traditionele bangka van Tao Philippines. In vijf dagen maak je een avontuurlijke boottocht van Coron naar El Nido en onderweg stop je bij de mooiste eilanden. Onze trip met Tao staat niet voor niets in de top 3 van meest geweldige reizen ooit.

Palawan 10“Er is geen plan.” Expeditieleider Johann van Tao Filippijnen is heel duidelijk. “We beginnen onze expeditie in Coron en op dag vijf komen we aan in El Nido. Wat er tussendoor gebeurt, is aan ons, het weer en de zee.” Dat klinkt goed! Natuurlijk hadden we ook een ferry van Coron naar El Nido kunnen nemen, maar het avontuur met Tao klinkt stukken beter. Tussen Coron en El Nido liggen honderden kleine eilandjes, met witte stranden en wuivende palmbomen, omringd door lagunes en een multicolor onderwaterwereld. Bewoond door zowel vissersfamilies als onbewoonde eilandjes, zonder voorzieningen en zonder veel andere reizigers. Vijf dagen lang spelen we Expeditie Robinson op de meest afgelegen eilanden van de Filipijnen, in de verste uithoeken van Palawan.

Palawan 2

Van Coron naar El Nido met Tao Philippines

Met veertien reizigers en acht Filippijnse bemanning stappen we aan boord van onze bangka (een Filippijnse boot met aan elke kant een drijver), de Buhay. We doen onze slippers uit en stoppen onze tassen achterin de boot. Vanaf nu moeten we het doen met een minimum aan spullen. Na de verplichte ‘check’ door de Filippijnse kustwacht verlaten we Coron. En daarmee schakelen we meteen terug naar een lagere versnelling. Want op de Buhay is er niet veel meer te doen dan lezen, relaxen, zonnen en vol ontzag staren naar de prachtige tropische eilanden die we passeren. We vinden het geweldig.

Palawan 5

Onderdeel van het eilandleven in Palawan, de Filippijnen

Elke dag hebben we maar één doel: ervoor zorgen dat we voor het donker bij ons kamp zijn. Tao heeft meerdere kampen tussen El Nido en Coron en kapitein Dong beslist welke locatie het beste is, afhankelijk van het weer en de wind. Ondertussen varen we langs witte stranden, turquoise lagunes, koraaltuinen en kleine vissersdorpjes. “Dit is een echt tropisch cliché”, zegt een van onze medereizigers. Een paar keer per dag stoppen we om te zwemmen, snorkelen of een rondje te kajakken.

Dorpjes bezoeken

Af en toe bezoeken we een plaatselijk dorp en dat is altijd leuk. De kinderen vinden het geweldig om ons hun dansmoves, basketbaltalent of school te showen. Elke keer dat we aan land gaan, hebben we het gevoel dat we deel uitmaken van een eilandgemeenschap. Omdat er meerdere Tao-kampen zijn, krijgen de lokale bewoners niet elke dag bezoek en vinden ze het nog steeds leuk als we komen. “Tao vindt het heel belangrijk om de gemeenschappen te helpen”, zegt Johann. “We willen de lokale bevolking een kans op een beter leven bieden. We starten scholen, leren vissersvrouwen massages te geven en leren mensen hun eigen groente en fruit te verbouwen. Dat maakt de gemeenschappen zelfvoorzienend. Ook belangrijk: we laten onze gasten niets verstoren op de eilanden. We laten alleen onze voetstappen achter.”

Palawan 4Tao Philippines is geen luxe cruise – gelukkig

De Tao-kampen zijn erg basic. Er zijn geen elektriciteit of medische voorzieningen en stromend water is er ook niet. We slapen in open hutten of lokale huizen, op een matras met een klamboe. Maar de locaties kunnen niet beter: tussen de palmbomen, op perfect witte stranden. In het gouden licht van alweer een prachtige zonsondergang ‘douchen’ we bij een grote watertank en spoelen we het zout en zand weg dat we de hele dag hebben verzameld. Lekker fris! Ondertussen wordt de vangst van de dag gegrild op de barbecue. Chef Ann slaagt erin om drie fantastische maaltijden per dag te maken in haar kleine keuken op de Buhay. Curries, salades, zoete aardappelen, gegrilde aubergine, vers fruit: alles is meer dan lekker. Verse vis, van octopus tot enorme red snappers, koopt ze rechtstreeks bij de vissers die we onderweg tegenkomen. Elke avond eten we onder de sterren, bij het kampvuur. Natuurlijk vergezeld van een fles Filippijnse rum en op één eiland onder begeleiding van lokale karaoke. We doen graag mee, want we zijn tenslotte in de Filippijnen.

Palawan 7

Palawan 11

Van Coron naar El Nido: magische zonsopkomsten

We slapen elke nacht heerlijk, maar de nachten zijn wel kort. Meestal worden we midden in de nacht gewekt door krijsende Filippijnse hanen, die nooit geleerd hebben om hun dag bij zonsopgang te beginnen. Voor ons is dat meteen een mooie kans om tegelijk met de lokale bevolking op te staan en de dorpen langzaam wakker te zien worden. Elke ochtend zitten we in het vroege ochtendlicht in het zand, spelen met nieuwsgierige kinderen die rond de palmbomen gluren en aaien de honden die voor onze voeten neerploffen om nog een dutje te doen. Op de achtergrond klinkt het geluid van kokende vrouwen, kokosnoten die worden gehakt en mannen die hun vissersboten schoonmaken. Nooit in mijn leven ben ik meer ontspannen geweest dan op deze reis. Nou ja, misschien tijdens onze Marquesas-boottocht. De zee doet iets met je, blijkbaar!

Palawan 3Palawan 8

Snorkelen in Palawan: een kleurrijk scheepswrak

Hoe dichter we bij onze bestemming El Nido komen, hoe mooier het wordt. De stranden worden witter, de palmbomen overvloediger en de onderwaterwereld kleurrijker. Af en toe zien we meer dan koraal en vissen. Als we voor anker gaan bij weer een prachtig tropisch eiland, zien we een roestige punt uit het water steken. “De Japanse marine had geen mooiere plek kunnen uitkiezen om te schipbreuk te lijden”, lacht Johann. Net onder de oppervlakte ligt een scheepswrak uit de Tweede Wereldoorlog, volledig overgroeid met kleurrijke kleuren en bewoond door honderden vissen. Perfect voor een volgende snorkelexpeditie.

Palawan 6Palawan 1

Paradijs in Palawan

De laatste nacht slapen we op Cadlao Island in de Bacuit Archipel. Nog een perfecte locatie: een verlaten strand, ondoordringbare jungle en kalkstenen kliffen die hoog boven ons uittorenen. Eindbestemming El Nido is dichtbij, maar eerst verkennen we de Bacuit Archipel, met zijn scherpe, donkere toppen en hagelwitte stranden. Na de lunch zien we een boot met dagjesmensen uit El Nido voorbij varen. Het is de eerste toeristenboot in vier dagen en het is een wake-up call: de expeditie is voorbij. Het is tijd om te douchen, schone kleren te zoeken en het zand uit onze tassen te schudden. Als we El Nido binnenrijden, weten we dat het een paar dagen zal duren om ons aan te passen. Vijf dagen lang waren we totaal gescheiden van de buitenwereld. Geen andere mensen, vrijwel geen internet, geen luxe. Alleen het paradijs.

Meer informatie over Tao Philippines

Tao Philippines biedt verschillende expedities tussen Coron en El Nido (en andersom) aan: van drie dagen/twee nachten, vijf dagen/vier nachten en zes dagen/vijf nachten. Wij deden de tocht van vijf dagen en die kost nu tussen de 560 en 680 dollar per persoon, afhankelijk van het seizoen waarin je reist. Niet goedkoop, maar deze trip is echt elke cent waard. Let op: wij hebben deze trip tien jaar geleden gedaan en de precieze planning is enigszins veranderd. De kern van de trip is gelukkig nog steeds hetzelfde en de reacties van andere reizigers zijn nog altijd dolenthousiast. Aanrader dus!

Ook leuk om te lezen

34 Reacties

chris steiner 9 november 2013 - 18:34

Your blog is well done and outlines the trip well, we are going on the trip in january. Can you recommend anything for the trip that maybe isnt on the tao website, thanks again for your great blog, Chris and Vani

Antwoord
karlijntravels 10 november 2013 - 11:23

Hi Chris and Vani,

Thanks for your comment and so great you’re going on the Tao-trip as well! It really is an experience of a lifetime, it’s one of our favorite trips ever. I’ve thought about extra advice that isn’t on the Tao website, but I can’t think of anything. The night before you leave, you’ll have a meeting with your group and some people from Tao and they’ll give you an excellent briefing as well. We found everything to be perfectly organized and everything we needed was on board. Enjoy your trip, I would love to do it again!

Antwoord
Let's travel and see 4 september 2014 - 13:08

Palawan is zo mooooi!! Ik wil echt heel graag terug en meer zien van het land (misschien rond kerst, yay:)) Prachtige foto’s heb je er gemaakt..

Antwoord
Karlijn 4 september 2014 - 13:42

Dank je! De Filipijnen zijn prachtig, en Palawan vond ik het allermooiste :) Gaaf dat je misschien snel weer teruggaat!

Antwoord
De Filipijnen in 1 maand: onze route - Karlijn Travels 12 november 2014 - 21:16

[…] met Tao Philippines vertrok. Deze dag besteedden we grotendeels aan de voorbereidingen. Ik heb hier een verhaal geschreven over deze vijfdaagse boottocht naar El Nido, waarbij je hopt tussen […]

Antwoord
Elize 13 november 2014 - 23:07

Het voelt als ik dit lees alsof we even terug zijn.. dankjewel!

Antwoord
Karlijn 14 november 2014 - 09:42

Dank je Elize, wat leuk om te lezen :) !

Antwoord
Elize 14 november 2014 - 15:24

Je foto’s zijn ook prachtig. Ik weet dat ik helemaal los was van elke vorm van electronica waardoor ik bijna geen foto’s heb gemaakt. Vrij stupide natuurlijk in zo’n prachtige omgeving.. maar ik ging er compleet in op.

Wat een rijke ervaring! Het weer moeten wennen aan alle prikkels toen we op bestemming waren herken ik erg in wat je schrijft, we hebben er echt een paar dagen over gedaan om te ‘landen’. Iedereen in onze groep overigens..

Ik geniet mee van je foto’s in ieder geval! Leuk.

Antwoord
Karlijn 14 november 2014 - 16:21

Hoi Elize, dank je! Maar het is eigenlijk ook heel fijn om helemaal in zo’n trip op te gaan en daardoor de foto’s te vergeten. En het klopt: wij moesten ook een paar dagen echt wennen. Zelfs El Nido, toch niet bepaald een grote stad, voelde als druk ;). Ahhh…ik zou zo weer met Tao mee willen!

Antwoord
Miriam of Adventurous Miriam 1 december 2014 - 16:59

Karlijn, you’re such a gifted photographer. Love these photos.

Antwoord
Karlijn 1 december 2014 - 19:57

Thanks Miriam, you made my day with this comment!

Yesterday I posted my ‘monthly favorites’ posts and I named you my favorite blogger of the month. And that was before this lovely comment, so I wasn’t influenced ;) !

Antwoord
ivonne 29 december 2014 - 20:56

Wow, wat een prachtige plek heb je daar ontdekt! Die gaat op mijn wishlist…..

Antwoord
Karlijn 30 december 2014 - 13:13

Hoi Ivonne, dank voor je reactie! Dit is er inderdaad echt eentje voor op de bucketlist. Zo mooi, zo relaxed, zo speciaal! Aanrader :)

Antwoord
Joost | TheWorldAround 9 januari 2015 - 20:38

Wooow, b-e-a-utiful! Mijn god. Wat heb jij ook voor een fantastische camera? Deze zou ik allemaal zo uit drukken en m’n muur mee behangen!

Antwoord
Karlijn 10 januari 2015 - 12:07

Wow, dank je Joost! Palawan is ook zo fotogeniek, één van de mooiste en meest relaxte plaatsen waar ik ooit ben geweest. Er hangt een enorme foto van Palawan boven mijn bureau en nog een andere paradijselijke foto op mijn bureaublad, dus als ik aan het werk ben word ik regelmatig weer afgeleid door allerlei tropische reisdromen ;). Ik heb trouwens gewoon een digitale spiegelreflexcamera, het is echt Palawan zelf dat de foto’s zo mooi maakt!

Antwoord
Karina 2 juni 2015 - 07:52

Nice photos! I hope you had a great time exploring philippines! ;)

Antwoord
Karlijn 4 juni 2015 - 15:02

Thanks Karina! I loved the Philippines, such a beautiful country!

Antwoord
Marjolein 4 april 2016 - 17:03

Prachtige foto’s! Ik kan genieten van elk woord dat je schrijft :) Keep it going

Antwoord
Karlijn 4 april 2016 - 21:08

Ah, wat lief, dank je wel :) !

Antwoord
Merel 17 september 2016 - 10:11

Hi Karlijn,

Wat een geweldige omschrijving van deze trip! Wij gaan volgend jaar naar de Filipijnen en zijn nu onze reis aan het uitstippelen. Wij willen ook erg graag deze boottrip doen, maar ik heb een vraagje en misschien kan jouw advies ons verder helpen.

Zou je deze trip ook aanraden aan iemand die in het verleden last heeft gehad van zeeziekte? Is het water erg wild? Vooral op de delen dat je op open zee zit..

Hoor het graag!!
Liefs, Merel

Antwoord
Karlijn 17 september 2016 - 20:05

Hoi Merel, dat vind ik een hele lastige vraag om te beantwoorden! Wij hebben zelf geen enkel probleem gehad en niemand anders in onze groep is zeeziek geworden. Maar wij hadden rustig water, ook de delen op open zee (wat gelukkig niet zo vaak was, je vaart het grootste deel langs eilanden). Maar als je slecht weer of veel wind hebt, dan kan de zee natuurlijk ruig zijn. De boot is niet heel groot (wel stabiel door de twee drijvers), dus dat voel je dan wel. Sorry dat ik niet specifieker kan zijn! Succes met beslissen en ik hoop stiekem dat je het aandurft. Want deze trip is echt een fantastisch avontuur :)

Antwoord
Yara 2 december 2016 - 23:12

Hi Karlijn,

Wat gaaf! Ik heb meteen de site bekeken, alleen verbaas ik mij wel over de kosten. Klopt het dat het rond de 28.000 peso’s kost?

X

Antwoord
Karlijn 5 december 2016 - 13:30

Hoi Yara, dat klopt! Ik krijg daar wel vaker vragen over en ik kan er maar één ding op zeggen: het is elke cent meer dan waard. Ruim honderd euro per dag is voor de Filipijnen natuurlijk veel geld, maar deze trip is één van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Het mooie van Tao is dat hun opbrengsten helemaal naar de lokale eilandgemeenschappen gaan, dus met je trip help je de mensen ter plekke ook. Het blijft natuurlijk de vraag of zo’n tocht in je budget past, maar als het past kan ik je alleen maar aanraden om het te doen!

Antwoord
Dennis 29 december 2016 - 18:59

Na het lezen van jouw verhaal over deze trip weten we het zeker, dit willen we gaan doen als we in februari/maart in de Filipijnen zijn! Ik heb de website van Tao Philippines bekeken, het is de Open Group Experience die je hebt gedaan?

Antwoord
Karlijn 30 december 2016 - 11:40

Hoi Dennis, dat klopt! Tao is echt fantastisch, één van de gaafste, meest relaxte trips die we ooit hebben gedaan. Geniet van de Filipijnen!

Antwoord
Ilse 6 februari 2017 - 15:17

Hoi Karlijn,

Ook mij hen je heel enthousiast gemaakt. De planning is om midden juni tot midden juli naar de Filipijnen te gaan en het eventueel nog te combineren met Borneo.
In welke tijd hebben jullie deze reis gemaakt?
Kun je mij iets vertellen over het regenseizoen? Ben bang dat onze reis belemmerd kan worden door een grauwe lucht, woeste zee en veel regen. Echter hoor ik van veel backpackers dat het regenseizoen verplaatst is door de jaren heen.

Hiernaast begrijp ik dat jullie alles met backpack hebben gedaan?

Mijn laatste vraag ik wat je ongeveer betaald voor het duiken bij balisiasag island (PADI is aanwezig)?

Alvast bedankt

Groetjes Ilse

Antwoord
Karlijn 6 februari 2017 - 15:33

Hoi Ilse, wij zijn in maart naar de Filipijnen geweest en we hadden redelijk weer. In Noord-Luzon was het wel heel slecht en ook op Siquijor was het niet best. En dat zou de droge tijd moeten zijn…Een collega-blogger is er nu, ook in de droge tijd, en die heeft ook superveel regen. Het zou dus best kunnen dat het regenseizoen is verplaatst en juni/juli nu ook best een goede tijd is om te gaan. Je zit dan alleen wel met het risico op orkanen en dan houdt het reizen sowieso een paar dagen op. Ik vind het lastig te zeggen, want de Filipijnen zijn qua weer bijzonder instabiel. Je kunt net geluk of pech hebben helaas :(

Wij hebben inderdaad gebackpacked, maar ik heb van tevoren ook wel een aantal dingen geregeld. Tao, de vluchten, een aantal accommodaties…dat vind ik zelf fijn, maar is niet nodig als je daar geen zin in hebt. Wat ik voor het duiken op Balicasag heb betaald zou ik niet meer weten. We waren vijf jaar geleden op de Filipijnen, dus dat is weer een tijd geleden. Het was wel een PADI-duikschool, dat zijn de meeste daar wel. Het duiken is er fantastisch! Veel plezier met de voorbereidingen!

Antwoord
Jenny 15 augustus 2017 - 12:54

Beste Karlijn,

Dat klinkt echt top! Ik vroeg mij af, wat wordt er met je bagage gedaan? Die gaat mee in de boot? Zit daar nog een max aan? Wij reizen namelijk niet met backpacks maar gewoon met koffers. Het is mij niet helemaal duidelijk van de website of dit een probleem zou zijn!

Alvast bedankt!

Antwoord
Karlijn 15 augustus 2017 - 13:46

Hoi Jenny, het is echt een geweldige trip! Wij hadden wel onze grote rugzakken mee op de boot, maar die zie je in principe alleen bij het in- en uitschepen terug. Ze liggen ergens achterin opgeslagen en je neemt een kleine rugzak mee de eilanden op met je hoognodige spullen. Ik zou denken dat je wel koffers kunt meenemen, mits ze niet te groot zijn. Als je wilt boeken, zou ik het toch even navragen voor de zekerheid :)

Antwoord
15x mijn mooiste reiservaringen in achttien jaar reizen - Karlijn Travels 20 april 2020 - 15:43

[…] is alweer negen jaar geleden dat we deze boottocht met Tao maakten en ik denk er nog heel vaak aan terug. We vertrokken vanuit Coron op het eiland Palawan en […]

Antwoord
Henny Doorenbosch 11 juli 2023 - 13:46

Wat een geweldig land is dit en wat een vriendelijke mensen. Wat zullen jullie genoten hebben. Als ik wat jaren jonger was, ging ik er meteen heen.

Antwoord
Karlijn 11 juli 2023 - 16:34

Dit was inderdaad een prachtige reis! Die meerdaagse boottochten zijn erg relaxed :)

Antwoord
Fierens Janice 28 november 2023 - 13:23

Hoi Karlijn
We gaan in mei deze tour doen maar nu vraag ik me af: We gaan van Coron naar El Nido. Maar wat doe je met je reizrugzak? Ik vermoed dat deze niet mee op de boot kan?
Liefs
Janice

Antwoord
Karlijn 28 november 2023 - 13:46

Hoi Janice, jawel hoor! De grote rugzakken gingen tijdens onze trip allemaal in het ruim. We hadden een kleine rugzak voor ons tweeën voor de spullen die we elke dag nodig hadden en de grote rugzak zagen we pas bij aankomst weer terug. Dat was prima geregeld :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.