Home Wereldreis Do’s en don’ts: tips voor thuiskomen na een lange reis

Do’s en don’ts: tips voor thuiskomen na een lange reis

Door Karlijn

Net voor kerst kwamen we terug van onze wereldreis en inmiddels zijn we weer gewend aan ons dagelijkse leven in Nederland. Maar dat wennen viel niet altijd mee. Heb jij hetzelfde probleem als je lang van huis bent geweest? In dit artikel deel ik mijn do’s en don’ts voor het thuiskomen na een lange reis.

Na onze eerste lange reis heeft het zeker vijf maanden geduurd voordat we echt gewend waren in Nederland. We waren erop voorbereid dat het nu ook weer zo lang zou duren, maar na drie maanden thuis kunnen we zeggen dat we weer gewend zijn. Al was het niet altijd makkelijk. De grijze winter en de kou, het ritme, het huishouden, verplichtingen, de drukte: we hebben heel wat afgeklaagd tegen elkaar. Het contrast met acht maanden vrijheid is groot. Maar toch: we zitten er weer helemaal in en alles is eigenlijk weer net zoals voordat we vertrokken. Ik kan niet zeggen dat ik de gouden tip voor ‘snel wennen’ heb, maar ik heb wel een aantal do’s en dont’s die je kunnen helpen om je niet-reizende leven weer te accepteren.

Thuiskomen_1

Wél doen bij het thuiskomen na een lange reis

 • Kom thuis in de lente of de zomer. Het is makkelijker om je goede reishumeur te behouden als de zon schijnt, je veel naar buiten kunt en zelfs Nederland er vrolijk uitziet.
 • Plan snel weer nieuwe tripjes. Dat hoeven geen enorme reizen te zijn, weekendjes weg zijn ook leuk. Als je je tas maar weer kunt pakken en een nieuwe omgeving kunt ontdekken, dat houdt de moed erin.
 • Geniet van alles wat je hebt gemist. Nederland heeft zo z’n voordelen: je vrienden en familie wonen er, je kunt weer Tony’s Chocolonely eten (maar niet teveel, die wereldreiskilo’s moeten er wel af blijven) en je eigen bed is stiekem ook erg fijn.
 • Kies je mooiste reisfoto’s uit, lijst ze in en hang ze in je woonkamer. Misschien word jij juist depressief als je steeds geconfronteerd wordt met dat prachtige strand, maar mijn foto’s doen mij vooral beseffen hoeveel geluk ik heb gehad dat ik die plekken mocht bezoeken.
 • Maak zo snel mogelijk een fotoboek met je mooiste foto’s. Een leuke herinnering voor jezelf, maar vooral een mooie aanleiding om je vrienden ongegeneerd lastig te vallen met je reisverhalen. Want eerlijk is eerlijk: maar weinig mensen willen daar naar luisteren. “Was het leuk? Ja, ik heb het gelezen op je blog. Fijn hoor.” Ze bedoelen het helemaal niet vervelend, jouw reis is voor hen gewoon niet zo levensbepalend als voor jou. Met een fotoboek heb je een prima reden om toch -enigszins beknopt, dat wel- je verhaal te doen. Blijf je toch nog een beetje in de reissfeer.
 • Zoek mensen op die ook een lange reis hebben gemaakt, zodat je samen kunt klagen over hoe moeilijk het is om weer thuis te zijn. Van de mensen die gewoon acht maanden op kantoor hebben gezeten hoef je namelijk niet veel medelijden te verwachten ;) En natuurlijk is het ook leuk om reisverhalen uit te wisselen.
 • Ga zo snel mogelijk weer aan het werk. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan als je voor je reis je baan hebt opgezegd, maar ga vooral solliciteren. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar ik vond het fijn om snel weer aan de slag te gaan. Anders bleef ik maar hangen in het ‘waarom zijn we niet meer op reis’-gevoel.
 • Begin met iets nieuws. Dat kan van alles zijn. Na onze eerste wereldreis begon ik voor mezelf en ik ben nu begonnen aan een traject met een business coach, om mijn ondernemerschap te ontwikkelen. Ik vind het fijn om hier een nieuwe uitdaging te hebben, na acht maanden vol nieuwe indrukken.
 • Probeer wat variatie in te bouwen in je dagelijkse routine. Eén van de moeilijkste dingen om aan te wennen is dat strakke ritme vol verplichtingen. Ga spontaan uit eten, rijd naar het strand om uit te waaien, pak na je werk een terrasje…het maakt niet uit, als maar niet elke dag er hetzelfde uitziet.

Niet doen bij het thuiskomen na een lange reis

 • Je voelt ‘m aankomen: kom niet thuis in de winter. Het was niet eens zo koud toen wij voet op Nederlandse bodem zetten, maar het kale, grijze landschap en het binnen zitten waren deprimerend na maanden van kleur en levendigheid.
 • Probeer je dagen niet meteen helemaal vol te plannen, want dat kost veel energie. Wij kwamen midden in de kerstdrukte thuis en na de kerst kon je ons opvegen. We waren al die drukke gesprekken niet meer gewend, na acht maanden met z’n tweeën.
 • Ga niet op de bank zitten sippen. Ga erop uit, probeer veel buiten te zijn en je reisgevoel ergens nog een beetje vast te houden.
 • Probeer om niet elke zin te beginnen met ‘toen ik op wereldreis was’. Ik betrap mezelf er af en toe op en kan mijn gesprekspartner al op voorhand horen zuchten. Doseren, doseren ;)
 • Leg niet teveel druk op jezelf. Dat lijkt tegenstrijdig met mijn advies ‘ga snel weer aan het werk’, maar ik bedoel dat je tijd voor jezelf moet nemen. Zorg dat je niet continu aan het rennen en vliegen bent, maar bouw rustig op en neem de tijd om terug te blikken op de fantastische reis die achter je ligt.

G0023851

Meer lezen over lange reizen?

Ook leuk om te lezen

33 Reacties

Jennifer 7 april 2016 - 07:30

Ik ben nog nooit langer dan twee maanden weggeweest, maar ik kan me ook heel goed vinden in deze tips. Ik vind het altijd súper moeilijk om weer in het oude ritme terug te komen, helemaal de laatste keer dat ik ging omdat dat niet in de zomervakantie was. Iedereen z’n leven was dus gewoon doorgegaan (dat gebeurt sowieso natuurlijk, maar in de zomervakantie gaan nog maar mensen op vakantie zeg maar). Volgens mij worden mensen helemaal gek van mijn verhalen, dus ben ik voor écht geïnteresseerde maar een blog begonnen. Heb ik ook nog wat te doen ;)

Antwoord
Karlijn 7 april 2016 - 20:25

Dank voor je reactie Jennifer! Dat was inderdaad ook een goede tip geweest om het gewenningsproces wat makkelijker te maken: begin een blog! Want dat helpt wel: je bent met je gedachten weer even helemaal terug bij je reis, je hoeft je vrienden niet (teveel) lastig te vallen en je kunt er anderen mee inspireren. Ik vind je blog trouwens heel leuk, wat mooi dat je zo voor Ghana gevallen bent!

Antwoord
Mandy 7 april 2016 - 08:22

Thanks Karlijn voor deze blog! Ik ben net een week thuis van een reis van 9 maanden. Tot nu toe valt het me mee, natuurlijk ook door de zomer die eraan komt. Dat heb ik iniedergeval goed gepland! De andere tips zijn zeker iets om rekening mee te houden. Ik heb op mijn reis door Azië regelmatig tips gezocht op je blog, dank daarvoor! Veel succes met je nieuwe uitdagingen in Nederland :)

Antwoord
Karlijn 7 april 2016 - 20:21

Dank je Mandy, en wat leuk dat je iets aan mijn blog hebt gehad tijdens je reis! Je hebt je thuiskomst in iedereen geval een stuk beter gepland dan wij, ik hoop dat het snel lekker weer wordt :) Heel veel succes met wennen en probeer het reisgevoel nog een beetje vast te houden!

Antwoord
Robert | Traveljunks 7 april 2016 - 08:40

Ik kan me er wel iets bij voorstellen, al is een echt lange trip voor mij al heeeeeel lang geleden. Na mijn enige echte lange reis kwam ik thuis en had na een week een nieuwe baan. Een te gekke baan nog wel. Dat maakte die after travel blues wel zo gemakkelijk :-)

Dat met die verhalen en foto’s is heel herkenbaar. Ik plug wel eens een sd kaart in de tv en laat een kleine selectie van ongeveer een kwartier lopen. Meer doe ik mensen niet meer aan. Stel je voor, wij hebben alleen van een weekend Gent al 374 foto’s…… ;-)

Wat bij mij altijd helpt is het touren met de motor door het zuiden van Limburg en/of de Ardennen en dan lekker vaak een terrasje bezoeken. Vakantiegevoel 2.0.1 :-)

Antwoord
Karlijn 7 april 2016 - 20:19

Haha! Ik denk dat ik geen vrienden meer over zou hebben als ik ze na elke trip al mijn foto’s zou laten zien. Ik word soms zelf al moedeloos als ik mijn enorme archief in Lightroom open ;)

Je tip voor een motortocht vind ik een hele goede, ik kan me voorstellen dat je dan vanzelf het vakantiegevoel weer krijgt. Want eigenlijk is dat de kunst: het relaxte gevoel vasthouden, terwijl je wel je gewone dagelijkse leven weer oppakt. En inderdaad: een hele leuke baan helpt ook!

Antwoord
Kimber - Reisgenie 7 april 2016 - 13:20

Leuk artikel!! Ik kan me er alles bij voorstellen. Zelfs na 7 weken weg te zijn geweest vond ik het al lastig om weer gewoon normaal te doen ;).

Antwoord
Karlijn 7 april 2016 - 20:16

Begrijp ik helemaal, haha! Ben je inmiddels al wel weer gewend, of zit je met je hoofd nog in Azië?

Antwoord
Yvonne 7 april 2016 - 13:36

Leuk en herkenbaar om te lezen! Wij hadden er bewust voor gekozen om pas na de winter naar huis te gaan en hebben het de laatste maandjes (feb-mei) in het Midden-Oosten “uitgezongen”. Dat fotoboek, haha… dat hebben we dus nog steeds niet… ik kan gewoon niet kiezen welke foto’s er dan in moeten en dus blijft het er steeds maar weer bij. :)

Antwoord
Karlijn 7 april 2016 - 20:16

Haha, ook herkenbaar! Het grappige is dat ik zelf mijn fotoboeken ook nog lang niet klaar heb. Zelfs die van de eerste wereldreis moeten deels nog gedaan worden. Nu ik zoveel blog kom ik er al helemaal niet meer toe, dan ben ik voor mijn gevoel al zoveel bezig met mijn foto’s. Maar ik heb een Bundle-boekje met mijn mooiste Instagram-foto’s gemaakt. Is een leuk, handzaam boekje geworden en mensen willen daar best even doorheen bladeren. Als ik vroeger met mijn stapels fotoboeken binnenkwam, zag ik ze al zuchten ;) Wel een goed idee van jullie om pas na de winter naar huis te gaan, dat was voor ons ook een beter plan geweest!

Antwoord
Sabine 7 april 2016 - 14:12

Oh ja herkenbaar! Nadat ik 3 maanden in Ghana was geweest heb ik denk 2 maanden moeten wennen. Ik was hartstikke ziek, mijn lichaam was pas weer normaal na 5 weken, en dat wennen aan Nederland is soms best lastig. Nu weet ik niet hoe het zou zijn, maar ik denk dat als ik nu alleen al voor 2 weken in Nederland ben dat het een beetje een schok zal zijn. Alleen al in die 4 dagen was het zo raar. Het was ijskoud (een don’t dus hahaha), ik was de hele tijd bezig met opletten waar ik mijn spullen had, terwijl dat helemaal niet nodig is in Nederland, en allemaal kleine dingetjes die me eigen zijn geworden en ik niet meer ken uit Nederland. Zoals dat gehaaste, het veilige en rustig op de weg. Kleine dingen, maar ik zat echt vol met spanning hahaha.

Antwoord
Karlijn 7 april 2016 - 20:13

Jeetje, als je dan ook nog ziek bent na thuiskomst is het helemaal balen :( Ik kan me wel voorstellen dat het voor jou ook wennen was om weer even een bezoekje te brengen aan Nederland. Je bent inmiddels zo gewend aan Colombia, dat blijkt wel! Vond je het wel leuk om terug te zijn in Nederland, of was je blij dat je weer terug kon naar Colombia?

Antwoord
Sabine 7 april 2016 - 20:35

IK vond het heel leuk om terug te zijn in Nederland! Maar ook weer fijn om terug te gaan. Al had het wel een paar dagen later mogen zijn :P Ik heb tenslotte al mijn spullen hier, dus in Nederland is meer vakantie voor mij, geen eigen huis, geen spullen, niet eens een simkaart haha. Maar ja echt geweldig om iedereen weer te zien, ik heb er echt van genoten en kijk ook erg uit naar het moment om weer in Nederland te zijn! (wat nog meer dan een jaar gaat duren trouwens).

Antwoord
Karlijn 7 april 2016 - 20:51

Gelukkig dat je het nog steeds leuk vond in Nederland! En natuurlijk ook fijn dat je het fijn vond om terug te gaan, dat lijkt me een goed teken :) Nog een jaar voordat je hier weer terugkomt, dat is nog ver weg! Hopelijk krijg je wel af en toe bezoek uit Nederland :)

Antwoord
Sabine 7 april 2016 - 20:58

Ja mijn ouders komen in november of december! En misschien een vriend en vriendin ook nog :D En jullie zijn natuurlijk ook welkom! :P

Karlijn 8 april 2016 - 09:38

Als we naar Colombia gaan, laat ik het je zeker weten! Dit jaar zit al vol, maar volgend jaar…wie weet, Colombia lijkt me echt fantastisch!

Linda | travellersoftheworld 7 april 2016 - 14:50

Handige tips! Ik ben nog nooit op langere reis geweest, mijn langste wordt aankomende zomer zes weken. Ik wil wel heel graag lang weg, gewoon enkele reis boeken en maar zien hoe lang we weg blijven. Lijkt me zo vet, alleen het thuiskomen dan toch wat minder :p

Antwoord
Karlijn 7 april 2016 - 20:11

Het enige nadeel van een wereldreis is inderdaad het thuiskomen, haha! Maar hoe lastig het wennen soms ook is, zo’n reis is echt alle moeite waard. Hopelijk lukt het jou ook om het te doen, zes weken is in elk geval alvast een mooi begin!

Antwoord
Marjolein 7 april 2016 - 15:47

Wat een leuke tips Karlijn! Stiekem hoop ik dat ze voor mij ooit nog eens relevant worden ;-).

Over sommige dingen had ik nooit zo nagedacht, zoals de omschakeling naar een leven met een agenda en weer met zoveel mensen tegelijkertijd spreken. Lijkt me best een uitdaging! Het fijne van een wereldreis lijkt me ook om meer op jezelf aangewezen te zijn, vind het heerlijk om dingen in mijn eentje te doen. Ik zou me trouwens graag als vrijwilliger opgeven om uren naar je foto’s te kijken. Kan geen genoeg krijgen van je mooie plaatjes en vind het sowieso altijd tof om reisfoto’s va mensen te bekijken. Maar ik geloof ook dat ik als fotofreak misschien wel een uitzondering ben, de doorsnee oom of tante is meestal niet zo geboeid. Ik moet ook altijd mijn best doen om mensen niet te overladen met foto’s. En dan gaan wij meestal niet eens langer dan twee weken weg, haha!

Dat terugkomen in de winter kan ik me nog wel herinneren na mijn stage en taalcursus in Barcelona. In december thuiskomen in Nederland stond echt garant aan permanent kou lijden. Brr! Raad ik inderdaad niemand aan… Maar fijn om te horen dat jullie je draai weer zo snel hebben gevonden! Succes met al je nieuwe uitdagingen!

Antwoord
Karlijn 7 april 2016 - 20:09

Hoi Marjolein, wat een leuke reactie weer, dank je! De eerste weken na zo’n reis zijn zo’n omgekeerde cultuurshock. Je realiseert je dan pas hoe heerlijk relaxed het was op reis en hoe ontzettend weinig je aan je hoofd had. Het kost even moeite om weer bij te schakelen naar het Nederlandse tempo! Heel lief dat jij wel naar mijn vele, vele foto’s zou willen kijken ;) . Ik heb onder mijn vrienden nog geen vrijwilligers gevonden geloof ik, daar zitten geen fotofreaks bij, haha! Ik heb wel een klein boekje met mijn mooiste Instagrammetjes van de wereldreis gemaakt. Dat zijn er een stuk of veertig, dus dat is voor mensen nog prima door te komen. Enne…ik hoop inderdaad dat je mijn tips ooit nog eens heel goed kunt gebruiken!

Antwoord
Marcella 8 april 2016 - 15:42

Ik wil graag je foto’s komen bekijken hoor, leuk! ;-) Wij zijn 2x vijf weken op reis geweest, en een aantal keer 2-3 weken. Ook dan is het toch weer even wennen om thuis te zijn. Ik vind het altijd best druk, met je jetlag in de supermarkt en thuis alle wasjes draaien. En ook in ons geval hadden anderen lang niet altijd zin in onze eindeloze verhalen over onze geweldige avonturen ;-)

Antwoord
Karlijn 8 april 2016 - 16:00

Het klopt dat je er altijd weer even in moet komen, dat heb ik ook. Jammer is dat toch he, dat mensen geen zin hebben om onze verhalen aan te horen! Je mag best een weekje komen logeren om al mijn foto’s te bekijken hoor, ik leg de stapels boeken voor je klaar :)

Antwoord
Felicia 9 april 2016 - 16:06

Goede tips geef je! Ik ben op dit moment 10 maanden in Azië voor mijn studie. Het voelt wel stiekem een beetje aan als een lange vakantie :P maar ben wel bang dat wanneer ik terug in Nederland kom heel erg moet wennen.

Antwoord
Karlijn 10 april 2016 - 10:52

Wat heerlijk om tien maanden in Azië te wonen! Ik hoop dat je mijn tips kunt gebruiken bij het wennen thuis :)

Antwoord
Yvon 10 april 2016 - 15:06

Geloof dat je goede tips hebt gedeeld Karlijn. Kan ook niet anders als dubbele ervaringsdeskundige. :)

Lang op reis ben ik eigenlijk nooit geweest, max 4 weken. Wel heb ik een half jaar in het buitenland gewoond tijdens mijn studie en het terugkomen daarna was misschien wel net zo lastig als jij had na je wereldreis. Gelukkig was ik samen met een vriendin op buitenlandstage, konden we mooi elkaar vervelen met de verhalen :)

En die fotoalbums… Heb er sinds mijn vertrek in 2010 niet echt meer één gemaakt. Ben nog altijd in de veronderstelling dat ik tijdelijk in China woon.

Antwoord
Karlijn 11 april 2016 - 17:58

Dank je Yvon! Ik kan me voorstellen dat je het na een half jaar in het buitenland net zo lastig vond als ik om weer thuis te wennen. Dan scheelt het dat je iemand hebt om je verhalen mee te delen. Ward en ik kijken nu ook steeds samen onze filmpjes terug. Want die fotoboeken…daar heb ik zelf ook een enorme achterstand mee! Enne…tien jaar in China is ook tijdelijk ;)

Antwoord
Jessica 12 april 2016 - 14:04

Heel leuk en handig artikel Karlijn! En niet beginnen met ’toen ik op reis was…’, tja ik betrap mezelf daar ook nog iedere keer op. Terwijl ik er echt op probeer te letten dat ik niet zo’n travel snob ben/word! Ik ga het verhaal delen want ik denk dat veel mensen iets aan deze tips hebben :)

Antwoord
Karlijn 13 april 2016 - 09:29

Haha, het is ook lastig om niet steeds over je reis te praten! Ik snap ook helemaal niet dat mensen daar moe van worden, het is zo boeiend allemaal ;) Leuk dat je de blog gaat delen, dank je wel alvast!

Antwoord
Mellisa - Grenzeloosreizen 16 april 2016 - 21:08

Wat een leuke blog! Heerlijk om te lezen. Ben nog nooit langer dan 8 weken van huis geweest, maar betrap me wel op dingen zoals: Toen op Curacao etc etc. Kan inderdaad vervelend zijn voor je gesprekspartner.

Antwoord
Karlijn 17 april 2016 - 11:38

Haha! Herkenbaar voor iedereen die reist, denk ik :) Je bent ook zo vol van je eigen verhalen en belevenissen! Toch jammer dat de mensen thuis daar niet gewoon lekker in meegaan ;)

Antwoord
Linda | One Day Trip 24 april 2016 - 14:09

Ben het helemaal met je eens! Het scheelt zoveel als je terug in Nederland bent en het zonnetje schijnt lekker :)

Wij zijn twee keer voor een langere tijd op reis geweest, beide vijf maanden. De vorige keer volgden we helemaal je advies van snel een ander tripje plannen. We gingen een paar dagen na thuiskomst namelijk een maand naar Wenen om een Duits cursus te volgen. Scheelt wel hoor, dat je niet meteen weer in het werkleventje hoeft te stappen.

Dit keer waren we zo bizar snel weer ‘gewend’. Of ik zeg het verkeerd, Zuid Amerika leek echt binnen drie dagen alweer een eeuwigheid geleden. Zo bizar. Maar ook dit keer wilden we niet meteen weer in die sleur komen. We voelden ons zo fijn in Zuid Amerika, dat wilden we vasthouden. Dus ook dit keer gingen we al vrij snel weer op een stedentripje en hebben we besloten om in het buitenland te gaan wonen :)

Antwoord
Karlijn 24 april 2016 - 23:01

Wat herkenbaar dat zo’n reis binnen een dagen alweer jaren geleden leek! Dat hebben wij ook, we kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat we vorig jaar zo lang zijn weggeweest. Wat gaaf dat jullie in Berlijn gaan wonen (heb even gekeken op je site ;) ) ! Ik kan me die stap zo goed voorstellen, dat lijkt me ook helemaal geweldig. Een nieuwe stad helemaal leren kennen, maar wel lekker vanuit je eigen huis. Een perfecte combinatie! Heel veel succes met de verhuizing, en geniet enorm van het leven in Berlijn! Goede stap ook, om net voor de lente en zomer te vertrekken :)

Antwoord
Linda | One Day Trip 25 april 2016 - 12:16

Jaa, hebben er ook heel veel zin in! Dankjewel! En inderdaad, hopelijk kunnen we van een zomerse Berlijn gaan genieten :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.