Home Europa 10x de mooiste wandelingen op Madeira

10x de mooiste wandelingen op Madeira

Door Karlijn

Voor wie gek is op wandelen, is Madeira het paradijs. Het eiland beschikt over honderden kilometers aan wandelpaden, langs watervallen, over bergtoppen, langs de typische levadas, ruige kustlijnen en uitgedoofde vulkanen. Elke wandeling is anders en mooi op zijn eigen manier. Tijdens onze vakantie en workation op Madeira testten we zoveel mogelijk wandelroutes uit. En dit vond ik zelf de tien mooiste wandelingen van Madeira.

1. Mooiste wandelingen Madeira: de PR1 van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Deze hike is niet alleen de mooiste van Madeira, maar ook één van de mooiste van Europa. Tijdens deze wandeling loop je van de Pico do Arieiro op 1818 meter hoogte naar de Pico Ruivo, met 1862 meter de hoogste berg van Madeira. Je loopt over smalle, steile paden langs de mooiste uitzichten van Madeira, over grillige bergpieken en door prachtige valleien. Een absolute topper die je zeker niet mag missen. In deze blog lees je alles over de wandeling.

 • Afstand: twaalf kilometer (heen en terug, maar een transfer regelen vanaf Pico Ruivo kan ook) en 1000 hoogtemeters.
 • Duur: zes à zeven uur.
 • Zwaarte: behoorlijk pittig, zeker als je van Pico Ruivo weer terugloopt naar Pico do Arieiro.

Pico Arieiro

2. PR8 Ponta de São Lourenço: wandeling over een vulkanisch schiereiland

Eén van de mooiste wandelingen van Madeira is de hike over het schiereiland Ponta de São Lourenço in het oosten van het eiland. Deze hike leidt langs prachtige kleurrijke landschappen, uitgedoofde vulkanen en ruige baaien met grillige rotsformaties. Een indrukwekkende wandeling, die totaal anders is dan de andere hikes op Madeira. In deze blog lees je alles over de wandeling.

 • Afstand: zeven kilometer.
 • Duur: twee-drie uur (zonder fotostops).
 • Zwaarte: vrij makkelijk, met af en toe een klimmetje.

wandelen Madeira

3. Wandelen door de jungle van PR9 Levada do Caldeirão Verde

Madeira staat bekend om haar levadas, een ingenieus systeem van irrigatiekanalen. Langs de levadas werden smalle paden gemaakt voor onderhoud en die paden fungeren tegenwoordig als wandelpaden. Dat is de reden dat Madeira zo’n enorm aanbod aan wandelroutes heeft. Zoek je een mooie levadawandeling, kies dan voor PR9 Levada do Caldeirão Verde. Je wandelt hierbij door het knalgroene binnenland van Madeira, met bloeiende bloemen en indrukwekkende watervallen. Loop zeker door naar Caldeirão do Inferno, voor het ultieme watervalgeweld. In deze blog lees je alles over de wandeling. 

 • Afstand: inclusief Caldeirão do Inferno is het bijna twintig kilometer lopen, zonder die uitbreiding ongeveer dertien kilometer.
 • Duur: zes uur.
 • Zwaarte: makkelijk, alleen de klim naar Caldeirão do Inferno is even pittig.

Top 3 wandelingen op Madeira

Kun je maar drie wandelingen maken op Madeira, dan zou ik voor de drie bovenstaande wandelingen gaan. Je ziet dan de bergen, vulkanen en het groene binnenland met watervallen en wandelt zo langs het beste wat Madeira te bieden heeft. Dat betekent natuurlijk niet dat de wandelingen die hierna volgen niet ook geweldig zijn!

4. De kust- en levadawandeling Veredo do Larano

Wil je meer zien van de steile kliffen langs de kust van Madeira, kies dan voor de prachtige hike Veredo do Larano. Deze wandeling tussen Machico en Porto da Cruz leidt je langs levadas, indrukwekkend hoge kliffen en door mooie bossen. Aan het eind van de hike wacht het gezellige surfplaatsje Porto da Cruz, waar je even bij kunt komen na ruim twaalf kilometer wandelen. In deze blog lees je alles over de wandeling.

 • Afstand: twaalf kilometer.
 • Duur: vier tot vijf uur.
 • Zwaarte: niet zwaar, weinig hoogteverschil.

Vereda do Larano

5. Mooiste wandelingen Madeira: PR13 Veredo do Fanal

Deze hike begint op het plateau Paúl da Serra in het noordwesten van Madeira en eindigt in het sprookjesachtige Fanal Forest, met fotogenieke laurierbomen die vaak in de mist hangen. Dat betekent dat je bij het eindpunt Fanal Pond een taxi moet bellen om je terug te brengen naar je auto, of dat van tevoren al moet regelen. De wandeling is erg de moeite waard: je loopt een groot deel van de wandelroute door mystieke bossen, met regelmatig prachtige uitzichten op de bergen om je heen. Als het weer een beetje meezit tenminste, want in dit deel van Madeira is het meestal niet best. Toch past regen hier juist goed bij de omgeving: de grillige laurierbossen van Madeira zijn het meest indrukwekkend als ze in de mist hangen.

 • Afstand: elf kilometer.
 • Duur: vier uur.
 • Zwaarte: gemiddeld.

bossen Fanal Madeira

6. De hike PR 6 en PR 6.1 – 25 Fontes en de Risco-waterval

Deze hike in Madeira is één van de populairste van het eiland, mede omdat hij zo goed bereikbaar is vanaf de drukbezochte zuidkust. Ga je deze hike doen, vertrek dan ook echt vroeg, zodat je de massa’s voor bent. Dat de wandeling zo populair is, komt natuurlijk ook doordat de route prachtig is. Je vertrekt bij de parkeerplaats van Rabaçal en loopt eerst naar de honderd meter hoge Risco-waterval, langs eindeloze levadas. Vervolgens wandel je terug via de 25 Fontes, een brede muur van watervallen. Allebei prachtig! Vergeet niet om onderweg te stoppen bij het Rabaçal Nature Spot Café voor een lekker stuk taart.

 • Afstand: negen kilometer.
 • Duur: drie tot vier.
 • Zwaarte: makkelijk, al is het laatste stuk terug naar de parkeerplaats vrij lang en loop je daarbij continu omhoog. Je kunt voor dit deel van de wandeling ook het busje pakken dat hier af en aan rijdt.

waterval in bergen Madeira

7. Veredo Lagoa do Vento (PR 6.3) en Levado do Alecrim (PR 6.2)

Deze wandeling ligt in precies hetzelfde gebied als de hike naar 25 Fontes en de Risco-waterval en combineert twee routes: de PR 6.3 en PR 6.2. Je loopt hierbij naar een waterval nog boven de Risco-waterval, die in het kraakheldere meer Lagoa do Venta stort. Heel gaaf om te zien. Bovendien zijn de uitzichten op de bergen bij deze wandeling prachtig en is het wat rustiger dan bij de 25 Fontes/Risco-wandeling. Kijk hier voor meer informatie over PR 6.3 en hier voor meer informatie over PR 6.2.

 • Afstand: elf kilometer.
 • Duur: drie tot vier uur.
 • Zwaarte: makkelijk.

waterval Madeira

8. Hikes in de binnenlanden: Chão das Feiteiras en Balcões

In het binnenland van Madeira ligt het dorpje Ribeiro Frio en vanuit hier kun je mooie wandelingen maken. Wij combineerden er twee. Eerst liepen we vanaf de parkeerplaats in het dorpje naar het uitzichtpunt Balcões. Dit is de PR 11 Levado dos Balcões en via een vlak en makkelijk pad van anderhalve kilometer loop je naar één van de mooiste uitzichtpunten van Madeira. Vanaf hier zie je de hoogste bergen van Madeira, die hoog uitsteken boven een knalgroene vallei.

uitzichten bergen Madeira

Fotografietip

Doe deze wandeling ’s ochtends, want dan is het licht het beste.

Mooiste wandelingen Madeira: Hike Chão das Freiteiras

Vervolgens liepen we terug en staken we de parkeerplaats over om de hike Chão das Freiteiras te beginnen. Dit is een levadawandeling door een sprookjesachtige omgeving. Na een stuk klimmen kom je op een uitgestrekte vlakte en heb je bij helder weer een schitterend uitzicht over de pico’s van Madeira. Vervolgens loop je door het bos weer terug naar Ribeiro Frio. Meer informatie over deze route vind je hier.

 • Afstand: 7,4 kilometer.
 • Duur: drie uur.
 • Zwaarte: gemiddeld, er zit een flinke klim in.

bergtoppen Madeira

9. De leukste watervallen-wandeling van Madeira: Bica da Cana naar Lombo do Mouro

Deze wandeling is onderdeel van de PR 17 Caminho do Pináculo e Folhadal, in één van de mooiste gebieden van Madeira. Wij parkeerden de auto bij Bica da Cana en wandelden de PR 17 op. Het eerste stuk daal je af door de bossen en heb je weinig uitzicht, maar dat verandert relatief snel. Je hebt een prachtige zicht op de vallei van São Vicente en bij helder weer kun je zelfs de zee zien. Onderweg loop je langs levadas met verschillende watervallen die op het pad kletteren. Die zijn niet te ontwijken, dus neem je regenjas of paraplu mee! Aan het eind van de wandeling wacht een fantastisch zicht op de hoogste bergpieken van Madeira en loop je terug naar de weg, naar het punt Lombo do Mouro. Dan is het nog wel vijf kilometer langs de weg teruglopen naar je auto. Gelukkig het eerste stuk met mooie uitzichten, maar het is wel best een eind lopen. Houd daar rekening mee. Meer informatie over de PR 17 vind je hier. Wij deden hier dus een klein stukje van.

 • Afstand: elf kilometer.
 • Duur: drie uur.
 • Zwaarte: makkelijk.

watervallen Madeira

10. Alleen als je van een uitdaging houdt: Caminho do Paúl do Mar-Jardim do Mar

Wij vonden dit één van de mooiste wandelingen van Madeira, maar hij was wel ontzettend zwaar. Wij parkeerden de auto bij het BP-tankstation in Prazeres en begonnen daar de PR19-wandeling naar Paúl do Mar. Dat hele stuk is geweldig: de uitzichten over de knalblauwe zee zijn prachtig en de vallei waar je in loopt is kleurrijk en barst van de watervallen. De afdaling is redelijk steil, maar wel prima te doen. Eenmaal in Paúl do Mar kun je even naar de surfers kijken en iets drinken, en dan wacht de oversteek naar Jardim do Mar via het strand. Check van tevoren de getijden goed, want bij vloed verdwijnt een deel van het strand en valt er niets meer te lopen.

wandeling Madeira

Lange klim bij Jardim do Mar

Het stuk over het strand is zwaar, want het bestaat uit rotsblokken en keien in alle vormen en maten. Het is dus meer springen en balanceren dan wandelen, er is geen pad en het strand is LANG. Eenmaal in het mooie dorp Jardim do Mar kun je lekker lunchen, voordat je de klim (PR20) naar boven aanvaardt. En echt, zorg dat je genoeg energie hebt, want deze klim is killing. De uitzichten zijn in het begin erg mooi, maar daar had ik al snel geen oog meer voor. Ik kwam op mijn tandvlees boven aan. Hier vind je meer informatie over deze hike. Er staat overigens dat de hike ‘moderate’ is, maar dat is een leugen 😉

 • Afstand: 11 kilometer en 600 hoogtemeters.
 • Duur: vier tot zes uur.
 • Zwaarte: heel zwaar, dus weet waar je aan begint.

strand Madeira dorp aan zee Madeira

Tip: de Madeira Trail

Ga je voor de ultieme wandeling op Madeira? Kijk dan eens naar de Madeira Trail van Travelbase. Tijdens deze groepsreis wandel je in vijf dagen langs de mooiste plekken van Madeira. Van west naar oost!

Praktische tips wandelen Madeira

Bij het wandelen op Madeira zijn er een paar dingen waar je extra op moet letten. In deze blog heb ik mijn praktische tips voor wandelen op Madeira verzameld.

Auto huren op Madeira

Op Madeira kun je het beste een auto huren, omdat het openbaar vervoer lang niet overal komt. In dit artikel lees je daar alles over.

Ook leuk om te lezen

4 Reacties

Hans 10 augustus 2022 - 09:21

Heel fijn dat je deze tripjes kunt maken en mooie foto’s plaatst.

Antwoord
Karlijn 10 augustus 2022 - 20:02

Hoi Hans, dank je voor je reactie! En inderdaad: daar heb ik veel geluk mee :)

Antwoord
Yolanda 11 september 2022 - 22:15

Hi Karlijn, i.v.m. hoogtevrees, welke wandelingen hebben helemaal geen beveiliging bijvoorbeeld palen met staaldraad, langs afgronden en dieptes? Dan weet ik dat ik die niet ga lopen. Welke afwisselende wandelingen raad je dan aan? Alvast dank.

Antwoord
Karlijn 12 september 2022 - 09:43

Hoi Yolanda, de meeste wandelingen op Madeira hebben beveiliging, maar dat zijn inderdaad vaak paaltjes met staaldraad. Ik zou er niet aan gaan hangen, maar het geeft mij altijd wel een redelijk veilig gevoel. Ik zou de Pico do Arieiro-hike niet aanraden bij extreme hoogtevrees, maar de andere wandelingen zijn eigenlijk heel prima te doen. De Ponta de Sao Lourenco is bijvoorbeeld helemaal niet eng. Je zou wel het laatste stukje naar het uitzichtpunt kunnen overslaan, want dat is best steil en hoog. Uit mijn lijstje zijn de wandelingen 2, 3, 5, 6, 8 denk ik prima opties! Maar ik heb zelf geen hoogtevrees, dus pin me er niet helemaal op vast ;)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.