Home Oceanië Land diving Vanuatu: bungeejumpen traditionele stijl

Land diving Vanuatu: bungeejumpen traditionele stijl

Door Karlijn

Het was de belangrijkste reden waarom we graag naar Vanuatu wilden reizen: land diving op het eiland Pentecost. We bouwden onze hele reis hier omheen en in juni was het zover. We boekten een dagtrip met AirTaxi Vanuatu en zagen eindelijk met eigen ogen hoe de mannen van Pentecost zich aan lianen van hoge houten torens afstorten. Spectaculair!

vliegen Vanuatu

Vanuit de lucht zie je pas echt hoe dunbevolkt en ongerept Vanuatu is. In ons kleine vliegtuigje, met plaats voor tien man, vliegen we over eindeloze groene jungle, kustlijnen met witte en zwarte stranden en alleen af en toe een heel klein dorp. Vanuatu is echt nog wild. Na drie kwartier vliegen vanaf de hoofdstad Port Vila naderen we het eiland Pentecost en ik ben meteen onder de indruk. Bergachtig, met weelderige jungle en een knalblauwe zee: Pentecost is schitterend. Onze Australische pilote Olivia, die eruit ziet alsof ze net twintig is geworden, zet de AirTaxi soepel aan de grond en dan zijn we er klaar voor: het land diven op Pentecost, naghol genoemd.

Pentecost Vanuatu

Land diving Vanuatu: voor een goede yam-oogst

Land diving is een eeuwenoude traditie, die alleen op Pentecost wordt uitgevoerd. Mannen springen van een houten toren af, aan lianen die aan hun voeten zijn gebonden. De sprongen zijn een cadeau voor de goden, in de hoop dat zij zorgen voor een goede en rijke yam-oogst. Het verhaal gaat dat A.J. Hackett, die bungeejumpen in Nieuw-Zeeland introduceerde, hier zijn inspiratie vandaan haalde. Al is het land diven nog veel enger dan springen aan een elastiek, want die lianen geven maar weinig mee.

land diving Vanuatu

Over hobbelwegen naar de land dive-torens

Bij de airstrip van Pentecost staan trucks klaar om ons te vervoeren naar de land diving site. We stappen achterin de laadbak en dan wacht ons een oncomfortabel, maar prachtig ritje door de jungle van Pentecost. Verharde wegen zijn hier niet, dus we hobbelen over een modderweg vol gaten en plassen, langs eindeloze rijen palmbossen en langs enthousiast zwaaiende locals. En net als het wel heel ongemakkelijk zitten wordt in de laadbak, zien we ‘m staan: een kunstig gebouwde houten toren van zo’n vijftien meter hoog. Erachter dansen mannen, vrouwen en kinderen in traditionele kleding, terwijl ze luid zingen en de springers aanmoedigen. Uit de toren steken op verschillende hoogtes houten springplanken uit. De toren staat op een heuvel, omringd door hoge palmbomen, groene bomen en bloeiende bloemen. Een betere locatie is er niet.

Vanuatu land diving

Land diving Vanuatu: indrukwekkend spektakel

Als we een goede plek hebben gevonden om het spektakel te bewonderen, maakt de eerste man zich klaar om te springen. Hij draagt alleen een rieten lendedoekje en zijn vrienden bevestigen de lianen om zijn voeten. De dansers achter hem moedigen hem luid zingend aan, hij wacht even en dan springt hij. En dat ziet er heftig uit: de bamboe toren schudt en kraakt en de springer zelf raakt op een haar na de grond. In totaal zien we zo’n acht sprongen, steeds hoger en hoger. Sommige mannen maken er een hele show van, maar de meeste springers zijn heel stil en gefocust. Het is een geweldig spektakel om te zien en ik heb even het gevoel dat ik in National Geographic terecht ben gekomen.

Pentecost Vanuatu

Inkomsten voor de lokale gemeenschap

Net voor de laatste, hoogste sprong, neemt de chief van het dorp nog even het woord. Hij bedankt alle toeristen die zijn gekomen. “Met de inkomsten kunnen wij zorgen voor verbeteringen van de voorzieningen in onze dorpen en voor een school voor onze kinderen”, zegt hij. Toch fijn om te weten dat het geld goed terecht komt. Dan maakt de laatste springer zich klaar voor zijn sprong en voor we het weten raakt ook hij bijna de grond. Dan klimmen we weer in onze truck en hobbelen we terug naar de airstrip. Het is gekkenwerk, dat land diven, maar spectaculair is het zeker.

land diving Pentecost

Via stomende vulkanen naar snorkelen op Epi Island

Je kunt ervoor kiezen om alleen naar Pentecost te gaan, maar het is ook mogelijk om er een lunch- en snorkeltrip op het eiland Epi aan toe te voegen. Altijd leuk, en daar kiezen we dan ook voor. Het tochtje naar Epi is ook weer een spektakel, want Olivia vliegt over de twee vulkanen van het eiland Ambryn heen, die begin dit jaar nog zijn uitgebarsten. Heel gaaf om van bovenaf te zien! Na een kwartiertje vliegen landen we op het gras van de airstrip van Epi en worden we opgepikt door bootjes. Op naar het mooie zwarte strand bij het basic Paradise Sunset Bungalows, waar we lekker eten. Epi is ook weer zo’n mooi eiland, met een prachtige baai en kleine dorpjes. We gaan snorkelen in de baai, waar grote schildpadden en vaak ook dugongs zitten. Die laatste laten zich niet zien, maar Ward spot wel drie enorme schildpadden.

Epi Island Vanuatu

Low fly over Epi Island

Eenmaal terug in ons vliegtuigje kondigt Olivia aan dat ze een low fly over gaat doen over het strand. De locals hadden erom gevraagd en ze voldoet graag aan dat verzoek. We scheren dan ook laag over het strand, waar de locals enthousiast staan te zwaaien en vliegen vervolgens over de bergen en over talloze kleine eilandjes terug naar Port Vila. De meest spectaculaire dagtrip die we ooit hebben gemaakt. 

Praktische informatie land diving Pentecost

Hoe kom je op Pentecost?

Ons oorspronkelijke plan was om twee, hoogstens drie nachten op Pentecost te blijven en nog iets meer van het eiland te zien. Air Vanuatu vliegt alleen niet elke dag naar Pentecost en we moesten kiezen: vijf nachten blijven of een dagtrip doen. Pentecost is een heel basic eiland en heeft maar weinig voorzieningen. Vijf nachten vonden wij echt te lang en daarom kozen we voor een dagtrip met AirTaxi Vanuatu. Wil je langer op Pentecost blijven, dan kun je gewoon een ticket kopen via AirVanuatu en verblijven in een homestay. Je gastfamilie kan het transport naar het land diven voor je regelen.

land diving Vanuatu

Kosten dagtrip land diving

Het grootste nadeel van de dagtrip zijn natuurlijk de kosten. We betaalden per persoon ruim 400 euro voor de trip naar Pentecost en Epi. Veel geld, maar aangezien het land diven de belangrijkste reden was voor onze reis naar Vanuatu, besloten we dat bedrag toch te betalen. Verblijf je meerdere dagen op Pentecost, dan ben je stukken goedkoper uit. De dienstregeling van Air Vanuatu verandert overigens continu, dus wie weet kun je volgend jaar wel twee of drie nachten blijven, in plaats van vijf.

Wanneer vindt land diving op Vanuatu plaats?

Land diving vindt elke zaterdag in april, mei en juni plaats op Pentecost. Van de Tourism Board van Vanuatu begreep ik dat je beter niet tot het laatste weekend van juni kunt wachten. Soms stoppen ze eerder met springen als er niet genoeg stevige lianen meer beschikbaar zijn.

Meer lezen over Vanuatu?

 

Ook leuk om te lezen

16 Reacties

Paul de Roos 10 juli 2019 - 10:05

Ik vind het nog steeds een van de meest spectaculaire gebeurtenissen die ik ooit op reis heb meegemaakt. Wij zijn destijds drie nachten op het eiland geweest en we hebben er ons geen moment verveeld. De trip naar Pentecost was daardoor inderdaad een stuk goedkoper … Veel (reis)plezier nog voor de rest van Vanuatu!

Antwoord
Karlijn 10 juli 2019 - 10:36

Wij vonden het ook echt geweldig om te zien! Drie nachten Pentecost had ons ook nog prima geleken, maar vijf was voor ons teveel geweest. Al was het qua kosten wel een veel aantrekkelijkere optie ;)

Antwoord
Robert 10 juli 2019 - 14:39

Op deze post zat ik te wachten :-) Erg tof om te lezen en zeer mooi in beeld gebracht. Het lijkt me geweldig om het een keer met eigen ogen te kunnen zien. Wellicht te combineren met een andere bestemming.

Antwoord
Karlijn 15 juli 2019 - 06:51

Dank je wel Robert! Wie weet kunnen jullie Vanuatu nog eens meenemen tijdens een van jullie Australië-Reizen. Maar drie uur vliegen vanuit Sydney ;)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 14 juli 2019 - 10:21

Dit ziet er echt zo ontzettend cool uit! Het lijkt me echt heel bijzonder om dit zo mee te maken!

Antwoord
Karlijn 15 juli 2019 - 06:44

Was het echt! Een van de meest speciale dingen die ik ooit op reis heb gezien :)

Antwoord
Angela 17 juli 2019 - 20:22

Wauw, wat een gekkenwerk is dat! Dat is toch niet goed voor je rug, denk ik dan? Maar wel supergaaf dat je erbij aanwezig bent geweest! Ik zou dat ook wel willen zien, maar ik weet niet of ik de dagtrip prijs er voor over zou hebben.

Antwoord
Karlijn 17 juli 2019 - 22:44

Het is sowieso niet bepaald goed voor je, dat springen ;) Maar wel supergaaf om te zien!

Antwoord
Marcella 1 augustus 2019 - 11:11

Jeej, wat lijkt me best spannend om te zien joh! Het moet maar net goed gaan… Gaaf avontuur!

Antwoord
Karlijn 1 augustus 2019 - 22:47

Was het ook! Ze landen op een millimeter van de grond en als zo’n liaan breekt…brrr!

Antwoord
Arno Hofste 30 augustus 2019 - 20:13

Hallo, mooi website en interessant artikel. Zo heb ik het ook ervaren. Dat is overigens geen toeval want ik was die ene andere Nederlander die in hetzelfde vliegtuig zat. Tijdens het googelen op naghol kwam ik toevallig op je site.
Over 10 dagen ga ik met Koningaap 26 dagen naar Tadjikisten. Ik las dat je over dat land ook erg positief bent.
Ik zag ook de naam Paul de Roos, die ken ik nog van een reis naar Niger in 2015.
Groetjes, Arno

Antwoord
Karlijn 31 augustus 2019 - 11:48

Hallo Arno, wat leuk dat je mijn blog gevonden hebt! En dat je Paul kent, kleine wereld ;) Hoe is Vanuatu je verder bevallen? Ik ben heel benieuwd! Tadzjikistan is sowieso fantastisch, geniet enorm van je reis!

Antwoord
Terugblik op prachtig reisjaar 2019 - Karlijn Travels 23 december 2019 - 07:01

[…] culturele activiteit: het landdiven op Pentecost op Vanuatu. Gekkenwerk, dat bungeejumpen aan lianen, maar spectaculair is het […]

Antwoord
Dennis 18 januari 2020 - 01:19

Hoi Karlijn, super leuk om te lezen Edith stuurde lij het linkje toe toen ze zag dat ik deze tour heb geboekt. Echt enorm veel zin in! 4 april is het zover?. Super leuk om te lezen dat je ervan genoten hebt.

Antwoord
Karlijn 18 januari 2020 - 12:28

Ah, wat gaaf! Dit is zo geweldig om mee te maken :) Geniet ervan!

Antwoord
Reisgids Tanna Vanuatu: bezoek de actieve Mt Yasur - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 10:44

[…] Het spectaculaire land diving op Pentecost […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.