Home Europa 14x de mooiste plekken van Madeira: zeker zien en doen

14x de mooiste plekken van Madeira: zeker zien en doen

Door Karlijn

Natuurlijk had ik verwacht dat ik Madeira mooi zou vinden, maar zó mooi? Tijdens onze workation woonden we een maand op Madeira en een betere bestemming hadden we niet kunnen kiezen. Ruige bergen, steile kliffen, mistige bossen, zwarte stranden, groene binnenlanden, watervallen: Madeira gaf me soms het gevoel dat ik op Hawaii of Réunion was. Een enorme aanrader dus! Wil je ook naar dit eiland? Dit zijn de veertien mooiste plekken van Madeira (al was het lastig kiezen).

1. Het hoogste punt van Madeira: Pico do Arieiro

Iedereen die op Madeira is geweest, zal het met me eens zijn: Pico do Arieiro is één van de hoogtepunten van je Madeira-reis. Maar die bergtop van 1818 meter heeft ons tijdens onze eerste Madeira-reis heel wat kopzorgen opgeleverd. Hij weigerde namelijk elf dagen lang om zichtbaar te zijn. Elke dag keken we twintig keer op de webcam om te zien of er al iets anders in zicht was dan mist, en elke keer was het antwoord: jammer maar helaas. We reden op hoop van zegen voor de zonsopkomst naar boven, maar stonden een half uur in de striemende regen in de mist te staren. Tot onze laatste middag. Ik keek weer eens op de webcam, zag tot mijn grote schrik bergen en we stapten meteen de auto in. En bij aankomst hadden we zicht. Kraakhelder was het niet, maar het was alsnog spectaculair. Misschien juist omdat de wolken steeds over ons heen joegen en dan opeens, hoogstens een paar minuten, een geweldig uitzicht blootlegden. In deze blog lees je er alles over.

Zonsondergang Pico do Arieiro

2. Het vulkanische schiereiland Ponta de São Lourenço

Aan de oostkust van Madeira ligt het vulkanische schiereiland Ponta de São Lourenço. Je kunt hier een schitterende wandeling maken, langs steile kliffen, opgedroogde lavastromen en kraakhelder water. Het landschap is enorm kleurrijk dankzij de vulkanische geschiedenis van het gebied. Ook de baaien waar je langsloopt zijn spectaculair mooi. Je leest alles over de wandeling over het schiereiland in deze blog.

3. De mistige bossen van Fanal

Het Fanal-bos in het noorden is één van de meest magische plekken van Madeira. Normaal is mist het laatste waar ik op zit te wachten op reis, maar Fanal moet je eigenlijk juist zien in mistige omstandigheden. De grillige laurierbomen verdwijnen en verschijnen mystiek in de mist en het landschap verandert daardoor continu. Door de mist zijn alle geluiden om je heen gedempt en voor je het weet ben je elk gevoel voor richting kwijt. Als ik Ward niet bij me had gehad, was ik nu nog door de bossen aan het dwalen.

4. Met de kabelbaan naar Fajã da Quebrada Nova

Nog zo’n magische plek, deze keer aan de westkust van Madeira, is Achadas da Cruz. Met een kabelbaantje daal je een onvoorstelbaar hoge, steile klif af, naar het verlaten dorpje Fajã da Quebrada Nova. Aan de ene kant heb je die hoge bergen, aan de andere kant de zee en het voelt echt alsof je alleen op de wereld bent. Zeker omdat wij heel vroeg waren en inderdaad de enige bezoekers in het dorpje waren. Meer weten? Lees dan deze blog.

5. Van de bergen in zee: waterval Véu da Noiva

Ik heb heel wat watervallen gezien op reis, maar een waterval die direct vanuit de bergen in zee stort, was nieuw voor mij. Ik vond de waterval Véu da Noiva dan ook prachtig. Vanaf een mooi aangelegd platform kun je de waterval in haar volle glorie bewonderen, maar er is nog een tweede uitzichtpunt. Aan het eind van de parkeerplaats loopt een trap naar beneden. Volg het pad, dat over een stuk landbouwgrond loopt. Aan het eind heb je uitzicht op de grote waterval Véu da Noiva en een kleinere waterval ervoor. Prachtig!

6. Mooiste plekken Madeira: de uitzichten op de kust

Elke autorit op Madeira is een feest en ik kreeg geen genoeg van de steile bergen die direct uit zee leken op te rijzen. Er zijn verschillende uitzichtpunten waar je goed kunt zien hoe ruig het eiland is. Ik vond het uitzicht op Fajã dos Padres bijvoorbeeld prachtig, met zwarte stranden, groene palm- en bananenbomen en een turquoise zee. Hier kun je ook afdalen met een kabelbaantje, maar het is er wel een stuk drukker dan bij het onbekendere Achadas da Cruz. Ook een aanrader is de Cabo Girão Skywalk, een gratis glazen platform hoog boven zee.

Een auto huren op Madeira? Hier lees je er alles over

7. Watervalgeweld bij Caldeirão do Inferno

Caldeirão do Inferno is zonder twijfel één van de mooiste plekken van Madeira. De kans is groot dat je op Madeira de beroemde levada-wandeling PR9 maakt (Levada do Caldeirão Verde). Die is prachtig, maar na het eindpunt van die hike kun je verder doorlopen naar Caldeirão do Inferno. Zeker doen, want het pad leidt je diep een kloof in, met hoge watervallen, regenbogen (het regent er heel vaak) en groene steile bergen. Aan het eind kom je uit bij een plek waar verschillende watervallen samenkomen en met geweld naar beneden storten.

8. De oostkust bij Porta da Cruz

Eén van onze mooiste wandelingen op Madeira vonden we Veredo do Larano. En dan met name het stuk dat langs de ruige oostkust leidt. De bergen zijn hier enorm steil en de uitzichten erg indrukwekkend. De wandeling eindigt in Porto da Cruz, een surfdorp met zwart strand, omringd door hoge groene bergen. Heerlijke plek om een middagje door te brengen.

9. Mooiste plekken Madeira: São Vicente

In het groene noorden van Madeira ligt het dorpje São Vicente, midden in een knalgroene vallei. Het dorpje is heel klein, maar heeft sfeervolle straatjes en een paar cafeetjes. Loop vooral door naar boven, voor een prachtig uitzicht over het dorp en de bergen eromheen. Sla ook een bezoek aan de hooggelegen Chapel of Saint Fatima niet over (net buiten het dorp), voor een weids uitzicht over de hele vallei.

10. Het zwarte strand van Seixal

De stranden van Madeira zijn niet heel bijzonder, met één uitzondering. Dat is het zwarte strand van Seixal, dat niet ver van São Vicente ligt. Het strand zelf is maar klein, maar de hele setting maakt het uniek. Het contrast tussen het zwarte zand en de groene bergen, het uitzicht op watervallen en de lange kust: prachtig.

11. Mooiste plekken Madeira: The Valley of the Nuns

De bergen in het binnenland van Madeira waren ons niet goed gezind qua mist en regen, maar in The Valley of the Nuns was het weer prima. Vanuit Funchal rijd je zo naar dit kleine dorp in een diepe vallei, omringd door steile pieken. Mooi voor het uitzicht en om te wandelen.

Valley of the Nuns

12. Het uitzicht vanaf de kabelbaan van Santana

De oostkust van Madeira is sowieso schitterend, met steile kliffen en tropische bossen. Het mooiste stukje is misschien wel het gebied bij de kabelbaan van Santana. Met het kabelbaantje daal je een supersteile klif af, terwijl rechts van je enorme watervallen opdoemen en de woeste zee steeds dichterbij komt. In het dorpje aan zee kun je een leuke wandeling maken en genieten van de prachtige omgeving.

Santana Cable Car

13. Balcões in Ribeiro Frio in hartje Madeira

Je moet er wel goed weer voor hebben, maar als dat zo is, dan geldt Balcões zeker als één van de mooiste plekken van Madeira. Je kunt vanuit het dorp Ribeiro Frio de anderhalve kilometer naar dit uitzichtpunt lopen. Die wandeling is de moeite waard, want als je eenmaal op het platform staat, strekt het hele gebergte van Madeira zich als een eindeloos panorama voor je uit.

uitzichten bergen Madeira

14. De uitzichtpunten boven Serra de Áqua en Bica da Cana

Als je bij Ribeira Brava de weg naar het noorden neemt, naar São Vicente, dan kom je langs het dorp Serra de Áqua. Sla net voor het dorp linksaf de ER228 op en je kunt rekenen op geweldige uitzichten over het berggebied van Madeira. Er zijn verschillende parkeerplaatsen gemaakt waar je kunt stoppen. Rijd aan het eind van de weg zeker door naar de ER110, want vanaf die weg (die leidt naar Bica da Cana) kun je alle hoge pico’s van Madeira bewonderen.

Serra de Agua

Hoe reis je op Madeira?

Wij waren twee keer op Madeira: één keer voor een vakantie van twee weken en één keer voor een workation van een maand. Je kunt je prima op één locatie vestigen en vanuit daar het hele eiland bezoeken, maar het is ook leuk om een complete rondreis te maken. Zo leer je de verschillende kanten van het eiland nog beter kennen.

Auto huren op Madeira

Op Madeira heb je een auto nodig. Je kunt op zich wel met de bus of taxi’s het eiland rond, maar je hebt dan erg weinig flexibiliteit. In dit artikel lees je alles over een auto huren op Madeira.

Waar verblijven op Madeira – welk deel van het eiland is het beste?

Als je maar één locatie kiest, dan zou ik altijd voor de zuidkust gaan. Dit is het meest zonnige deel van Madeira en je vindt hier ook de meeste voorzieningen. Wij woonden een maand in een huisje in Calheta en dat vond ik een heerlijke plek. Je zit aan of vlakbij het strand, er zijn volop leuke restaurants, een prima supermarkt en ook de bergen zijn dichtbij. Aanrader! De leukste hotels in Calheta boek je hier.

Meer lezen over Madeira?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

12 Reacties

Robert 24 oktober 2021 - 12:20

Ha, weer een blog :-) Mooie foto’s! Madeira lijkt me ook erg mooi. Bij het zie van foto’s doet he me vaak aan de Azoren denken, al zijn die door een meer weelderige begroeiing iets minder ruig dan de plaatjes die ik hier zie. Denk dat dit ook een fijne bestemming voor ons zou zijn.

Antwoord
Karlijn 24 oktober 2021 - 19:33

Jullie zouden Madeira vast ook prachtig vinden! Bij ons staan de Azoren nu extra hoog op de lijst. De eigenaar van ons guesthouse in Faro was helemaal weg van de Azoren, daar was Madeira niets bij, volgens hem ;)

Antwoord
Marcella 26 oktober 2021 - 20:20

Wauw, wat een gave natuur! Dit eiland staat al heul lang op onze wishlist, dus we moeten er zeker nog eens rondreizen. We blijven er genieten van alle moois als ik het zo lees. Het klinkt als een combinatie van IJsland, maar dan warmer en met bergen. Het zwarte strand van Seixal lijkt me echt magisch mooi!

Antwoord
Karlijn 27 oktober 2021 - 09:12

Madeira is echt een topeiland, ik ben er zo enthousiast over! Genoeg te zien en doen om nog vaker terug te gaan :)

Antwoord
Corine 2 november 2021 - 23:11

Lijkt mij een prachtig eiland. Als kind ben ik er ooit geweest, maar kan mij bijna niets herinneren. Zou graag een het eiland rond willen reizen. Zal vast heel tof zijn. Prachtige natuur trouwens,

Antwoord
Karlijn 3 november 2021 - 10:27

Hoi Corine, Madeira is echt geweldig! De natuur is enorm afwisselend. Een aanrader om een keer een rondreis te maken :)

Antwoord
Sandra 18 november 2021 - 02:25

Wat een prachtige foto’s! Madeira lijkt me echt een heel gaaf eiland om te bezoeken. Ik ben er gestopt met een boot, waar ik toen op werkte, maar helaas alleen om te tanken….

Antwoord
Karlijn 18 november 2021 - 09:33

Dank je wel! De volgende keer zou ik inderdaad wat langer blijven ;) Echt een schitterend eiland!

Antwoord
Angela 7 december 2021 - 21:57

Ik ben er in 2015 geweest. Het merendeel van je highlights heb ik gezien, maar lang niet alles! Misschien kwam dat ook wel omdat ik er 10 dagen was, geen idee meer. Maar dat het er mooi was (is!) is een ding dat zeker is! Nu inderdaad op naar de Azoren. 😉

Antwoord
Karlijn 8 december 2021 - 09:29

Madeira is echt mooi hè! Het heeft me zo verrast. Leuk dat jij er ook bent geweest :) !

Antwoord
citytrip 19 december 2023 - 13:57

Mooi is een understatement. Wat een pracht

Antwoord
Karlijn 20 december 2023 - 10:05

Mooi he! Madeira is gewoon fantastisch :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.