Home Azië Wat kun je verwachten van je eerste keer India?

Wat kun je verwachten van je eerste keer India?

Door Karlijn

Twee keer reisde ik een maand door India. In 2008 door het zuiden, afgelopen jaar door het noorden. Regelmatig krijg ik vragen als ‘is het niet heel vies?’, ‘word je niet ziek?’, ‘is het heel heftig met de armoede?’. Er lijken heel wat mensen te zijn die graag eens naar India zouden willen, maar die toch huiverig zijn voor wat ze daar mee gaan maken. In deze blog lees je over mijn ervaringen in India en over wat je er kunt verwachten.

Ik weet nog goed dat het vliegtuig in 2008 de landing inzette naar Chennai. Voor het eerst was ik zenuwachtig voor een bestemming. Hoe heftig zou India zijn en wat zouden we er precies aantreffen? Gelukkig viel India me honderd procent mee. Ja, het was gekker, drukker en minder schoon dan andere landen, maar het was prima te doen. Toch zijn er duidelijk dingen die anders zijn dan in andere landen en daar moet je even rekening mee houden.

Ervaringen India

1. India staat nooit uit: het is altijd een herrie

Eén van de dingen die meteen opvalt zodra je voet zet op Indiase grond is de herrie. Het eindeloze getoeter van alles en iedereen op de weg is gekmakend, vooral omdat het zo zinloos is. Wat is het nut van krankzinnig toeteren als de hele straat klem staat en niemand een kant op kan? Naast het toeteren is er altijd ergens luide muziek, of een hindoepriester die zijn mantra’s over de stad uitstort via enorme luidsprekers. Of vuurwerk. Of tromgeroffel onder je hotelraam. India staat nooit uit. Ook niet ’s avonds laat en dat kan behoorlijk op je zenuwen werken. Oordopjes zijn dan ook onmisbaar in India.

2. Is India vies? Bergen plastic afval en andere rommel op straat

De enorme bergen afval op straat zijn een onderdeel van het Indiase leven waar je nooit aan went. Het is overal een troep. Ergens leeft wel een sprankje bewustzijn dat het anders moet (in Jaipur is plastic bijvoorbeeld ‘verboden’), maar zie alle Indiërs er maar eens in mee te krijgen. Iedereen gooit z’n afval gewoon ergens op de grond, zonder schaamte. Op treinstations worden perrons keurig schoongehouden: alle rommel wordt netjes het spoor op geveegd. Heel frustrerend om te zien. Verder is wildplassen een populair tijdverdrijf, ook gewoon rond belangrijke bezienswaardigheden waar binnen wc’s te vinden zijn. Als mensen me vragen ‘is India vies’, dan moet ik eerlijk zeggen dat schoon inderdaad anders is. Op straat in elk geval, hotels en dergelijke waren gewoon prima. Neem in elk geval handreinigingsgel mee en gebruik het rijkelijk.

3. Je hebt altijd aanspraak van Indiërs

De Indiërs zelf vind ik het leukste element van een reis door India. Ze zijn heel open, nieuwsgierig, niet verlegen en kennen geen schaamte. Je kunt allerlei persoonlijke vragen verwachten, tot aan ‘how much money do you make’ en ‘why no children’. Het is onmogelijk om in India een stuk te lopen zonder aangesproken te worden. Soms vermoeiend (als het verkopers zijn), maar meestal erg leuk. Ik vond trouwens zelfs de verkopers nog best meevallen. Natuurlijk willen ze graag verkopen, maar een duidelijk ‘nee dank je’ was meestal genoeg. Ik heb in elk geval liever dat ik word aangesproken dan aangestaard. Dat is een Indiase gewoonte waar ik nooit aan zal wennen en waar je helemaal niets aan kunt doen. Gewoon negeren en vooral niet terug staren, dat is het makkelijkste.

4. Houd rekening met lange fotosessies en selfies

Het selfie-gebeuren in India is soms wel overweldigend. Ik ben ruim 1.80 meter lang, met blond haar en blauwe ogen en dat vinden Indiërs enorm fascinerend. Er waren plekken waar ik continu werd achtervolgd door mensen die een ‘selfie, selfie’ met me wilden. Dat trek ik meestal vrij goed, maar soms had ik er echt even geen zin in. Zeker als er allerlei capriolen werden uitgehaald om mij toch maar ergens uit een onverwachte hoek op beeld te vangen. Of als mensen gewoon naast me gingen staan alsof ik een standbeeld was, en hun man/vrouw/vader/moeder razendsnel een foto lieten maken.

5. Je krijgt in India terug wat je erin stopt

Tijdens onze laatste India-reis merkte ik heel duidelijk dat je in India terugkrijgt wat je erin stopt. Alles hangt af van je eigen humeur en je reactie op gebeurtenissen. Op momenten dat ik zelf moe of geïrriteerd was, kon ik de goedbedoelende Indiërs met hun gestaar en vragen niet goed hebben en ergerde ik me kapot aan het getoeter. Dan vond ik India irritant en was ik er helemaal klaar mee. Heel oneerlijk, want als ik een paar uur later weer goedgemutst op pad ging, vond ik al die gekkigheid juist helemaal fantastisch en was India weer mijn favoriete reisland. Kortom: je beleving van India hangt voor een groot deel af van je eigen houding.

6. Je wordt niet gegarandeerd ziek in India

Eén van de grootste angsten van potentiële India-reizigers is volgens mij ziek worden. Ik krijg er veel vragen over en ik heb zelf ook regelmatig horrorverhalen gelezen over darmparasieten en voedselvergiftigingen. Nu kan ik natuurlijk helemaal geen garanties geven, maar in twee maanden India zijn Ward en ik allebei niet ziek geweest. Er zijn altijd dagen dat je darmflora zich afwijkend gedraagt, maar verder hadden we geen klachten. Dat kan natuurlijk gewoon geluk geweest zijn, maar het viel me erg mee.

India tips: kijk wel goed uit met eten

We hebben wel goed uitgekeken met eten: we aten vrijwel alleen vegetarisch, in goede restaurants of bij straattentjes die werden aangeraden door locals. Indiërs zijn graag bereid om je tips te geven. In Jodhpur zaten we in een cafeetje en ik zei tegen de eigenaar dat de samosa’s in het straatstalletje buiten er zo goed uitzagen. De man schudde meteen wild zijn hoofd. “No no, very bad quality!” We kregen direct een andere tip voor de plek waar je de beste samaso’s van de stad kon krijgen. En inderdaad: daar stonden ze rijen dik te wachten voor de lekkerste samosa’s die ik ooit heb geproefd.

7. De armoede kan confronterend zijn

De armoede in India is op veel plekken overduidelijk zichtbaar. Als je in de auto zit komen er vaak jonge bedelaartjes op het raam kloppen en vragen om eten. De krottenwijken in de grote steden zijn verschrikkelijk om te zien. De armoede ga je zeker zien tijdens je India-reis en daar moet je op voorbereid zijn. Wij geven regelmatig iets aan mensen met een handicap die op straat bedelen. De Indiërs doen dat zelf ook. We werden trouwens niet vaak aangesproken door bedelaars, alleen in Delhi en als we in de auto zaten.

8. Het verkeer, de wegen en de koeien blijven een uitdaging

Tijdens onze Zuid-India-reis in 2008 heb ik doodsangsten uitgestaan in het verkeer. Zeker de snelwegen waren een hel, met bumperkleven op hoge snelheid, levensgevaarlijke vrachtwagens, inhalen in bochten en het ontwijken van koeien en ander vee. In 2019 vond ik het verkeer al een heel stuk verbeterd. Maar dan nog: het verkeer is een chaos. Wegwerkzaamheden van honderden kilometers lang, koeien die de hele snelweg bezetten, kuddes geiten, racende tuktuks, ossenkarren, krankzinnige inhaalmanoeuvres. En dan ben je eindelijk de auto uit en wandel je door een stad, dan kun je weer nergens langs doordat reusachtige koeien je steegje blokkeren. Ah, India!

Ervaringen in India: prachtig reisland

Al deze dingen horen bij een reis naar India en ik vind het echt een briljante reisbestemming. Ja, ik werd soms stapelgek van al die gekkigheid en je verbaast je eigenlijk de hele dag over alles wat je ziet en meemaakt. Maar juist dat maakt India zo uniek. Na India is elke andere bestemming eigenlijk een beetje saai.

Meer lezen over India?

Ook leuk om te lezen

7 Reacties

Reisplannen voor 2020 en persoonlijke update - Karlijn Travels 6 februari 2020 - 11:10

[…] november kwamen we terug uit India, na een reis van bijna zes maanden. We zijn eerder zo lang op reis geweest, dus we wisten wat we […]

Antwoord
Angela 30 maart 2020 - 13:57

Is er nergens een rustige plek in India, of heb je het nu alleen over de steden? Ik heb heel India nog niet op mijn radar staan, maar ik wissel drukte graag af met rust… Kan dat in India?

Antwoord
Karlijn 30 maart 2020 - 14:24

De steden zijn wel het ergste. We zijn ook in dorpjes op het platteland geweest en daar was het natuurlijk een stuk rustiger. Maar als je door Noord-India reist, moet je rekening houden met chaos en herrie. Als je voor je rust op reis gaat, is India niet echt een goede keuze ;)

Antwoord
Portretfoto's op reis: hoe vraag je toestemming? - Karlijn Travels 17 mei 2020 - 13:41

[…] India, India, India! Nergens was het makkelijker. Mensen boden zich in rijen van drie aan om op de foto te mogen. Heerlijk, want wat zijn Indiërs vaak fotogeniek. […]

Antwoord
Bezienswaardigheden Varanasi: heilige stad in India - Karlijn Travels 3 juni 2020 - 16:25

[…] Dit kun je verwachten van je eerste keer India […]

Antwoord
Jan 25 november 2023 - 11:52

Hallo Karlijn, Een mooi en duidelijk verhaal. Een land meet veel verhalen, verschillende culturen en veel mensen die hun leven leiden op een eigen manier.
Wij zijn van plan om in 2024 Noord India en Nepal te bezoeken, hebben een aantal keren Afrika bezocht en daar gereisd en weten hoe je dat moet ervaren.
Kun je een vergelijk maken tussen Afirka ( Zuid Afrika, Botswana, Tanzania, Kenia ) en Noord India, of is dat een totaal andere wereld/cultuur?

Antwoord
Karlijn 25 november 2023 - 14:14

Hallo Jan, Afrika en India zijn niet met elkaar te vergelijken! Reizen in Afrika draait grotendeels om natuur, wildparken en rust. Noord-India is chaos, steden, drukte en cultuur. Nepal is wel een heel stuk rustiger, op Kathmandu na. India zal een compleet andere ervaring worden dan Afrika, maar zeker niet minder mooi. Veel plezier met de voorbereidingen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.