Home Europa Monsanto in Portugal: uniek dorp tussen granieten rotsen

Monsanto in Portugal: uniek dorp tussen granieten rotsen

Door Karlijn

Na een lange rit door een vlakke omgeving zie je Monsanto al van verre liggen. De berg waar het dorp op is gebouwd, steekt hoog boven het landschap uit. Een smalle slingerweg leidt je de berg op en dan sta je midden in dit unieke middeleeuwse dorp, dat gebouwd is tussen enorme rotsblokken. Het sfeervolle Monsanto is zonder twijfel een overnachting waard tijdens je reis door Portugal.

Eerlijk is eerlijk: Monsanto ligt op geen enkele logische reisroute. Het dorp ligt diep in het binnenland van Portugal, niet ver van de Spaanse grens. Wij reden er naartoe vanuit Aveiro aan de kust, een rit van ongeveer drie uur. Een redelijke omweg, maar die extra uurtjes in de auto hadden we er graag voor over. Monsanto staat bekend als ‘het meest Portugese dorp van Portugal’, omdat het middeleeuwse karakter en de typische cultuur van het dorp zo goed bewaard zijn gebleven. Toch vond ik het juist niét typisch Portugees, want Monsanto lijkt op geen enkel ander dorp in Portugal. Dat de oude huizen zijn gebouwd tussen enorme granieten rotsblokken maakt het dorp uniek en totaal anders dan anders.

Geschiedenis van Monsanto

Monsanto ligt op een berg en vanuit het dorp kijk je uit over eindeloze groene vlaktes. Deze ligging maakte het dorp van oudsher tot een strategisch punt, waar al in de tweede eeuw voor Christus mensen woonden. Het verhaal gaat dat de bevolking van Monsanto destijds maar liefst zeven jaar weerstand kon bieden aan de Romeinen.

Bezienswaardigheden Monsanto: wat doen en zien?

Wandel door de mooie straatjes

Monsanto is typisch zo’n plek waar je vooral een beetje doelloos rond moet dwalen. Dan ontdek je vanzelf de smalle, steile kronkelstraatjes met kinderkopjes, kun je je verbazen over de enorme rotsen die tussen de huizen lijken te balanceren en geniet je van de prachtige uitzichten.

Klim omhoog naar Castelo Monsanto

Wil je wat doelgerichter wandelen, dan is het wandelpad rond Monsanto een aanrader. Dit pad is 4,5 kilometer lang en het leidt je hoog de berg op, naar het kasteel en fort (castelo) van Monsanto. Dit is het hoogste punt van het dorp en hier heb je dan ook een fantastisch uitzicht over de hele omgeving. De loodrechte, steile muren van het indrukwekkende fort zijn goed bewaard gebleven (goed voor een aanval van hoogtevrees als je op het randje staat, want hekjes zijn er niet) en je je vindt hier ook de ruïnes van de oude Romeinse Capela de São Miguel. De verschillende bezienswaardigheden van Monsanto staan onderweg prima aangegeven en ook de wandelroute spreekt voor zich.

Bewonder de zonsondergang vanaf Castelo Monsanto

De hele weg naar boven heb je prachtige uitzichten over de omgeving. Het is de moeite waard om net voor zonsondergang opnieuw naar boven te wandelen en te genieten van een spectaculaire zonsondergang die het dorp en het landschap in een warme, roodgouden gloed zet. Zeker doen als je gek bent op fotograferen! Het is mooi om ook alle lampjes in Monsanto aan te zien springen, die het dorp een sprookjesachtig sfeertje geven.

Wandel naar Capela de São Pedro de Vir-a-Corça

Heb je zin om wat verder te wandelen? Loop dan in een half uur naar Capela de São Pedro de Vir-a-Corça aan de voet van de heuvel waar Montesanto op is gebouwd. Dit is een middeleeuwse kapel die omringd wordt door enorme rotsenblokken. Dit is een mooie wandeling, maar wij hebben het eindpunt helaas net niet bereikt, omdat we opeens drie enorme, blaffende waakhonden tegenkwamen. Daar ben ik niet van, dus zijn we meteen omgedraaid. Geen idee of die honden er altijd zijn, maar het is iets om rekening mee te houden.

Eten in Monsanto: leuke restaurants

Nu komen we bij ons grootste probleem in Monsanto: het eten. Ik weet niet waar het aan lag, maar vrijwel alle restaurants waren dicht toen wij er waren.

  • Het was al even zoeken naar een lunchplek en die vonden we uiteindelijk bij een cafeetje in de ‘hoofdstraat’ van Monsanto, waar we een sandwich konden krijgen. Er zitten hier een stuk of drie cafeetjes waar je ook iets te drinken en een ijsje kunt kopen.
  • Het diner was een nog grotere zoektocht, want echt alles leek dicht te blijven. Uiteindelijk konden we toch terecht bij Petiscos & Granitos. Daar hebben we prima gegeten en het restaurant heeft een leuk terras met schitterend uitzicht, dat gebouwd is tussen grote rotsblokken.
  • Als het open was geweest, waren we graag naar Taverna Lusitana gegaan, met een mooi panoramisch dakterras.

Hoe lang heb je nodig in Monsanto, Portugal?

Een halve dag is genoeg om alles in het dorp te zien. Het is zeker een aanrader om een nacht in Monsanto te blijven, zodat je het dorp ’s avonds en ’s ochtends in alle rust kunt bekijken. Bovendien ligt het zo afgelegen, dat je al snel tijd tekort komt als je dezelfde dag nog door wilt rijden naar een andere bestemming. Wij zagen dat er vooral veel tourbussen naar Monsanto kwamen voor een kort bezoek, maar ook die aantallen bleven beperkt. Monsanto werd (in september) allesbehalve overspoeld door toeristen.

Leuke hotels in Monsanto

Wij sliepen in Monsanto in Casa do Castello Monsanto. Deze B&B ligt midden in het dorp, heeft maar een paar kamers en is helemaal in traditionele stijl gebouwd en ingericht. De kamers zijn gezellig en comfortabel en we waren erg blij met ons kleine balkonnetje. Compleet met mooi uitzicht over het dorp en het omringende landschap. Ideaal om ’s ochtends van het lekkere ontbijt te genieten.

Hoe kom je in Monsanto Portugal?

Als je naar Monsanto wilt, kun je het beste een auto huren. Je kunt er wel met het openbaar vervoer komen, maar de mogelijkheden zijn heel beperkt en een auto is een veel betere optie. Wij huurden onze auto bij Sunnycars.nl, wat we eigenlijk op elke bestemming doen. Je hebt ter plekke nooit gezeur met meerkosten of onduidelijkheden: alles wat je nodig hebt, is bij Sunnycars.nl inbegrepen.

Parkeren in Monsanto

Parkeren in Monsanto kan alleen langs de weg die het dorp inleidt en bij het uitzichtpunt waar de weg eindigt. Daar vind je een paar parkeerplaatsen, die zo vol zijn. Het is daarom het beste om langs de weg te parkeren, daar is plek genoeg. De parkeerautomaten waren kapot toen wij er waren, dus hebben we gratis geparkeerd. Houd er voor de zekerheid rekening mee dat je parkeergeld moet betalen.

Meer lezen over Portugal?

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.