Home Europa Must do Madeira: kabelbaan naar Fajã da Quebrada Nova

Must do Madeira: kabelbaan naar Fajã da Quebrada Nova

Door Karlijn

Dat Madeira barst van de mooie plekken, dat schreef ik al in deze blog. Een favoriet kiezen is dan ook lastig, maar één ding is zeker: Fajã da Quebrada Nova aan de westkust vond ik één van de meest bijzondere bestemmingen op Madeira. Met een kabelbaan daal je een loodrechte berg af, om in een verlaten dorpje in een wild landschap terecht te komen.

Uitzicht Achadas da Cruz

Als ik iets doodeng vind, dan zijn het kabelbanen. Die gammele bakjes, die enorme diepte onder je en de wetenschap dat die bakjes best kunnen blijven hangen (of erger): brrr! Toch moet ik er op reis best vaak aan geloven en ook op Madeira stapte ik weer zo’n eng bakje in. Het moest, want ik wilde per se Fajã da Quebrada Nova zien, één van de mooiste plekken op Madeira. Deze plek staat trouwens ook bekend onder de naam Fajã das Achadas da Cruz, om verwarring te voorkomen (of te creëren).

Kabelbaan Achadas da Cruz

Landschap MadeiraTeleférico das Achadas da Cruz

De kabelbaan naar Fajã da Quebrada Nova heet in het Portugees Teleférico das Achadas da Cruz. Die vertrekt in het dorp Achadas da Cruz aan de westkust van Madeira. Wij reden er naartoe vanuit het noordelijke Porto Moniz en dan ben je er in twintig minuten. Vanuit de zuidkust, waar de meeste mensen verblijven, ben je een uurtje langer onderweg. Dat is ook de reden dat Achadas da Cruz wat minder vaak bezocht wordt dan soortgelijke plekken op Madeira. Want op Madeira zijn ze dol op kabelbanen en ook aan de zuidkust kun je op die manier een steile berg afdalen, naar het kleine dorp Fajã dos Padres.

Kabelbaan Achadas da Cruz

Must do Madeira: Fajã da Quebrada Nova

Wat Achadas da Cruz zo bijzonder maakt, is juist dat afgelegene. Toen wij ’s ochtends vroeg arriveerden, stond er maar één auto op de parkeerplaats naast de kabelbaan. Logisch, want het was (zoals elke ochtend van onze Madeira-reis) miezerig en het waaide vrij hard. Echt prima omstandigheden om een kabelbaan in te gaan ;) Naast de kabelbaan is een platform aangelegd, waar je een fantastisch uitzicht hebt over het dorp in de diepte en over de ruige kust. Je ziet dan ook meteen hoe steil de kabelbaan afdaalt: de klif is zo’n 450 meter hoog. Het schijnt zelfs één van de steilste kabelbanen van Europa te zijn.

Achadas da Cruz

Achadas da CruzSpectaculair uitzicht Madeira

We kochten kaartjes en stapten het kleine bakje in. En echt: je weet tijdens de afdaling niet wat je ziet. Je daalt die enorme, loodrechte berg af. Voor je strekt de eindeloze oceaan zich uit en onder je zie je het kleine dorpje steeds dichterbij komen. Ik probeerde de wind en de regen maar te negeren en te genieten van het uitzicht.

Westkust Madeira

Geïsoleerde plek: must do op Madeira

Gelukkig duurt het ritje maar vijf minuten en dan sta je in Fajã da Quebrada Nova. Hier woont niemand fulltime. Locals die hier een huisje hebben gebruiken het als vakantiehuisje en ze hebben vaak ook een stukje land om te bewerken. Er zijn dus helemaal geen voorzieningen en in het dorpje zagen we geen levende ziel. Niet zo gek, want deze locatie is onvoorstelbaar geïsoleerd. Het wordt compleet ingesloten door hoge bergen en de zee. Totdat de kabelbaan kwam, kon je hier alleen met de boot of te voet komen. Wandelen kan overigens nog steeds: de hike Vereda da Quebrada Nova leidt je naar het strand, via het pad dat lokale boeren vroeger gebruikten.Achadas da Cruz

Faja da Quebrada Nova Madeira

Doen in Fajã da Quebrada Nova

Langs zee is een wandelpad aangelegd en je kunt een heel stuk langs de kust en het kiezelstrand lopen. Het pad wordt omzoomd door hoge, wuivende grassen en tussen de rotsen vind je volop groene planten en bloemen. Loop op de terugweg zeker door het dorp, want er is een leuke route langs de tuinen en kleine huizen uitgezet. Zo wandel je op je gemak terug naar de kabelbaan, waar een wederom doodenge rit naar boven wacht. Hoewel er eigenlijk niets te zien is beneden, breng je hier met gemak een uur of langer door. Het afgelegene, het wilde landschap, de zee en de sfeer: Fajã da Quebrada Nova is een unieke plek. Ik hoop dat het nog heel lang een minder bezochte bestemming op Madeira blijft.Faja da Quebrada Nova

Landschappen Madeira

Praktische informatie Fajã da Quebrada Nova

  • Je kunt het beste met de auto naar Achadas da Cruz rijden. Probeer op tijd te gaan, want deze plek is het mooiste als je ‘m voor jezelf alleen hebt.
  • Er is een kleine parkeerplaats naast de kabelbaan.
  • Kaartjes voor de kabelbaan kosten 3 euro per stuk (in september 2021).
  • De kabelbaan is open tussen 08.00 en 19.00 uur. Vaak gaat hij tussen 11.30 en 12.30 uur dicht voor de lunch.
  • Naast de kabelbaan is een klein café waar je koffie en iets lekkers kunt krijgen. Hier start ook de wandeling naar beneden, Vereda da Quebrada Nova, en er is een toilet. Maak daar gebruik van, want beneden is er niets.

Planten Achadas da Cruz

Meer lezen over Madeira?

Ook leuk om te lezen

2 Reacties

Lotte 16 december 2021 - 17:22

Jouw prachtige foto’s zetten Madeira echt op de kaart voor mij!

Antwoord
Karlijn 17 december 2021 - 10:47

Ah, dank je wel Lotte! Madeira is echt top. Ik snap niet dat ik niet veel eerder heb ontdekt hoe gaaf het eiland is :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.