Home Praktisch reisadvies Reisverzekering wereldreis: waar moet je op letten?

Reisverzekering wereldreis: waar moet je op letten?

Door Karlijn

Ga je op wereldreis, dan moet je een aantal zaken regelen. Heel belangrijk is het afsluiten van een reisverzekering voor je wereldreis. Er kan onderweg altijd iets gebeuren en dan wil je niet voor onverwachte hoge kosten komen te staan. Waar moet je op letten bij het regelen van een reisverzekering voor een lange reis? 

Natuurlijk is het veel fijner om te dromen over je reis en de route samen te stellen, maar het saaie regelwerk hoort er helaas ook bij. Bij een lange wereldreis nog wat meer dan bij een gewone vakantie. Vorig jaar kwam in het nieuws dat veel Nederlanders geen reisverzekering afsluiten als ze op vakantie gaan. Ze denken dat hun Nederlandse zorgverzekering eventuele medische kosten wel dekt en zijn bereid materiële schade (zoals een kapotte camera) zelf te betalen. Het punt van de materiële schade is terecht: als je genoeg geld hebt om spullen te vervangen, dan is een reisverzekering niet nodig. Dat is een persoonlijke afweging. Maar vertrouwen op je zorgverzekering is wel een misvatting. Als de ziekenhuisrekening in het buitenland hoger is dan het bedrag waar je in Nederland voor verzekerd bent, dan moet je het verschil zelf bijbetalen. Dat kan aardig in de papieren lopen. Stel je voor dat je in Amerika in het ziekenhuis terecht komt!

Everest basecamp trek Nepal

Waarom een reisverzekering afsluiten?

Ook een belangrijk onderdeel van je reisverzekering zijn vergoedingen van repatriëring bij een ongeval, ziekte of overlijden, dus je vervoer naar huis als je niet verder kunt reizen. En als er thuis iets ernstigs gebeurt met familielid worden je reiskosten ook vergoed. Tot slot vergoedt een reisverzekering opsporings- en reddingacties bij een ongeluk. Extra belangrijk als je van plan bent om veel avontuurlijke outdoor-activiteiten te ondernemen.

Is een reisverzekering verplicht?

Nee, een reisverzekering afsluiten is niet verplicht, maar wel slim om te doen.

Een annuleringsverzekering voor je wereldreis afsluiten?

Of je een annuleringsverzekering voor je wereldreis wilt afsluiten hangt af van de vraag of je vooraf al veel vastlegt. Heb je alleen een ticket geboekt en zie je het verder ter plekke wel, dan is een annuleringsverzekering in verhouding waarschijnlijk te duur. Heb je al een tijdje van tevoren een aantal hotels, huurauto’s en tours geboekt, dan is het wel interessant. Er zijn ook speciale annuleringsverzekeringen voor alleen je vliegticket. Dat kan eventueel een optie zijn.

De reisverzekering voor onze wereldreis

Omdat wij zoveel reizen hebben we een doorlopende reis- en annuleringsverzekering bij Interpolis met wereldwijde dekking. Normaal gesproken is die geldig voor reizen van maximaal zestig dagen. Als we langer weggegaan, dan kunnen we onze reisverzekering makkelijk verlengen, voor een extra bedrag per maand. Voor zo’n reis verhogen we ook altijd het bedrag dat onze annuleringsverzekering vergoedt, omdat we vaak dingen vooraf boeken. Zodra we thuis zijn, zetten we die bedragen weer naar beneden. Dat kan gewoon online, dus geen gedoe.

Reisverzekering wereldreis afsluiten: waar moet je op letten?

Heb je geen doorlopende reisverzekering, dan kun je voor je wereldreis een aparte wereldreisverzekering afsluiten. Die zijn goed afgestemd op de activiteiten die je tijdens een wereldreis onderneemt. Dat kan een makkelijke oplossing zijn. Bij het afsluiten van een reisverzekering voor je wereldreis is het in elk geval belangrijk dat je op de volgende punten let:

  • Hoe lang geldt de verzekering? Zorg dat de verzekering de gehele lengte van je reis dekt.
  • Worden incidenten bij gevaarlijk sporten, waaronder bijvoorbeeld duiken, vergoed?
  • Is bergsport verzekerd? Dat is nodig als je bijvoorbeeld een trekking in Nepal gaat maken.
  • Ben je wereldwijd verzekerd of alleen in Europa?
  • Past de verzekering bij je reis en je bagage? Reis je bijvoorbeeld met dure fotografieapparatuur die je verzekerd wil hebben?
  • Ben je niet dubbel verzekerd? Kijk goed naar de kosten die je moet afdekken, want het is zonde om teveel te betalen voor je wereldreisverzekering.
  • Naar welke landen ga je? In sommige landen, zoals Amerika, zijn de zorgkosten erg hoog. Zorg dat je verzekering die kosten dekt, mocht er iets gebeuren.
  • Zit er een eigen risico op je verzekering en zo ja, hoe hoog is dat?
  • De prijs. Die kan per aanbieder behoorlijk uiteenlopen, dus het is aan te raden om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Reisverzekering wereldreis 1

Beste reisverzekering wereldreis kiezen

Er zijn talloze aanbieders van reisverzekeringen en het is niet gemakkelijk om daar je weg in te vinden. De site Vergelijkenvanreisverzekeringen biedt uitkomst. Deze site zet een aantal bekende aanbieders op een rijtje en geeft een overzicht van het vergoedingsbedrag voor bagage, het eigen risico en de afsluitkosten. Je kunt kiezen uit verschillende soorten reizen en daar een vergelijking voor opvragen. De verzekering sluit je uiteindelijk direct bij de aanbieder af. De site is daarnaast ook een prima naslagwerk voor alles wat met reisverzekeringen te maken heeft. Dat scheelt een hele zoektocht! Kijk in elk geval even naar de Globetrotter Reisverzekering van Allianz, want die komt er in de reviews goed uit.

Reisverzekering wereldreis 3

*Dit artikel schreef ik in samenwerking met Vergelijkenvanreisverzekeringen.nl.

Ook leuk om te lezen

11 Reacties

Yvon 10 augustus 2016 - 14:33

Toevallig had ik het gisteren nog over verzekeren met Miguel. Dat was een heel interessante discussie, haha. Wij Nederlanders willen altijd alles verzekeren, Amerikanen daarentegen…
Volgende keer op reis ga ik hem gewoon stiekem verzekeren ;)

Antwoord
Karlijn 10 augustus 2016 - 19:16

Haha! Grappig dat in dat soort dingen ook duidelijk cultuurverschillen zitten ;) Je moet natuurlijk wel uitkijken dat je je niet oververzekert, want in Nederland kun je echt overal een verzekering voor afsluiten. Maar op reis neem ik het risico liever niet ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 10 augustus 2016 - 15:35

Een goede reisverzekering betaalt zich ooit een keer terug, weet ik uit ervaring.. Vooral medical assistance vind ik belangrijk. Je zal in Hokkiepokkiestan maar een ongeluk met listig letsel krijgen. Moet er niet aan denken. Ik heb trouwens zelfs een outdoor-bouwsteen in onze doorlopende.

Antwoord
Karlijn 10 augustus 2016 - 19:13

Helemaal mee eens! Daar moet je inderdaad niet aan denken. Wel handig van die outdoor-bouwsteen, daar had ik nog nooit van gehoord!

Antwoord
Dominique 10 augustus 2016 - 19:47

Ik ben zo’n pechvogel dat ik op reis vaak bezoekjes moet brengen aan het ziekenhuis. Ik vind het dan heel fijn dat ik een reisverzekering heb! Ik was pas op reis met iemand die helemaal geen verzekering had afgesloten, brr… Ik moet er niet aan denken!

Antwoord
Karlijn 10 augustus 2016 - 20:42

Nou, inderdaad zeg! Een verzekering is natuurlijk altijd overdreven als je ‘m achteraf niet nodig hebt gehad, maar je wilt daar op reis echt niet mee in de problemen komen. Wel balen dat je zo’n pechvogel bent :( Hopelijk blijft pech je vanaf nu bespaard!

Antwoord
Angela 13 augustus 2016 - 20:55

Ik verzeker me nog liever dubbel, dan dat ik niet precies weet of ik voor een bepaald iets verzekerd ben of niet. Al gebeurt er maar iets kleins: je bent toch in onbekend gebied, de situatie is al vervelend genoeg, laat staan dat het je ook nog eens veel geld kost!
Wat ik me overigens meteen afvroeg: hebben jullie de foto’s die op de onfortuinlijke camera stonden nog weten te redden? Een camera kun je vervangen, maar met foto’s gaat dat niet zo makkelijk!

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2016 - 15:03

Helemaal mee eens, een goede verzekering is heel belangrijk! Wij waren de foto’s gelukkig niet kwijt, daar waren we nog op tijd bij. Gelukkig, want die kun je inderdaad niet vervangen!

Antwoord
Eva 13 augustus 2016 - 21:13

Ik heb onlangs ook mijn reisverzekering aangepast, omdat mijn foto-apparatuur bij mijn oude verzekering niet voldoende verzekerd was. Gelukkig kregen jullie alles vergoed!

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2016 - 14:58

Heel slim! Het was gelukkig onze compactcamera die kapot was en niet mijn digitale spiegelreflex. Dat maakte het voorschieten van het bedrag voor de nieuwe camera wat minder erg ;)

Antwoord
Dit zijn ze: mijn 10 ultieme reistips - Karlijn Travels 11 november 2016 - 15:56

[…] zorg voor een goede reisverzekering, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. In deze blog lees je mijn tips voor het kiezen van een […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.