Home Praktisch reisadvies Roadtrip tips om het meeste uit je autoreis te halen

Roadtrip tips om het meeste uit je autoreis te halen

Door Karlijn

Voor mij is er geen leukere manier van reizen dan roadtrippen. Lekker met de auto op pad, stoppen wanneer je wilt en onderweg de leukste plekken bezoeken. Heerlijk! Ik maakte roadtrips in talloze landen, van Australië en Marokko tot Cuba en Thailand. In dit artikel deel ik mijn beste roadtrip tips, zodat je alles uit je autorondreis haalt.

1. Bereid je route goed voor en plan leuke stops in

Je kunt natuurlijk gewoon van A naar B rijden, maar dan doe je je roadtrip geen eer aan. Het leuke van een roadtrip is natuurlijk dat je onderweg allerlei leuke stops kunt maken. Bekijk daarom van tevoren je route en kijk of er leuke plekken zijn waar je een tussenstop wilt plannen. Zo pik je nog meer van je reisbestemming mee.

4WD auto wit Australië

2. Houd je route behapbaar en maak je dagen niet te lang

Het nadeel van het advies hierboven is dat je al snel teveel plant op één dag. Dat is voor een ons een bekende valkuil waar we maar in blijven trappen en waardoor onze dagen vaak veel te lang zijn. Probeer je reisroute realistisch te houden en kies ervoor om lange stukken eventueel op te breken met een overnachting. Wij hebben nog steeds een trauma van onze eerste roadtripdag ooit, in 2002 in Australië. We reden van Canberra naar Melbourne en namen op advies van de autoverhuurder de toeristische route langs de kust. Heel mooi, maar vol wegwerkzaamheden en files. Na veertien uur rijden (en verdwalen in Melbourne), kwamen we ’s avonds laat uitgeput bij ons hostel aan. Niet voor herhaling vatbaar.

3. Roadtrip tips: wijk af en toe af van de route

Strak aan een plan vasthouden hoeft niet bij een roadtrip. Sterker nog: het is juist leuk om af en toe iets onverwachts te doen. Wordt er onderweg een toeristische route aangegeven? Zie je een wegwijzer staan met een bezienswaardigheid die interessant klinkt? Zijn er mooie uitzichtpunten die de moeite van het omrijden waard zijn? Neem vooral de avontuurlijke route en pak die afslag.

4. Zorg voor goede navigatie (of een navigator)

Om een naderende relatiecrisis in de kiem te smoren is het belangrijk om goede navigatie te hebben. Of een goede navigator natuurlijk. Eén van de belangrijkste roadtrip tips! Ward en ik hebben in het buitenland de verdeling dat hij rijdt en ik navigeer. En dat gaat verrassend goed, hoewel we ook dan nog wel eens stranden op een soort geitenpad in Reúnion of panisch door het hysterische verkeer van Marrakech zwerven. Wij huren nooit navigatie bij in een huurauto, maar downloaden een offline kaart via Google Maps. Zo kunnen we ook zonder internetverbinding gewoon navigeren via de smartphone.

topless car Magnetic Island

Extra roadtrip tips

Zorg dat je een USB-autolader bij je hebt, zodat je je telefoon tijdens het rijden kunt opladen. Een powerbank gebruiken kan natuurlijk ook.

5. Roadtrip tips: lees je in in de lokale verkeersregels

Het is handig om van tevoren even de verkeersregels op je reisbestemming door te nemen. Je vindt die bijvoorbeeld op de website van de ANWB. In veel landen gelden ook ongeschreven regels, dus soms kan het handig zijn om er een reisforum als dat van Tripadvisor op na te slaan. Altijd goed om te weten waar je op moet letten.

6. Tank op tijd en tank de juiste brandstof

Een logisch advies, maar toch een belangrijk punt. Zeker als je in landen bent waar de tankstations je niet om de oren vliegen. In de Outback van Australië kun je bijvoorbeeld beter geen risico’s nemen. Daar moet je tanken zodra het kan, want het is goed mogelijk dat je pas honderden kilometers verderop weer een tankstation tegenkomt. In Zuid-Afrika hadden we één dag dat de tankstations niet bevoorraad waren. Voor ons was het die dag geen probleem, maar met een bijna lege tank door een safaripark rijden is ook geen aanrader. En check even welke brandstof je moet tanken, want ook dat soort fouten kunnen je duur komen te staan.

roadtrip Peru

7. Check wat je nodig hebt aan vignetten, attributen en documenten

Als je met je eigen auto op roadtrip gaat, dan is het belangrijk om te controleren wat je nodig hebt aan vignetten en andere zaken. Zo heb je voor Oostenrijk een autovignet nodig en voor de binnensteden van veel Duitse steden een milieusticker. Alle landen hebben weer andere regels en ook de manier van bestellen van de vignetten verschilt. Kijk hiervoor ook weer op de site van de ANWB. Verder verschillen ook de regels voor spullen die je per land in je auto moet hebben. Zaken als gevarendriehoek en veiligheidshesjes zijn algemeen, maar in sommige landen gelden aanvullende regels. Check die ook van tevoren. Een speciale opmerking voor tolwegen: zoek uit hoe het daarmee zit. Bij onze huurauto in Australië zat bijvoorbeeld geen tolvignet en het was een enorm gedoe om dat te regelen. Betalen aan een tolpoortje kon daar helaas niet.

8. Wees niet te zuinig met autoverzekeringen

Wij sluiten voor onze huurauto altijd alle benodigde verzekeringen af. Niet meer dan nodig is, maar ook niet minder. In Amerika en Mexico wil je bijvoorbeeld echt voorkomen dat schade op jou verhaald kan worden. Probeer daarom geen geld te besparen door te beknibbelen op de verzekering, maar sluit af wat moet. Wij huren onze auto altijd bij Sunny Cars, omdat je dan geen gezeur hebt over extra verzekeringen. Zij zorgen dat je alle verzekeringen hebt die nodig zijn en zo kom je ter plekke niet voor verrassingen te staan.

9. Zorg voor genoeg eten en drinken onderweg

Nog zo’n onmisbare roadtrip tip: zorg dat je genoeg te eten en te drinken bij je hebt. Of gewoon iets lekkers om te snacken tijdens een pauze. Het hangt natuurlijk af van het land waarin je reist, maar in Australië was er bijvoorbeeld lang niet altijd een supermarkt of café te vinden onderweg. Weet je van tevoren dat je een lange reisdag voor de boeg hebt, neem dan genoeg mee, want je zult altijd zien: net als je honger krijgt is er de komende uren geen dorp meer in zicht.

Heb jij nog goede roadtrip tips? Dan hoor ik ze graag!

Meer lezen over roadtrips?

*Deze post bevat affiliatelinks. Hier lees je er alles over.

Ook leuk om te lezen

4 Reacties

Robert 8 augustus 2020 - 08:43

Goede tips! Afwijken van de route is idd een leuke afwisseling. Vooral de toeristische routes die in sommige landen (bv Australië en Zweden) langs de weg worden aangegeven zijn vaak een echte verrassing. Punt 6 is zeker ook belangrijk. Wij hadden zelfs vervuilde brandstof getankt in West-Australië en hadden mazzel dat de auto pas begon te bokken net nadat we Francois Peron hadden verlaten..

Antwoord
Karlijn 9 augustus 2020 - 11:50

Oh nee, dat is ook erg! En zeker op die locatie. Midden in Francois Peron wil je ook niet stil komen te staan…

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 10 augustus 2020 - 10:55

Die autoverzekering is echt ontzettend handig! Ik neem nu altijd of all-risk (ook als ik het moet afkopen) of ik huur bij Sunny Cars waar alles erbij in zit. Ik had een keer schade op Bonaire en dat kostte me 600 euro!! Dat nooit meer ;-)

Antwoord
Karlijn 10 augustus 2020 - 11:42

Wat ontzettend balen, dat is echt zuur geld! Een goede verzekering is echt nodig, je weet het gewoon nooit :(

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.