Madeira

Wandelen Madeira: afwisselende kustwandeling Vereda do Larano

Ga je hiken op Madeira en zoek je een wandeling die van alles wat heeft? Dan kan ik je de hike Vereda do Larano van harte aanraden. Deze wandeling tussen Machico en Porto da Cruz was één van mijn favorieten op Madeira. De route leidt je langs levada’s, hoge kliffen en door mooie bossen. Aan het eind van de hike wacht het leuke surfplaatsje Porto da Cruz, waar je even bij kunt komen na ruim twaalf kilometer wandelen.

Vereda do Larano in het kort

  • De wandeling loopt van Machico naar Porto da Cruz aan de oostkust van Madeira. Het maakt op zich niet uit in welke plaats je begint, maar Porto da Cruz is een leuker eindpunt.
  • Het is een wandeling van A naar B, dus je moet minimaal één keer voor vervoer zorgen.
  • De wandeling is twaalf kilometer lang en je doet er vier tot vijf uur over. De route staat onderweg goed aangegeven.
  • De hike is niet zwaar en je hoeft relatief weinig te klimmen (241 hoogtemeters). Let wel op, want je loopt deels langs steile afgronden. Als het veel geregend heeft, kan het modderig zijn.

Lees hier mijn tips voor wandelen op Madeira!

Wandelen Madeira: start in Machico

Wij verbleven onze eerste dagen op Madeira in het plaatsje Machico aan de oostkust. Daar start de wandeling Vereda do Larano, bij de oude tunnel die Machico met Caniçal verbindt. We hadden er alleen niet op gerekend dat Machico zó uitgestrekt zou zijn, dus tegen de tijd dat we van ons hotel naar het startpunt geklommen waren (supersteil), was ik al  kapot. En toen moest de wandeling nog beginnen. Dus meteen een tip: neem een taxi naar het startpunt (makkelijk te vinden via Google Maps) of parkeer je huurauto daar. De parkeerruimte is beperkt, dus probeer vroeg te komen.

Wandelen langs levada’s

Vereda do Larono verbindt Machico met Porto da Cruz via een oud voetpad, dat locals vroeger gebruikten om in het volgende dorp zaken te doen. Na het startpunt loop je meteen de bergen in en wandel je langs een levada. Wandelen langs een levada betekent wandelen over een vlak pad, dus dit stuk is makkelijk te doen. Bovendien heb je hier schitterende uitzichten over de bergen, landbouwgrond en typische Madeira-huizen met oranje daken.

Wandelen Madeira: uitzichten over de kust

Na een kilometer of vijf kom je aan je rechterhand een bordje tegen met ‘Boca do Risco’ erop. Wij liepen er in eerste instantie voorbij, dus let goed op. Sla hier rechtsaf en loop omhoog, door dichte bossen. Volg verder de aangegeven route en na een korte wandeling kom je (voor je gevoel opeens) aan bij de kust. Daar heb je meteen een fantastisch uitzicht over de kliffen van Madeira. Het is ongelofelijk hoe steil de bergen hier direct uit zee op lijken te rijzen.

Kustwandeling Madeira: prachtige uitzichten

De volgende vijf kilometer van Vereda do Larono zijn echt spectaculair. Je loopt langs de kliffen over een vrij smal pad en de afgronden zijn enorm steil. De uitzichten over de kust zijn schitterend en bij helder weer kun je zelfs het schiereiland Ponta de São Lourenço zien liggen.

Surfers bij Porto da Cruz

Na het kustpad loop je de bossen in, om het laatste stuk naar het dorpje Porto da Cruz af te leggen. Hier loop je vooral naar beneden, dus het stuk is erg goed te doen. Af en toe vang je al een glimp op van je eindbestemming, die prachtig onder een hoge berg ligt. Hoe dichter je bij het strand komt, hoe duidelijker je de surfers in zee ziet liggen. Toen wij er waren, was het water erg rustig en waren er vooral beginnende surfers aan het oefenen. Altijd leuk om te zien en de surfers zorgen sowieso voor een relaxed vakantiesfeertje.

Verado do Larano: eindpunt Porto da Cruz

Na twaalf kilometer zit je hike erop en heb je de Vereda do Larano afgerond. Tijd om iets te gaan drinken en/of eten in Porto da Cruz. Het dorp heeft verschillende restaurants met terrasjes aan het water, dus dit is een prima plek om even bij te komen. Uitgerust? Neem dan een taxi of Uber terug naar je hotel of naar de plek waar je auto geparkeerd staat. Taxi’s staan vaak te wachten achter de kerk van Porto da Cruz.

Vereda do Larano Madeira

Meer lezen over Madeira?

*Deze blog bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven