Home Praktisch reisadvies Tips alleen op vakantie gaan: zo wordt het een succes

Tips alleen op vakantie gaan: zo wordt het een succes

Door Karlijn

Alleen op vakantie gaan is leuk, maar vaak ook best spannend. Eenmaal onderweg is het niet altijd rozengeur en maneschijn, hoe goed alleen reizen je over het algemeen ook bevalt. Ga jij alleen op reis? Met deze tips maak je een succes van je soloreis. 

Alleen op vakantie: niet altijd een feest

Als je veel reisblogs leest, dan kom je ze vast regelmatig tegen: bloggers die vertellen hoe fantastisch het is om alleen te reizen. Hoeveel je ervan leert, hoe fijn het is om lekker je eigen gang te gaan en hoe makkelijk je anderen leert kennen als je daar behoefte aan hebt. Dat is allemaal waar (en daarom is het ook zo fijn), maar dat neemt niet weg dat alleen reizen ook uitdagingen met zich meebrengt. Ik ben nu al best vaak alleen op reis geweest en nog altijd vraag ik me voor vertrek af waarom ik er in hemelsnaam aan begin. Meestal gaat het weer prima als ik eenmaal ben gearriveerd op de plaats van bestemming, hoewel heimwee soms ook tussendoor weleens de kop opsteekt. De voors en tegens van alleen op vakantie gaan lees je hier.

alleen op reis

Mijn tips voor alleen reizen

1. Alleen op vakantie: kies de juiste bestemming uit

Ik zou wel willen dat ik een avontuurlijke soloreiziger was die gewoon een ticket boekt en gaat, zoals mijn wél avontuurlijke blogcollega’s Jessica en Manouk. Maar ik wil niet overal zomaar alleen naartoe en ik kies specifiek bestemmingen waarvan ik weet dat ik me er op mijn gemak voel. Ik was al vaker op Bali geweest, dus ik wist dat ik dat ook in mijn eentje prima zou vinden. Athene, Istanbul, Australië en Nieuw-Zeeland: dat moest ook goed komen. China was veruit mijn minst succesvolle soloreis. Voor mij blijft dat een lastig en soms erg frustrerend land en de gekkigheid daar kan ik beter hebben als ik met iemand samen ben. Kortom: de juiste bestemming kiezen is belangrijk.

2. Zorg voor een pick-up (of goed OV) op het vliegveld

Ga je voor het eerst alleen naar een verre bestemming, dan kan het fijn zijn als er iemand op je staat te wachten op het vliegveld. In steden als Bangkok en Singapore neem je gewoon een taxi en in Londen pak je de metro of de trein, maar op Bali is het bij aankomst altijd chaotisch. Toen ik daar naartoe ging,  regelde ik van tevoren een transfer bij mijn hotel. Er stond keurig iemand met een bordje met mijn naam erop te wachten en dat vond ik heel relaxed.

The Chillhouse Canggu

3. Tips alleen op vakantie: kies een accommodatie die bij je past

Vind je het leuk om veel nieuwe mensen te ontmoeten tijdens je soloreis? Ga dan voor een hostel (de tweepersoonskamers zijn daar vaak net zo goed als in een guesthouse) of een leuk guesthouse. De kans is groot dat je daar andere soloreizigers ontmoet. Voor mij was The Chillhouse in Canggu bijvoorbeeld ideaal. Wil je juist lekker op jezelf zijn, dan zijn alle andere hotels prima. Ik kijk zelf altijd goed naar de locatie: ik wil graag op loopafstand van restaurants en dergelijke zitten, zodat ik ’s avonds niet nog een heel eind alleen terug naar mijn hotel moet lopen. Daarnaast is goede Wi-Fi voor mij belangrijk: ik wil makkelijk contact met thuis kunnen houden. Tegenwoordig koop ik meestal een SIM-kaart, zodat ik altijd data heb.

eten op Bali

 4. Soloreis: ga gewoon alleen uit eten

Het is één van de vervelendste dingen van alleen reizen: alleen eten. En dan vooral het avondeten. Aan de andere kant is eten ook het hoogtepunt van mijn dag, dus dat laat ik me niet zomaar ontzeggen. Ik ga dus gewoon met mezelf uit eten en ik voel me daar verder niet ongemakkelijk bij. Het is wat het is en je wordt echt niet raar aangekeken. Ik neem meestal wel een boek mee, want anders zit ik me te vervelen.

5. Tips alleen op reis: trakteer jezelf regelmatig

Ik denk dat deze tip voor mij dé sleutel tot succes is. Als ik alleen reis, gun ik mezelf alles, binnen bepaalde grenzen natuurlijk. Heb ik zin in een cocktail? Dan ga ik die drinken. Wil ik om de dag naar de spa? Gewoon doen. Heb ik zin om een keer luxe te overnachten? Ok! Wil ik een dagje helemaal niks doen, of juist een leuke tour boeken? Prima. Ik snap wel dat je budget niet oneindig is, maar het zijn vaak de kleine dingen die het doen. Voel je je een beetje eenzaam en denk je dat een Balinese manicure je opvrolijkt, geef er dan gewoon aan toe. Alleen reizen is leuk omdat je precies kunt doen wat je wilt, dus doe dat dan ook.

spa Tanzania

6. Stel je open op en wees niet verlegen

Het is verleidelijk om je telefoon overal mee naartoe te nemen en je daarin te begraven, maar het leuke van soloreizen is juist dat je makkelijk contact legt met anderen. Dat merkte ik heel duidelijk op Bali: de locals waren veel meer geneigd om een praatje met me te maken dan wanneer ik met Ward ben, ik had volop leuke gesprekken met gidsen en ook met andere reizigers kletsen ging makkelijker (al had ik aan dat laatste lang niet altijd behoefte). Gewoon omdat ik daar als soloreiziger meer open voor stond. Wees ook niet te verlegen en spreek af en toe zelf wat mensen aan. Zeker andere reizigers die alleen zijn, stellen dat vast op prijs.

7. Wees trots op jezelf: je doet het toch maar mooi!

Elke keer dat ik alleen op reis ga, is het vertrek een drama. Al weken voor vertrek begin ik spijt te krijgen van mijn plannen en zou ik het liefste de hele boel cancelen. Uiteindelijk komt het ter plekke altijd goed en ben ik best trots op mezelf dat ik het toch zomaar gedaan heb. Alleen reizen is misschien niet altijd een feest, maar alles wat die reisbloggers zeggen is waar: je leert er veel van en precies doen wat je zelf wilt is af en toe gewoon heel fijn. Twijfel je nog of je alleen op reis moet gaan, maar wil je het eigenlijk wel heel graag? Ga dan gewoon! Is het niks, dan kun je altijd weer terug naar huis. En kun je sowieso trots zijn dat je het toch hebt geprobeerd.

Heb jij nog tips voor alleen reizen? Ik hoor ze graag!

Ook leuk om te lezen

20 Reacties

Dominique | dominiquetravels.com 21 januari 2018 - 13:06

Ik ben het helemaal eens met jouw tips! Bovendien is het niet erg om een avondje alleen in je hotelkamer te willen chillen. Ik kan daar namelijk echt van genieten, zonder dat ik me schuldig voel dat ik het nachtleven moet ontdekken!

Antwoord
Karlijn 22 januari 2018 - 10:18

Ook dat is een goede tip: voel je nergens schuldig over! Ik vind het meestal fijn om ’s avonds te relaxen. Ik ben de hele dag zo actief dat ik het ’s avonds echt wel gehad heb. Het nachtleven is toch niet besteed aan mij ;)

Antwoord
Rachelkromdijk 21 januari 2018 - 14:26

Erg leuk om te lezen, thanks voor het delen van deze toffe tips!

Antwoord
Karlijn 22 januari 2018 - 10:19

Graag gedaan Rachel!

Antwoord
Robert 21 januari 2018 - 14:41

Ik heb het vroeger wel eens gedaan, maar heb er niet echt behoefte aan om het alleen te doen. Ik ben wel eens een paar weken met de motor op reis geweest, maar rijden doe ik ook liever alleen. Vaak is zo’n oude brik als ik heb vaak wel de reden voor mensen om een gesprek met me te beginnen. Aanspraak komt dan vanzelf ;-) Ik ben niet zo outgoing als het op sociaal zijn met anderen in hostels etc aankomt. Het hoeft wat mij betreft ook niet voor iedereen weggelegd te zijn. Ik ben vaak blij dat ik rust heb haha

Antwoord
Karlijn 22 januari 2018 - 10:20

Wel herkenbaar hoor! Ik ben ook niet zo sociaal met andere reizigers, zeker niet als ik met Ward samen ben. Als ik alleen ben vind ik het af en toe wel leuk, maar het hoeft niet. Op Bali heb ik de eerste twee weken geen andere toerist gesproken. Het contact met locals vind ik dan een stuk leuker!

Antwoord
Sabine 21 januari 2018 - 23:04

Mooie tips! Zo ervaar ik het ook :) Met alleen eten heb ik ook helemaal geen moeite, alleen de eerste keer was wel apart haha :)

Antwoord
Karlijn 22 januari 2018 - 10:21

De eerste keer alleen avondeten was wel een beetje wennen, maar daarna kwam het vanzelf goed. Leuk dat jij dat ook zo hebt gehad!

Antwoord
Ellen 22 januari 2018 - 02:54

Sinds 2012 reis ik twee keer per jaar alleen naar Tibet en China. De eerste keer alleen naar Tibet was best spannend ook omdat mijn vlucht van Chengdu naar Lhasa meer dan 24 uur vertraging had. En niemand Engels sprak. En toen ik uiteindelijk in Lhasa aankwam sloot het vliegveld meteen en was er ook niemand om mij op te halen. Want er was gezegd dat er die dag geen vlucht meer zou komen. Maar mijn vlucht kwam dus nog wel. Lang leve de mobiele telefoon en na een uurtje wachten in de kou kwamen mijn gids en chauffeur mij alsnog oppikken. Sindsdien heb ik alleen nog maar alleen gereisd in Tibet en China. Maar ik reis altijd met dezelfde Tibetaanse chauffeur en gids, die goede vrienden van mij zijn geworden. Dus het voelt al lang niet meer als alleen reizen. Voordeel is tegenwoordig wel de smartphone, waarmee je goed contacten kunt onderhouden en waarmee je van alles kunt opzoeken etc.

Antwoord
Karlijn 22 januari 2018 - 10:22

Ik vind het toch knap hoor: alleen reizen in China en Tibet. Ik vond China zo lastig in mijn eentje. Heel mooi dat je nu Tibetaanse vrienden hebt, dan voelt het inderdaad niet meer als alleen reizen. En de smartphone: geweldige uitvinding. Al was het alleen maar voor Google Maps!

Antwoord
Ellen 22 januari 2018 - 11:44

Google Maps wordt geblokkeerd in China en is dus lastig te gebruiken. Ik gebruik vooral MAPS.ME waarvan je kaarten van bepaalde gebieden al voor je reis kunt downloaden en waardoor je dus niet afhankelijk bent van internet om de app te gebruiken

Antwoord
Karlijn 22 januari 2018 - 11:57

Klopt, in China heb je dan weer een VPN-verbinding nodig. In Google Maps kun je trouwens ook gebieden downloaden voor offline gebruik, dat doe ik altijd. Maar Maps.me is een goede tip, zal ik ook eens naar gaan kijken.

Antwoord
Ellen 22 januari 2018 - 13:51

China kun je in Google Maps niet downloaden. En inderdaad, als je een VPN in China gebruikt, dan kun je wel op Facebook, Google Maps etc. Met wifi kun je een VPN over het algemeen wel gebruiken in China en ook als je een Chinese simkaart hebt met 4G. Maar ik zit momenteel in Tibet en daar heeft alleen Lhasa 4G. En zonder 4G is de verbinding te traag voor het gebruik kunnen maken van een VPN.

Antwoord
rachelkromdijk 22 januari 2018 - 22:54

Wat een super fijne tips, bedankt voor het delen! en wat een mooie foto’s zeg..

Antwoord
Marcella 24 januari 2018 - 14:13

Mooie tips Karlijn! Ik denk er ook wel eens over na om alleen op pad te gaan. Lijkt me zeker leerzaam en ook gewoon fijn, zo in je eentje op reis. Maar waar ik dan heen zou willen, dan vind ik nog best lastig ;-)

Antwoord
Karlijn 24 januari 2018 - 21:18

Hoi Marcella, een bestemming kiezen is ook best lastig! Ik ben nu mijn Kroatië-trip aan het plannen en ik heb al gemerkt dat alleen naar Bali gaan een stuk makkelijker was. In Europa is het vaak zo handig om een auto te huren, maar dat vind ik in mijn eentje niet zo fijn. Zeker omdat ik vooral veel steden bezoek. Wil je eens een keer proberen om alleen op pad te gaan, dan is een citytrip een mooi begin!

Antwoord
Nynke 24 januari 2018 - 17:09

Wat fijn dat je deze tips deelt ?. Ik ben nog nooit alleen op reis geweest, en vind het altijd zo knap van anderen! Als behoorlijk introvert persoon ben ik niet zo dapper in het contacten te maken en ik vermoed dat langer alleen reizen dan een beetje eenzaam zou zijn… Maar een citytrip oid alleen doen lijkt me wel een leuk idee, omdat je dan automatisch ‘onder de mensen’ bent.

Antwoord
Karlijn 24 januari 2018 - 21:16

Een citytrip is inderdaad ideaal als je een keer alleen op pad wilt! Je loopt dan al de hele dag in de drukte en hebt vaak zo’n to do-lijst, dat je geen tijd hebt om eenzaam te zijn. ’s Avonds ben ik dan blij dat ik rustig op mijn hotelkamer zit. Een mooie manier om het alleen reizen een keer een kans te geven :)

Antwoord
Shamira | Wander Rebel 6 februari 2018 - 13:56

Handige tips. Ik blijf ook maar twijfelen om eens alleen op reis te gaan. Mijn werk vormt totaal geen belemmering, dus ik zou nog vaker weg kunnen dan ik nu al doe, maar dan moet ik wel alleen. Maar waarheen? Ver weg wil ik (nog) niet en dichtbij mis ik wat inspiratie of vind ik het alleen erg prijzig worden. Keuzes, keuzes… =p

Antwoord
Karlijn 6 februari 2018 - 15:26

Hoi Shamira, misschien toch maar beginnen met een citytrip dan? Of bijvoorbeeld een trip naar Andalusië? Dan kun je tussen verschillende steden reizen. Heel makkelijk, en Spanje is altijd een goed idee ;) Het klopt wel dat het alleen allemaal best duur is. Ik heb nu Kroatië gepland en ik sla soms achterover van de hotelprijzen daar…

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.