Home Tips reisfotografie Reisfotografie: welke camera en lenzen gaan mee op reis?

Reisfotografie: welke camera en lenzen gaan mee op reis?

Door Karlijn

Reisfotografie is mijn grootste hobby en op reis zie je me dan ook altijd met een camera voor mijn neus. Ik sjouw zelfs met liefde en plezier een cameratas vol lenzen mee de bergen in, hoe onhandig dat soms ook is. Vraag je je af welke camera en lenzen mee op reis gaan? Dit is mijn complete camera-uitrusting voor mijn reisfotografie.

Welke cameratas neem ik mee op reis?

Ik schreef eerder al een artikel over mijn zoektocht naar de beste cameratas voor op reis, die leidde tot de aankoop van een blauwe WANDRD The PRVKE 21 liter. Deze rugzak is nu twee keer mee geweest op vakantie en echt: een betere cameratas kan ik me niet voorstellen. De kleur, het stevige materiaal, de praktische indeling, de ruimte, de stoere uitstraling: dit is de perfecte camerarugzak voor op reis.

Beste camerarugzakken voor op reis

Welke camera en lenzen mee op reis?

Welke camera neem ik mee op reis?

Ik ben een Sony-fan en heb al verschillende Sony-camera’s versleten. Een jaar of acht geleden stapte ik over van een digitale spiegelreflexcamera naar een fullframe systeemcamera en tegenwoordig fotografeer ik op reis met mijn Sony A7III. Er is ook al een tijdje een Sony A7IV verkrijgbaar, maar mijn research leerde me dat de verschillen tussen beide camera’s voor het fotograferen niet zo groot zijn. Voor video schijnt de A7IV wel beter te zijn, maar daar maak ik zelf geen gebruik van. De Sony A7III is bijna 1000 euro goedkoper dan zijn opvolger en er is nu een speciale cashbackactie. Heb je ‘m al een tijdje op het oog, dan is dit je kans! Ik ben nog altijd dolblij met deze camera: hij is relatief licht en klein, makkelijk in het gebruik en de fotokwaliteit is fantastisch.

Meer weten over de Sony A7III? Kijk dan hier.

Welke systeemcamera voor reizen? Andere merken dan Sony

Natuurlijk hebben ook andere grote cameramerken uitstekende systeemcamera’s. De Canon EOS R10 is een hele goede camera, net als de Canon EOS R6 mark II. Nikon heeft bijvoorbeeld de Z6 II, een uitstekende systeemcamera.

Waar moet je op letten als je een camera voor op reis koopt?

1. Systeemcamera of spiegelreflexcamera mee op reis?

Als je een nieuwe camera voor op reis gaat kopen, moet je beslissen of je een systeemcamera of een spiegelreflexcamera wilt hebben. Het grootste verschil is dat een spiegelreflex een spiegelsysteem heeft en een systeemcamera niet. Daardoor is een systeemcamera een stuk compacter en lichter. Een systeemcamera heeft bovendien een digitale zoeker en een spiegelreflexcamera een optische zoeker. Ik zou zelf altijd voor een systeemcamera gaan, vanwege het compacte karakter.

2. Wil je een fullframe camera of een crop/APS-C-sensor?

Nog een belangrijke keuze bij het aanschaffen van een camera voor op vakantie: welke sensor kies je? De twee meest gebruikte sensoren zijn fullframe of APS-C (crop). Een fullframe camera heeft een grotere sensor dan een camera met een crop-sensor. De voordelen van fullframe: een kleinere scherptediepte, nog betere beeldkwaliteit en minder ruis.

De verschillen tussen fullframe en crop

Met een fullframe camera benut je de volledige beeldhoek van je lens. 50 mm is ook echt 50 mm. Een crop-camera zoomt als het ware in, waardoor je de brandpuntafstand van je lens met 1,5 moet vermenigvuldigen. 50 mm zie je op de foto terug als 75mm en je verliest zo dus groothoekbeeld. Een camera met cropsensor is goedkoper dan een fullframe camera. Om het meeste uit je fullframebeelden te halen, is het bovendien belangrijk om lenzen van topkwaliteit te kopen. Ook daar hangt weer een prijskaartje aan.

Wanneer kies je voor fullframe?

Een fullframecamera is ideaal als je beelden met minimale ruis wilt maken, in situaties met veel contrast fotografeert en graag met een kleine scherptediepte werkt. Heb je iets minder budget, heb je geen extreme groothoek nodig en vind je ver kunnen inzoomen belangrijk, dan is een cropcamera een prima keuze. De kwaliteit van deze camera’s is heel erg goed.

Goede compactcamera van Sony als backup

Naast mijn systeemcamera neem ik op sommige reizen ook een backup mee: de Sony RX 100 V. Dit is een supergoede compactcamera, die me in verschillende situaties goed van pas kan komen. Hij valt niet op, dus op onveiligere plekken kan het beter zijn om hiermee te fotograferen. ’s Avonds heb ik meestal geen zin om al mijn cameraspullen mee te nemen, dus dan is ‘ie ook handig. Tot slot neem ik hem mee tijdens activiteiten als kajakken, als ik geen risico’s wil lopen met mijn dure cameraspullen.

Welke lenzen neem ik mee op vakantie?

1. Standaard op de camera: Sony 24-105mm 4.0

De Sony 24-105mm 4.0 is een fantastische allround lens voor op reis. Het is niet de meest lichtsterke of snelle lens, maar de beeldkwaliteit is top en het zoombereik ook. Met een bereik tussen de 24 en 105 mm kun je in elke situatie vooruit en je hoeft niet zo vaak van lens te wisselen. Erg fijn, want dat voorkomt stof op je sensor. De lens heeft als nadeel dat hij niet zo lichtsterk is en daardoor minder handig in slechtere lichtomstandigheden. Ik heb wel eens getwijfeld of ik zou overstappen naar een 24-70mm 2.8-lens, maar ik zou het extra bereik te veel missen. Bovendien is de 24-70 erg zwaar en duur.

Meer weten over de Sony 24-105 mm? Kijk dan hier.

2. Ultragroothoeklens: Sony 16-35mm 4.0

De Sony 16-35mm zou ik niet meer kwijt willen. Ik vind ultragroothoek geweldig voor steden en landschappen en de beeldkwaliteit van deze lens is geweldig. Tijdens citytrips zit deze lens regelmatig op mijn camera, zonder dat ik de drang voel om lenzen te wisselen.

Meer informatie over de Sony 16-35 mm vind je hier.

3. Telelens: Sony 70-200mm 4.0

Deze lens gebruik ik relatief weinig, maar als ik ‘m gebruik heb ik daar nooit spijt van. Hij komt heel goed van pas bij landschappen en voor het maken van detailfoto’s in steden. Ook voor portretten vind ik hem heel goed en ik heb hem ook met plezier gebruikt tijdens onze safari in Tanzania. Wel met een opmerking: als je op safari gaat is een 200mm-lens voor veel dieren net niet lang genoeg. Als ik ooit nog een safari ga maken, dan schaf ik de 100-400mm van Sigma aan.

Meer weten over deze lens? Kijk dan hier.

4. Sony 35mm 1.8: mooi voor verschillende situaties

Vorig jaar heb ik een nieuwe primelens gekocht: de Sony 35mm 1.8. Een klein, licht en zeer lichtsterk objectief, waar je een hele kleine scherptediepte mee kunt realiseren. En ook fijn: niet zo duur als een zoomlens! Hiermee maak je portretten met een compleet onscherpe achtergrond. Bovendien kun je er ook in slechte lichtomstandigheden nog steeds scherpe foto’s mee maken. Het nadeel van deze lens is natuurlijk dat je er niet mee kunt zoomen, maar dat daagt je juist uit om creatief te zijn. Het is ook een heel fijne lens voor straatfotografie en fotografie in steden.

Kijk hier voor actuele prijzen van de Sony 35 mm 1.8.

5. Nog op het oog: Sony 85mm 1.8

Ik heb mijn oog laten vallen op een tweede lens met vaste brandpuntafstand (prime): de Sony 85mm 1.8. Ik kwam bij deze lens terecht via een fotograaf die hem tipte en sindsdien heb ik op YouTube heel wat filmpjes over het nut ervan gezien. De lens is ideaal voor portretten en straatfotografie, hij is lichtsterk en relatief goedkoop. Ik denk dat ik hem binnenkort aanschaf, ondanks dat mijn cameratas aardig vol begint te raken.

Welke lens voor reisfotografie heb je nodig?

Ik kan me voorstellen dat je geen zin hebt om met een groot aantal lenzen te gaan slepen als je op reis gaat. In dat geval zou ik kiezen voor een praktische oplossing, zoals de 24-105mm. Er zijn ook lenzen met een nog groter zoombereik, zoals 24-300mm, maar die leveren lang niet altijd de beste beeldkwaliteit. Lees je van tevoren goed in, want het is zonde om een lens te kopen waar je uiteindelijk toch niet helemaal tevreden over bent.

Welke filters voor reisfotografie neem ik mee?

Er zijn verschillende handige filters voor je lezen die je kunt meenemen op reis. Ik gebruik er zelf twee:

  • Een polarisatiefilter. Deze filter laat alleen licht in een bepaalde richting door. Je kunt eraan draaien, zodat het effect steeds verandert. Een polarisatiefilter maakt kleuren intenser en verzadigder en haalt ongewenste reflecties en schitteringen weg. Dit filter komt vaak goed van pas bij landschapsfotografie.
  • Een grijsfilter (ND-filter). Dit filter is gemaakt van donker glas, waardoor je een langere sluitertijd kunt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld op een zonnige dag water als een vloeiend gordijn fotograferen (dus met een lange sluitertijd), dan zul je merken dat je foto snel overbelicht raakt. Een grijsfilter houdt een overdaad aan licht tegen. Je hebt grijsfilters in verschillende gradaties: hoe meer stops, hoe donkerder het glas. Ik heb er eentje met 6 stops, die ik op mijn lens kan draaien. Je hebt ook losse filtersystemen, waarbij je de filter in een houdertje op je lens schuift.

Overige accessoires voor op reis

Bij mijn camera-uitrusting voor op reis horen ook nog wat losse accessoires:

Meer lezen over reisfotografie?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.