Home Praktisch reisadvies Reisbestemming kiezen: zo doe ik dat

Reisbestemming kiezen: zo doe ik dat

Door Karlijn

Een reisbestemming kiezen valt soms niet mee. Wil je relaxen op een eiland in Thailand? Op avontuur in Peru? Of heerlijk roadtrippen in Australië? Omdat veel mensen nu bezig zijn om hun vakanties voor dit jaar te bepalen, leek het me leuk om meer te vertellen over de manier waarop wij onze reisbestemmingen kiezen. 

1. Veel reisinspiratie opdoen

Dit is geen apart actiepunt, want ik doe niets anders. Het zou zelfs wel eens fijn zijn als ik ophield met reisinspiratie opdoen, want voor mijn verlanglijst heb ik wel tien levens nodig. Ik doe veel reisideeën op via reisblogs, televisieprogramma’s, boeken en Instagram. Qua reisblogs heb ik een aantal favorieten, zoals Alex in Wanderland, Heart my Backpack en Never-Ending Footsteps, maar ik lees er nog veel meer. Qua televisieprogramma’s kijk ik onder andere graag naar Floortje naar het einde van de wereld (welke reiziger niet?) en dankzij Floortje kwam Vanuatu op mijn lijst.  Natuurprogramma’s zorgden ervoor dat ik South Georgia leerde kennen, waar enorme kolonies koningspinguïns wonen. Sindsdien is dat mijn ultieme reisdroom en zodra ik de loterij win (dat kan nu elk moment gebeuren), stap ik op de boot naar South Georgia.

Thailand Ko Phi Phi

2. Reisbestemming kiezen: de beste reistijd bepalen

Als ik twijfel tussen verschillende bestemmingen, dan kijk ik altijd naar de beste reistijd per bestemming, en hoe dat in onze eigen planning past. Er zijn genoeg mensen die reizen in het regenseizoen geen probleem vinden, maar ik probeer dat zoveel mogelijk te vermijden. Ik heb ooit in Centraal-Amerika en Thailand in het regenseizoen gereisd en ik werd daar niet vrolijk van. Niks geen buitje aan het einde van de dag, maar een week non-stop regen. Je kunt altijd pech hebben, maar ga liever in een tijd die op papier beter is. Niet per se in het hoogseizoen (liever niet), maar ook niet in de natste maanden.

Festival Bhutan

Drukte op de plaats van bestemming

Iets anders dat de beste reistijd bepaalt is de drukte. Liever ga ik niet in juli of augustus in Europa op vakantie, alhoewel onze Porto-trip wel voor eind augustus gepland staat. Ik ga ook liever niet naar Azië als de Chinezen hun vakanties hebben. Ik ga nooit meer naar China als het daar vakantie is. Feestdagen, zoals Pasen in de Filipijnen, zijn ook iets om rekening mee te houden, want dan het kan ook enorm druk zijn (en lastig om vervoer en hotels te krijgen). Tot slot kijk ik bij het bepalen van de beste reistijd ook naar activiteiten en festivals. Het wandelseizoen in de Dolomieten loopt van 20 juni tot 20 september, dus gaan we daar in september naartoe. Een reis naar Bhutan wordt extra bijzonder als je een festival bijwoont, dus stemden we daar onze reis op af.

3. Kijken naar afwisseling en behoeften

Als ik mijn globale reisplanning maak, dan kijk ik altijd naar het totaalplaatje voor dat jaar. Is het een goede mix van cultuur, steden, natuur en strand? Of zijn het allemaal dezelfde soort trips? Ik vind reizen met auto en chauffeur bijvoorbeeld fijn, maar niet drie keer achter elkaar. Safari is gaaf, maar hoeft niet elk jaar. Alleen maar steden bezoeken wordt ook een beetje eentonig. Bij reisbestemmingen kiezen is afwisseling voor mij heel belangrijk. En ook belangrijk: ‘island time’, een fijne strandplek waar we helemaal niets hoeven, behalve naar het strand lopen, lezen en lekker eten. Dat hoeft geen weken te duren, maar een paar dagen is erg fijn. Daarom viel de keus qua grote reis van dit jaar op Mauritius en Réunion: een mooie combi van actief zijn en helemaal niks doen.

Rangiroa Frans-Polynesië

4. Met wie ga ik?

De bestemming hangt ook af van de vraag met wie je reist en waar degene zin in heeft qua reizen. Die keuze is voor mij beperkt: ik ga met Ward of alleen. Alhoewel, dit jaar gaan we met vrienden naar Lapland, maar dat is een uitzondering. Er zijn veel bestemmingen die ik liever niet alleen doe, dus als ik solo reis moet ik goed kijken naar de plek waar ik naartoe reis. Alleen reizen is leuk, maar ik moet me er wel fijn voelen.

Kirgizie

5. Bepalen van het budget

Ik zei het hierboven al: als ik de loterij win ga ik naar South Georgia. Tot die tijd zit dat er helaas niet in. Bij het bepalen van mijn reisbestemmingen kijk ik ook altijd naar het budget, net zoals iedereen. Vanuatu komt dit jaar niet uit vanwege het werk van Ward, maar de afstand en het budget speelden ook mee in de beslissing om deze reis even uit te stellen. Het leek ons logischer om Vanuatu te combineren met andere bestemmingen in de regio en dan langer weg te blijven.

6. Hoeveel tijd hebben we?

Ik ben zzp’er en hoef niet op vakantiedagen te letten. Ward moet dat wel en hij wil ze niet allemaal tijdens één reis opmaken. Als er bestemmingen zijn waar ik langer dan een maand wil blijven, is dat dus niet altijd even handig. Dan kies ik liever een andere bestemming waar ik in een kortere tijd wel alles kan zien wat ik wil.

Iran Esfahan

7. Waar móet ik NU naartoe?

Soms wordt een keuze voor een bestemming ook ingegeven door het idee dat het ‘anders te laat is’. Dat had ik heel sterk bij Myanmar in 2010, Cuba in 2013 en Iran in 2015. Natuurlijk is ‘te laat’ onzin, want Myanmar is nu nog net zo mooi als in 2010. Toch had ik het gevoel dat ik die landen toen moest gaan zien, omdat ze anders teveel zouden veranderen. Toen ik over Vanuatu las dat ze daar op termijn veel meer cruiseschepen willen gaan toelaten, dacht ik ook meteen: dan moeten we dus snel gaan, willen we het nog in authentieke staat zien.

Ik ben benieuwd: hoe doe jij dat, je reisbestemming kiezen?

Ook leuk om te lezen

18 Reacties

Lotte 10 januari 2018 - 07:50

Ik denk dat mijn manier op dezelfde manier gebeurt, vooral punt 1 is herkenbaar ;-). Alleen heb ik altijd “vastgezeten” aan de bouwvakantie omdat mijn vriend dan vrij was voor onze langere reizen. Dat worden je keuzes automatisch wat beperkt, toch als je rekening houdt met het (regen)seizoen enzo. Al heb ik toch ook ontdekt dat je de drukte ook best kan vermijden: zo gingen wij in de bouwvakantie in juli enkele jaren geleden naar Kroatië en toch was het niet te druk. Bij openingstijd aan de poort van het nationale park staan helpt ook: de drukte begon bij Plitvice toen wij weer vertrokken! :-)

Antwoord
Karlijn 11 januari 2018 - 11:38

Het is altijd lastig als je vastzit aan bepaalde vakanties, maar soms is het inderdaad niet anders. Wel goed te horen dat in Kroatië de drukte meeviel in de zomer! Het kan dus best, relaxed reizen in de Europese zomer :)

Antwoord
Jerry Bakker 10 januari 2018 - 16:28

Ook herkenbaar
Alleen wij zijn gezin met kinderen dus moeten altijd in de vakanties. Budget speelt grote rol en ook klimaat
Zou graag naar zuid Afrika willen maar niet in de zomer ( daar winter ). Ook wil ik dan drie weken een trip die dus pas kan als de kinderen niet meer meegaan. Inspiratie doen via tv you tube blogs en tijdschriften

Antwoord
Karlijn 11 januari 2018 - 11:41

Hoi Jerry, als je kinderen hebt ontkom je inderdaad niet aan de standaard vakanties. Ik kan me voorstellen dat je dan inderdaad niet voor Zuid-Afrika kiest, dat schiet gewoon niet op in onze zomer. Maak er maar een extra lange reis van als de kinderen niet meer meegaan ;)

Antwoord
Nynke 10 januari 2018 - 17:14

Oh, South Georgia (of Antarctica) lijkt mij ook echt het einde…. ?

Wat leuk om te lezen hoe je/jullie dit doen! Ben altijd benieuwd hoe mensen tot keuzes komen.
En heel herkenbaar ook. Bij mij komt eerst de ‘enough for five lifetimes-bucketlist’ erbij, voor de ‘grote’ reis van het jaar. Kijk inderdaad ook naar drukte ter plaatse (nooit in vakanties als t even kan), het weer en hoe lang we nodig denken te hebben. En zorgen dat we zoveel mogelijk afwisselen in werelddelen, activiteiten, cultuur/natuur etc. De kortere trips plannen we dan om de grote reis heen zodat we het goed verdeeld hebben door het jaar.
Jemig, het lijkt wel hogere wetenschap ?

Antwoord
Karlijn 11 januari 2018 - 11:46

Nou he! Leuk dat jij ongeveer dezelfde aanpak hebt als ik. South Georgia lijkt me echt onvoorstelbaar mooi. Ik zou dan graag een drieweekse reis doen, waarbij je ook de Falkland Islands en Antarctica bezoekt. En dat voor iemand die eigenlijk bang is voor open zee ;)

Antwoord
Sabine 10 januari 2018 - 17:20

Ik keek ook altijd naar budget, beste reistijd en variatie, maar pas nadat ik op een grote wereldkaart ging kijken naar landen en bedacht waar ik wel heen wilde. Dan zoeken op google naar info over dat land haha. Nu ga ik niet meer zoveel op reis buiten Colombia, maar als ik ga kijk ik nu ook vooral naar waar ik nog heen wil en wat een beetje te doen is vanaf Colombia. Jimmy wil graag naar Mongolië, daarvoor moeten we dus eerste even flink sparen :P

Antwoord
Karlijn 11 januari 2018 - 11:47

Oeh, Mongolië lijkt me echt fantastisch! Vanaf Colombia is dat helemaal een enorme reis inderdaad. Hopelijk komt het er de komende jaren van!

Antwoord
Robert 10 januari 2018 - 19:08

Tjah, er zijn blogs die het kiezen niet makkelijker maken en de lijst alleen maar laten groeien.. ;-) Wij zitten met de verre reizen meestal wel zo’n 2 a 3 jaar vooruit te denken, dus hoeven we alleen de periode wanneer te gaan te bepalen. Altijd na de zomer, maar we letten wel op het weer en de temperaturen. Budget is niet onbelangrijk, maar weegt bij mij minder zwaar als vroeger. Door reistrends en hype’s laten we ons minimaal beïnvloeden, al is dat tegenwoordig lastig.

Antwoord
Karlijn 11 januari 2018 - 11:50

Dat vooruit denken ken ik, dat heb ik de afgelopen jaren ook altijd gedaan! Dit jaar was het lastiger kiezen, maar ik heb wel alweer van alles in mijn hoofd voor de komende jaren ;) Budget is mij bij ook niet het zwaarstwegende punt, maar het bepaalt wel hoeveel we buiten een grote reis nog kunnen doen. Vanuatu loopt alleen door de tickets al gigantisch uit de klauwen, dus dan is het geld wel iets om goed rekening mee te houden. Wat dat betreft is Mauritius/Réunion net iets relaxter ;)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 11 januari 2018 - 15:54

Heel herkenbaar! Stap 1 sla ik eigenlijk over, omdat praktisch de hele wereld nog op mijn lijst, maar ik lees blogs wel heel regelmatig en soms verrast een bestemming mij. Dat heb ik vooral in Afrika, waar ik veel landen niet echt ken, zo is bijvoorbeeld Soedan pas op mijn lijstje gekomen en Djibouti :-)

Ik kies mijn vakantiebestemming vaak op basis van variatie van reizen (dus wat jij zei niet 3 safari’s achter elkaar), reistijd & reisduur. Plannen is echt heerlijk! :-)

Antwoord
Karlijn 11 januari 2018 - 16:17

Soedan lijkt me ook heel gaaf! Zulke vriendelijke mensen daar :) Zie je wel, zo komen er vanzelf weer nieuwe reisbestemmingen bij ;)

Antwoord
Janet | thatonetime 13 januari 2018 - 11:44

Herkenbaar allemaal.. bij mij ligt het er ook vaak aan welke ‘goedkope’ vliegtickets ik kan vinden.. :)

Antwoord
Karlijn 14 januari 2018 - 11:12

Hoi Janet, dat kan de beslissing inderdaad ook wat makkelijker maken!

Antwoord
Angela 18 januari 2018 - 21:39

South Georgia moest ik even opzoeken.. ?
Maar ik zoek mijn reisbestemmingen eigenlijk op precies dezelfde manier uit als jij. Met wel als extra puntje dat mijn vriend uiteindelijk vetorecht heeft als het neerkomt op het financiële plaatje. Zo wilde ik perse naar Bali dit jaar, maar het wordt de Azoren of Zakynthos. Omdat we ook zoiets als nieuwe meubels hebben gekocht en er nog een dure autoreparatie zit aan te komen… ? ik leef er graag voor op water en brood, maar vriendlief vindt dat te gek voor woorden (hij heeft wel ergens een punt..?) dus geen Bali dus. De alternatieven zijn er zeker niet minder om, maar toch moest ik wel even slikken dat mijn plannetje was mislukt.. ?

Antwoord
Karlijn 19 januari 2018 - 09:34

Je kunt ook niet alles tegelijk doen natuurlijk! Wel balen, maar soms moet je nu eenmaal keuzes maken. En Zakynthos en de Azoren zijn ook hele mooie opties. Grappig, want die zijn bij ons ook allebei langsgekomen dit jaar als mogelijke bestemmingen. Ik ben benieuwd waar jullie uiteindelijk voor kiezen!

Antwoord
Elisa 28 januari 2018 - 21:16

Zeker herkenbaar, al zijn mijn plannen nog vrij flexibel in mijn hoofd. De vraag is altijd: hoeveel meer trips kunnen er nog bij? Bij Cuba had ik in 2015 ook zoiets van: nu doen! Nu wel nog spijt dat ik 1.5 jaar geleden niet met mijn vriendin mee ben gegaan. Zij werkte op National Geographic expeditieschip en ik kon mee voor $50 per dag vanuit Ushuahia naar Antarctica… Kwam op dat moment niet zo goed uit, net nieuw contract gekregen op mijn werk, en dacht: ach dat komt nog wel. Ze deed dit immers al langere tijd en er leek geen wolkje aan de lucht. Tot ze plotseling zwanger werd van een Amerikaan en ze haar baan op moest zeggen… Bye bye cheap Antarctica trip! Bummerrrr

Antwoord
Karlijn 29 januari 2018 - 09:19

Ah, balen zeg! Dat was heel gaaf geweest. Hopelijk komt het er toch ooit nog eens van, lijkt me zo’n geweldige reis!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.