Home Europa Wandelen Madeira: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Wandelen Madeira: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Door Karlijn

De wandelroute van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira staat bekend als één van de mooiste dagwandelingen ter wereld. We baalden dan ook enorm dat het weer tijdens onze eerste twee weken op Madeira te slecht was om de hike te maken. Tijdens onze workation op Madeira reden we daarom op de eerste de beste heldere dag naar boven. Wandelschoenen aan en gaan! En inderdaad: deze hike is fantastisch mooi.

Pico Arieiro

De eerste keer naar de Pico’s

Madeira is een eiland met bergen en uit ervaring weet ik dat die combinatie garant staan voor wisselvallig weer. Zeker in het binnenland. Ik had dus best verwacht dat Madeira in september niet continu stralend zou zijn. Maar dat de Pico do Arieiro, met 1818 meter één van de hoogste bergen van Madeira, twaalf dagen lang in de wolken zou hangen, dat was het andere uiterste. Ik denk dat ik tijdens onze rondreis Madeira wel twintig keer per dag op de webcam van Pico do Ariero keek. We wilden graag de beroemde zonsopkomst vanaf de berg bekijken en vervolgens de prachtige wandeling naar Pico Ruivo maken, de hoogste berg van Madeira. Helaas: ik zag alleen maar mist. Uiteindelijk zagen we op de laatste middag bergen verschijnen op de webcam. Naar boven dus!

Pico do Arieiro

Hike Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

De rit naar boven was spanning en sensatie. In de ene bocht leek het kraakhelder, in de volgende bocht vloog de mist ons weer tegemoet. Maar toen we eenmaal boven waren, hadden we zicht. Geen perfect zicht, zeker niet, maar de zon scheen en we konden iets zien. We wisten van tevoren dat we geen tijd zouden hebben voor de hele hike naar Pico Ruivo, maar we hadden nog twee uur voor de zonsondergang. Lopen dus! En dat was een magische ervaring. Mist en wolken joegen continu over ons heen. Ruige pieken doken op uit de mist, om een paar seconden later weer te verdwijnen. We moesten goed rondkijken, want elke minuut gaf de mist weer een nieuw stukje landschap bloot. Van rotsige pieken tot groene valleien: elk uitzicht was even spectaculair.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Hoewel ik heel blij was met wat we wél hadden gezien, bleef ik toch balen dat we de hike niet hadden gedaan. Toen we afgelopen januari voor een workation op Madeira waren, stond de Pico do Arieiro-Pico Ruivo-hike dan ook bovenaan mijn lijstje. De eerste dag dat het kraakhelder was, gooiden we meteen onze laptops dicht en reden we naar boven. Hier werden we begroet door een wolkenloze hemel en konden we eindelijk de hele wandeling gaan maken.


Lees ook: praktische tips voor wandelen op Madeira

Hoe ziet de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo eruit?

De complete wandeling ziet er als volgt uit:

 • De hike is ruim twaalf kilometer lang (heen en terug) en leidt je over de hoogste bergtoppen van Madeira.
 • Het is een pittige wandeling met een hoogteverschil van ruim 1000 meter.
 • Gemiddeld duurt de hike zes tot zeven uur.
 • Het is een wandeling van A naar B. Je loopt dus geen rondje en moet dezelfde weg teruglopen.
 • Wil je niet teruglopen naar Pico do Arieiro? Regel dan een transfer, die bij Achada do Teixeira op je wacht. Je moet dan nog lopen van Pico Ruivo naar Achada do Teixeira, een afstand van 2,8 kilometer.
 • Bij de start en vlakbij het eindpunt van de hike is een café waar je iets te drinken kunt kopen en naar het toilet kunt.

Ervaring Pico do Arieiro-Pico Ruivo-hike

Het mooie van de Pico naar Pico-hike is dat de uitzichten de hele tocht spectaculair zijn. Het eerste stuk loop je over steile trappen naar Miradouro do Minho da Manta, waar je een fantastisch uitzicht over de hele bergketen hebt. Daarna wacht een steile afdaling met een bijzonder steile trap en vervolgens loop je langs de bergwand verder. Onderweg kom je verschillende tunnels tegen, die gelukkig hoog genoeg en niet erg lang zijn. De hele wandeling is een afwisseling van klimmen en dalen, waardoor het goed te doen is. Je loopt wel regelmatig langs afgronden en over smalle richels, maar het pad is afgezet en ik vond het breed genoeg om hoogtevrees te voorkomen. Maar dat is mijn persoonlijke ervaring: heb je echt enorme hoogtevrees, dan zul je van sommige stukken misschien minder blij worden.

Eindpunt: Pico Ruivo

Het grote doel van je wandeling is Pico Ruivo, de hoogste bergtop van Madeira. De uitzichten zijn hier natuurlijk geweldig en in de verte kun je ook Pico do Arieiro zien liggen. Altijd een raar idee, dat je die hele afstand en bergtoppen te voet bedwongen hebt. Stop voordat je aan de terugweg begint bij de Pico Ruivo-hut, waar je iets te drinken en een stuk taart kunt krijgen. Wij liepen vervolgens dezelfde weg terug naar Pico do Arieiro. Helemaal niet vervelend met al die uitzichten, maar het laatste stuk vond ik behoorlijk zwaar. Je moet dan weer via alle trappen naar boven klimmen en dat viel niet mee na een hele dag hiken. Maar het was de moeite meer dan waard: deze wandeling is adembenemend mooi.

Tips voor Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

 • Wacht op goed weer. Het heeft totaal geen zin om deze hike te gaan lopen als de pico’s in de wolken hangen, want je ziet helemaal niets. Houd de weersvoorspellingen daarom in de gaten en kijk specifiek naar het weer in de bergen. Want als het in Funchal schitterend is, kan het in het binnenland toch potdicht zitten.
 • Het is een aanrader om al na zonsopkomst met de hike te beginnen. Zo pik je eerst de zonsopkomst mee, die hier heel spectaculair kan zijn. Je kunt hem bekijken vanaf twee viewpoints: Miradouro Juncal, vlakbij de parkeerplaats van Pico do Arieiro, of Miraouro Do Ninho da Manta. Dat ligt op de route van je hike, is een half uur lopen en hier is het vaak een stuk rustiger. En het uitzicht is er schitterend!
 • Je kunt natuurlijk ook eerst gaan wandelen en dan blijven voor de zonsondergang. Dat deden wij. Bij het café bij Pico de Arieiro kun je onder andere acceptabele pizza’s krijgen, mocht je honger hebben na de lange hike.
 • Tijdens de wandeling kom je verschillende tunnels tegen. Neem daarom een zaklantaarn mee (of je telefoon).
 • Neem ook warme kleren en een regenjas mee. Bij de zonsopkomst en zonsondergang kan het op deze hoogte koud worden.
 • De wandeling is best pittig, met veel trappen en hoogteverschil. Houd daar rekening mee en plan genoeg tijd in. Wil je dezelfde weg niet teruglopen, regel dan vervoer. Dat kan bijvoorbeeld via deze link. Een taxi regelen via je hotel is ook mogelijk.

Hoe kom je bij Pico do Arieiro?

Vanuit Funchal is het ruim een half uur rijden naar de parkeerplaats van Pico do Arieiro. Het is een slingerweg door de bergen omhoog, dus rijd voorzichtig. Wij huurden een auto bij Sunnycars.nl, omdat een huurauto op Madeira de makkelijkste manier is om rond te reizen. Heb je geen eigen auto of loop je liever in een groep? Dan kun je ook deze wandeltour boeken via Get Your Guide.

Meer lezen over Madeira?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

10 Reacties

Nathalie 21 juli 2022 - 23:29

Beste Karlijn, overmorgen gaan wij ( ik en mijn zoon) de wandeling Pico do Areerio – Pico Ruivo aanvatten . Is de wandeling goed aangeduid of is het beter een wandelapp te gebruiken? Bij de wandelapp zijn er zoveel wandelingen bij Pico do Areerio – Pico Ruivo!!! De ene lang, de andere kort. Moeilijk en gemiddeld niveau. Moeilijk om uit kiezen maar misschien allemaal dezelfde weg of niet? Wij zouden van A naar B stappen . Mijn man zou ons dan op het eindpunt ophalen. Als ik je verhaal doorneem is het 12 km heen en terug . Dus voor ons 6 km + 2 km naar de parking . Dus welk wandelroute neem ik ? Of gewoon P 1 volgen? Alvast bedankt als dit kan beantwoorden, dan is de twijfel weg. Met vriendelijke groeten, Nathalie ( Belgen maar zitten nu in Funchal)

Antwoord
Karlijn 22 juli 2022 - 09:03

Hoi Nathalie, wat gaaf dat jullie deze hike gaan doen! De route kan niet missen, zelfs al staan er alleen rond de Pico de Arieiro en Pico Ruivo bordjes. Het is een smal pad zonder afslagen, dus je kunt niet fout lopen. Bij Pico Ruivo staan bordjes naar de parking, dat kan ook niet missen. Komt helemaal goed! Veel plezier :)

Antwoord
Diana 4 augustus 2022 - 08:12

Hallo,
Mijn zoon (bijna 16) en ik willen volgende werk de hike doen van PA naar PR. We hebben een transfer geregeld maar nu vraag ik mij toch af of wij geen guide nodig hebben. Wij hebben een goede conditie maar ivm meer gevaarlijke stukken; is het zonder Guido ook goed te doen?

Dank alvast!

Mvg
Diana

Antwoord
Karlijn 4 augustus 2022 - 10:09

Hoi Diana, een gids is totaal niet nodig! De route spreekt voor zich (kan niet missen, er zijn geen afslagen van het pad) en het pad zelf is ook niet gevaarlijk. Als je erge hoogtevrees hebt zitten er misschien wel wat spannende stukken tussen, maar daar helpt een gids ook niet bij. Gewoon lekker zelf gaan en geniet ervan! Het is één van de mooiste dagwandelingen van Europa :)

Antwoord
Diana 4 augustus 2022 - 11:44

Dank je wel! We hebben er zin in!

Antwoord
Diana 4 augustus 2022 - 08:13

werk = week
Guido = guide

Antwoord
Martijn 15 februari 2023 - 14:18

Hi vraagje,

Ik ben van plan morgen deze wandeling te doen en laat mijn huurauto op plek van starten. Lees ik het goed dat ik met 7 uur heen en terug kan zijn? Ben alleen en wil niet vergissen in de lengte van de wandeling 😉

Antwoord
Karlijn 15 februari 2023 - 14:48

Hoi Martijn, dat klopt! Wij hebben er in totaal inderdaad zeven uur over gedaan. Een van de mooiste hikes ooit, veel plezier!

Antwoord
Martijn 17 februari 2023 - 22:34

Hé Karlijn,

Dankjewel voor je antwoord!! Helaas heb ik tot op heden de route niet kunnen lopen. De toppen zijn afgesloten wegens SNEEUW val😅.

Ik heb van mijn surf instructeur begrepen dat het nu wel open is. Nu mijn vraag: je vertelt in je blog dat je moet wachten op mooi weer om deze route te lopen. Het is dus shitty weather nu.

Zie je dan niks van de mooie route? (Ben speciaal voor deze route in mijn eentje hiernaartoe gereisd)

Morgen is mijn laatste dag dat ik actief iets kan doen in mijn vakantie. Liefst de pico’s lopen maar als jij zegt dat het met slecht weer geen zin heeft ga ik liever de 25 fontes lopen.

Wat zeg jij 🤪

Antwoord
Karlijn 19 februari 2023 - 11:30

Hoi Martijn, sorry dat ik je niet eerder kon antwoorden! Ik zat drie dagen in de woestijn van Oman zonder bereik :( Wat balen zeg, van de sneeuw. Mijn advies zou 25 fontes zijn geweest, maar ik hoop voor je dat het weer is meegevallen en je toch iets van de pico’s hebt kunnen zien…

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.