Home Europa Praktische tips voor wandelen op Madeira

Praktische tips voor wandelen op Madeira

Door Karlijn

Ben je gek op wandelen, dan is Madeira je ideale bestemming. Dit eiland heeft wandelroutes in alle soorten en maten. Door de bergen, langs oude vulkanen, door de jungle en langs watervallen: er zijn tientallen mogelijkheden en elke hike is anders. Wil je goed voorbereid aan je hikes beginnen? Lees dan mijn tips voor wandelen op Madeira.

Wat maakt wandelen op Madeira bijzonder?

Ik vond het vooral gaaf dat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn om te wandelen op Madeira. Er zijn tientallen wandelingen beschikbaar. Sommige makkelijk en vlak, andere zwaar en soms zelfs best gevaarlijk. Je kiest zelf hoe avontuurlijk je het wilt maken. Welke wandeling je ook maakt, ze zijn allemaal even mooi. Madeira is maar een klein eiland, maar de diversiteit in landschappen is enorm. Daardoor gaat het eiland je nooit vervelen.

Wandelen langs de levadas op Madeira

De reden waarom Madeira zoveel prachtige wandelroutes heeft zijn de levadas, de irrigatiekanalen van het eiland. Vroeger werd via de levadas het kostbare water dat uit de bronnen in de bergen opborrelde, verdeeld over de valleien van Madeira. Naast de levadas werd vaak een smal pad aangelegd om onderhoud uit kunnen voeren. Tegenwoordig zijn dat de wandelpaden van Madeira. De levadas zijn over het hele eiland aangelegd (zo’n drieduizend kilometer in totaal) en te voet kun je bijna overal komen.

Ponta de Sao Lourenco Madeira

Hoe kies je welke wandeling je gaat maken?

Ik had een beetje last van keuzestress tijdens het plannen van onze Madeira-reis, want hoe bepaal je welke wandelingen je gaat maken? Het is leuk om wat onbekendere wandelingen te kiezen, maar de populairste hikes zijn populair met een reden. Wij gingen voor de eerste keer naar Madeira en deden daarom vooral de bekendste wandelroutes. Wij maakten deze hikes:

 • PR8 Ponta de São Lourenço, een hike over het langgerekte vulkanische schiereiland aan de oostkant van Madeira.
 • PR9 Levada do Caldeirão Verde, een levada-hike door het groene, watervalrijke binnenland van Madeira.
 • De hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo, via de hoogste bergtoppen van Madeira. De mooiste hike van het hele eiland!
 • Vereda do Larano, een fantastische wandeling langs de oostkust van het eiland.
 • Vereda do Fanal, in het westen van Madeira. Geweldige hike door het sprookjesachtige binnenland, met als kers op de taart het mistige sprookjesbos bij Fanal Pond.
 • Levada do Moinho naar Levada Nova waterfall-hike. Een mooie wandeling naar een waterval waar je achter door kunt lopen.

Ga je deze wandelingen maken? Begin dan vroeg, om de wandelpaden vrijwel voor jezelf te hebben.

Top tien wandelingen Madeira

In januari 2022 gingen we terug naar Madeira voor een workation. Een mooie kans om nog meer wandelingen uit te testen! In deze blog lees je mijn top tien van wandelingen op Madeira.

Fanal Madeira

Lees je goed in over de hikes

Lees je van tevoren even in over de wandeling die je wilt doen. Zo weet je zeker dat de wandeling niet te lang of te zwaar voor je is. Bovenstaande wandelingen zijn overigens allemaal heel goed te doen voor mensen met een gemiddelde conditie, alleen de Pico do Arieiro is vrij pittig.

Waar vind je informatie over wandelingen op Madeira?

Voor mij was de blog Journeyera van Jackson Groves een ideale bron van informatie. Jackson woonde maanden op Madeira  en maakte ruim zestig hikes op het eiland. Op zijn blog vind je duidelijke beschrijvingen van elke wandeling. Jackson liep ook heel avontuurlijke treks, die je eigenlijk niet zonder gids kunt doen. Houd er wel rekening mee dat Jackson enorm fit is en niets spannend vindt. Als hij schrijft dat een wandeling vrij pittig of soms een beetje oppassen is, dan weet ik bijvoorbeeld dat ik die hike echt niet hoef te proberen. Een andere informatiebron is de site van Visit Madeira. Hier vind je ook goede informatie over de wandelroutes op Madeira.

Pico Arieiro

Waar moet je rekening mee houden? Tips voor wandelen op Madeira

 1. De wandelingen op Madeira staan niet altijd goed aangegeven. Meestal spreekt de route wel voor zich, zeker als de wandeling langs levadas leidt, maar dat is niet altijd het geval. Zorg daarom dat je een goede beschrijving en een kaart meeneemt, of zet je wandeling uit via Komoot of eventueel Strava. Maps.me is een handige gratis app waar wandelpaden goed in staan aangegeven en die werkt ook offline.
 2. Veel wandelingen op Madeira lopen van A naar B. Je loopt dus geen mooi rondje, maar aan het einde wandel je hetzelfde stuk weer terug. Bij sommige wandelingen is dat prima te doen, maar andere hikes zijn daar te zwaar of te lang voor. Zoek in dat geval goed uit hoe je je vervoer naar het startpunt het beste kunt regelen. Soms kun je een bus terug nemen, maar het kan ook nodig zijn om een taxi te bellen (of van tevoren af te spreken).
 3. Het weer op Madeira is heel wisselvallig en kan snel omslaan. Zorg daarom dat je altijd een goede regenjas en een beschermhoes voor je rugzak bij je hebt.
 4. Zorg voor goede wandelschoenen. Paden kunnen modderig en glad zijn en een regenbui kan je schoenen snel doorweken.
 5. Neem een zaklamp of je telefoon met zaklamp mee. Tijdens veel wandelingen loop je door donkere, lage tunnels, waar extra verlichting echt onmisbaar is.
 6. Check van tevoren op de site van Visit Madeira of je wandelroute open is. Soms zijn paden tijdelijk afgesloten, bijvoorbeeld na hevige regenbuien of vallende stenen.
 7. Kijk van tevoren naar het weerbericht. Sommige wandelingen zijn in de regen nog prima te doen (zoals die naar Caldeirão Verde), aan andere hikes hoef je echt niet te beginnen in de regen. Met als beste voorbeeld Pico do Arieiro, waar je helemaal niets ziet als het daar slecht weer is. Zonde!
 8. Wandel je graag met wandelstokken? Heroverweeg om ze mee te nemen op leveda-wandelingen. De levada-paden zijn heel smal en je vindt met je stokken nergens steun. Ze zitten je dan alleen maar in de weg.
 9. Kijk uit met relingen en afgronden. Veel wandelpaden op Madeira zijn voorzien van een reling, als ze langs steile afgronden leiden. Maar die relingen zitten niet altijd even goed vast, dus vertrouw er niet zomaar op. Wees verder voorzichtig met afgronden en ga zeker niet buiten de reling staan. De hellingen zijn vaak glad met veel losse stenen, dus de kans op uitglijden is groot.
 10. Neem genoeg eten en drinken mee op je wandeling. Bij sommige hikes kun je onderweg of na afloop wel iets te eten kopen, maar lang niet bij allemaal.

Caldeirao do Inferno

Wandelen op Madeira met een gids

De wandelingen die wij hebben gemaakt, waren prima zonder gids te doen. Heb je geen eigen vervoer, dan kan het lastig zijn om het startpunt van een wandeling te bereiken. In dat geval kun je een wandeling met gids en vervoer boeken, bijvoorbeeld via GetYourGuide of Manawa, een aanbieder van avontuurlijke activiteiten. Ga je een onbekende hike doen en twijfel je over de route, huur dan een goede wandelgids in. Jackson was erg tevreden over Joao Let’s Hike, maar ik heb zelf geen ervaring met hem.

Meer lezen over Madeira?

 

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

4 Reacties

Marcella 16 december 2021 - 22:13

Goeie tips, deze ga ik zeker opslaan voor als wij die kant op vliegen! Misschien een goede bestemming om onze 10 jaar als geregistreerd partners te vieren in 2023!

Antwoord
Karlijn 17 december 2021 - 10:46

Dat lijkt me een prima bestemming! Echt een heerlijk eiland :)

Antwoord
Petra 18 april 2024 - 09:34

Hallo Karlijn, we gaan deze keer Madeira verkennen. We gaan alle jou aangeraden routes lopen. Wij zijn echte bergwandelaars en lopen op grote hoogte altijd met onze B/C schoenen. Aangezien deze op vlakke paden en bij lange dalingen nogal vermoeiend lopen, je begrijpt vast wat ik bedoel, dachten wij aan gewone stevige A schoenen. Is dat mogelijk, ik heb het idee dat we op Madeira niet over rotsen of steenlawinrs hoeven te klimmen. Ik ben benieuwd wat jij ons aanraad. Prachtige foto’s trouwens van IJsland, wij waren daar ook, Groet Petra

Antwoord
Karlijn 18 april 2024 - 09:58

Dank voor je bericht! Wat leuk dat jullie naar Madeira gaan. Zo’n geweldige plek, zeker als je van wandelen houdt. Je kunt inderdaad prima met A-schoenen wandelen op Madeira, de paden zijn prima toegankelijk. Heel veel plezier op Madeira!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.