Home Europa Hoe bezoek je de bezienswaardigheden van Sintra in Portugal?

Hoe bezoek je de bezienswaardigheden van Sintra in Portugal?

Door Karlijn

De rode en gele torens van het Pena Palace, het middeleeuwse Castelo dos Mouros en het Indiaas aandoende Palácio de Monserrate: het sprookjesachtige Sintra in Portugal heeft genoeg te bieden om je dagen bezig te houden. Dat betekent ook dat je je bezoek goed moet voorbereiden, want er zijn verschillende manieren om de vele bezienswaardigheden van Sintra te bezoeken. In dit artikel vind je mijn tips om het meeste uit je bezoek aan Sintra te halen.

Pena Palace Sintra

Waar ligt Sintra?

Het stadje Sintra ligt in het midden van Portugal, op een kleine drie kwartier met de trein vanuit Lissabon. Dat maakt het makkelijk om Sintra als dagtrip vanuit Lissabon te bezoeken. Wij gingen naar Sintra tijdens onze rondreis Portugal, toen we in het gezellige nabijgelegen kustplaatsje Cascais verbleven. Sintra ligt aan de voet van een heuvel en verspreid op die berg vind je volop kastelen, paleizen en luxe villa’s. Sintra heeft een rijke geschiedenis en was de afgelopen eeuwen in handen van de Kelten, de Moren en de Portugese koningen. Dat feit levert een unieke mix van kastelen en paleizen in allerlei bouwstijlen op. Veel mensen bezoeken Sintra tijdens een dagtrip, maar een overnachting in Sintra is ook een aanrader. Er is genoeg te zien.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Sintra

Ga je naar Sintra, dan mag je deze bezienswaardigheden zeker niet missen:

1. Het kleurrijke Pena Palace – Palácio Nacional da Pena

Dit beroemde paleis is waarschijnlijk de reden dat Sintra op je radar kwam. Dit paleis ligt op de top van de heuvels van Sintra (vaak in de mist) en is direct herkenbaar aan haar gele en rode torens. Het paleis is een verzameling van verschillende bouwstijlen, speelse torentjes, kleurrijke kantelen en Moorse bogen. Het is een uniek, sprookjesachtig paleis, hoewel het blijkbaar niet iedereen aanspreekt. Ward vond het ‘rommelig’ 😉Iedereen z’n ding, ik vond het geweldig.

Pena Palace Rode en gele torens Pena Palace

2. Parque de Pena – voor een tropische wandeling

Het Pena Palace ligt in Parque de Pena, een mooi bosrijk gebied met meertjes en prachtige tropische bloemen en planten. Heb je tijd, dan is het leuk om hier doorheen te wandelen. Je kunt bijvoorbeeld het Chalet da Condessa d’Edla bezoeken, een sprookjesachtig huis dat versierd is met kurk. Let op: doe dit alleen als je echt veel tijd hebt, want het is best een eind lopen. Tijdens een dagtrip kun je je tijd beter op andere plekken besteden.

roze bloemen Sintra Parque de Pena huis

3. Castelo dos Mouros – het Moorse kasteel

Castelo dos Mouros zijn de ruïnes van een Middeleeuws Moors kasteel en ik vond dit één van de mooiste bezienswaardigheden van Sintra. De oude kasteelmuur slingert zich als een soort Chinese muur door het heuvelachtige landschap en vanaf de muur heb je prachtige uitzichten over de bosrijke heuvels rond Sintra én op het kleurrijke Pena Palace.

kasteelmuren Sintra kasteelmuren Sintra Castelo dos Mouros Sintra

4. Parque en Palácio de Monserrate: een Indiaas sprookje

In een enorm park aan de rand van Sintra ligt Palácio de Monserrate, een Moors-gotisch-Indiaans paleis waardoor je je echt even in India waant. Het elegante paleis is van binnen én buiten rijkelijk versierd met fijne details en ook het omringende landgoed is de moeite waard.

Paleis in Sintra Indiase details Sintra

5. Quinta da Regaleira: landgoed met een diepe put met wenteltrap

Quinta da Regaleira is een mysterieus kasteel in een totaal andere stijl dan de andere bouwwerken in Sintra. Palácio da Quinta da Regaleira werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd door een miljonair en de bouwstijl is een combinatie van romantiek, gotiek, renaissance en mythische elementen. Op het prachtige landgoed met grotten, bruggetjes en watervallen, kun je heerlijk een paar uur rondwandelen. Bezoek zeker de unieke wenteltrap naar een monumentale, diepe waterput. Het hoogtepunt van je bezoek!

paleis met torens Sintra Quinta de Regaleira

6. Palácio Nacional de Sintra – het Nationaal Paleis van Sintra

Het is zo’n beetje het eerste paleis wat je ziet als je Sintra binnenkomt: het Palacio de Sintra met haar twee witte torens. Je kunt het paleis ook bezoeken en de prachtig versierde kamers bewonderen. Ben je dol op de Portugese azulejos (tegeltjes), dan kun je hier je hart ophalen. Zelf sloegen we de binnenkant van dit paleis overigens over vanwege tijdgebrek.

Palacio Nacional de Sintra

7. Het historische dorp Sintra zelf: gezellig stadje met pastelkleurige gebouwen

Je bent in Sintra al snel gefocust op al die paleizen en kastelen, maar het historische centrum van Sintra zelf is ook de moeite waard. Smalle straatjes met pastelkleurige gebouwen, leuke restaurantjes en winkeltjes: een prima plek om even te ontspannen tussen al het sightseeën door.

tuktuk in straten Sintra

Hoe bezoek je de bezienswaardigheden van Sintra?

Ik vond het een hele puzzel om uit te zoeken hoe we de bezienswaardigheden van Sintra het beste konden bezoeken. Uiteindelijk deden we het volgende:

Ochtend in Sintra

 • We gingen met de auto naar Sintra toe. We verbleven in Cascais en vanuit daar gaat er geen trein naar Sintra. Het is geen aanrader om met de auto het oude centrum van Sintra in te rijden, want daar is het veel te druk voor. Parkeerplaatsen zijn er ook vrijwel niet. We parkeerden onze auto daarom bij de gratis Sintra Parking aan de Av. Dr. Álvaro de Vasconcelos in het ‘nieuwe’ gedeelte van de stad. Vanuit daar liepen we naar het oude deel toe. Zorg dat je op tijd bent, want zelfs deze grote parkeerplaats is snel vol.
 • Er rijden bussen in Sintra die je naar de verschillende paleizen brengen. Daarover later meer. Die zijn handig, maar de eerste bussen zijn meteen overvol, aangezien die pas om 09.15 of 09.30 uur beginnen te rijden. Wij namen daarom een tuktuk naar boven, zodat we de eerste drukte voor waren. Dat kostte 20 euro, maar we kregen er van de enthousiaste chauffeur wel meteen een spoedcursus Sintra bij. Je hoeft trouwens niet op zoek naar een tuktuk, de chauffeurs vinden jou vanzelf.
 • Op advies van de tuktuk-chauffeur gingen we niet meteen naar het Pena Palace. Hij raadde ons aan om eerst naar het Castelo dos Mouros te gaan, zodat we dat voor onszelf zouden hebben. Bij het Pena Palace zou het meteen erg druk voelen. We volgden zijn advies op en daar waren we blij mee, want we waren bij het kasteel zodra het openging. Het eerste half uur hadden we de kasteelmuren helemaal voor onszelf.
 • We liepen naar het Pena Palace (dat is vlakbij) en stortten ons daar in de krankzinnige drukte. Ondanks die drukte is het Pena Palace enorm de moeite waard. De uitzichten vanaf de muur zijn ook geweldig.

Villa Sassetti

Middag in Sintra

 • We besloten naar beneden terug te wandelen naar het historische centrum van Sintra, via het bosrijke wandelpad dat langs Castelo dos Mouros en langs de mooie Villa Sassetti leidt. Het wandelpad begint bij de parkeerplaats bij het Pena Palace en eindigt in het centrum van Sintra, waar je eventueel kunt lunchen.
 • Vanaf dit punt is het even kijken wat je wilt doen. Wij hadden in de middag nog maar tijd voor één bezienswaardigheid. We haalden onze auto op en reden naar het Palácio de Monserrate. De volgende ochtend reden we vanuit Cascais terug naar Sintra om Quinta da Regaleira te bezoeken. Heb je nog genoeg tijd, dan zou je ervoor kunnen kiezen om Bus 435 te pakken en zowel Quinta de Regaleira als Monserrate Palace op één middag te bezoeken. Maar ik denk dat dat meestal niet haalbaar (of leuk) is. Keuzes maken of meer tijd inbouwen zijn betere opties.

Vervoer: hoe de bezienswaardigheden in Sintra bezoeken?

Er zijn verschillende manieren om de bezienswaardigheden van Sintra te bezoeken:

 • Lopend, maar dan moet je wel enorm klimmen en sommige afstanden zijn gewoon te groot. Quinta de Regaleira is vanuit het historische centrum van Sintra wel prima te voet bereikbaar en ook van Castelo dos Mouros naar Pena Palace kun je prima wandelen.
 • Met de tuktuk. Je kunt een losse rit maken (zoals wij deden), maar ook een complete tuktuk-tour boeken langs de bezienswaardigheden van Sintra.
 • Met de bus. Handige en goedkope optie, maar het kan wel erg druk zijn. Dat geldt vooral voor bus 435, want dat is een klein busje.
 • Met de auto. Wij reden wel zelf naar Palácio de Monserrate, wat aan het einde van de dag goed te doen was. Toch zou ik de auto niet aanraden in Sintra. Het is druk, de wegen zijn smal en steil en het aantal parkeerplaatsen is zeer beperkt. Met de auto rijden voegt wat mij betreft veel onnodige stress toe aan een dagtrip Sintra.

kleurrijke gebouwen Sintra

Sintra met de bus: zo werkt het

De bussen vertrekken bij het busstation van Sintra. Er zijn twee routes:

 • Bus 434 (Circuito Palácio de Pena). Deze bus brengt je van het historische centrum naar Castelo dos Mouros en Pena Palace en weer terug.
 • Bus 435 (Circuito Monserrate). Deze bus rijdt naar het historische centrum van Sintra, naar Quinta da Regaleira, Seteais Palace en Palácio de Monserrate en weer terug.

De 434-bus vertrekt vanaf 09.15 uur elk kwartier, de 435 vanaf 09.30 uur elke twintig minuten. Kaartjes koop je bij de buschauffeur. Je kunt kiezen voor losse kaartjes naar een bestemming, maar er zijn ook ‘hop on, hop off’-tickets, die 24 uur lang onbeperkt geldig zijn voor alle busritten in Sintra. Die kun je ook online bestellen.

Pena Palace

Entreetickets voor Sintra

Het is aan te raden om je tickets voor Sintra vooraf aan te schaffen. Dat scheelt je ter plekke weer in de rij staan. Niet voor alle bezienswaardigheden in Sintra zijn online tickets beschikbaar, maar deze twee kun je wel boeken:

Hoe kom je in Sintra?

 • Van Lissabon naar Sintra met de trein. Ga je naar Sintra als dagtrip vanuit Lissabon, dan kun je het beste de trein nemen. In veertig minuten ben je op het station van Sintra.
 • Van Cascais of Lissabon naar Sintra met de auto. Het is een half uur rijden van Lissabon naar Sintra. Parkeer je gratis auto aan de grote parkeerplaats aan de Av. Dr. Álvaro de Vasconcelos en probeer niet om dichterbij te parkeren. Wil je een auto huren in Lissabon? Doe dat dan via Sunnycars.nl. Alle verzekeringen zijn hierbij inclusief, dus je komt ter plekke niet voor verrassingen te staan.
 • Met een tour vanuit Lissabon naar Sintra. Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Boek dan deze kleinschalige tour vanuit Lissabon naar Sintra.

kasteelmuren Moors kasteel

DE LEUKSTE HOTELS IN SINTRA

Er is veel voor te zeggen om een nachtje (of twee) in Sintra te slapen. Het geeft je wat meer tijd en ruimte om de bezienswaardigheden van Sintra op je gemak te bekijken. Deze hotels in Sintra zijn aanraders:

 • Chalet Saudade. Prachtige accommodatie uit de 19e eeuw, op loopafstand van de bezienswaardigheden van Sintra.
 • Villa das Rosas is ook zo’n pareltje op een goede locatie en heeft een zwembad. Heerlijk afkoelen na een dagje paleizen hoppen.
 • Liever een designhotel vlakbij het treinstation? Kijk dan naar Sintra Bliss Hotel.

paleizen Sintra Portugal

FOTOGRAFIETIP VOOR SINTRA

Sintra op zich is enorm fotogeniek, maar het is zo’n beetje de meest frustrerende plek om te fotograferen die ik kan bedenken. Al die leuke torentjes, bruggetjes, kantelen en boogjes nodigen enorm uit om er selfies te maken en het is dan ook vrijwel onmogelijk om de paleizen van Sintra zonder mensen te fotograferen. Zelfs geduld oefenen, wat meestal wel werkt, heeft hier geen zin. Het is simpelweg te druk in Sintra. Probeer daarom niet alleen naar het grote geheel, maar ook naar de details te kijken en die te fotograferen. Dat zorgt voor minder frustratie 😉 Als je je afvraagt waarom er toch zo weinig mensen op mijn foto’s staan, dan moet ik toegeven dat Photoshop hierbij mijn beste vriend was.

Portugese tegeltjes

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.