Home Europa Wandelen op Madeira: de prachtige hike PR8 Ponta de São Lourenço

Wandelen op Madeira: de prachtige hike PR8 Ponta de São Lourenço

Door Karlijn

Vulkanische landschappen vind ik geweldig. De kleuren, de grilligheid, het ruige: prachtig! Mijn favoriete wandeling op Madeira was dan ook PR8 Ponta de São Lourenço, die leidt over een langgerekt schiereiland aan de oostkust van Madeira. Hier waren heel lang geleden verschillende vulkanen actief, die hun sporen overduidelijk hebben achtergelaten. Rood gesteente, zwarte rotsen en baaien met knalblauw water: de hike over Ponta de São Lourenço is een enorme aanrader.

Ponta São Lourenço

Over de wandeling PR8 Ponta de São Lourenço

  • De wandeling is zeven kilometer lang.
  • Je kunt de hike in zo’n twee tot drie uur doen, maar wij deden er langer over vanwege alle fotostops.
  • De wandeling loopt niet rond, dus de terugweg is hetzelfde als de heenweg.
  • PR8 is geen moeilijke wandeling en je hoeft maar één echte klim te maken: naar het uitzichtpunt aan het einde van het schiereiland.
  • Er is geen beschutting op het eiland. Begin daarom vroeg, want het kan erg warm (en druk!) worden.

Over Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço ligt in het oosten van Madeira en is een smal, langgerekt schiereiland van ongeveer zes kilometer lang. Waar het binnenland van Madeira groen en bijna tropisch is, heeft het schiereiland een totaal ander landschap. Het is hier droog en ooit stonden hier vulkanen. Je ziet aan de rode, oranje en zwarte strepen over de steile wanden nog steeds heel goed hoe de lavastromen omhoog kwamen.

Meer lezen over wandelen op Madeira? Dit zijn mijn praktische tips.

Wandelen op Madeira: Ponta de São Lourenço

Het startpunt van de hike naar Ponta de São Lourenço is de gratis Ponta de São Lourenço parking. Wij waren één van de eerste wandelaars van die dag en we konden onze auto dus heel makkelijk parkeren, maar tegen de tijd dat we terugkwamen was het chaos. Het is echt aan te raden om zo vroeg mogelijk te starten. Wij hoopten de zonsopkomst mee te pikken (half september was die pas rond acht uur), maar tijdens ons verblijf deed Madeira niet aan goede zonsopkomsten en het bleef tijdens onze hele wandeling bewolkt. Niets aan te doen.

Ponta Sao Lourenco Madeira

Ruige en kleurrijke kust Madeira

De wandeling begint met een afdaling via een trap en daarna loop je omhoog. Dan heb je de eerste uitzichten over het hele schiereiland en dat is meteen geweldig. De kust is hier zo ruig en kleurrijk, en nog veel mooier dan ik had verwacht. Het pad staat redelijk aangegeven, maar het kan eigenlijk ook niet missen. Je moet doorlopen tot het einde, en daarna draai je om ;)

Uitzichtpunten Ponta de São Lourenço

De hele wandeling word je getrakteerd op de meest spectaculaire uitzichten. Kijk vooral af en toe over de rand en sla geen enkel uitzichtpunt over, want de steile kliffen die de baaien omringen zijn fantastisch om te zien. Je hoeft niet bang te zijn voor te steile afgronden. Gevaarlijke stukken zijn goed afgezet, dus je kunt de wandeling op een veilige manier maken. Vergeet ook niet om de vele bijzondere planten en bloemen te bekijken. Voor zo’n droog gebied groeit er verrassend veel tussen de grillige rotsen.

Wandelen op Madeira: even bijtanken

Na een kleine drie kilometer kom je bij een splitsing, waar je kunt kiezen tussen twee paden. Welke je kiest maakt niet uit, want ze leiden allebei naar hetzelfde punt. Bij het ene pad loop je door de heuvels, bij het andere langs een klein strandje. Vanaf hier zie je Bar Casa do Sardinho al liggen, een groene oase tussen droge heuvels. Hier kun je wat drinken en ook de taart is er erg lekker. Prima stop!

café Ponta Sao Lourenco

wandelen Madeira
Viewpoint op Pico do Furado

Achter de bar leidt vervolgens een steil pad omhoog, naar het viewpoint boven op de Pico do Furado. Dit is de enige steile klim van de wandeling en toen wij er waren was het een beetje onduidelijk of je het pad op mocht of niet. Er lag wel een bordje ‘verboden toegang’ op de grond, maar er stonden geen hekken en iedereen liep gewoon naar boven. Het was ook niet gevaarlijk verder, dus we zijn ook maar omhoog geklommen. Geen spijt van, want het uitzicht vanaf de top is geweldig. Je kunt helemaal tot aan het vliegveld kijken en je overziet het complete schiereiland.

wandelen Madeira

Hike Madeira: vroeg beginnen

Na de afdaling wacht de weg terug naar de parkeerplaats. Wij waren op de terugweg extra blij dat we zo vroeg waren, want tegen de middag was het erg druk op het pad. Dit is niet voor niets één van de populairste wandelingen op Madeira. Op de parkeerplaats waren intussen ook een paar foodtrucks gearriveerd, ideaal als je hongerig terugkomt na uren lopen.

Ook zeker doen: viewpoint Ponta do Rosto

We waren na onze hike van plan om door te wandelen naar het schitterende uitzichtpunt Ponta do Rosto. Er zou een pad lopen vanaf de parkeerplaats, maar wij konden dat helaas niet vinden. Daarom stapten we maar de auto in en reden we in vijf munten naar het punt toe. Dit mag je echt niet missen, want vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de ruige kust van het schiereiland, maar dan vanaf de andere kant. Ponta do Rosto staat ook bekend als goed punt voor zonsopkomst en zonsondergang. We hebben de zonsopkomst daar nog een keer geprobeerd, maar zoals ik hierboven al schreef: geen geluk. Je kunt niet alles hebben, zeker niet als het gaat om goed weer op een eiland met bergen.

Wandelen Madeira: vervoer naar startpunt Ponta de São Lourenço

  • Een auto huren is ideaal op Madeira en het is ook de beste manier om naar het startpunt van de Ponto de São Lourenço te gaan. Wij huurden onze auto bij Sunnycars.nl, wat altijd goed bevalt. Vanuit hoofdstad Madeira is het ongeveer veertig minuten rijden. Wij verbleven in Machico aan de oostkust en dan ben je er in een kwartier.
  • Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je ook een tour boeken, waarbij je onder leiding van een wandelgids het eiland verkent en je bij je hotel wordt opgehaald.
  • Liever met de bus? Neem dan buslijn 113 van busmaatschappij SAM naar het startpunt.

Meer lezen over Madeira en Portugal?

*Dit artikel bevat affiliate links. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

4 Reacties

Angela 7 december 2021 - 22:09

Jaaa supermooie wandeling! Wij waren alleen niet zo slim om heel vroeg te gaan, dus wij waren er midden in de chaos. 😏 Daardoor ook niet de gehele wandeling gemaakt. Maar wat we hebben gezien, was werkelijk prachtig!
Fijn om hier alsnog de rest te hebben gezien, ook dat deel is verbazingwekkend mooi.👌

Antwoord
Karlijn 8 december 2021 - 09:29

De hele wandeling is inderdaad prachtig! Maar ik snap wel dat het minder aantrekkelijk wordt als het superdruk is. Daar zijn die smalle paden niet geschikt voor!

Antwoord
Marcella 16 december 2021 - 22:01

Wauw, wat een bijzonder gaaf landschap! Madeira staat hier al heul lang op de wishlist, dus we willen daar ook graag eens wandelen!

Antwoord
Karlijn 17 december 2021 - 10:46

Als je van wandelen houdt, is Madeira ideaal. Zoveel verschillende hikes en zoveel variatie in landschappen: je raakt er niet uitgekeken :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.