Home Europa Tips voor een auto huren in Portugal + mijn ervaringen

Tips voor een auto huren in Portugal + mijn ervaringen

Door Karlijn

Portugal is een fantastisch land om een auto te huren en een mooie roadtrip te maken. Wij haalden onze auto op in Porto en leverden hem weer in op het vliegveld van Faro. Een complete autorondreis van noord naar zuid dus! Dit zijn mijn tips voor een auto huren in Portugal, plus mijn persoonlijke ervaringen.

Autorijden in Portugal is prima te doen

Ga je een auto huren in Portugal, dan hoef je geen rekening te houden met bijzondere verkeersregels of slechte wegen. Rijden is vrijwel hetzelfde als in Nederland, de bewegwijzering is goed en de wegen zijn in prima staat. Ik vond het rijgedrag van de Portugezen over het algemeen ook niet al te gek, in tegenstelling tot in sommige andere Europese landen (looking at you, Italië!). Ook fijn: de afstanden in Portugal zijn niet zo groot, waardoor je op je gemak kunt rijden en onderweg volop stops kunt maken.

rode auto in straat met witgekalkte gebouwen

Goedkoop auto huren Portugal

Echt goedkoop een auto huren wordt steeds moeilijker. Ook op het gebied van reizen zijn de prijzen enorm gestegen en autohuur vormt daarop geen uitzondering. Het is vooral aan te raden om zo vroeg mogelijk te boeken en te proberen om buiten het hoogseizoen te reizen (al is dat niet voor iedereen mogelijk). Het is vaak ook goedkoper om je auto op het vliegveld op te halen en in te leveren, in plaats van op een locatie in de stad.

Waar een auto huren in Portugal?

  • Sunnycars.nl. Ik boek mijn huurauto’s altijd bij Sunnycars.nl. Het is niet altijd de goedkoopste aanbieder, maar alles is daar goed geregeld en je kunt dus zorgeloos op pad. Alle verzekeringen die je nodig hebt zijn inclusief in de huurprijs, dus ter plekke heb je geen gezeur over het afsluiten van extra’s. Bovendien kun je tot een uur van tevoren gratis annuleren en krijg je 1GB aan data mee, zodat je zeker weet dat je onderweg niet zonder Google Maps komt te zitten. Sunnycars.nl heeft bovendien een noodnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is.
  • Wil je de prijzen van meer aanbieders vergelijken? Kijk dan ook bij Easyterra.nl of je een betere deal kunt vinden.
  • Ook een goede vergelijkingssite is Discovercars.com, dat alle bekende aanbieders met elkaar vergelijkt.

Tips Douro Vallei Portugal

Tolwegen in Portugal

Het grootste verschil tussen rijden in Portugal en Nederland is waarschijnlijk dat Portugal veel tolwegen heeft. Wil je die per se ontwijken, zoek dan op Google Maps naar alternatieve routes. Die zijn wat langer, maar buiten de tolwegen om rijden is zeker mogelijk. Er zijn verschillende manieren om tol te betalen:

  • Ga je je auto ophalen bij het verhuurbedrijf, vraag dan of ze het tolkastje in de huurauto willen activeren. Dit is een digitaal tolkastje, dat registreert wanneer je door een tolpoortje rijdt. Al die tolbedragen worden bij elkaar opgeteld en achteraf houdt het autoverhuurbedrijf de rekening af van je creditcard. Check van tevoren goed bij je verhuurbedrijf hoe dit bij hen werkt. Het gebruik van het kastje kost je een paar euro per dag.
  • Heeft je auto geen tolkastje of wil je er geen, dan kun je bij de meeste tolpoortjes met creditcard betalen. Dat is helaas niet altijd het geval: vaak zijn het alleen elektronische poortjes die je kenteken scannen. Je moet dan binnen vijf dagen de rekening gaan betalen bij een Portugees CTT-postkantoor. Doe je dat niet of vergeet je dat, dan kun je een flinke boete krijgen. Veel te veel gedoe, dus ik zou altijd het tolkastje activeren.
  • Het is ook mogelijk om een tolbadge aan te schaffen bij de ANWB, waarmee je makkelijk elektronisch kunt betalen. Hier lees je er meer over.

geel pand in Ericeira

Auto huren Portugal: vanaf welke leeftijd?

De leeftijd waarop je in Portugal een auto kunt huren, kan verschillen per autoverhuurbedrijf. Meestal kan het vanaf 21 jaar, maar je moet tot je 25e wel een ‘jonge bestuurderstoeslag’ betalen. Dit kopje kom je vanzelf tegen als je je auto boekt. Houd er ook rekening mee dat je minimaal één en soms twee jaar een rijbewijs moet hebben.

Tips voor auto huren in Portugal

Probeer de grote steden te vermijden

Ik ben dol op Porto en Lissabon, maar daar zelf rijden is niet ideaal. De steden hebben allebei smalle steile straten, parkeren is er erg duur en er is veel eenrichtingsverkeer. Parkeer je auto daarom ergens buiten de stad en ga met het openbaar vervoer (de trein is prima!) naar het stadscentrum toe. Begin je je reis in één van beide steden, haal je auto dan pas op als je roadtrip echt begint.

Lissabon

One way-toeslag voor autohuur in Portugal

Wij haalden onze auto op in Porto en leverden hem weer in in Faro, in de Algarve. Zo konden we een logische route maken en hoefden we geen stukken dubbel te rijden. Houd er rekening mee dat je een one way-toeslag moet betalen. Wij huurden onze auto langer dan zeven dagen, waardoor die toeslag bij ons verviel.

Neem je creditcard mee

Om een auto te huren in Portugal heb je een creditcard nodig, die op naam van de hoofdbestuurder staat. Zorg dat er genoeg ruimte op je kaart is, want je moet borg betalen om je huurauto mee te krijgen.

Tanken is geen probleem

Portugal heeft meer dan genoeg tankstations, dus tanken is geen probleem. Benzine en diesel zijn goedkoper dan in Nederland. Betalen bij tankstations kan met cash of creditcards, al worden voor de creditcard soms wel wat extra kosten gerekend. Let op: tank de juiste brandstof! Gasolina is benzine en gasóleo betekent diesel en deze woorden lijken net wat te veel op elkaar 😉

Surfers kust Ericeira

Zorg dat je spullen uit het zicht liggen

Portugal is een veilig land, maar je moet wel op je spullen letten, zoals je dat in Nederland ook zou doen. Ga je onderweg iets bekijken, laat je spullen dan in kofferbak en altijd uit het zicht liggen. Dat voorkomt dat er ingebroken wordt in je auto.

Parkeren in Portugal

Wij kozen altijd voor hotels met eigen parkeergelegenheid, zodat we onze auto ’s nachts veilig konden parkeren. Verder was parkeren in Portugal ook geen probleem en konden we altijd zonder moeite een (betaald) plekje vinden.

Meer lezen over Portugal?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.