Home Praktisch reisadvies Paklijst wereldreis: wat gaat er allemaal mee op reis?

Paklijst wereldreis: wat gaat er allemaal mee op reis?

Door Karlijn

Normaal gesproken ben ik heel gemakkelijk met inpakken voor een reis. Ik neem zo min mogelijk mee en meestal staat mijn rugzak binnen een half uur keurig ingepakt klaar. Voor een wereldreis van acht maanden inpakken is iets lastiger, omdat je voor alle weersomstandigheden iets bij je moet hebben. Vandaag pakte ik mijn rugzak alvast in en in deze post laat ik je mijn paklijst voor onze wereldreis zien.

DSC02472

Paklijst wereldreis

Hier ligt alles wat ik mee wil nemen en dat is toch weer meer dan ik dacht. Ik heb ook al wat spullen weggelaten, want een paar fijne instappers (TOM’s) gaat bijvoorbeeld zeker niet passen. Dit is de lijst:

 • Spijkerbroek. Hoewel een spijkerbroek warm is, niet snel droogt en ik ‘m niet eens zo vaak aan heb, gaat ‘ie altijd mee op reis. Ik verwacht dat ik hem in Iran en Centraal-Azië trouwens wel vaak zal dragen.
 • Twee dunne lange broeken. Handig tijdens trekkings en in landen waar een korte broek niet gewenst is.
 • Twee korte broeken (een spijkerbroekje en een variant van dunnere stof).
 • Vijf shirtjes met korte mouwen en een hemdje.
 • Vest met capuchon.
 • Dun vestje met lange mouwen.
 • Water- en winddichte jas met fleecevest, dat je erin kunt ritsen als het koud is, of weg kunt laten als het warm is.
 • Twee bikini’s, een rashguard voor het snorkelen en een kort broekje voor het duiken en snorkelen.
 • Een simpel jurkje.
 • Een sarong.
 • Een sneldrogende handdoek.
 • Wandelschoenen.
 • All Stars.
 • Havaiana-slippers.
 • Een EHBO-setje. We hebben nog zo’n tasje en daar zitten medicijnen in (malariatabletten, paracetamol, Ibuprofen, Immodium).
 • Een kleine slaapzak (waarvan ik nog niet zeker weet of die echt meegaat, ik heb zo’n hekel aan het meeslepen van die dingen). Wel handig op de Zijderoute, waar we vaak bij mensen thuis slapen, en in nachttreinen.
 • Een lakenzak, onder andere voor in nachttreinen en in minder schone hotels.
 • Een kleine paraplu. We hebben al zo vaak onderweg paraplu’s gekocht, dat we tegenwoordig altijd een kleintje meenemen. Al hoop ik natuurlijk dat we ‘m niet nodig hebben!
 • In het blik zitten mijn lenzen voor acht maanden.
 • Een hoofdlampje. Handig voor Centraal-Azië, waar we volop homestays hebben.
 • Een notitieboekje.
 • Een overvolle toilettas, die altijd veruit het zwaarste is van mijn hele bagage.
 • Een klein make-uptasje met een paar make-upspullen (die ik meestal niet gebruik, maar toch bij me wil hebben).
 • Ondergoed, sokken en een paar wandelsokken.
 • Reisgidsen. Altijd Lonely Planets!
 • Een Fuiji Instax Mini-camera met film. Ik zou het superleuk vinden om deze mee te nemen, maar ik weet niet of het gaat passen.

DSC02473

Deze items moeten ook mee: een ruime jurk tot bijna op mijn knieën (die ik over een broek moet dragen) en een hoofddoek, speciaal voor Iran. Ik vind de hoofddoek al na vijf minuten irritant, dus dat wordt wat, drie weken lang! Ik wil ter plekke nog wat kleren kopen om af te kunnen wisselen, maar dit heb ik dan alvast.

DSC02476

Packing cubes

Mijn kleren gaan in packing cubes, die vind ik zo ideaal! De witte is voor mijn ondergoed en sokken, in de grote zitten de broeken en kleding met lange mouwen. Voor alles wat met zwemmen te maken heeft, heb ik een apart zakje, net als voor shirts met korte mouwen.

Inpakken 1

En ingepakt ziet het er zo uit! Op de foto linksonder zie je ook hoe vol mijn toilettas is….Op mijn rug lijkt de rugzak best beschaafd, maar hij is ontzettend zwaar. Ik moet nog even kritisch kijken of ik nog wat weg kan laten. Ik heb trouwens een rugzak van Nomad, de Atacama van 60 liter. Het is een front loader, dus je kunt hem van voren helemaal openritsen. Een stuk makkelijker dan alleen een opening van boven, vind ik.

Overige spullen

Dit is alleen mijn rugzak, maar er gaat natuurlijk meer mee. Ik liet eerder al zien wat er allemaal in mijn cameratas zit en we nemen ook nog een aparte dagrugzak mee. Die draagt Ward ;) Daarin zitten onder andere een laptop, de e-readers en een Go Pro-camera. En Ward moet nog een grote zak met opladers meenemen voor alle elektronica die we meezeulen. Daarnaast pakken we onder andere ook een wereldstekker, moneybelts, zakmes, naaisetjes, ducttape en een waslijn in. Kortom: er gaat heel wat mee op wereldreis!

Wat vind je van mijn paklijst? Wat zou jij bijvoorbeeld weglaten?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

46 Reacties

Milou 15 april 2015 - 12:51

Ik vind dit altijd zulke handige posts! Kom ik aan met mijn video over een handbagage koffertje inpakken haha.. dit is pas het echte werk! Zelf zou ik waarschijnlijk meer jurkjes meenemen, maar ik hou dan ook niet van korte broeken. En ik zou waarschijnlijk de wandelschoenen dumpen voor mijn fijne gympen die wat meer multipurpose zijn (New Balance; betere bodem dan Converse), maar ik denk gewoon hardop haha. Ik ben nog nooit in de landen geweest waar jij heen gaat, dus je weet het waarschijnlijk beter dan ik :P Super veel plezier, liefste!!

Antwoord
Karlijn 15 april 2015 - 14:17

Nou, een handbagage-koffertje inpakken vind ik pas echt een talent hoor! Voor een weekend zou ik dat prima kunnen, maar voor een week wordt het al een ander verhaal…Ik heb tenminste nog 60 liter om vol te stouwen, al geloof ik gewoon niet dat die rugzak echt 60 liter bevat. Het lijkt meer op 40 ofzo ;) Wat betreft de wandelschoenen: ik zou ze ook best thuis willen laten, want het is een heel gesleep. Maar voor de trekkings die we willen gaan doen zijn ze echt onmisbaar. Voor mijn crappy enkels dan ;) Anders lijkt een paar goede gympen me ook een perfect alternatief. Ik ga bijna alweer twijfelen ;)

Antwoord
Yvon 15 april 2015 - 13:43

Hoeveel weegt je tas nu?

Zelf zou ik, net als Milou, voor meer jurkjes / rokjes gaan. En wellicht sneakers om op te hiken (maar dat is vast niet geschikt voor wat jullie willen gaan doen), en dan ballerina’s of zo.
En 60 liter, da’s best veel!

Antwoord
Karlijn 15 april 2015 - 14:11

Hoi Yvon, hij weegt nu 13,5 kilo. Normaal 10-11 kilo, dus dat is best wat extra. En waar het dan precies in zit…

Wat betreft de jurkjes en rokjes, daar zou ik ook best voor willen gaan. Veel leuker! Maar mijn benen worden vaak zweterig in tropische hitte en bij een korte broek heb ik daar geen last van. Die schoenen zijn ook een punt. We gaan meerdaagse trekkings doen (bijvoorbeeld in Kirgizië) en ook in Turkije, Tajikistan en Hawaii gaan we veel hiken. Dan vind ik mijn wandelschoenen echt het fijnste, hoe irritant het soms ook is om ze mee te slepen…Keuzes, keuzes :)

Antwoord
eva - eighty7 15 april 2015 - 13:47

onwijs handig, die packing cubes. Goede tip! Leuk om te zien wat je allemaal meesleept op reis :)

Antwoord
Karlijn 15 april 2015 - 14:13

Hoi Eva, packing cubes zijn echt fantastisch! Ik heb ze pas vorig jaar ontdekt, maar sindsdien ben ik fan. Nooit meer rommel in mijn tas, heerlijk!

Antwoord
Eva - eighty7 15 april 2015 - 15:18

Ik heb al gekeken op internet; ik ga ze zeker weten ook bestellen ;-)

Antwoord
Yvon 15 april 2015 - 15:45

Het schijnt dat ze ze ook bij Ikea hebben, maar dan voor een fijne(re) prijs.

Antwoord
Saskia 15 april 2015 - 20:50

Waszakjes van Action zijn ook heel handig!

Karlijn 16 april 2015 - 10:26

Dank voor de tip :) !

Karlijn 16 april 2015 - 10:23

Dat is handig om te weten, thanks! Ik heb drie van mijn packing cubes bij Muji gekocht voor een paar euro. Ook een prima deal!

Chantal 15 april 2015 - 17:01

Aftellen nu! Superspannend!
Duim voor jullie dat de paspoorten er zijn zaterdag!

Antwoord
Karlijn 16 april 2015 - 10:24

Dank je Chantal, ik hoop er ook maar het beste van ;) !

Antwoord
Ester 15 april 2015 - 17:08

Grappig om te zien dat je voor een twee/drie weken reis dus eigenlijk hetzelfde meeneemt als voor 8 maanden! Mijn backpack voor de afgelopen weken woog 8 kilo, maar bij terugkomst was ie zo’n 4 kilo zwaarder ;-)

Antwoord
Karlijn 16 april 2015 - 10:26

Hoi Ester, klopt helemaal, je kunt ook niet veel meer meenemen in zo’n tas! Wat goed zeg, dat jouw tas maar 8 kilo woog! Dat is mij nooit gelukt, geloof ik. En die extra 4 kilo, waren dat allemaal souvenirs?

Antwoord
Saskia 15 april 2015 - 20:55

Leuk om te lezen! Ik vind dit echt heel netjes hoor. Bij mij was het zo mis gegaan met wat ik mee had op wereldreis. Echt teveel en veel overbodige spullen.
Ik zou zelf nog een universele badstop meenemen. Handig om op vieze stinkputjes te leggen en eventueel voor de was. En Kaartspel. Paar kleine cadeautjes uit Nederland voor aan het begin (bijv sleutelhangers). Een touw en elastiekjes en duck-tape… Ach, volgens mij kan je bijna alles over op de wereld kopen!

Antwoord
Karlijn 16 april 2015 - 10:29

Het is ook zo lastig om te bedenken wat je allemaal mee moet nemen! Inmiddels heb ik wel een beetje inpakervaring, maar zeker in het begin nam ik ook teveel mee. Ik zag dat ik helemaal vergeten ben om de ‘frutsels’ te noemen die we allemaal meenemen. Want bij ons zitten ook een kaartspel, touw (als waslijn) en ducttape in de rugzak. Vooral ducttape komt regelmatig goed van pas, gek genoeg! Die kleine cadeautjes vind ik een leuke tip, daar ga ik nog even voor op pad!

Antwoord
Robert | Traveljunks 15 april 2015 - 21:54

Het valt me reuze mee wat er allemaal mee op reis gaat, maar vaak zit er ook niet veel verschil tussen lang en kort weg. Georganiseerd zeg met die cubes. Ik gebruik oude verpakkingen van lakenzakken en klamboes, maar die hoekige zijn toch handiger zie ik.

Voor mij is het inpakken van mijn rugzak altijd het punt dat ik weet dat het gaat beginnen. Spannend!

Antwoord
Karlijn 16 april 2015 - 10:32

Hoi Robert, je neemt voor drie weken inderdaad evenveel mee als voor acht maanden. De packingcubes zijn voor mij echt een uitkomst, nu is het nooit meer een rommel in mijn tas. Maar oude verpakkingen van lakenzakken en klamboes vind ik ook superslim. Zolang je alles maar een beetje hebt georganiseerd! Ik gebruik die dingen pas een jaar, maar ik kan nu al niet meer zonder :)

Antwoord
Linda 15 april 2015 - 22:10

Leuk om te zien! Ik vind het best netjes en zou ook niet echt weten wat je thuis zou moeten laten, ik zou ook zoiets meenemen denk ik. Alleen geen spijkerbroek, als het kouds is draag ik wel een legging ergens onder, veel lichter en droogt sneller, en thermo leggings zijn lekker warm :)

Antwoord
Karlijn 16 april 2015 - 10:35

Hoi Linda, de spijkerbroek en de wandelschoenen zijn altijd punt van discussie! Eigenlijk is een spijkerbroek ook helemaal niet praktisch voor op reis. Ik neem ‘m ook niet mee voor de warmte, maar echt omdat een spijkerbroek mijn favoriete kledingstuk is (saai, maar waar). Ik voel me er ook een beetje ‘gekleed’ in, wat soms handig van pas kan komen. Voor de warmte vind ik thermo-leggings trouwens een goede tip!

Antwoord
Tikva 15 april 2015 - 22:50

13,5 kilo valt best wel mee hoor. Ik denk dat je gewicht misschien wel in je reisgidsen zit. Zelf zou ik meer shirtjes meenemen en misschien een lange broek minder (omdat je ook al een lange jurk hebt) maar je hebt het dan echt over details. Succes met het aftellen!

Antwoord
Karlijn 16 april 2015 - 10:38

Hoi Tikva, die reisgidsen zijn inderdaad heel zwaar, zo irritant! Over een lange broek minder heb ik ook gedacht, maar ik denk dat ik ‘m toch maar meeneem. De eerste drie, vier maanden moet ik toch lange broeken dragen. Zelfs onder die langere jurk in Iran moet nog een broek. En die jurk gaat na Iran de prullenbak in, dat ding neemt veel te veel ruimte in :) !

Antwoord
Kirsten 16 april 2015 - 10:31

Goede paklijst, ziet er netjes uit ook! Afhankelijk van waar je heen gaat zorg ik zelf ook altijd dat ik een lichtgewicht musquito-net onderin mijn tas heb zitten, zo’n tasje om veilig geld in te bewaren en wat papieren kopietjes van mijn paspoort, die kunnen je goed op weg helpen mocht de jouwe gestolen worden.

DE “gadgets” heb ik dus nooit zo’n moeite mee.. weet altijd precies wat ik mee wil nemen, maar kleding vind ik ook altijd lastig uitzoeken. Veel plezier op je reis!

Antwoord
Karlijn 16 april 2015 - 10:44

Dank je Kirsten! De moneybelt en de papieren kopietjes neem ik ook altijd mee, net als een lijstje met bankrekeningnummers en pasnummers en dergelijke. Stom dat ik die helemaal niet op de foto heb gezet! Kleding is inderdaad altijd even lastig, maar ik hoop dat het zo goed is. Ik zal blij zijn als ik straks die jurk voor Iran eruit kan gooien. Dat ding neemt een halve parking cube in beslag ;)

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 16 april 2015 - 10:39

Oei wat een hoop! Maar gezien jullie periode weg weet ik niet wat ik zou weglaten. Eigenlijk is alles wel handig ;)!

Antwoord
Karlijn 16 april 2015 - 10:41

Hoi Stéphanie, misschien kom ik er onderweg nog wel achter dat ik teveel van iets meegenomen heb. Shirtjes misschien? Ik denk dat ik alleen de slaapzak thuislaat. Wel handig, maar echt te irritant om steeds mee te slepen!

Antwoord
Alfons 16 april 2015 - 11:36

Whoa bijna zo ver! Zulke foto’s en lijstjes zijn wel super handig! Ik heb ooit zo’n foto gemaakt en die houd ik er altijd even bij om in te pakken. Die cubes vind ik wel een uitvinding trouwens! Ik ga kijken of ik die kan halen voor mijn volgende reis. Die stapel reisgidsen zijn wel heavy! Voor een korte reis neem ik ook het liefst een papieren versie mee, maar meerdere reisgidsen meesjouwen is wel heftig. Voor mijn wereldreis had ik digitale versies op m’n laptop, misschien nog een idee? Aangezien jullie ook e-readers meenemen kunnen jullie ze dan altijd bij de hand houden. Een theedoek kwam bij mij nog wel eens van pas, verder heb je alles wel volgens mij :)

Antwoord
Karlijn 16 april 2015 - 14:41

Ik had er nog niet bij stilgestaan, maar deze post is inderdaad handig voor toekomstige inpaksessies! Parking cubes zijn echt geweldig, ik ben tegenwoordig helemaal fan. In reacties hieronder las ik dat de waszakjes van de Action een prima alternatief zijn, en dat ze ze ook bij Ikea hebben. Wat betreft de reisgidsen: het is inderdaad een gedoe. We nemen de gidsen voor de eerste vier maanden mee, de rest geven we mee aan de ouders van Ward, die tegelijk met ons in Indonesië zijn. De gidsen van de landen die we gehad hebben sturen we terug of laten we achter. Ik heb toch nog het liefst papieren gidsen, dat vind ik toch het handigste. Al is een gids op de e-reader wel een goed alternatief, want die is handzaam. Dank voor de tip, ik ga er nog even naar kijken!

Antwoord
Annika 16 april 2015 - 18:19

Wauw wat goed!
Ik heb altijd meer kleding en minder handige spullen….. Al kom in nog wel eens in situatie waar het toch wel handig is en ik het niet heb of kan vinden… maar goed uiteindelijk dat ook overleeft ;)

Mijn toilettas was ook altijd het zwaarst, maar neem nu geen douchegel meer mee, daarvoor gebruik ik shampoo. Zo heb ik maar 1 fles. En ik vind het ook leuk lokale producten te kopen van merken die ik niet ken, dus neem ik ook wel eens aleen voor de eerste week mee en koop de rest daar.

Antwoord
Karlijn 17 april 2015 - 10:16

Alleen shampoo meenemen is ook wel een goede! Die flessen zijn allemaal zo zwaar. Ik zou stiekem ook best wat meer kleren mee willen nemen, maar het past gewoon niet. Ik krijg de rits nu al met moeite dicht ;)

Antwoord
Laura 16 april 2015 - 22:18

Ik zou absoluut de Lonely Planets niet inpakken. Wel meenemen, maar dan de digitale versie. Werkt prima op een iPhone hebben we de afgelopen twee maanden gemerkt! De papieren versie heb ik wel, maar gewoon voor thuis in de boekenkast ;)

Antwoord
Karlijn 17 april 2015 - 10:18

Ik heb erover nagedacht, maar de papieren versies gaan toch mee. Voor de eerste landen van de reis dan, daarna nemen Ward zijn ouders de overige gidsen mee naar Indonesië, waar we elkaar ontmoeten. Ik wil toch lekker bladeren en aantekeningen maken in de gidsen. Lekker ouderwets ;)

Antwoord
De Wandelgek 23 april 2015 - 21:07

Hoi Karlijn, ik las deze blog net snel even zo van eens kijken of het mij nog kan verrassen, maar zal wel niet. En toen zag ik die packing cubes :-) Zijn die echt zo handig als ze eruit zien? Ik zou ze voor mijn komende reis wel willen gebruiken in een 65 liter rugzak. Kun je ze bij bever e.d. krijgen?

Antwoord
Karlijn 24 april 2015 - 16:06

Hoi Wandelgek, die packingcubes zijn echt geweldig! Ik vond het altijd onzin, maar sinds vorig jaar ben ik om. Eindelijk een georganiseerde rugzak en nooit meer rommel :) Je kunt ze als het goed is gewoon bij Bever kopen!

Antwoord
Marcella 23 april 2015 - 22:45

Leuk om te zien Karlijn! Lijkt me best een klus, pakken voor zo’n lange periode! Gestructureerd met die tasjes. Ik gebruik die wel altijd voor ondergoed en sokken, niet voor shirts.

Antwoord
Karlijn 24 april 2015 - 16:07

Ik ben echt zo blij met mijn packing cubes! Nu hoef ik mijn tas nooit meer te herpakken en blijft alles georganiseerd. Erg fijn!

Antwoord
Charys 14 augustus 2015 - 18:28

Zie dat jullie al zijn vertrokken maar wil nog een tip geven voor de mensen die deze post lezen ;) De packingcubes zijn handig maar, sinds dat ik vacuümzakken heb ontdekt wil ik nooit meer anders. Je hebt ze in verschillende maten, dus ondergoed en sokken in kleine zak en jas en andere kledingstukken in de M of L. Je rolt de kleding op en daardoor druk je alle lucht ertussenuit = meer ruimte in je tas, minder kreukels in je kleding. Ideaal!

Antwoord
Karlijn 17 augustus 2015 - 07:12

Hoi Charyssa, bedankt voor de tip! Ik ga er zeker naar kijken voor de volgende keer, want de vacuümzakken klinken erg handig. De packingcubes zijn al een hele stap vooruit, maar het kan altijd efficiënter ;)

Antwoord
Jasmin 25 november 2015 - 13:10

Die vacuümzakken zijn top inderdaad: alles georganiseerd en ook nog eens ruimtebesparend! Een set van 2x M en 1x L kost €9 bij de Bever ?

Antwoord
Karlijn 26 november 2015 - 07:22

Handig! En geen geld :) Ik vind mijn packing cubes al zo’n uitkomst, maar de vacuümzakken lijken me ook ideaal!

Antwoord
De Wandelgek 17 augustus 2015 - 07:16

Toch nog even een vervolgreactie op deze blog :-) Ben net sinds gisteren terug van mijn zuidelijk afrika reizen en nig wat moe van de lange reis maar moest even kwijt dat ik de in deze blog genoemde packing cubes voor het eerst in mijn grote 65 liter backpack heb gebruikt. Ik heb nog nooit zo snel en handig een rugzak kunen uit en inpakken en heb voor het eerst ook niets op een hotelkamer achtergelaten door het geweldige overzicht. Was dit een goede tip? : ***** en 3 thumbs up !!!

Antwoord
Karlijn 17 augustus 2015 - 07:24

Haha! Kijk, dat is nog eens mooi om te horen! Vooral dat je nu voor het eerst niets vergeten bent in hotels ;) Ik hoop dat je een geweldige reis heb gehad, ik houd je blog in de gaten!

Antwoord
Tirza 20 december 2015 - 19:50

Hoi Karlijn,

Heel interessant om allemaal te lezen! Zelf wil ik ook al heel lang een reis maken voor langere tijd en mijn vraag is wat je budget is? Ik neem aan dat je er heel lang voor moet sparen en dat er veel kosten bij komen kijken zoals visa, backpack etc.

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:10

Hoi Tirza, gaaf dat je ook langer op reis wilt! De kosten hangen helemaal af van je bestemmingen, je reisstijl en de duur van je reis. Ik ken mensen die een half jaar in Azië zijn geweest voor 9000 euro (voor twee personen) en die het prima hebben gered. Onze eerste wereldreis kostte rond de 36.000 euro voor 8 maanden en twee personen, maar daar zaten hele dure bestemmingen bij, zoals de Galapagos Eilanden, Nieuw-Zeeland, Sydney en de Cook Islands. Bovendien vlogen we de hele wereld rond en die tickets tikten ook aan qua kosten. Als je nog nooit hebt gereisd, zul je inderdaad ook wel wat spullen aan moeten schaffen, zoals een rugzak en dat soort dingen. Dat kan ook wel een paar honderd euro kosten, maar als het goed is doe je daar jaren mee! En wat betreft de visa: ook dat hangt af van je bestemmingen. Wij deden dit jaar de Zijderoute (dat is een visumhel) en dat kostte ons 700 euro aan visa. Maar er zijn ook genoeg landen visumvrij, of de kosten voor een visum zijn maar 30 dollar ofzo. Kortom: het hangt van heel veel aspecten af, maar een langere reis is zeker haalbaar! Heel veel succes met sparen :)

Antwoord
Hoe bepaal je de route van je wereldreis? - Karlijn Travels 28 juli 2017 - 14:26

[…] En mijn post met een paklijst voor je wereldreis. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.