Home Europa Wandelen op Madeira: de jungle van PR9 Levada do Caldeirão Verde

Wandelen op Madeira: de jungle van PR9 Levada do Caldeirão Verde

Door Karlijn

Madeira is een klein eiland, maar de landschappen zijn enorm gevarieerd. In mijn vorige blog schreef ik nog over de ruige, vulkanische landschappen van Ponta de São Lourenço, nu is het groene binnenland van Madeira aan de beurt. Eén van de mooiste wandelingen in het binnenland is PR9 Levada do Caldeirão Verde. Hierbij loop je langs de beroemde levadas van Madeira, door een jungle met hoge watervallen, omringd door groene bergen. 

Over de wandeling PR9 Levada do Caldeirão Verde

  • De wandeling naar Caldeirão Verde is 6,5 kilometer enkele reis. Omdat je terug dezelfde route loopt, wandel je dertien kilometer in totaal.
  • Als je bij het eindpunt Caldeirão Verde aankomt, kun je nog verder doorlopen naar Caldeirão do Inferno. Dat is nog 2,4 kilometer verder, dus zo’n vijf kilometer in totaal. Die verlenging is een enorme aanrader, maar je loopt die dag dan wel bijna twintig kilometer.
  • Wij waren in totaal zo’n zes uur bezig met de hele tocht.
  • PR9 is een makkelijke wandeling: de tocht is vrijwel vlak. Alleen als je doorloopt naar Caldeirão do Inferno moet je één wat steviger klimmetje maken.
  • Belangrijk om te weten: onderweg loop je door verschillende tunnels. Neem dus zeker een zaklantaarn of je mobiele telefoon mee.
  • Neem een goede regenjas mee, want het regent vaak in dit deel van Madeira.

Wat zijn levadas op Madeira?

PR9 is een zogenaamde levada-hike. Levadas zijn irrigatiekanalen en Madeira heeft een ingenieus netwerk van zo’n drieduizend kilometer aan levadas. Via de levadas werd vroeger het kostbare water dat uit de bronnen in de bergen opborrelde, verdeeld over de valleien van Madeira. Naast de levadas werd vaak een smal pad aangelegd om onderhoud uit te kunnen voeren. Tegenwoordig dienen die paden als wandelpaden en mede daarom is Madeira zo’n geweldige wandelbestemming. De levadas zijn over het hele eiland aangelegd en te voet kun je bijna overal komen.

Meer lezen over wandelen op Madeira? Dit zijn mijn praktische tips.

Startpunt wandeling PR9 Levada do Caldeirão Verde

De wandeling naar Caldeirão Verde ligt in het noordoosten van Madeira, in het binnenland. Je start op de (betaalde) Queimadas Parking Lot. De weg hier naartoe is smal en kronkelig en je moet opletten of Google Maps je wel naar de juiste plek leidt. Het is het beste om de route eerst in te stellen op Continente Modelo Santana. Vanaf daar is de Queimadas Parking Lot makkelijk te vinden.

Tip wandelen Madeira: begin vroeg

PR9 is één van de populairste wandelingen van Madeira en het kan hier flink druk worden. Zoals bij de meeste wandelingen raad ik daarom aan om hier heel vroeg te beginnen. Wij begonnen om acht uur en kwamen pas aan het eindpunt de eerste mensen tegen. Fijn, want bij deze wandeling loop je over hetzelfde smalle pad langs de levadas weer terug. Je moet continu aan de kant voor tegenliggers. Geen probleem, maar het was wel fijn dat dat alleen op de terugweg nodig was.

Tunnels tijdens wandeling Madeira

PR9 Levada do Caldeirão Verde leidt je meteen de jungle in. Vanaf het startpunt loop je langs de levada, langs tropische bomen en bloeiende struiken. Links torent een hoge bergwand boven je uit, rechts loop je langs een diepe afgrond. Als het weer een beetje mee wil werken, heb je uitzicht over eindeloze groene bergen en in de verte de zee. Bijzonder is dat je onderweg door vier tunnels loopt, onderdeel van het levadasysteem. Deze tunnels zijn pikdonker en soms behoorlijk laag, dus je hebt echt verlichting nodig om te zorgen dat je niet struikelt of je hoofd stoot.

Waterval Caldeirão Verde

Na ongeveer twee uur lopen kom je bij de waterval Caldeirão Verde aan, die van ruim honderd meter hoog naar beneden klettert. Midden tussen de groene varens voor het ultieme tropische gevoel. Heb je nog energie genoeg, dan is het een aanrader om door te lopen naar Caldeirão do Inferno. Hiervoor loop je verder de vallei in, door een  kloof met indrukwekkende grillige groene bergen en de mooiste uitzichten van de wandeling. Compleet met watervallen die overal uit de bergen tevoorschijn komen.

Doorlopen naar Caldeirão do Inferno: watervalgeweld

Je klimt vervolgens een stuk via trappen naar boven, langs een enorme waterval die je even later van bovenaf kunt bekijken. Vervolgens wacht weer een tunnel. Langs de tunnelingang komt ook een waterval naar beneden (tenminste, toen wij er waren), dus een waterdichte hoes om je rugzak of cameratas is geen overbodige luxe. Na nog een paar tunnels en wat trappen kom je aan bij Caldeirão do Inferno, waar aan alle kanten watervallen met oorverdovend geweld naar beneden storten. Ik heb helaas niet echt goede foto’s, want het regende inmiddels zo hard dat ik mijn camera niet meer tevoorschijn wilde halen.

Teruglopen naar startpunt PR9 Levada do Caldeirão Verde

Caldeirão do Inferno is het eindpunt van de wandeling en daarna rest je de lange wandeling terug. Eenmaal terug bij het startpunt kun je een stuk passionfruit cheesecake of iets anders lekkers halen bij het mooie huisje naast de parkeerplaats. Je kunt bij de parkeerplaats overigens ook naar het toilet (50 cent). Welkom na bijna twintig kilometer lopen, want onderweg kun je daar (als vrouw) eigenlijk nergens voor stoppen.

Hoe kom je bij het startpunt van de wandeling?

  • Een auto huren is ideaal op Madeira en het is ook de beste manier om naar het startpunt van de Caldeirão Verde te gaan. Wij huurden onze auto bij Sunnycars.nl, wat altijd goed bevalt.
  • Je kunt wel met de bus als je geen eigen vervoer hebt, maar een aantrekkelijke optie is dat niet. Je bent met de bus vanuit Funchal eerst een kleine twee uur onderweg naar Santana en daar moet je dan nog een taxi naar het startpunt nemen.
  • Een beter alternatief is dan een tour boeken, zoals deze via GetYourGuide. Vervoer en een gids zijn inbegrepen.

Meer lezen over Portugal?

 

Ook leuk om te lezen

4 Reacties

Dominique | dominiquetravels.com 3 november 2021 - 11:18

Deze blogs komen precies op tijd! Ik vertrek over vier dagen naar Madeira en ik vind je tips zoals altijd heel handig!

Antwoord
Karlijn 3 november 2021 - 11:42

Zo fijn dat je naar Madeira gaat! Ik ben jaloers :) Geniet er enorm van!

Antwoord
Angela 7 december 2021 - 22:30

Wat heb je ook dit weer prachtig vastgelegd, Karlijn! Madeira is zo mooi. 💖

Antwoord
Karlijn 8 december 2021 - 09:30

Dank je wel Angela! Ik ben ook enorm fan van het eiland :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.