Home Afrika 7x de leukste tips voor wat te doen in Stone Town, Zanzibar

7x de leukste tips voor wat te doen in Stone Town, Zanzibar

Door Karlijn

Een mix van Afrika en het Midden-Oosten. Kerken naast moskeeën. Vervallen straten die je het gevoel geven dat je in Havana rondloopt. Oude bewerkte deuren, kleurrijke markten.  Soms lijkt het precies Marokko, dan is de stad weer echt Oost-Afrika. Stone Town op het eiland Zanzibar in Tanzania heeft iets magisch. Wat te doen in Stone Town? Dit zijn mijn zeven leukste tips. 

stone-town-4

1. Wat te doen in Stone Town? Bezoek de foodmarkt en de boulevard

Stone Town is geen plek met grote bezienswaardigheden, maar een stadje om op je gemak doorheen te dwalen, mooie straatjes te spotten en te genieten van die unieke mix van culturen en sferen. En om te fotograferen natuurlijk! Stone Town is het oude gedeelte van Zanzibar City, de belangrijkste stad van het eiland Zanzibar. Langs de boulevard is het vooral tegen zonsondergang druk. In de Forodhani Gardens, het park aan de boulevard, wordt elke avond een populaire foodmarkt gehouden. Het is leuk om te zien hoe de locals inkopen doen en hun maaltijd gezellig samen langs het water opeten. Het wordt toeristen trouwens afgeraden om daar eten te kopen, omdat de kwaliteit en de hygiëne erg slecht zijn. Tegen zonsondergang laten kinderen en jongeren zien hoe spectaculair ze in zee kunnen duiken. Aanrader om hier een uurtje door te brengen!

2. De centrale markt van Stone Town

De centrale markt van Stone Town is vooral ’s ochtends een bezoek waard. De gangetjes zijn smal en donker en in de kramen liggen stapels groenten, fruit en kruiden uitgestald. Aan de rand van de markt vind je de vismarkt en de vleesmarkt, en vooral de laatste ruik je al van verre afstand. Op de markt zie je hoe divers de bevolking van Stone Town is: van compleet  gesluierde vrouwen tot vrouwen in Indiase sari’s en van hippe jongeren tot meisjes met mooie felgekleurde hoofddoeken, je kijkt je ogen uit.

stone-town-5

3. Tentoonstelling over Stone Town als voormalige slavenstad

Stone Town had tot 1873 één van de grootste open slavenmarkten ter wereld. Bij de Anglican Cathedral Church of Christ is een indrukwekkende tentoonstelling ingericht, die laat zien hoe het eraan toeging in de slavernijtijd. Vrolijk werd ik er niet van, maar het museum gaf me wel een goed beeld van een periode waar ik eigenlijk nog te weinig van af weet. Bij de tentoonstelling vind je ook een slavenmonument wat de moeite van het bekijken waard is.

stone-town-8

4. Bewonder de prachtige deuren van Stone Town

De straten van Stone Town zijn heel sfeervol, met haar vervallen gebouwen, houten balkonnetjes en oude houten luiken. De deuren maken het helemaal af: de ene deur is nog mooier bewerkt dan de andere en dat zorgt er mede voor dat Stone Town enorm fotogeniek is.

stone-town-1

5. Fotografeer de sfeervolle straten in van de oude stad

Ik kon geen genoeg krijgen van het fotograferen in Stone Town. Ik vroeg regelmatig aan mensen of zij misschien op de foto wilden, maar ondanks hun vriendelijkheid hadden die daar meestal niet zoveel zin. Behalve deze twee mannen hieronder. Gelukkig, want zeker de man met het traditionele Afrikaanse spel wilde ik per se op de foto hebben.

stone-town-3

6. Ga winkelen in Stone Town, Zanzibar

Stone Town heeft verschillende winkelstraatjes. De meeste winkels verkopen standaard souvenirs, maar er zitten ook mooie galerieën en hippe kledingwinkels bij. Leuk om even rond te kijken!

stone-town-6

7. Bezoek het geboortehuis van Freddie Mercury

De legendarische zanger van Queen, Freddy Mercury, werd geboren in Stone Town en bracht hier een deel van zijn kindertijd door. Zijn vader werkte bij de British Colonial Office en was gestationeerd op Zanzibar. Je kunt in de oude stad het huis bekijken waar Freddie een tijd heeft gewoond. Aan het huis is niet veel bijzonders gezien, of wat foto’s na, maar ik vond het toch leuk om het gezien te hebben.

stone-town-7

Praktische tips Stone Town

  • Stone Town ligt op Zanzibar en heeft een eigen haven. Je kunt de ferry nemen vanuit Dar es Salaam, maar deze staat niet bekend als veilig. Wij vlogen daarom vanuit safarihoofdstad Arusha direct naar Stone Town. Er vliegen verschillende lokale maatschappijen op Zanzibar. Op de heenweg namen wij Precision Air, op de terugweg Coastal. Coastal vliegt met twaalfpersoons Cessna’s, dus dat is op zich al een avontuur.
  • Wij sliepen in Kholle House. Voorheen woonde hier de dochter van de sultan, maar nu is het een sfeervol boutiquehotel. Aanrader!

Lekker eten in Stone Town

Stone Town heeft verschillende leuke restaurants. Wij aten heel goed bij het gezellige New Monsoon Restaurant, tegenover de Forodhani Gardens. De cocktails mogen er ook zijn. Voor de lunch of voor iets lekkers is Zanzibar Coffee House leuk.

Meer lezen over Tanzania?

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

15 Reacties

Angela 13 oktober 2016 - 12:47

Wat een mooie foto’s! Stone town is inderdaad erg fotogeniek. :-)
Lijkt me trouwens wel een “eng” idee dat het wordt afgeraden om op die en markt te eten vanwege de te slechte kwaliteit en hygiëne van het eten. Was je daar ook niet “bang” voor in restaurant, of is daar de hygiëne wel goed?

Antwoord
Karlijn 14 oktober 2016 - 09:54

Hoi Angela, het eten in de restaurants is meer dan prima hoor! Zeker op plekken waar veel Westerse toeristen komen is dat allemaal prima in orde. Al kun je natuurlijk altijd een
keer pech hebben en last van je darmen krijgen. Het eten op die markt is gewoon niet vers en het ziet er ook helemaal niet lekker uit, moet ik zeggen ;) Maar dan nog hebben we genoeg toeristen gezien die daar hun avondmaaltijd kochten. Het is natuurlijk goedkoop, maar dat soort experimenten laat ik toch maar aan me voorbij gaan!

Antwoord
Angela 18 oktober 2016 - 12:51

Oh, het is dus gewoon puur die ene markt waarvoor gewaarschuwd werd. Kijk, en hierom vind ik jouw website ook zo ontzettend fijn. Angsten, vooroordelen, gebrek aan kennis: jij neemt het allemaal weg door je posts en reacties! Super fijn! :-)

Antwoord
Karlijn 18 oktober 2016 - 15:30

Ah, dank je Angela, ik ben blij dat je iets aan mijn blog hebt :) !

Antwoord
Sabine 13 oktober 2016 - 15:58

Prachtig hoor! Ik ken maar weinig van Zanzibar, dus heel leuk om dit eens te zien. Het trekt me meteen aan, vooral die oude straten en die mooie deuren.

Antwoord
Karlijn 14 oktober 2016 - 09:51

Die deuren zijn geweldig he! Pasten die ook maar bij mijn standaard rijtjeshuis in Nederland ;)

Antwoord
Marcel 13 oktober 2016 - 18:08

Prachtige foto’s Karlijn! Het nodigt uit om naar Zanzibar te gaan. Erg fotogenieke en diverse stad zo te zien. M’n bucketlist is weer een (ei)land rijker.

Antwoord
Karlijn 14 oktober 2016 - 09:50

Dat is goed om te horen Marcel! Zanzibar is een heel fijn eiland, en Stone Town echt een bezoek waard!

Antwoord
Dominique 13 oktober 2016 - 20:23

Leuk cultureel mengelmoesje! Dat gepaard met van die prachtig versierde deuren is voor mij reden genoeg om het op mijn lijstje te zetten! :)

Antwoord
Karlijn 14 oktober 2016 - 09:50

Stone Town is zo bijzonder! Sowieso is Zanzibar geen verkeerd eiland ;)

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 15 oktober 2016 - 16:19

Prachtige foto’s! Ik ken deze plek eigenlijk niet zo goed, dus leuk om er wat over te zien :)

Antwoord
Karlijn 16 oktober 2016 - 10:53

Dank je Linda! Stone Town is echt een speciale plek, aanrader :) !

Antwoord
Dit zijn ze: mijn 10 ultieme reistips - Karlijn Travels 26 oktober 2016 - 07:01

[…] tips helemaal te vergeten en gewoon te gaan lopen. Vooral een aanrader in een sfeervolle stad als Stone Town of Fes, waar het straatbeeld zelf al een hoogtepunt op zich […]

Antwoord
Reis Tanzania: onze route en praktische tips - Karlijn Travels 17 juli 2017 - 13:37

[…] Deze stad is een mix van Afrika en het Midden-Oosten en ik vond het geweldig. Zo sfeervol en fotogeniek, ik kreeg er geen genoeg van. Ons hotel was het mooie Kholle House, ooit het huis van de dochter […]

Antwoord
Niks mis met een all inclusive op paradijselijk Pemba, Tanzania - Karlijn Travels 20 december 2019 - 10:23

[…] De mooiste foto’s van Stone Town, Zanzibar […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.