Home Europa Een auto huren op Madeira: alles wat je moet weten

Een auto huren op Madeira: alles wat je moet weten

Door Karlijn

Ga je op vakantie naar Madeira, dan komt een huurauto goed van pas. Met je eigen auto maak je van elke dag een nieuwe roadtrip en heb je alle tijd om op je eigen tempo de mooiste plekken van het eiland te verkennen. Ook een auto huren op Madeira? Dan zijn dit belangrijke zaken om te weten.

Waarom een auto huren op Madeira?

Als je Madeira echt wilt verkennen, dan heb je een auto nodig. Er rijden wel bussen, maar die komen niet overal en steeds een taxi of tour regelen is ook niet praktisch. Een auto huren op Madeira geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Of je nu de zonsopkomst bij Pico do Arieiro wilt bewonderen, van de uitzichten over de kust wilt genieten of naar een dorpje verderop wilt gaan om lekker te eten. Optimale flexibiliteit! Extra belangrijk op een eiland als Madeira, waar je je planning vanwege het vaak wisselvallige weer makkelijk aan wilt kunnen passen.

Wat voor auto heb je nodig op Madeira?

Op Madeira kun je prima vooruit met een gewone auto. Een 4WD is niet nodig. Een al te grote auto is ook geen aanrader, want de wegen zijn smal en de parkeerplaatsen ook. Het is op het bergachtige eiland fijn om een automaat te hebben, maar dat hoeft natuurlijk niet. Tot slot is het aan te raden om een auto met wat meer vermogen te kiezen. Anders zit je regelmatig te stressen over de vraag of je auto die steile wegen wel op komt.

Waar kun je een auto huren op Madeira?

Beide keren dat ik op Madeira was, huurde ik een auto via Sunny Cars. Dat doe ik vrijwel altijd, omdat Sunny Cars zo transparant is. Je boekt een auto voor een all-inn huurprijs (inclusief verzekeringen tegen schade en diefstal) en ter plekke komen er geen onverwachte extra kosten bij. Je bent volledig gedekt en hebt geen aanvullende verzekeringen meer nodig. Bovendien kun je gratis annuleren tot 1 uur voor aanvang van de huur. Sunny Cars is misschien niet altijd de allergoedkoopste optie, maar de extra’s en de zekerheid die zij bieden, is voor mij het extra geld waard.

Prijzen voor autohuur vergelijken

Dat gezegd hebbende: natuurlijk is het altijd slim om prijzen te vergelijken. Kijk daarom ook bij Discovercars.com en Easyterra.nl en zet de voorwaarden en kosten voor autohuur op Madeira op een rijtje.

Hoeveel kost een auto huren op Madeira?

Op Madeira huur je buiten het hoogseizoen al een auto voor zo’n € 40,- per dag, inclusief verzekering. Die prijzen kunnen in het hoogseizoen ruim twee keer zo hoog zijn, zeker als je korter van tevoren boekt. Het is daarom belangrijk om op tijd te boeken. Wij kwamen tijdens onze roadtrip Madeira mensen tegen die ter plekke een goede deal hadden willen maken, maar helaas: alle auto’s op Madeira waren verhuurd. Ook daarom is op tijd boeken noodzakelijk.

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren op Madeira?

De autoverhuurbedrijven op Madeira hanteren verschillende leeftijdsgrenzen voor het huren van een auto. Soms moet je 21 jaar zijn, soms zelfs 25 jaar. Soms moet je een extra toeslag betalen als je jonger bent dan 25 jaar. Kijk daarom goed naar de regels voordat je een autoverhuurder kiest.

Is autorijden op Madeira veilig?

Je leest soms nogal wisselende antwoorden op de vraag ‘is autorijden op Madeira veilig’. Maar wees gerust: rijden op Madeira is prima te doen. Natuurlijk is het eiland wel bergachtig en kom je regelmatig steile, smalle en bochtige wegen tegen. Een beetje ervaring met rijden in de bergen kan prettig zijn, maar aan de andere kant: het went snel en de wegen zijn over het algemeen goed. Houd er wel rekening mee dat het binnenland van Madeira vaak in de wolken hangt en dat het erg mistig kan zijn. Rijd in dat geval heel rustig, dat doen de andere weggebruikers ook.

Tips voor autorijden op Madeira

  • In de buurt van Fanal lopen veel koeien los op de weg. Kijk daarom goed uit en rijd voorzichtig. Kom je een kudde koeien tegen, stop dan en laat ze rustig passeren.
  • In het algemeen geldt voor rijden op Madeira dat je rustig aan moet doen. De wegen zijn soms steil en bochtig en het zicht kan wat minder zijn. Bovendien is de omgeving gewoon te mooi om er doorheen te racen. Overal op Madeira vind je spectaculaire uitzichten, dus neem de tijd om ervan te genieten.
  • Ga je de snelweg op? Houd er dan rekening mee dat de invoegstroken (de uitvoegstroken trouwens ook) erg kort zijn. Soms lukt het niet om in één keer in te voegen, zeker niet op de drukke wegen rond Funchal. In dat geval moet je aan het eind van de invoegstrook stoppen en wachten tot je er veilig tussen kunt.

Werkt Google Maps goed op Madeira?

Over het algemeen werkt Google Maps prima op Madeira, maar vaar er niet altijd blind op. Af en toe denkt Google Maps slim te zijn en bedenkt het allerlei geinige steile binnenwegen die je liever ontwijkt. Check voor vertrek altijd even de aangeven route op onlogische keuzes.

Heb je een creditcard nodig voor autohuur op Madeira?

Ja, een creditcard is nodig om een auto te huren op Madeira. Die moet van de persoon zijn die de auto heeft geboekt. De borg van de auto wordt gereserveerd op je creditcard en die wordt opgeheven zodra je de huurauto weer inlevert. Zorg dus dat er genoeg geld op je creditcard staat.

Tanken op Madeira

Het is geen probleem om tankstations te vinden op Madeira. Let goed op bij het tanken: benzine is gasolina en diesel is gasóleo.

Parkeren op Madeira: niet altijd makkelijk

Madeira is een klein eiland en op sommige plekken is de hoeveelheid parkeerplaatsen beperkt. Ga je Funchal of een andere plaats in, dan is het goed om vooraf een parkeerplek plus alternatief te zoeken op Google Maps. Dan hoef je niet zoekend rond te rijden op zoek naar parkeerruimte. Ga je één van de populaire wandelingen op Madeira maken, zorg dan dat je vroeg bent. Zo kun je je auto nog prima kwijt.

bergen Faial Madeira

De verkeersregels op Madeira

  • Voor de verschillende wegen op Madeira gelden verschillende snelheidslimieten, die per traject kunnen variëren. Op Madeira mag je maximaal 100 kilometer per uur rijden op snelwegen, 80-90 kilometer per uur op B-wegen en 30-50 kilometer per uur in de bebouwde kom. Houd de borden goed in de gaten.
  • Natuurlijk is een gordel verplicht (voorin en achterin) en kinderen mogen niet voorin zitten als ze jonger dan 12 jaar zijn.
  • Je mag alleen handsfree bellen en als bestuurder mag je geen telefoon vasthouden.
  • Je mag niet meer dan 0.5 promille alcohol in je bloed hebben.
  • Als je een ongeluk krijgt, dan ben je verplicht om de politie en het autoverhuurbedrijf in te schakelen. Een politierapport is nodig voor je autohuurverzekering, anders bestaat de kans dat je de hele schade zelf moet betalen.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.