Home Praktisch reisadvies 10 ultieme reistips om alles uit je reis te halen

10 ultieme reistips om alles uit je reis te halen

Door Karlijn

Na vier wereldreizen en reizen door bijna tachtig landen heb ik inmiddels aardig wat reistips verzameld. Een aantal is heel praktisch, anderen zijn meer algemeen van aard. Dit zijn mijn tien ultieme reistips waarmee je alles uit je reis kunt halen.

1. Zorg voor voldoende budget voor je reis

Hoeveel ‘voldoende’ reisbudget is hangt helemaal af van je reisstijl en je wensen, maar hoe dan ook: zorg dat je genoeg geld hebt om af en toe een gave activiteit te doen, een keer wat luxer te slapen of om ergens een cocktail te drinken. Je hebt altijd meer geld nodig dan je denkt. Keuzes maken is prima, maar het zou jammer zijn als je iets heel graag wilt doen, maar daar geen geld meer voor hebt. Wie weet wanneer je de kans krijgt om terug te gaan.

Reisverzekering wereldreis 3

2. Reistips: reis zoals jij dat wilt

Iedereen heeft zijn eigen manier van reizen. Ik ben zelf een planner en soms vind ik het jammer dat ik niet iets meer ‘go with the flow’ reis. Maar voor mij is plannen fijn: ik weet precies wat ik wil zien, ik heb altijd bepaalde hotels op het oog waar ik wil slapen en ik wil zeker weten dat ik alles kan doen wat ik wil. Dat betekent niet dat ik altijd alles vooruit boek, maar vaak vind ik dat wel relaxed. Maar voor jou kan het veel beter werken om zonder plan op reis te gaan. Reis daarom vooral lekker zoals jij dat wilt, want er is geen goede of foute manier.

3. Zorg voor back-ups van je reisdocumenten, geld en foto’s

Zorg dat je een back-up hebt van je belangrijke documenten, foto’s en filmmateriaal en voor je geld. Mail jezelf een kopie van je paspoort en belangrijke (rekening)nummers en doe voor de zekerheid nog een papieren kopie in je rugzak. Een back-up maken van je foto’s is ook belangrijk: zet je alles op je laptop, maak dan een kopie naar een losse harde schijf en bewaar die op een andere plek dan je laptop. Denk tot slot goed na over je geldzaken. Verstop in je rugzak wat cash en neem naast een pinpas ook een creditcard mee. Op wereldreis nemen we altijd een tweede pinpas mee, voor als de eerste onverhoopt niet zou werken.

Irritaties reizen 4

4. Reistips voor een rondreis: kijk verder dan alleen je reisgids

Zonder Lonely Planet ga ik niet op reis, maar er is meer dan reisgidsen alleen. Lees bijvoorbeeld reis- en lifestyleblogs voor de leukste persoonlijke tips. Extra leuk als de blogger zelf op je reisbestemming woont, want dan weet je zeker dat je beste lokale tips te pakken hebt. Soms is het ook leuk om de gidsen en tips helemaal te vergeten en gewoon te gaan lopen. Vooral een aanrader in een sfeervolle stad als Stone Town of Fes, waar het straatbeeld zelf al een hoogtepunt op zich is.

5. Durf uit je comfortzone te stappen

Reizen is dé kans om dingen te doen die je eigenlijk niet durft, maar wel graag zou willen. Je kunt denken aan duiken of parachutespringen, maar ook aan kamperen op een onbewoond eiland, aan locals vragen of je een foto van ze mag maken, logeren in een homestay of streetfood proeven. Laat je angsten los en stap uit die comfortzone!

SONY DSC

6. Zorg voor een goede verzekering

Eentje in de categorie ‘saai, maar wel nodig’: zorg voor een goede reisverzekering, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. In deze blog lees je mijn tips voor het kiezen van een reisverzekering.

7. Zoek de locals op en steun de lokale economie

Uiteindelijk zijn het vaak de mensen die je reis zo speciaal maken. Maak dan ook regelmatig contact met de locals: maak praatjes op de markt, gebruik busritten om kennis te maken met je medepassagiers en slaap af en toe in een homestay. Zo leer je het land een stuk beter kennen. Probeer verder regelmatig lokale keuzes te maken: slaap in hotels die door locals gerund worden, eet in kleinschalige restaurants en koop in lokale winkeltjes. Een mooie kans om de lokale gemeenschappen te steunen.

Nonnen Myanmar

8. Let op je spullen en lees van tevoren over scams

Je hoeft heus niet als een havik over je rugzak te waken, maar een beetje opletten kan in sommige landen geen kwaad. Laat je waardevolle spullen niet op het strand liggen als je gaat zwemmen. Zwaai niet met een portemonnee vol geld als je iets kleins wilt afrekenen, maar steek wat cash in je broekzak. Hang je camera ook niet als een handtas over je schouder. Nog een tip: lees voordat je afreist even over veel voorkomende scams. Dat voorkomt dat je tuktukchauffeur je meesleept naar de winkels van zijn vele broers, dat je je taxichauffeur gelooft als hij zegt dat je guesthouse niet meer bestaat en dat je honderd euro moet dokken voor het drinken van een kopje thee tijdens een ‘traditionele Chinese theeceremonie’.

9. Houd rekening met lokale gebruiken

Je aanpassen aan je reisbestemming is altijd belangrijk, want je wilt locals niet voor het hoofd stoten. Dat betekent dat je je kleding afstemt op de lokale cultuur, respect toont voor de gebruiken van de locals en je geen stekkers uit de muur trekt als de geluidsoverlast van een religieuze ceremonie je teveel wordt. Je hoeft je echt niet in een sari te hullen als je door India reist (liever niet zelfs), maar je aanpassen aan de lokale cultuur is wel heel belangrijk.

DSC05742

10. Neem zo min mogelijk bagage mee

Budget kun je nooit teveel hebben, maar kleding wel. Koop een rugzak of koffer van beperkte omvang, dat helpt al om lichter te pakken. Uiteindelijk draag je toch steeds dezelfde twee shirtjes, dus veel heb je niet nodig. Dingen als klamboes en slaapzakken zijn ook bijna altijd overbodig, al is een lakenzak wel handig. Minder bagage scheelt onderweg een hoop gesleep, thuis heb je minder was en je hebt genoeg ruimte over mooie souvenirs mee te nemen. En nog een laatste tip: koop packing cubes! Echt waar: die hebben mijn hele manier van reizen veranderd. Nooit meer een rommel in mijn tas, nooit meer herpakken: geweldige uitvinding :)

DSC02476

Meer praktische reistips lezen?

Ook leuk om te lezen

38 Reacties

Kirsten | Travelaar.nl 26 oktober 2016 - 07:12

Wat wen fijne tips Karlijn! Helemaal eens met het reizen op je eigen manier. Hoe vaak ik wel niet hoor dat backpackers in een hostel moeten slapen :S Lekker doen wat je zelf het fijnst vindt! En die packing tubes, heb ze nu sinds een paar maanden en ben als een kind zo blij! Super handig en ik wil niet meer zonder!

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2016 - 20:43

Echt hè! Die packing cubes zijn voor mij ook echt de ontdekking van de afgelopen jaren. Tijdens onze wereldreis hoefde ik geen enkele keer in gevecht met mijn rugzak, zo fijn. Mijn vriend blijft volhouden dat hij het ondingen vindt en dat zijn eigen inpaktechniek efficiënter is. Tuurlijk. Mannen ;)

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 26 oktober 2016 - 08:43

Goede tips Karlijn! (Y) Vooral je punt om verder te kijken dan je reisgids vind ik een hele goeie. Ik heb tijdens mijn citytrip naar Barcelona veel gehad aan blogs over deze stad. Enne ik heb ook heel veel gehad aan je blogs over Zuid-Afrika, zo was ik bijvoorbeeld anders niet naar Bo-Kaap gegaan, wat ik toch wel heel mooi vond.. :-)

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2016 - 20:46

Dat is leuk om te horen Sieds! Ik vind blogs ook zo leuk om te volgen en ik bewaar ook heel veel posts die me tijdens onze reizen goed van pas komen. Soms komt een bestemming pas op mijn radar als één van mijn favoriete bloggers erover schrijft. Heerlijk om zo reisinspiratie op te doen :)

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 26 oktober 2016 - 11:19

Hele goede tips! Wij gingen afgelopen zomer voor het eerst ver weg en we hadden heel veel geluisterd naar andere, terwijl eigenlijk de minst leuke momenten waren dat we geluisterd hadden. Door hun advies hadden wij namelijk een aantal dingen vastgelegd, terwijl wij juist heel erg bleken te houden van reizen met een globaal plan, maar die elk moment kan veranderen. Dat reizen op je eigen manier vind ik dus een hele goede!

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2016 - 20:38

Dank je Linda! Reizen op je eigen manier is inderdaad heel belangrijk. Iedereen vindt andere dingen leuk, iedereen heeft een ander budget en een andere stijl. Alles is prima, doe gewoon waar je je goed bij voelt!

Antwoord
Robert | Traveljunks 26 oktober 2016 - 14:23

Goede tips. Die eerste vind ik persoonlijk een heel belangrijke. Veel reizigers zie je al tellend over de wereld trekken. Da’s gewoon niet leuk, weet ik uit ervaring. Ze kunnen er wel een interessant verhaal aanhangen, maar stiekem…. Punt 9 vind ik ook belangrijk, maar ook andersom gezien. Puntje 3 ben ik toevallig net met de derde batch van 4 x 32gb aan het doen ;-)

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2016 - 20:35

Goed bezig met de backups Robert! Leuk ook dat jij het eerste punt zo herkent. Toen ik nog door Australië backpackte verbaasde ik me al over die reizigers die niets deden en op instant noodles leefden, omdat ze anders hun dagbudget overschreden. Dat vond ik toen al verschrikkelijk. Dan kun je wat mij betreft beter naar huis gaan en eerst meer geld verdienen, om er op reis echt iets moois van te kunnen maken. Budgetreizen is prima, maar elke cent moeten tellen is voor niemand leuk. Voor mij niet in elk geval ;)

Antwoord
Erwin | trippingaroundtheworld.nl 26 oktober 2016 - 16:05

Goede tips Karlijn! Vooral punt 7 en 9 proberen we altijd uit te voeren en bij tip 10 hebben we nog een stap te maken (-: Leuke foto trouwens van die enorme stapel geld! was dat een maandbudget of net genoeg om te ruilen tegen een brood?

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2016 - 20:32

Dank je Erwin! Dat geld is Oezbeeks en ik denk dat we hier net een half brood van hadden kunnen kopen ;) Echt niet normaal, die stapels geld die we daar kregen. We moesten het geld in een apart zakje in onze rugzak bewaren, er was geen beginnen aan. De locals hadden zelfs een speciale manier ontwikkeld om briefjes te tellen. Als wij iet wilden kopen en met een stapel geld aankwamen, dan pakten zij die van ons af en telden ze razendsnel uit wat ze nodig hadden. Geen geduld met de waardeloze teltechnieken van die suffe reizigers ;)

Antwoord
Sabine 26 oktober 2016 - 16:32

Goede tips! Ik vond het reisboek even achterlaten soms best wel spannend. Nu ik in Colombia woon en dit land zo goed ken dat ik overal heen durf, merk ik echt hoe waardevol dat is. Gewoon maar gaan rijden en zien wat we tegenkomen. Uit je comfortzone stappen is ook een goede, er zijn zoveel dingen waarvan ik nog steeds denk: heb ik dat echt gedaan? hahaha

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2016 - 20:29

Heel herkenbaar! Ik kan me bijvoorbeeld nog steeds niet voorstellen dat ik ge-skydived heb in Nieuw-Zeeland. Ik, die niet eens in de Python durft, haha! Al moet ik ook eerlijk toegeven dat ik nog steeds knikkende knieën krijg ik al ik terugdenk aan die sprong ;)

Antwoord
Malou 26 oktober 2016 - 19:49

Door een eerdere post van jou over packing cubes heb ik ze ook gekocht en ik wil echt niet meer zonder!!

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2016 - 20:27

Fijn zijn ze hè! Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik al die jaren zonder hebt gekund ;)

Antwoord
Margriet 26 oktober 2016 - 20:15

Goede tips! Ik wil alleen graag ingaan op het mailen van je paspoort. Je hoort steeds meer verhalen over identiteitsfraude doordat e-mailadressen worden gehackt en daar kopietjes van paspoorten uit geplukt worden. Wel mee uitkijken dus!

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2016 - 20:27

Hoi Margriet, dat is inderdaad een goede, dank voor je reactie! Je kunt je documenten volgens mij ook versleutelen, zodat anderen er niet zomaar toegang toe hebben. Dat is misschien iets om even naar te kijken.

Antwoord
Ria 26 oktober 2016 - 21:01

Eén keer op wereldreis and you’ll travel light forever! Maar je moet het denk ik ervaren voordat je ervan gaat houden :-) Goeie tips!

Antwoord
Karlijn 27 oktober 2016 - 08:56

Thanks! Eigenlijk mooi dat je op reis zo weinig nodig hebt. Thuis sta ik voor mijn volle kast en vind ik dat ik niets heb om aan te trekken en op reis wissel ik af tussen drie shirtjes en vind ik dat prima ;)

Antwoord
Naomi 26 oktober 2016 - 22:16

Goeie tips en heel herkenbaar. Over het geld verbaas ik me ook altijd. We wonen nu een jaar in NZ en jeetje wat zijn hier veel mensen die met 100 euro hier naartoe gaan. Ik snap er niks van haha.. Als je op internet kijkt is het eerste woord dat je leest over NZ duur!! En het is zo zonde want er is hier zoveel moois te zien en te doen, maar sommige dingen kosten wel geld. Maar dan heb je wel ones in a lifetime moments. Zoals het sky diven.. Ik heb het ook gedaan (wauwie) maar durf ook niet in een achtbaan! Nummer 10 moet ik misschien maar eens gaan proberen, neem altijd weinig mee maar het is altijd een heerlijke rommel in mijn backpack, en hoe langer we op reis gaan, hoe erger het wordt!

Antwoord
Karlijn 27 oktober 2016 - 08:58

Grappig dat jij ook niet in een achtbaan durft, maar wel hebt parachutegesprongen! Ik dacht dat ik de enige was die zo raar in elkaar zit ;) Wat betreft de packing cubes: het klinkt alsof die voor jou ook heel geschikt zijn ;) Ik vind het zo fijn dat ik mijn tas nooit meer hoef op te ruimen of opnieuw hoef in te pakken. Helemaal blij ben ik met die dingen!

Antwoord
Naomi 27 oktober 2016 - 09:39

Haha.. vooral mn vriendje zal blij zijn als ik niet meer wekelijks mijn backpack in en uit moet pakken om iets te vinden..

Ben zeker niet de enige die wat raar is. Nog erger, ik ben groot van van duiken. Nacht, wrak, haaien etc ik houd er van maar ga voor geen goud van een wildwater glijbaan.. is iets niet helemaal goed geinstalleerd in mijn hoofd!

Antwoord
Karlijn 27 oktober 2016 - 13:54

Haha! Zo hebben we allemaal onze afwijkingen, blijkt maar weer ;)

Antwoord
Anne - Ditisanne.nl 27 oktober 2016 - 16:56

DIe packing cubes lijken me wel wat; ik zie kans om in no-time een gigantische chaos in mijn koffer te creëren dus een mooie oplossing! :-)

Antwoord
Karlijn 29 oktober 2016 - 20:07

Hoi Anne, packing cubes zijn zo geweldig! Ik heb ze nu 2,5 jaar en ik snap niet hoe ik ooit zonder heb gekund. Dé oplossing voor al je inpakproblemen ;)

Antwoord
Kim - Kim Around the World 27 oktober 2016 - 17:39

Leuk Karlijn! Bedankt voor je goeie tips. Vooral die packing cubes. Superhandig!

Antwoord
Karlijn 29 oktober 2016 - 20:03

Graag gedaan Kim! En de packing cubes zijn echt briljant. Zo simpel, maar zo fijn :)

Antwoord
Yvon 29 oktober 2016 - 13:10

Zonder reisgids op pad vind ik de beste, voor mij dan. Het is volgens mij zo’n 4 jaar geleden dat ik een reisgids kocht. Ik zoek alles online op. Ik wil niet meer spullen verzamelen dan nodig. ;)

De cubes heb ik nog niet, maar wil ik heel graag. Moet nog even een goed merk vinden.

Antwoord
Karlijn 29 oktober 2016 - 19:56

Hoi Yvon, daar zit iets in, want mijn boekenkast puilt inmiddels uit van de reisgidsen. Helemaal niet praktisch ;) Mijn packing cubes komen trouwens van Muji. Ze kostten een paar euro en ze zijn helemaal prima. Vast ook wel te vinden in Beijing!

Antwoord
Josanne - Reisbloggers 2 november 2016 - 16:39

Goede tips!
Ik ben het er ook helemaal mee eens!
Alleen vind ik het soms nog een gedoe om niet teveel kleren mee te nemen. En ik houd ook van de kleren die locals maken en op markten verkopen dus vaak vul ik onderweg mijn tas ook nog een beetje.

Antwoord
Karlijn 3 november 2016 - 10:14

Hoi Josanne, weinig inpakken is inderdaad een uitdaging! Ik was er ook slecht in, tot onze wereldreis. Na drie maanden kwam ik tot de conclusie dat ik steeds afwisselde tussen dezelfde drie shirtjes en dat ik eigenlijk niet veel meer nodig had. Sindsdien is inpakken een stuk makkelijker geworden, oefening baart kunst ;) En onderweg kleren kopen is inderdaad ook erg leuk!

Antwoord
Marlies 3 november 2016 - 19:21

Ik ga helemaal akkoord met alles wat je zegt!
één van de belangrijkste tips vind ik toch dat je lekker moet doen waar je zelf zin in hebt!
En die packing cubes hebben mijn manier van reizen helemaal veranderd! Love them!

Antwoord
Karlijn 4 november 2016 - 10:03

Leuk om te horen Marlies! En packing cubes zijn zo briljant he! Grappig dat zoiets simpels zoveel problemen kan oplossen ;)

Antwoord
Nynke 16 november 2016 - 19:08

Fijne tips! Hier ook een packing cube-fan :) Vind t naast het handige inpakken ook erg fijn dat kleding er iets langer semi-fris in blijft ruiken. Ben t onwijs eens met je tip mbt reizen zoals je zelf wilt. Ik vind onder reizigers (ach, waar niet) soms best wat snobbiness over wat een ‘echte reiziger’ hoort te doen en laten. Vind ik wel eens jammer, want iedereen heeft zijn/haar eigen redenen en motivatie om te gaan reizen. Op basis daarvan kan je zelf volgens mij het beste uitmaken welke stijl daarbij past… (van zo goedkoop mogelijk backpacken zonder planning tot alles vastleggen met luxe hotels en huurauto’s enzo – and everything in between ?).

Antwoord
Karlijn 16 november 2016 - 21:46

Vind ik ook! Maar het stomme is dat ik me zelf nog wel eens laat opjutten door die zogenaamde ‘echte reizigers’. Onze Zijderoute hadden wij voor een groot deel georganiseerd en dat vonden sommige mensen ook stom. Maar ik was toch heel blij dat ik in Tajikistan gewoon een luxe 4WD met chauffeur had en niet hoefde te liften. Dan maar een slechte reiziger ;)

Antwoord
Shamira | Kompas24 17 november 2016 - 10:00

Goede tips! Punt 5 moet ik soms nog even aan werken, maar dat komt wel goed! Punt 9 vind ik ook een goede. Ik vind het altijd een kleine moeite om me even in te lezen en de locale gebruiken te respecteren door me aan te passen. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk hoeveel mensen nog met hemdjes en korte broeken een tempel in Thailand binnenlopen =p

Antwoord
Karlijn 17 november 2016 - 17:49

Dank je Shamira! Punt 9 vind ik inderdaad ook een kleine moeite. Vooral qua kleding is het niet zo moeilijk om je een beetje aan te passen :)

Antwoord
Marcella 20 november 2016 - 18:05

Goeie tips Karlijn! Ik ben fan van die packing cubes. Ik vind een stekkerbak meenemen ook altijd een goeie, dan laad je direct meerdere apparaten tegelijkertijd op. Ideaal!

Antwoord
Karlijn 21 november 2016 - 10:14

Dat is inderdaad een handig ding! Wij nemen ook altijd zoiets mee, in een klein reisformaat. Met al die elektronica die we tegenwoordig meeslepen is één stopcontact niet meer genoeg ;)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.