Tadzjikistan

Land Tadzjikistan

Pamir Highway

Tadzjikistan staat hoog in mijn lijstje van mooiste landen ter wereld. Het is geen bekende reisbestemming, maar als je op zoek bent naar een prachtig avontuur, dan is Tadzjikistan je land. Je reist hier over de beroemde Pamir Highway, maakt schitterende wandelingen, slaapt in homestays en maakt kennis met enorm gastvrije bewoners. Gek op natuur én avontuur? Dan voldoet Tadzjikistan aan al je eisen.

Tadzjikistan Pamir
Tadzjikistan yurt
Tadzjikistan Wakhan
Wakhan Valley Tadzjikistan

Reisroute

De Wakhan Valley: het mooiste avontuur in Tadzjikistan

Accommodatie

Mix van homesteads en hotels

Zelf reisde ik in 2015 door Tadzjikistan en toen was de keuze in accommodaties heel beperkt. In Dushanbe en Khorog sliepen we in hotels en verder overnachtten we alleen maar in homestays. Die varieerden erg in kwaliteit, maar het was wel een bijzondere ervaring. Het schijnt dat de hotels inmiddels wat beter zijn en dat er ook meer keuze is. Op het platteland blijven homestays of kamperen je beste opties. Voor hotels kun je het beste kijken op Booking.com.

Vervoer

Zo reis je in Tadzjikistan

Net als in de meeste andere landen kun je in Tadzjikistan op eigen houtje reizen, maar daar moet je wel avontuurlijk voor zijn. Er is weinig toeristeninfrastructuur, weinig openbaar vervoer en het kan wat meer moeite kan kosten om van A naar B te reizen. Heb je de tijd, dan kun je ter plekke vervoer organiseren en we hebben ook veel lifters gezien. Wij kozen ervoor om onze rondreis in Tadzjikistan helemaal op maat te laten organiseren door Centraal-Azië-specialist Dimsum Reizen. We hadden een auto met chauffeur en de homestays waren geregeld. Deze manier van reizen is ons prima bevallen.

Groepsreizen

Reizen door de Stannen

Je kunt makkelijk weken in Tadzjikistan doorbrengen, zeker als je gek bent op hiken. Het is ook een aanrader om Tadzjikistan te combineren met Kirgizië, Oezbekistan en/of Turkmenistan. Het is mooi om de verschillen tussen de diverse Stan-landen te zien. Deze aanbieders hebben mooie groepsreizen, waarbij je ook enkele andere Stan-landen bezoekt:

Alle artikelen

Tips en inspiratie voor
Tadzjikistan

Bestemming – Post tag filter
ruig berggebied met rivier in kloof Tadzjikistan

Tadzjikistan

Waarom een rondreis Tadzjikistan op je bucketlist hoort te staan

Lees meer
Wakhan Valley Tadzjikistan

Tadzjikistan

De Wakhan Valley: het mooiste avontuur in Tadzjikistan

Lees meer
Afgelegen reis Tadzjikistan

Tadzjikistan

Angst overwinnen in het meest afgelegen deel van Tadzjikistan

Lees meer
Buchare Oezbekistan

Oezbekistan

15 foto’s waardoor je meteen naar Centraal-Azië wilt reizen

Lees meer
Homestay Tadzjikistan

Tadzjikistan

Van sauna tot gat in de grond: de homestays in Tadzjikistan

Lees meer
Iskanderkul Tadzjikistan

Tadzjikistan

Een offroad avontuur naar Iskanderkul in Tadzjikistan

Lees meer

Vraag en antwoord

Veelgestelde vragen over Tadzjikistan

Lees hier de antwoorden over veelgestelde praktische vragen over Tadzjikistan.

Wat is de beste reistijd voor Tadzjikistan?

De beste reistijd voor Tadzjikistan is het voor- en najaar. In de zomer is het erg heet en in de winter juist erg koud.

Heb je een visum nodig voor Tadzjikistan?

Blijf je korter dan 30 dagen in Tadzjikistan, dan heb je geen visum meer nodig. Al moet je bij aankomst nog wel allerlei documenten kunnen laten zien, dus bereid je daarop voor. Blijf je langer, dan moet je bij de Tadzjiekse ambassade in Brussel een visum aanvragen. De visumregels in Centraal-Azië veranderen regelmatig, dus check op tijd hoe het ervoor staat. Caravanistan is een handige site om het laatste nieuws te bekijken.

Is Tadzjikistan veilig?

Het reisadvies voor Tadzjikistan is grotendeels geel, op de grens met Kirgizië na. Dat gebied is oranje. Wij voelden ons tijdens onze reis heel veilig en vooral heel welkom in Tadzjikistan, maar er zijn wel eens veiligheidsissues, zeker langs de grenzen met Afghanistan en Kirgizië. Het kan van het ene op het andere moment opeens onrustig zijn, al is dat meestal maar van korte duur en niet op toeristen gericht. Reis je in de buurt van de grensgebieden en over de Pamir Highway, check dan altijd de laatste stand van zaken.

Heb je vaccinaties nodig voor Tadzjikistan?

Voor Tadzjikistan worden vaccinaties aangeraden. Laat je hier vooraf goed over informeren. Kijk ook op Vaccinatiesopreis.nl. Vraag ook informatie over hoogteziekte, aangezien je in het land vaak op hoogte reist.

Scroll naar boven