Home Wereldreis Op wereldreis of niet: hoe hak je de knoop door?

Op wereldreis of niet: hoe hak je de knoop door?

Door Karlijn

Deze week kreeg ik een mail van een lezer die graag op wereldreis wil, maar de knoop niet door durft te hakken. Ze vroeg of ik tips heb om definitief het besluit te nemen om te gaan. Wie weet zitten meer van jullie met de vraag ‘een wereldreis of niet’, dus ik dacht: laat ik er eens een blog over schrijven. Hoe hebben wij de keuze gemaakt om twee keer op wereldreis te gaan?

In 2002 ging ik voor het eerst lang op reis. Ik was vier maanden weg en ik vond het geweldig: de vrijheid, elke dag leuke dingen doen, ver weg van alle verplichtingen thuis…heerlijk! Sindsdien wilde ik op wereldreis met Ward, dat was mijn ultieme droom. Ward vond reizen heel leuk, maar zag een reis van een half jaar of langer niet zo zitten. “We doen het wel als het een keer uitkomt”, zei hij steeds. Ja, doei! Het komt nooit uit, dus dat was geen argument. Toen kennissen van ons vijf maanden weggingen, was ik er klaar mee. Als zij het konden, konden wij het ook. Ward werd gedwongen om onbetaald verlof te vragen (wat hij meteen kreeg), ik regelde de hele reis en nam ontslag. In 2009/2010 waren we acht maanden weg.

Op wereldreis of niet: twee zorgpunten

Dat klinkt simpel, en dat was het ook. Eigenlijk heb je maar twee grote zorgpunten voordat je op wereldreis gaat: je baan en je huis. In een normale situatie natuurlijk, als er bijvoorbeeld lastige familieomstandigheden of gezondheidsproblemen zijn verandert dat de zaak. Voor ons was het baanaspect snel geregeld: Ward mocht na acht maanden gewoon weer terugkomen op zijn werk en ik wilde voor mezelf beginnen. Het huis was lastiger, want we wilden ons koophuis houden en huurders wilde ik liever niet. Uiteindelijk hebben we het huis na lang afwegen leeg laten staan. Daar heb ik me van tevoren wel druk over gemaakt, maar eenmaal op reis nooit meer.

Het hoeft niet moeilijk te zijn

Ik vond het niet lastig om de knoop door te hakken. Ik wilde per se op wereldreis, en als Ward geen onbetaald verlof had gekregen, waren we ook gegaan. De tweede wereldreis was nog makkelijker. Ik hoefde Ward niet over te halen, hij kreeg weer onbetaald verlof (hij heeft een geweldige werkgever) en we wisten dat we het huis weer leeg konden laten staan. Ik was inmiddels zzp’er en besloot mijn klanten tijdelijk over te dragen aan een bevriende collega-tekstschrijver. Dat was een risico, maar ik wilde het nemen. Dat is prima gegaan en ik heb al mijn opdrachtgevers weer keurig teruggekregen. Kortom: op wereldreis gaan hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Een wereldreis maken: mijn tips

  • Eigenlijk heb ik maar één tip: ga gewoon! Je moet natuurlijk niet zomaar gaan als je twijfelt of je wel echt lang op reis wilt. Maar als je het wél graag wilt, zeker weet dat je er anders spijt van krijgt, dan moet je het gewoon doen. Het is een geweldige ervaring en voor mij waren onze wereldreizen de tijd van ons leven.
  • Veel mensen hebben het idee dat ze voor een wereldreis alles moeten opgeven. Zo heb ik het nooit ervaren. Ja, van tevoren moet je hard sparen en dingen laten, maar je weet waar je dat voor doet. Maar bij thuiskomst was alles voor ons nog hetzelfde en na een maand was het alsof we nooit weg waren geweest. Je kunt je huis onderverhuren, je kunt misschien onbetaald verlof krijgen en je vrienden zijn er ook nog wel na thuiskomst. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om al je schepen achter je verbranden, je huis op te zeggen en je spullen te verkopen. Maar dat zou ik alleen doen als ik voor onbepaalde tijd weg zou gaan, of tenminste langer dan een jaar. Een half jaar tot een jaar lijkt lang, maar het is zo voorbij. En na zo’n relatief korte tijd thuis weer helemaal vanaf nul moeten beginnen lijkt me een ellende.
  • Werk is vaak een bezwaar. Als je een specialistische baan hebt waarvan er maar weinig te krijgen zijn, of je bent arts of iets dergelijks, dan is het heel moeilijk, zo niet onmogelijk om dat op te geven. Maar heb je een normale baan, dan kan er vaak veel. Misschien kun je onbetaald verlof krijgen, of de principe-afspraak maken dat je terug kunt komen. Misschien is een half jaar weg wel acceptabel voor je werkgever, maar een jaar niet. Kijk wat de mogelijkheden zijn en weeg af wat je voor je wereldreis over hebt. Is de kans redelijk groot dat je snel weer een baan vindt? Dan kun je eerder het risico nemen om je baan op te zeggen.
  • Zorg dat je een flinke financiële buffer hebt. Een reis kost altijd meer dan je denkt en je hebt bij thuiskomst ook nog voldoende geld nodig tot je weer een baan hebt gevonden. Dat scheelt een hoop stress.

Alles komt goed

En tot slot: het komt allemaal goed. Talloze mensen hebben een wereldreis gemaakt en veruit de meesten waren een paar maanden na thuiskomst weer voorzien van huis, baan en sleur ;) Maar dan wel met een geweldige ervaring waar je jaren op kunt teren. Tot de volgende lange reis zich aandient!

Hoe denk jij hierover? Twijfel je over een wereldreis, of heb je er eentje gemaakt? Ik ben benieuwd hoe jij de knoop hebt doorgehakt!

Ook leuk om te lezen

29 Reacties

Shirley 6 juli 2017 - 09:13

Mooi om jouw ervaring te lezen. Voor mij voorlopig geen langere reis, hoewel ik wel mijn vriend probeer te overtuigen. Ik weet ook niet of mijn werk zo makkelijk zou zijn. Als je echt wil, dan vind je altijd wel een oplossing natuurlijk. Moou dat je inzicht in jouw proces geeft, hopelijk kan dat anderen helpen.

Antwoord
Karlijn 7 juli 2017 - 08:53

Dat hoop ik ook! Grappig dat jij je vriend ook moet overtuigen. Wat is dat toch, dat getwijfel van die mannen ;) ?

Antwoord
Jochem nabuurs 23 juli 2017 - 17:36

Nou, ik zou niet twijfelen hoor ? Leuk blog heb je. Mooie foto’s ook. Zelf vond ik 1 maand Sulawesi helemaal geweldig. Al die cultuur en natuur… prachtig.

Antwoord
Karlijn 24 juli 2017 - 09:22

Dank je wel :) ! Ik vond Sulawesi ook fantastisch, vooral het zuiden. Heerlijk om daar een maand door te brengen!

Antwoord
Eva 6 juli 2017 - 11:39

Af en toe moet je die mannen gewoon een beetje dwingen.. ;-) Ik weet zelf niet zo goed wat ik wil. Drie maanden weg zou ik al heerlijk vinden, dus dan wordt het misschien gewoon een halve wereldreis.. :)

Antwoord
Karlijn 7 juli 2017 - 08:52

Inderdaad! Op een gegeven moment vond ik het mooi geweest met dat ‘we zien het wel’-gedrag ;) Drie maanden weg is ook meer dan heerlijk. Het heeft als voordeel dat je er niet zo enorm lang voor het hoeft te sparen en te regelen. Ik denk dat wij dat ook nog wel een keer gaan doen, maar nog een keer acht maanden zie ik niet meer gebeuren…

Antwoord
Sabine 6 juli 2017 - 15:14

Heel interessant! Ikzelf heb helemaal niet de ambitie om ooit op wereldreis te gaan, maar zeg nooit nooit natuurlijk haha :D Ik herken wel veel van wat je zegt en zo heb ik het ook altijd aangepakt. Er is altijd wel wat te regelen en alles komt altijd goed. Ik heb overigens wel andere ambities waarvan er een binnenkort gaat gebeuren ;) Daarvoor hebben we veel van wat je schrijft ook gedaan. Al ben ik nog wat dingen aan het regelen. Hier in Colombia is het vaak lastiger dan in Nederland, met name omdat het totaal geen verre reis cultuur is en niemand dit soort dingen kent. Heel inspirerend artikel dat zeker veel mensen gaat helpen hun droom te verwezenlijken!

Antwoord
Karlijn 7 juli 2017 - 08:57

Ik ben heel benieuwd wat je nieuwe plannen zijn! En het klopt: alles komt uiteindelijk echt wel goed. Je maakt je van tevoren druk over zaken die achteraf helemaal niet belangrijk of moeilijk bleken te zijn ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 6 juli 2017 - 17:10

Ik heb zo’n specialistische baan, maar dat heeft natuurlijk ook z’n voordelen. Opzeggen en op een nieuwe baan op dat vakgebied hopen is echt gokken. Ik krijg gelukkig zonder probleem elk jaar een complete maand vrij, wat mij qua reizen al wat flexibeler maakt. Mijn eerste reis waren zo’n 3.5 maanden, maar dat was roadtrippen in Europa. Toch heb ik, ondanks de geweldige tijd, geen heimwee naar zo’n lange reis. Ik ben (gelukkig) heel tevreden met de manier waarop wij het in kunnen vullen. Ik zou overigens ook het draaien van mijn vinyl en het rijden op mijn oude motorfietsen te zeer missen ;-)

Antwoord
Karlijn 7 juli 2017 - 08:55

Ik moest inderdaad aan jou denken, toen ik schreef over specialistisch werk ;) Ik snap best dat je dan het risico niet neemt om lang weg te gaan. Als je die behoefte ook niet hebt, is het natuurlijk helemaal prima. Jullie hebben het prima geregeld met jullie vrije dagen en reizen volgens mij. Elk jaar een maand vrij is ook geweldig!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 7 juli 2017 - 18:26

Een wereldreis hoeft voor mij eigenlijk niet, maximaal drie of vier maanden lijken me wel heel leuk. Ik zou mijn appartement ook niet willen verhuren, dus financieel gezien zouden drie of vier maanden lang genoeg zijn. Bovendien vind ik werken erg leuk, dus dat zou ik ook niet te lang willen opzeggen :-) Mijn langste reis tot nu toe is vijf weken (ik heb wel vijf jaar in het buitenland gewoond), dus ik zou graag een keer een langere reis willen maken.

Antwoord
Karlijn 8 juli 2017 - 11:48

Drie of vier maanden is dan inderdaad ideaal! Ben je toch helemaal weg, maar hoef je er niet van alles voor op te zeggen. Ik hoop dat wij dat ook nog een keer gaan doen :)

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 9 juli 2017 - 13:30

Leuke post! Mijn favoriete zin: “Dat klinkt simpel, en dat was het ook.” En zo is het. Ik hoop dat je mensen inspireert en aanzet tot een wereldreis!

Antwoord
Karlijn 10 juli 2017 - 09:04

Dat hoop ik ook! Want het klopt: een wereldreis maken is helemaal niet moeilijk. Gewoon de knoop doorhakken en gaan :)

Antwoord
Hendrik 11 juli 2017 - 10:02

Ha Karlijn,

Leuk artikel en ook heel herkenbaar!

Mijn vrouw en ik hadden al 10 jaar de droom om op wereldreis te gaan. Eigenlijk komt dit natuurlijk nooit goed uit. Je rond net je studie af, maar dan heb je geen geld. Vervolgens heb je een toffe baan, koop je een woning en zit je vast in het systeem :-)

Om toch naar de mogelijkheden te kijken hebben we eerst overleg gehad met onze werkgevers. Mijn vrouw is arts en ik had net 1 jaar een nieuwe baan in een MT functie. Het is dan ontzettend lastig om de knoop door te hakken. We hebben overleg met onze werkgevers gehad, maar konden geen 3 maanden verlof krijgen. Daarop de keuze gemaakt om ons baan op te zeggen en voor 12 maanden te reizen.

Voordat we ontslag hebben genomen heb ik veel mensen advies gevraagd. Wat mij opviel is dat de ene groep erg conservatief is en alleen maar negatieve scenario’s schetst. Hoe moet het wanneer je terugkomt? Kun je wel weer een baan vinden? Aan de andere kant heb je een groep mensen die roept dat je het gewoon moet doen, maar zelf nooit zouden durven. Ik heb geleerd dat je de beslissing alleen samen met je partner kunt maken en heel veel gesprekken met elkaar moet voeren.

We hebben afgelopen jaren vele reizen gemaakt. Ik had verwacht dat een wereldreis net zo makkelijk ging. Toch kwam hier veel bij kijken! We hebben alles in NL opgezegd en moesten achter verzekeringen, inentingen, visa’s, etc. aan. Daarbij heeft mijn vrouw de hele route uitgestippeld en heb ik alle financiële zaken in NL afgehandeld.

Inmiddels zijn we alweer bijna 6 maanden op reis (tijd vliegt echt voorbij)! Ik moet zeggen dat het maken van een wereldreis de beste keuze in mijn leven is geweest. Reizen verrijkt je leven, geeft nieuwe energie en inzichten, maar vooral je hebt meer tijd samen met je partner.

Ik ben van mening dat je niet moet wachten met reizen totdat je met pensioen gaat of totdat het te laat is. Mijn visie is dat je meer mini-pensioenen moet inbouwen in je leven. Ga een paar jaar werken, ontwikkel en ontplooi jezelf. Ga daarna enkele maanden op reis en ontdek de wereld. Reizen maakt je socialer en ruimdenkender. Dit verrijkt uiteindelijk je privé als zakelijk leven!

Antwoord
Karlijn 11 juli 2017 - 12:17

Hallo Hendrik, bedankt voor je reactie! Heel leuk om te lezen hoe jullie het geregeld hebben. Vooral het stuk over de mini-pensioenen spreekt me aan, ik ben het er helemaal mee eens. Ik geloof ook niet in ‘wachten tot je met pensioen gaat’, want wie zegt dat je dat haalt? En wie zegt dat je dat samen haalt? Want ook dat is heel herkenbaar: samen op reis zijn is een enorme luxe :) Eén van de mooiste dingen van een wereldreis maken, vind ik. Het klopt ook wat je zegt over het nemen van de beslissing: je moet samen de knoop doorhakken. Advies inwinnen bij mensen die het eerder hebben gedaan vond ik nuttig, maar praten met anderen (hoe leuk ook), helpt niet echt. Zeker de negatieve denkers dragen niet echt bij aan de feestvreugde ;) Geniet nog enorm van jullie reis. Heerlijk, nog een half jaar in het vooruitzicht!

Antwoord
Marcella 17 juli 2017 - 20:43

Leuk Karlijn, inspirerend! Ik denk niet dat ik ooit een jaar ga reizen, misschien wel een half jaar of 3 maanden. In ons geval is het lastiger omdat we huisdieren hebben. Waar laat je die? Ach, voor alles is een oplossing. Ik hoop echt wel eens een langere tijd weg te gaan. Lijkt me fijn!

Antwoord
Karlijn 18 juli 2017 - 10:31

Is het ook! Ik hoop dat het jullie gaat lukken :) Want inderdaad, zelfs voor de katten is vast een oplossing te vinden!

Antwoord
Babette 20 juli 2017 - 17:17

Hoi, ook wij hebben de beslissing genomen om op wereldreis te gaan! Een half jaat samen met onze kinderen (6 en 10jr). Klein jaartje bezig geweest met alle voorbereidingen en zijn nu sinds eergister vertrokken. Zitten nu in Bali (Canggu). Zag die tip op je site ?…. heerlijk! Ook wij vinden dat je moet genieten en niet moet wachten tot later….Ook alle opstakels (school, werk, huis….) zijn voor ons geen reden geweest om het niet te doen! We hebben er enorm veel zin in…

Antwoord
Karlijn 21 juli 2017 - 10:13

Hoi Babette, wat gaaf dat jullie met de kinderen op pad zijn gegaan! Helemaal geweldig, zo’n avontuur. En Canggu is een heerlijk relaxed begin van een lange reis :) Geniet er enorm van!

Antwoord
Jochem nabuurs 23 juli 2017 - 17:40

Haha, das toevallig… wij zitten er nu ook ? Leuk plekje hè ?

Antwoord
Yvon 21 juli 2017 - 18:54

Zoals je wel weet willen wij ook wel voor langere tijd (minstens 3 maanden) weg. Doordat we in het buitenland wonen én huisdieren hebben is het extra lastig om te beslissen wat we willen na zo’n reis. Waar willen we nadien wonen en werken en wat doen we met de poezen?
Onbetaald verlof kent men in China helaas nog niet.

Gelukkig krijgt Miguel in zijn nieuwe contract 20 vakantiedagen + de Chinese feestdagen. Met wat puzzelen moeten we dan ook al een tijdje weg kunnen.

Antwoord
Karlijn 22 juli 2017 - 12:43

Hoi Yvon, op jullie is dit artikel inderdaad niet van toepassing, want jullie situatie is heel uitzonderlijk. Bij jullie heeft een lange reis direct grote gevolgen voor de toekomst en dat maakt het een stuk lastiger. Fijn dat Miguel in elk geval meer vrije dagen krijgt. Dat biedt weer mogelijkheden!

Antwoord
Angela 5 augustus 2017 - 18:24

Ondanks dat het me heel gaaf zou lijken om op wereldreis te gaan, denk ik niet dat dat er ooit van gaat komen. Ik ben een paar keer 3 weken weg geweest, maar op het eind van die 3 weken vond ik het ook weer superfijn om naar huis te gaan. En niet omdat ik daar mijn kat weer uit het pension kon halen, maar ik mis Nederland dan ook weer. Gewoon lekker broccoli met rijst en kip op mijn eigen manier, groenten/vlees/aardappelen.. en de seizoenen! Ik hou zo van de zomer, omdat ik er in de herfst en winter zo naar verlang. Als het altijd maar 30+ graden is, word ik gek. En niet te vergeten Het Systeem van Nederland. Je hebt hier een financieel vangnet, ik weet bijv. in Spanje dat je na een jaar een uitkering te hebben gehad, de geldkraan dicht wordt gedraaid. En als je dan geen baan hebt kunnen vinden in de tussentijd… dan wordt het dat sinaasappelkistje onder de brug. Zo hard, dan ben ik blij met hier de bijstand (hoewel dat ook absoluut geen pretje schijnt te zijn… maar goed dan heb je iig nog IETS). En zo zijn er nog wel meer dingen die ik zou missen.. nog los van familie/vrienden/huisdieren.
Maarrr dat neemt niet weg dat ik wel eens een maand weg zou willen, of 5 weken ofzo. Ik moet toch een keer naar Frans-Polynesië (ik ben verliefd sinds jouw blogposts van destijds!) en dat is niet haalbaar met 2 weken natuurlijk. ;-)
Ik las hierboven in een reactie iemand praten over meerdere mini-pensioenen in je leven. Dat vind ik een fantastisch idee en die ga ik er zeker in houden! :-)

Antwoord
Karlijn 6 augustus 2017 - 13:19

Hoi Angela, een wereldreis is natuurlijk niet voor iedereen, de meeste mensen vinden drie of vier weken reizen meer dan lang genoeg. Dat is ook helemaal prima. Jij hebt het ook een beetje over emigreren, maar dat zou voor mij ook wel een stap te ver zijn. Een paar jaar in het buitenland wonen lijkt me een leuk avontuur, maar uiteindelijk ben ik ook echt een Nederlander, die ook van de seizoenen houdt. Al zou het leuk zijn als één van die seizoenen zomer zou zijn, in plaats van de continue herfst die we nu doormaken! Ik vond de mini-pensioenen ook een prima idee, daar ga ik ook voor :)

Antwoord
Amber 8 augustus 2017 - 22:14

Geweldig om te lezen, een hele leuke blog! Ik kwam op deze blog door de artikeltjes over Japan, daar wil ik volgend jaar graag heen. Dit zou mij eerste backpack reis zijn buiten Europa, heel spannend dus! Graag zou ik mijn vriend meenemen, maar ook hij heeft een baan waar hij zich graag in wil opwerken, dus een paar maanden weg gaan is dan misschien niet zo’n goed idee. Het idee is nu dat ik eerder alleen ga, en hij een paar weken later aansluit. Zo reizen we dan nog een week of twee samen, ook mooi! Mijn grootste zorg zijn op dit moment vooral de kosten. Ik wil volgend jaar het liefst direct na mijn studie, ik heb dan mijn master afgerond. Maarja… waar tover ik dan een budget vandaan? En werken op reis zie ik ook niet echt zitten, omdat ik dan het idee heb dat rondreizen (en overal maximaal een jaar week blijven) niet echt mogelijk is. Ik werk wel gedurende mijn studie maar denk niet dat ik al het geld voor elkaar zou krijgen om voor langere tijd weg te gaan. Heb je nog tips om te sparen voor zo’n enorm budget? Groetjes!

Antwoord
Karlijn 9 augustus 2017 - 11:40

Hoi Amber, gave plannen! Werken op reis is in de meeste landen geen optie, behalve in landen als Australië en Nieuw-Zeeland, waar je een werkvisum kunt krijgen. Als freelancer kun je natuurlijk wel onderweg werken, maar dat hangt helemaal af van het werk wat je doet. Ik ben ook na mijn studie gaan reizen, maar ik heb het eerste half jaar na mijn afstuderen eerst heel veel gewerkt. Bovendien woonde ik nog thuis, omdat ik al wist dat ik na mijn studie wilde reizen en ik geld wilde besparen. Daardoor heb ik genoeg kunnen sparen om bijna vijf maanden op reis te kunnen. Zou dat misschien een optie zijn?

Antwoord
Marijke 9 juni 2018 - 21:10

Super leuk geschreven Karlijn!
Het lukte ons de knoop door te hakken toen we op een punt in ons leven belande waarop we ons terug geworpen voelde op de vraag “waar draait het voor ons nou om?” Eigenlijk was het vandaag uit heel simpel.
Na 10 jaar lang de wereldreis droom voor ons uit te schuiven vertrokken we op een wel heel bijzonder moment. 5 maand na de geboorte van ons 2e kindje (Carlijn!;-)) .
We hadden waarschijnlijk heel veel goede argumenten om het niet te doen, en toch we hebben maar 1 goed argument nodig gehad om te gaan; omdat we ervan dromen.
Nu 1.5jaar later vraagt onze zoon van 4 regelmatig, wanneer we weer op reis gaan!
We hebben echt genoten en hopen het zeker weer te doen!

Antwoord
Karlijn 10 juni 2018 - 20:40

Hoi Marijke, bedankt voor je bericht en wat gaaf dat jullie met kinderen (en naamgenoot ;)) op wereldreis zijn geweest! Het klopt helemaal wat je zegt: er zijn altijd duizend redenen te bedenken om het niet te doen, maar als je het echt wilt en het kan, dan is dát doorslaggevend om wel te gaan. Wij zijn nu bezig om onze derde langere reis te plannen. Ook nu geldt weer: helemaal praktisch is het niet, maar we willen gewoon heel graag :) Ik hoop dat jullie de kans ook weer krijgen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.