Home citytrips Porto of Lissabon: welke stad kies je voor je stedentrip in Portugal?

Porto of Lissabon: welke stad kies je voor je stedentrip in Portugal?

Door Karlijn

Wil je een stedentrip naar een Portugese stad maken, maar twijfel je tussen Porto en Lissabon? Niet zo gek, want deze steden behoren wat mij betreft tot de leukste bestemmingen van Europa. Ik ben inmiddels drie keer in Porto én Lissabon geweest en ik help je graag om een keuze te maken. Is Porto of Lissabon de beste stedentripbestemming van Portugal?

De sfeer in de stad: 1-0 voor Porto

Hoewel Porto en Lissabon in veel opzichten op elkaar lijken, is de sfeer in de steden anders. En dan gaat mijn voorkeur uit naar Porto. Niet dat het in Lissabon niet leuk is (integendeel zelfs), maar in Porto is het wat rustiger. In Lissabon is het ontzettend druk en moet je steeds uitkijken dat je niet voor je sokken wordt gereden door tuktuks, elektrische autootjes en trams. In Porto rijden ook wel tuktuks en trams, maar alles is nog een stuk relaxter, minder chaotisch en wat minder toeristisch. Ik houd ook van het authentieke van Porto: het is allemaal net wat minder gepolijst en wat traditioneler. Het gaat in Porto veel meer om sfeer proeven en van de uitzichten genieten, dan om het afstrepen van bezienswaardigheden.

Sfeerbeelden van Porto Twee trams in de straten van Lissabon

Aantal bezienswaardigheden: Lissabon, 1-1

Als je puur kijkt naar het aantal bezienswaardigheden in een stad, dan is er in Lissabon meer te doen dan in Porto. Lissabon is alleen al veel groter, het is een kosmopolitische hoofdstad en heeft meer musea en bezienswaardigheden. In Lissabon kun je uren dwalen door Alfama en het centrum, je kunt naar de hippe LX Factory en de buitenwijk Belém. In Porto kun je alles te voet doen en op je gemak de mooiste plekken van de stad ontdekken. Voor Lissabon zou ik drie dagen uittrekken, terwijl in Porto twee dagen genoeg is om de stad zelf te zien.

Lissabon

De leukste dagtrips: Porto wint, dus de stand is 2-1

Hoewel de stad Porto misschien net iets minder bezienswaardigheden heeft dan Lissabon, is er in de omgeving wel veel te doen. Je kunt dus gerust een paar dagen extra uittrekken voor een dagtrip naar de Douro Vallei, de oude stad Guimãeres of kustplaats Aveiro. Eerlijk is eerlijk, vanuit Lissabon maak je makkelijk een dagtrip naar het geweldige Sintra, maar Porto heeft wat dagtrips betreft meer afwisseling te bieden.

Pena Palace

Het eten in Porto of Lissabon: gelijkspel (3-2)

Als het om lekker eten gaat, scoren Porto en Lissabon allebei hoog. Beide steden barsten van de goede restaurants, leuke wijnbarretjes en gezellige terrasjes. Lissabon heeft meer hippe koffietentjes dan Porto, maar Porto heeft dan weer oude porthuizen waar je de lekkerste port en wijn proeft. Kortom: als het om het eten gaat, kun je niet verkeerd kiezen.

sushi Porto

Lees mijn tips voor lekker eten in Porto en lekker eten in Lissabon.

Winkelen tijdens je stedentrip: Lissabon wint (3-3)

Ga je onder andere op stedentrip om uitgebreid te winkelen? Dan zou ik voor Lissabon kiezen en niet voor Porto. De belangrijkste winkelstraat in Lissabon is de Rua Augusta en de straten daaromheen barsten ook van de goede winkels.

De gaafste street art: puntje voor Porto (4-3)

Porto is één van de beste steden voor street art van Europa. En hoewel Lissabon ook mooie werken heeft, kan het toch niet tippen aan Porto. Het is erg leuk om een street art-tour te doen in Porto en meer te leren over de achtergronden van de kunstenaars en hun werken.

street art Porto

De beste uitzichtpunten in de stad: 5-3 voor Porto

Lissabon en Porto zijn allebei op heuvels gebouwd en dat betekent dat je in beide steden prachtige uitzichtpunten hebt. Toch kies ik in deze categorie voor Porto, omdat de miradouro’s daar afwisselender zijn. Je hebt uitzichten op de stad vanaf beide kanten van de rivier en vanuit verschillende hoeken. Alleen al het zicht op de oude wijk Ribeira vanaf Vila Nova de Gaia is briljant, met alle gekleurde panden die op elkaar gestapeld lijken te zijn. Neem verder het zicht vanaf Ponte de Dom Luís I en vanaf de kathedraal (Se) en je ziet de stad op meerdere manieren van bovenaf. In dit artikel vind je de tien mooiste uitzichtpunten van Porto.

Tip: zonsondergang vanaf het Miradouro da Rua das Aldas in Porto

Wil je zien hoe het zonlicht het hele centrum van Porto in vuur en vlam zet? Ga dan voor de zonsondergang naar Miradoura da Rua das Aldas, inclusief prachtig uitzicht op de Se.

Het weer: Lissabon wint, stand is 5-4

Je kunt altijd pech hebben met het weer, dus garanties zijn er niet te geven. Maar het weer in Lissabon is over het algemeen wat beter dan in Porto. Porto ligt in het natste deel van Portugal en het regent er vaker. Koud wordt het er niet, maar in Lissabon is het weer warmer en stabieler. In de zomer kan het wel erg heet worden in Lissabon, dus dan ben je in Porto misschien beter af.

Wil je graag de mooiste plekken van Lissabon fotograferen? Lees dan deze fotogids.

Lissabon Alfama

Vluchten naar Porto of Lissabon: stand is 6-5

Transavia vliegt rechtstreeks naar Porto en Lissabon vanuit Amsterdam. Kom je uit het zuiden van het land, dan kan het handiger zijn om vanaf Eindhoven te vliegen. In dat geval kun je met Transavia naar Lissabon vliegen en naar Porto met Ryanair. Allemaal prima opties dus! 

Eindstand: 6-5 voor Porto – en wat is mijn favoriete stad?

Je ziet het al: kiezen tussen Porto of Lissabon is eigenlijk niet te doen en het maakt uiteindelijk ook niet uit welke stad je kiest voor je stedentrip in Portugal. Allebei de steden zijn geweldig. Mijn persoonlijke favoriet is toch Porto, hoe leuk ik Lissabon ook vind. Porto is net wat rauwer, traditioneler en fotogenieker en ik krijg er maar geen genoeg van om die stad te bezoeken. Kun je echt niet kiezen? Trek dan gewoon een week uit voor beide steden en neem de trein om van A naar B te komen. Een prima manier van reizen!

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

2 Reacties

Jacqueline 7 mei 2024 - 19:38

Hoi,las net dat je niet naar Porto kunt vanaf Eindhoven maar dat kan wel. Misschien goed om te weten.
Succes verder!

Antwoord
Karlijn 7 mei 2024 - 19:48

Hoi Jacqueline, ik zie het! Met Ryanair. Ik ga het meteen aanpassen, dank je wel!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.