Home Europa 10x de meest fotogenieke uitzichtpunten van Porto, Portugal

10x de meest fotogenieke uitzichtpunten van Porto, Portugal

Door Karlijn

Porto is gebouwd op heuvels en dat betekent dat je soms behoorlijke steile straten moet beklimmen. Gelukkig word je ruimschoots voor die inspanningen beloond, want eenmaal boven wachten je vaak prachtige uitzichten over de Douro, de Dom Luis I-brug, de rode daken en de kerken van de stad. Dit vind ik de tien mooiste en meest fotogenieke uitzichtpunten van Porto.

1. Miradouro da Vitoria: perfect voor zonsondergang

Miradouro da Vitoria* ligt aan het eind van de lange Rua de São Bento de Vittoria. De wandeling waard, want hier ligt heel Porto aan je voeten. De Sé, de kathedraal, steekt hoog boven de rode daken van de stad uit, je ziet de porthuizen in Vila de Gaia liggen en in de verte is zelfs de beroemde Dom Luis I-brug nog te zien. Het is één van de beste uitzichtpunten van Porto tijdens zonsondergang, als het warme licht de hele stad in vuur en vlam lijkt te zetten.

*Via de linkjes zie je exacte locatie van de uitzichtpunten in Google Maps.

2. Miradouro da Serra do Pilar: hoog boven de stad

Dit uitzichtpunt ligt in Vila de Gaia, aan de overkant van de rivier. Je steekt de brug over en loopt daarna links omhoog, naar Igreja do Mosteiro de Santo Agostinho da Serra do Pilar. Vanaf het plein voor dit klooster heb je een spectaculair uitzicht over heel Porto: Vila de Gaia, de oude stad, de brug en de rivier. Veel beter wordt het niet en het panorama is de klim meer dan waard. Dit is ook een heel mooie plek voor zonsondergang.

3. Torre dos Clérigos: voor een 360 graden-panorama

Je kunt ‘m niet missen: de 76 meter hoge Torre dos Clérigos in het hart van het oude Porto. Als je de 225 treden van de kerktoren beklimt, wacht je bovenaf een schitterend uitzicht over de hele stad. Je kunt een rondje maken, zodat je de stad vanaf alle kanten hebt bewonderd. Tip: ga zo vroeg mogelijk naar de toren toe. Ik was er om 09.00 uur, net voor openingstijd, en had Clérigos nog helemaal voor mezelf.

Lees hier wat je allemaal kunt doen tijdens een stedentrip Porto

4. De Sé van Porto: kathedraal met een view

De Sé, de kathedraal, is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Porto. Het enorme bouwwerk zelf is een bezoekje waard, maar de uitzichten vanaf het plein voor de Sé zijn dat ook. Vanaf hier kijk je prachtig over de rode daken van Porto en over de rivier.

5. Miradouro da Rua das Aldas en Miradouro da Igreja de São Lourenço

Loop je vanaf het plein voor de Sé de trappen af, dan kom je bij nog twee uitzichtpunten: Miradouro da Rua das Aldas en Miradouro da Igreja de São Lourenço. Hier sta je wat meer op ooghoogte voor de gebouwen van Porto, wat weer een ander perspectief geeft dan van bovenaf.

6. Uitzichtpunten Porto: de stad vanaf Jardim do Morro

Een mooie plek om de zonsondergang te bewonderen is Jardim do Morro in Vila de Gaia. Dit ligt vlakbij het Miradouro da Serra do Pilar, maar dan iets lager. Jardim do Morro is een park, dus neem iets te drinken en te snacken mee en ga lekker in het gras zitten. Langs het park liggen twee uitzichtpunten: Miradouro do Chrissy en Miradouro do Teleférico. Hét uitzicht op de enorme Dom Luis 1-brug!

7. De Dom Luis I-brug zelf: uitzicht vanaf twee niveaus

Wandel je door Porto, dan kom je de Dom Luis I-brug natuurlijk vanzelf tegen. De brug is zowel een bezienswaardigheid als een uitzichtpunt, want de views vanaf de brug zijn fantastisch. Er zijn twee niveaus, die allebei weer net een ander zicht bieden. Mijn favoriet is het bovenste niveau, waar ook de trams af en aan rijden en vanwaar je zowel het oude Ribeira als Vila de Gaia perfect kunt zien.

8. Uitzichtpunten Porto: de oude huizen van Ribeira vanuit Vila de Gaia

Steek je de brug in Porto over, dan kom je in Vila de Gaia, beroemd vanwege haar vele porthuizen. Het zicht op Ribeira, het historische hart van Porto, is hier geweldig. Maak foto’s van de skyline en vergeet niet om af en toe in te zoomen: de gekleurde huizen lijken vanaf hier als Lego-bouwwerken op elkaar gestapeld te zijn.

Zin om te fietsen in Porto? Lees dan dit artikel

9. Jardins do Palacio de Cristal: net even een ander zicht

Ten westen van het centrum van Porto liggen de Jardins do Palacio de Cristal. Dit park is sowieso leuk om doorheen te wandelen, en dan wacht je vanaf de rand ook nog eens een geweldig uitzicht over Vila de Gaia en de Douro-rivier. Je bent hier wat verder weg van het centrum, dus het zicht is anders dan bij de andere uitzichtpunten.

10. Miradouro Barredo en Jano: de meest sfeervolle straatjes van Porto

Dit is geen uitzichtpunt met weidse uitzichten over Porto, maar toch de moeite waard. Je wandelt hier naartoe via de Escadas do Barredo, steile trappen die van de Sé naar de Douro leiden. Zo kom je terecht in prachtige, sfeervolle steegjes, met aan het eind Miradouro Barredo en Jano. Vanaf hier kijk je de mooiste straatjes in, met kleurrijke huizen en wapperende was. Het hart van het oude Porto en één van de mooiste buurten van de stad.

Lees ook: de leukste dagtrips vanuit Porto

Praktische informatie stedentrip Porto

Vliegtickets Porto

Transavia vliegt vanuit Amsterdam rechtstreeks op Porto. Een prima betaalbare optie.

Hotels in Porto

Porto heeft volop leuke hotels en appartementen. Zelf sliep ik tijdens mijn laatste bezoek bij het relatief nieuwe designhotel Chic & Basic Gravity. Een topkeuze, op een hele goede locatie en met een geweldig ontbijt.

Lekker eten in Porto

Alleen al voor het lekkere eten zou ik zo weer teruggaan naar Porto. In dit artikel vind je mijn favoriete restaurants, café en bakkerijen.

Beste reistijd Porto

De beste reistijd voor Porto is mei tot en met oktober. In de winter is het niet zo koud, maar wel vaak regenachtig. Je kunt dan natuurlijk nog steeds prima reizen, maar houd wel rekening met buien.

Meer lezen over Portugal?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.