Home Praktisch reisadvies Positive travel: een overlandreis van Istanbul naar Beijing

Positive travel: een overlandreis van Istanbul naar Beijing

Door Karlijn

Reizen is slecht voor het milieu, steden en natuur worden verpest door hordes toeristen en lokale culturen staan onder druk. Als je de berichtgeving in de media ziet, zou je denken dat er nog maar weinig positief is aan reizen. Onzin natuurlijk, want reizen heeft ook nog steeds volop positieve impact. Voor jezelf als reiziger én voor de locals. Onze indrukwekkende overlandreis van Istanbul naar Beijing was daar een goed voorbeeld van.

In 2009/2010 maakten we een fantastische wereldreis, die zonder twijfel voor herhaling vatbaar was. Op één ding na: een volgende keer zouden we niet meer zoveel vliegen. We wilden niet zoveel tijd verspillen op vliegvelden, we wilden meer van elk land zien en gebieden en culturen onderweg zien veranderen. Kortom: we wilden een geweldige overlandreis maken. De bestemming was al snel duidelijk: het werd de Zijderoute. In vier maanden zouden we overland reizen van Istanbul naar Beijing. 20.000 kilometer. Zonder te vliegen, deels met het openbaar vervoer, deels met privévervoer.

De thee staat altijd klaar

In 2015 maakten we deze droomreis. Inmiddels is het drie jaar geleden en ik denk wel eens dat ik deze trip nog steeds niet helemaal verwerkt heb. We reisden door landen die nog maar weinig door toeristen bezocht worden, zoals Iran, Turkmenistan, Tadzjikistan en het westen van China. Landen waar letterlijk alles anders is dan bij ons. We maakten kennis met talloze locals. Van Iraniërs die alles wilden weten over ons, over de manier waarop wij hun land zien en over onze cultuur. We konden in Oost-Turkije geen markt bezoeken zonder die met zakken vol gratis fruit te verlaten. We sliepen in homestays in de meest afgelegen gebieden van Tadzjikistan, waar de thee altijd klaarstond en waar de gastvrouwen elke avond een tafel vol gerechten voor ons klaarzetten. Dat in een droog gebied op ruim 4000 meter hoogte, waar de mensen zelf zo weinig hebben.

positive travel

Dromen waarmaken?

We reisden twee weken over de Pamir Highway met onze Tadzjiekse gids Dilshod. Een jongen van onze leeftijd, die net als wij zoveel dromen had, maar die niet waar kon maken. Alleen maar omdat zijn ouders niet de juiste mensen kenden. Hij wilde bij een bank werken, maar het toerisme was zijn enige optie. We maakten kennis met de geslotenheid van Turkmenistan en merkten hoe voorzichtig de mensen waren, ook in hun contacten met ons. We brachten drie dagen door met Iraniër Amir, die ons zijn Teheran liet zien en ons leerde hoe het leven in Iran echt is, onder de zwarte sluiers.

positive travel

Persoonlijk contact tijdens treinreis China

En we treinden dwars door China, het land waar ik een haatliefdeverhouding mee heb. Tientallen uren zaten we in de trein, van Kashgar in het westen tot Beijing in het oosten. In de treincoupés ontdekten we pas echt de hartelijkheid van de Chinezen en werd overduidelijk hoe nieuwsgierig ze naar ons waren. Met behulp van ons Point-It-boekje konden we hele gesprekken voeren, ondanks de enorme taalbarrière. Het kwam dan eindelijk tot persoonlijk contact, waar ik anders vooral gek werd van de grote groepen Chinese toeristen om ons heen. Treinreizen bleek ook nog eens veel relaxter dan vliegen: we zagen vanuit onze luie stoel (of bed) de landschappen continu veranderen, zonder gedoe met wachttijden, turbulentie of overstappen. Beter voor het milieu, maar ook voor mijn eigen gemoedsrust.

De locals maken je reis

Als ik terugdenk aan deze reis ongelofelijke reis over de Zijderoute, dan denk ik niet meteen aan de schitterende gebouwen en de onvoorstelbaar mooie landschappen. Ik denk allereerst aan de mensen die we overal ontmoetten. Mensen die het in talloze opzichten zwaar hebben, die leven in landen waar geen vrijheid is en waar ze beperkt worden om te leven zoals ze graag willen. Maar die ons ondanks dat met open armen verwelkomden, gastvrij, nieuwsgierig en met overduidelijk plezier.

Mooie momenten op reis

Van deze reis heb ik veel geleerd en ik hoop dat we de mensen die we leerden kennen ook veel mooie momenten hebben bezorgd. In elk geval hebben we bijgedragen aan het realiseren van een stukje van hun droom: zorgen dat ze kunnen voorzien in hun levensonderhoud, met hun eigen homestay, als lokale gids of als ondernemer. En dat is voor mij één van de meest positieve gevolgen van toerisme.

#positivetravel: zo doe je dat

Reisorganisatie Better Places start begin komend jaar een campagne met als thema #positivetravel. Het doel? Reizigers inspireren om in 2019 een reis te maken die positieve invloed op een bestemming heeft. Wil jij met je reizen ook een positieve impact maken? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie over de manier waarop je dat kunt doen. Een klein voorbeeldje: als je een directe vlucht boekt in plaats van een vlucht met overstap, kan dat maar liefst 50% CO2-uitstoot schelen.

Hoe probeer jij een positieve impact te maken als je reist? Ik ben heel benieuwd!

*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met reisorganisatie Better Places.

Ook leuk om te lezen

14 Reacties

Paulien 30 december 2018 - 09:31

Wat een ontzettend gave reis hebben jullie gemaakt! Ik word helemaal ‘jaloers’ als ik het lees, Dat moet echt een geweldige ervaring zijn geweest.

Antwoord
Karlijn 30 december 2018 - 12:15

Hoi Paulien, dat was het inderdaad! We hebben echt vier maanden in een andere wereld gezeten. Een schitterende reis!

Antwoord
Esther Kool 30 december 2018 - 13:04

Mooi artikel Karlijn, brengt een glimlach op mijn gezicht. Ik probeer op reis bij te dragen door bijvoorbeeld te gaan eten in cafés die een verandering willen realiseren. Bijvoorbeeld door een achtergestelde groep (bijv. minderheden) in de lokale samenleving als personeel aan te nemen. Oftewel, het ondersteunen van mooie lokale initiatieven!

Antwoord
Karlijn 31 december 2018 - 11:17

Dat is ook een hele mooie Esther! Daar was ik zelf nog niet zo bewust mee bezig, maar ik ga daar zeker meer rekening mee houden bij volgende reizen. In Dubai kwamen we in oktober toevallig bij een klein atelier uit voor mensen met een verstandelijke beperking, die ook samen het bijbehorende cafeetje runden. Heel mooi initiatief!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 30 december 2018 - 14:22

Wat een fantastische reis heb je destijds gemaakt! Ik ga in 2019 ook proberen iets bewuster om te gaan met het milieu en met de lokale bevolking! Wat Better Places opgezet heeft lijkt me ontzettend goed!

Antwoord
Karlijn 31 december 2018 - 11:17

Ja, die reis was inderdaad fantastisch! Goed dat je ook wat bewuster om wilt gaan met duurzaam reizen. Ik heb er zelf nog heel wat in te winnen, maar ik doe ook mijn best. Alleen dat vliegen…

Antwoord
Nynke 30 december 2018 - 16:41

Wat een fijn nadenk-artikel zo voor het nieuwe jaar. Erg mooi beschreven! Klinkt alsof jullie op die reis echt een fijne modus te pakken hadden voor positive travel. Vooral op plekken waar de lokale bevolking niet vrij is of het financieel maar amper redt, vind ik het best heftig dat wij daar als vrije en welvarende Nederlanders ‘even komen kijken’. Ik vind respect hebben voor het land dat / de mensen die je bezoekt enorm belangrijk. Iets van ‘oprechte interesse’ en bewust nadenken waarom je ergens heen wil, ipv iets van je bucket list aftikken (of de perfecte foto maken voor op instagram ?). Wel een onwijs lastige vind ik, want je reist toch ook ‘voor jezelf’, wilt graag die mooie foto, naar die bekende plek etc. Dus hoe balanceer je dat op een goede manier…? Ik ga zeker bij Better Places kijken, klinkt als een erg mooi initiatief! (Ho, wat een lange reactie ☺️)

Antwoord
Karlijn 31 december 2018 - 11:30

Dank voor je lange reactie Nynke! Bewust reizen is inderdaad een lastige balans en eentje waar ik zelf ook een beetje mee worstel. Kijk alleen maar naar al die vliegreizen die ik maak, daar voel ik me best schuldig over. Maar ik ga toch, want de drang om te reizen is sterker. Eenmaal op de bestemming heb ik het gevoel dat ik wel op een duurzame(re) manier kan reizen, en zeker met respect. Want dat is inderdaad het belangrijkste! Homestays, hotels die door locals worden gerund, lokale gidsen, eten bij lokale tentjes: het helpt mensen allemaal om in hun levensonderhoud te voorzien. Dan kun je als reiziger nog steeds naar de bekende plekken die je nu eenmaal graag wilt zien, maar doe je het wel op een goede manier. En gaat het verder dan alleen foto’s maken voor dat ellendige Instagram.

Een heel mooi 2019 gewenst en bedankt voor al je leuke reacties dit jaar!

Antwoord
Nynke 31 december 2018 - 19:01

Ja, het dilemma met de vliegreizen voel ik ook… En precies zoals je zegt: de drang om te gaan wint het dan toch van het gevoel van ‘dit is eigenlijk geen milieuvriendelijke keuze’. Helemaal eens wat betreft de lokale opties kiezen, en dat kan ook heel prima met oog voor milieu (ecolodges, restaurants met enkel lokale producten, enzo). Ik hoop ook erg dat dat meer de toekomst van reizen zal zijn, maar vrees dat de quick fix en perfecte insta-plaatjes (blech) het nog lang gaan winnen van bewuster reizen…
Jij ook een heel goed 2019!

Antwoord
Karlijn 1 januari 2019 - 12:56

Ik ben er ook bang voor hoor…Instagram is eigenlijk echt verschrikkelijk. Van mij mag die bubbel barsten!

Antwoord
Eva 3 januari 2019 - 14:36

Mooi en inspirerend stuk. Fantastische reis die jullie toen gemaakt hebben, bijzonder dat het alweer 3 jaar geleden is…

En dan ben ik toch al een beetje goed bezig met m’n directe vluchten naar Hong Kong en Van Beijing naar Amsterdam ;-) Naast dat het ook nog eens veel chiller is dan allerlei tussenstops en hangmomenten op vliegvelden.

Antwoord
Karlijn 4 januari 2019 - 10:25

Dank je wel! En jij bent heel goed bezig met die directe vluchten. Ik boek die tegenwoordig ook zoveel mogelijk. Niet alleen met het oog op het klimaat, maar het is ook gewoon veel fijner!

Antwoord
Angela 6 januari 2019 - 16:15

Ja die Zijderoute.. ik heb destijds genoten van de posts en mijn bucketlist is er wat langer van geworden ;-)
Ik heb laatst een rondreis Bali geboekt met een directe vlucht. Eigenlijk nog niet eens zozeer om het milieu, maar gewoon omdat dat de kortste reis is. voor dat comfort betaal ik dan graag wat meer. ben blij dat dat een milieuvriendelijke keuze blijkt te zijn! :-) Eenmaal op plaats van bestemming proberen we altijd een souvenirtje te kopen bij een local (zoals een potje honing op Samos in een huisje lade weg met uithangbord) en ook met restaurants proberen we de kleinschalige tentjes op te zoeken. Maar goed, ook dat is uiteindelijk uit eigen belang, want ik vind over het algemeen het eten in restaurants waar de locals ook komen lekkerder dan in restaurants die gericht zijn op “de massa”.
Ik kan dus concluderen dat ik vooral uit eigen belang dingen moet kopen/doen. Beter voor het milieu! ;-)

Antwoord
Karlijn 6 januari 2019 - 16:40

Haha, prima toch! Bij directe vluchten dacht ik eerst ook niet aan het milieu, maar vooral aan ‘mooi, lekker in 1 keer op de plaats van bestemming’. De reden maakt niet uit, als je maar bewuste keuzes maakt ;)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.