Home Europa Wandelen Madeira: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Wandelen Madeira: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Door Karlijn

Toen ik onze planning voor Madeira maakte, stond één wandeling hoog bovenaan mijn lijstje: PR1, de hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. En echt, we hebben er alles aan gedaan om deze wandeling te kunnen maken, maar het weer gooide twaalf dagen lang roet in het eten. Tot een window van een paar uur op onze laatste middag op Madeira. De hele wandeling konden we niet maken, maar we waren al blij met wat we wél konden doen.

Pico Arieiro

Madeira is een eiland met bergen en uit ervaring weet ik dat die combinatie garant staan voor wisselvallig weer. Zeker in het binnenland. Ik had dus best verwacht dat Madeira in september niet continu stralend zou zijn. Maar dat de Pico do Arieiro, met 1818 meter één van de hoogste bergen van Madeira, twaalf dagen lang in de wolken zou hangen, dat was het andere uiterste. Ik denk dat ik tijdens onze rondreis Madeira wel twintig keer per dag op de webcam van Pico do Ariero keek. We wilden graag de beroemde zonsopkomst vanaf de berg bekijken en vervolgens de prachtige wandeling naar Pico Ruivo maken, de hoogste berg van Madeira. Helaas: ik zag alleen maar mist.

Geen zonsopkomst bij Pico do Arieiro

We keken al anderhalve week tegen een mistige Pico aan via de webcam en de weerberichten bleven slecht. Op onze eerste ochtend in Funchal besloten we toch de kans te wagen en een uur voor de zonsopkomst de berg op te rijden. Dat begon heel veelbelovend met een heldere sterrenhemel, maar helaas: goed weer in Funchal aan de kust zegt niets over het weer in het binnenland. Met elke bocht naar boven leek het mistiger te worden en uiteindelijk zagen we alleen nog een achterlichten van de auto voor ons. Eenmaal boven aan de berg waaide het keihard en sloeg de regen in ons gezicht. We bleven nog een half uurtje in de mist staren voor de zekerheid, maar het was duidelijk: dit werd ‘m niet.

Laatste kans op uitzicht Pico do Arieiro

Op onze laatste middag in Madeira reden we terug naar ons hotel in Funchal, toen ik de webcam maar weer eens opende. En wat zag ik: een contour van een berg. Voor het eerst! Ik wilde meteen naar boven rijden, maar Ward wilde nog even afwachten. Een uur later konden we een soort van landschap zien op de webcam, dus toen twijfelden we niet meer. De auto in en die berg op.

Hike Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

De rit naar boven was spanning en sensatie. In de ene bocht leek het kraakhelder, in de volgende bocht vloog de mist ons weer tegemoet. Maar toen we eenmaal boven waren, hadden we zicht. Geen perfect zicht, zeker niet, maar de zon scheen en we konden iets zien. We wisten van tevoren dat we geen tijd zouden hebben voor de hele hike naar Pico Ruivo, maar we hadden nog twee uur voor de zonsondergang. Lopen dus! En dat was een magische ervaring. Mist en wolken joegen continu over ons heen. Ruige pieken doken op uit de mist, om een paar seconden later weer te verdwijnen. We moesten goed rondkijken, want elke minuut gaf de mist weer een nieuw stukje landschap bloot. Van rotsige pieken tot groene valleien: elk uitzicht was even spectaculair.

Steile trappen omhoog lopen

Na ruim een uur klimmen op de steile trappen moesten we omdraaien en in dichte mist liepen we terug naar het startpunt. Daar werden we getrakteerd op vlagen van een zonsondergang, hoog boven de wolken. Natuurlijk hadden we veel liever alles willen zien en de hele wandeling willen doen, maar toch: we waren dolblij dat we dit op onze laatste middag nog mee konden pikken. En het is meteen een mooie reden om snel terug te gaan naar Madeira, want die Pico zit me stiekem nog altijd dwars 😉

Lees ook: praktische tips voor wandelen op Madeira

Hoe ziet de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo eruit?

We hebben de hele hike zelf dus niet kunnen doen, maar de complete wandeling ziet er als volgt uit:

  • De hike is ruim twaalf kilometer lang (heen en terug) en leidt je over de hoogste bergtoppen van Madeira.
  • Het is een pittige wandeling met een hoogteverschil van ruim 1000 meter.
  • Gemiddeld duurt de hike zes tot zeven uur.
  • Het is een wandeling van A naar B. Je loopt dus geen rondje en moet dezelfde weg teruglopen.
  • Wil je niet teruglopen naar Pico do Arieiro? Regel dan een transfer, die bij Achada do Teixeira op je wacht. Je moet dan nog lopen van Pico Ruivo naar Achada do Teixeira, een afstand van 2,8 kilometer.

Tips voor Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

  • Het is een aanrader om al na zonsopkomst met de hike te beginnen. Zo pik je eerst de zonsopkomst mee, die hier heel spectaculair kan zijn. Je kunt hem bekijken vanaf twee viewpoints: Miradouro Juncal, vlakbij de parkeerplaats van Pico do Arieiro, of Miraouro Do Ninho da Manta. Dat ligt op de route van je hike, is een half uur lopen en hier is het vaak een stuk rustiger. En het uitzicht is er schitterend!
  • Tijdens de wandeling kom je verschillende tunnels tegen. Neem daarom een zaklantaarn mee (of je telefoon).
  • Neem ook warme kleren en een regenjas mee. Bij de zonsopkomst en zonsondergang kan het op deze hoogte echt koud worden.
  • De wandeling is pittig, met veel trappen en hoogteverschil. Houd daar rekening mee en plan genoeg tijd in. Wil je dezelfde weg niet teruglopen, regel dan vervoer. Dat kan bijvoorbeeld via deze link. Een taxi regelen via je hotel is ook mogelijk.
  • Bij de start en vlakbij het eindpunt van de hike is een café waar je iets te drinken kunt kopen en naar het toilet kunt.

Hoe kom je bij Pico do Arieiro?

Vanuit Funchal is het ruim een half uur rijden naar de parkeerplaats van Pico do Arieiro. Het is een slingerweg door de bergen omhoog, dus rijd voorzichtig. Wij huurden een auto bij Sunnycars.nl, omdat een huurauto op Madeira de makkelijkste manier is om rond te reizen. Heb je geen eigen auto of loop je liever in een groep? Dan kun je ook deze wandeltour boeken via Get Your Guide.

Meer lezen over Madeira?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.