Home Australië Roadtrip West-Australië: route van Broome naar Perth

Roadtrip West-Australië: route van Broome naar Perth

Door Karlijn

De oostkust van Australië vind ik geweldig en ik houd van de rode leegte van de Outback. Maar als ik een favoriet deel van Australië moet kiezen, dan wordt het toch West-Australië. De fantastische nationale parken, de eindeloze wegen, de turquoise kust: het is er prachtig. Ook Western Australia ontdekken? Dit zijn mijn tips voor een vierweekse roadtrip West-Australië, inclusief onze route van Broome naar Perth.

Dag 1-2: reis naar Australië en Broome

Het plannen van je roadtrip West-Australië start met een belangrijke vraag: wat wordt het beginpunt? Wij waren al een maand in Australië toen we naar de Westkust reisden en vlogen van Alice Springs naar Broome. Vliegen naar Broome is een erg dure optie, want het is een afgelegen plaats en zoveel vluchten gaan er niet. Reis je vanuit Nederland naar Australië, dan zou je kunnen overwegen om je roadtrip in het grotere Darwin te starten en het stuk naar Broome met de auto af te leggen. Dat kost natuurlijk wel extra tijd, dus weeg de verschillende opties goed af. Wij reden overigens van noord naar zuid vanwege het weer. We waren in augustus/september in West-Australië en in september is de kans op goed weer in Perth groter dan in augustus.

Dag 3 en 4: Broome en omgeving

Broome is een apart plaatsje met aan de ene kant het Outback-gevoel en aan de andere kant een leuk centrum met cafeetjes en boutiques. Leuk om een middagje doorheen te wandelen en het voormalige Chinatown te bekijken. Ga ook zeker naar het spectaculaire Gantheaume Point, waar de turquoise zee de rode Outback ontmoet. Het brede strand van Cable Beach is ook een bezoek waard. Gebruik deze dagen verder om bij te komen van je reis en inkopen te doen voor je roadtrip. Wij overnachten in Broome bij Moonlight Bay Suites, een vrij luxe accommodatie. Fijn, want daarna is het 2,5 week kamperen wat de klok slaat.

Dag 5: start roadtrip West-Australië: 600 kilometer naar Port Hedland

Onze auto wordt deze ochtend al vroeg afgeleverd. We huurden een Toyota Landcruiser Troopy van WA Experts, een compleet uitgeruste 4WD met daktent. Je kunt aan de Westkust wel in huisjes of hotels verblijven, maar de keuze is beperkt, duur en vaak staan die huisjes alsnog op een camping. Kamperen is daarom je beste optie. Een 4WD is ook erg fijn, want zo kom je makkelijk op plaatsen die anders niet bereikbaar zijn. Onze Troopy is helemaal zelfvoorzienend, alleen een wc zit er niet bij. Deze dag rijden we in één ruk door naar Port Hedland, ruim 600 kilometer rijden. Een lange dag dus. Kamperen doen we bij Port Hedland Discovery Parks.

Dag 6-7 rondreis westkust Australië: het prachtige Karijini National Park

Vandaag staat het eerste nationale park van West-Australië op het programma en misschien ook wel het mooiste: Karijini National Park. We rijden in vier uur naar de Dales Gorge Camping toe. Een basic camping met alleen een toilet, andere voorzieningen zijn er niet. Zorg dus dat je in Port Hedland genoeg inkopen doet en voldoende eten bij je hebt. We maken verschillende wandelingen in de buurt van de Dales Gorge en de volgende dag vertrekken we al vroeg naar de Weono Gorge. Ook daar wandelen we weer volop en ’s avonds kamperen we bij het Karijini Eco Retreat. Mét douche en heel goed restaurant. Let op: boek je campings in Karijini National Park van tevoren. Toen wij er waren zaten ze allemaal vol en buiten deze twee campings kun je nergens slapen.

Dag 8: via Hamersley Gorge naar Tom Price

Al vroeg rijden we naar Hamersley Gorge, één van de mooiste delen van Karijini en één van mijn favoriete plekken in Australië. Om half acht zijn we al weg en we hebben de gorge helemaal voor onszelf. Als er meer mensen arriveren hebben wij alles al gezien en rijden we door naar het mijnstadje Tom Price. Een prima plek om boodschappen te doen en te tanken. ’s Middags rijden we naar Mt. Nameless, de op één na hoogste berg van West-Australië die je met 4WD op kunt rijden. Een pittig ritje, maar het uitzicht is de moeite waard. Kamperen doen we bij het prima Tom Pice Tourist Park.

Dag 9: reisdag naar Exmouth

Op dag 9 van je roadtrip West-Australië rijd je in zo’n zes uur naar Exmouth aan de kust. Exmouth heeft een paar leuke cafeetjes en de gezellige microbrewery Froth en er lopen veel wilde emu’s rond. We overnachten op het RAC Exmouth Cape Holiday Park. Dat is een grote camping waar alles hutjemutje op elkaar staat, zoals zo vaak op de Australische campings. Achteraf hadden we liever een nacht in het Cape Range National Park geboekt, waar je midden in de natuur bij het strand staat. Deze parkcampings moet je in drukke tijden zeker van tevoren reserveren, want ze zijn populair.

Roadtrip West-Australië: route Broome-Perth

Dag 10 en 11: Cape Range National Park verkennen

Het Cape Range National Park is prachtig en we trekken er twee dagen voor uit. We rijden onder andere naar Shothole Canyon (4WD gewenst), naar de vuurtoren en naar oude scheepswrakken voor de kust. De tweede dag wandelen we naar Yardie Creek, snorkelen we bij het paradijselijke Turquoise Bay en zoeken we verschillende witte strandjes op. We zien onderweg verschillende kangoeroes en emu’s en de landschappen zijn fantastisch.

Dag 12 en 13: snorkelen bij Coral Bay

Coral Bay is maar twee uur rijden vanaf Exmouth. We rijden daarom eerst naar Charles Knife Canyon in Cape Range NP en gaan daarna door naar het mini-dorp Coral Bay. Hier vind je alleen een paar campings, een bakker en een supermarkt. De stranden van Coral Bay zijn spectaculair en je zit hier direct aan het Ningaloo Reef. We gaan daarom een ochtend snorkelen en zien haaien, schildpadden en roggen. Er moeten ook enorme manta’s zitten, maar als wij er zijn waait het te hard buiten het rif, dus daar kunnen we niet naar op zoek. Vanwege de drukte moeten we op twee verschillende campings verblijven: Ningaloo Coral Bay en Peoples Park Coral Bay. Boek dus zeker op tijd, zeker als je in een drukke periode reist.

Dag 14: naar het afgelegen Red Bluff

Na alle veel te drukke campings is het tijd om de natuur op te zoeken. We rijden naar Red Bluff, grotendeels over een onverharde weg. En echt: het is hier spectaculair mooi. De blowholes langs de ruige kust, de walvissen die we regelmatig zien springen, de leegte: het is geweldig. Er is maar één camping bij Red Bluff, direct aan het strand. Dit is zo’n plek waar surfers weken blijven hangen en waar verder niets is. Alleen een bushtoilet en een fantastische omgeving met springende kangaroes en langszwemmende dolfijnen. We kunnen zelf onze kampeerplek kiezen en kiezen een plek zonder andere kampeerders in de buurt. Eindelijk de ruimte!

Dag 15: de Fruitloop in Carnarvon

Een kort ritje van anderhalf uur vandaag: Carnarvon is vlakbij. Dit is een leuk dorpje met een goede bakker en grote supermarkt en in de omgeving is genoeg te doen. We rijden de Fruit Loop langs fruitgaarden, een cactustuin en een cafeetje met heerlijke mangosmoothies en bezoeken het leuke Space & Technology Museum. Kamperen doen we op het Coral Coast Tourist Park.

Roadtrip West-Australië: Shark Bay als highlight

Dag 16-17: hoogtepunt West-Australië: Shark Bay en Francois Peron NP

Het UNESCO-gebied Shark Bay is zonder twijfel één van de hoogtepunten van je roadtrip West-Australië. Het landschap hier is onbeschrijfelijk kleurrijk en desolaat en er zijn verschillende bijzondere stops te maken. De stromatolieten van Hamelin Pool bijvoorbeeld, het eerste bewijs van leven op aarde. En spierwit Shell Beach, dat bestaat uit ontelbare kleine schelpjes. Aan het eind van de dag komen we aan in Monkey Mia, dat bekend staat om haar dolfijnen. Hier overnachten we op het RAC Monkey Mia Dolphin Resort, met uitstekende voorzieningen.

4WD in Francois Peron National Park

De volgende ochtend rijden we naar Francois Peron National Park. Dit park heeft alleen zandwegen met een dikke laag los zand. Alleen toegankelijk met 4WD dus, en we moeten onze banden bij de ingang van het park eerst laten leeglopen. Het park is spectaculair mooi, met schitterende stranden, rode rotsen en kraakhelder water. Ga zeker ook naar Skipjack Point voor een spectaculair uitzicht. We spotten een thorny devil, we zien dolfijnen jagen op vis en er zwemt zelfs een zeekoe met haar jong langs. Kamperen doen we op camping Bottle Bay. Direct aan zee, met alleen een bushtoilet als voorziening en met maar een paar andere auto’s. Geweldige dag.

Meer lezen over alle bezienswaardigheden in Shark Bay? Lees dan deze blog.

Dag 18-19: Kalbarri National Park en omgeving

Het is vier uur rijden naar onze volgende stop, Kalbarri. Het landschap verandert snel, van droge vlaktes naar weilanden met grazende koeien en velden vol lentebloemen. In Kalbarri zoeken we een camping en dat wordt Murchison River Caravan Park. Onze enige volle dag in Kalbarri brengen we door in Kalbarri National Park, dat bestaat uit een deel met rivierkloven en een kustgedeelte. We lopen The Loop, een gave wandeling van 9 kilometer langs en door een diepe kloof.  We lopen ook nog naar een uitzichtpunt, de Z-Bend, en na de lunch rijden we naar de kust, waar we verschillende uitzichtpunten bezoeken.

Dag 20 roadtrip West-Australië: roze meren en de gouden Pinnacles

Op weg naar Cervantes maken we verschillende leuke stops. Stop 1: Hutt Lagoon, het roze meer vlakbij Kalbarri. Daarna rijden we naar Lesueur National Park, dat in de lente één spektakel van wilde lentebloemen moet zijn. Na Lesueur is het nog maar een klein stukje naar Cervantes, dat bekend staat om The Pinnacles in de Nambung Desert. Dit is een woestijngebied met duizenden stenen pilaren in allerlei vormen. Extra mooi net voor zonsondergang. Vandaag kamperen we bij het RAC Cervantes Holiday Park. Onze laatste camping, want het is ’s nachts verschrikkelijk koud en ik ben wel uitgekampeerd.

Dag 21: via witte duinen en koala’s naar Fremantle

We rijden vandaag stedelijk gebied in, voor het eerst in West-Australië. We stoppen bij de witte duinen van Lancelin, een schitterend gebied met hoge duinen van spierwit zand. Daarna staat Yanchep NP op het programma, waar we verschillende koala’s zien. En dan rijden we Fremantle binnen, een voorstadje van Perth. Fremantle is geweldig, met sfeervolle oude gebouwen, hippe koffietentjes, street art, de leuke Fremantle Markets en fijne restaurants en microbreweries. We slapen in het fantastische The National Hotel in hartje centrum, heerlijk na 2,5 week kamperen.

Dag 22: fietsen op Rottnest Island

We nemen de ferry naar Rottnest Island en fietsen vervolgens de hele dag over dit schitterende eiland. We fietsen 22 kilometer langs de mooiste baaien, met knalblauw water en witte stranden. We zien dolfijnen, tientallen relaxende zeehonden en natuurlijk de schattige quokka’s waar Rottnest Island bekend om staat.

Dag 23-24: Margaret River en de prachtige kust van Zuidwest-Australië

Na Fremantle is het tijd om onze Landcruiser te pakken en naar Margaret River te rijden, gelegen in het zuidwesten van Australië. We rijden eerst naar Busselton, waar we over de 1841 meter lange jetty wandelen. Daarna staat het Leeuwin-Naturaliste National Park op het programma, met bossen, bloeiende bloemen en glooiende heuvels. Witte stranden zijn er natuurlijk ook. Slapen doen we in een schattige cottage in Margaret River, The Stewart. Op onze volle dag in Margaret River boeken we een tour, Margies Big Day Out. Margaret River staat bekend om haar vele wijngaarden, micro-breweries, kaas- en chocoladefabrikanten en ons tourtje leidt ons langs de leukste (en lekkerste) plekken.

Dag 25-26: auto inleveren in Perth en terug naar Nederland

We maken nog een paar stops in het Leeuwin-Naturaliste National Park, bij de Canal Rocks en de prachtige Natural Spa en dan moeten we terug naar Perth. Tijd om de auto in te leveren en nog een paar dagen de stad en de omliggende stranden te verkennen. En natuurlijk om terug te blikken op een spectaculaire roadtrip West-Australië. Heb je nog meer tijd? Bereid je reis dan uit met een trip naar de witte stranden van Esperance en Cape Le Grand National Park.

Praktische tips roadtrip West-Australië

Koop een national park pass

Koop voor West-Australië de national park pass. Als je meerdere nationale parken bezoekt, is deze pas een stuk voordeliger.

Beste reistijd West-Australië

De beste reistijd voor West-Australië is lastig om exact aan te geven, omdat de verschillen in klimaat tussen noord en zuid vrij groot zijn. Het noordwesten kun je het beste bereizen tussen mei en september, het zuidwesten is het beste in maart-mei en oktober-november. Wij kwamen zelf 18 augustus aan in Broome en verlieten Perth op 12 september. We hebben overal goed weer gehad, het werd alleen vanaf Kalbarri ’s nachts erg koud.

Tips camper of auto huren West-Australië

Ik zeg het maar eerlijk: ik houd niet van kamperen. Toch leek me dat voor onze roadtrip West-Australië de beste optie. Hotels zijn er niet zo gek veel en je komt al snel uit op huisjes die ook op een camping staan. Wij wilden graag met een 4WD op pad en een Toyota Landcruiser is de droomauto van Ward. Onze Troopy was voor ons dan ook een geweldig vervoersmiddel: 4WD, compleet zelfvoorzienend en met een comfortabele daktent. Met één druk op de knop stond de tent, dus geen gedoe met opzetten. Wij huurden onze auto bij WAExperts en dat is heel goed bevallen. Huur je liever een camper? Kijk dan bij Travelhome.nl.

Tips campings West-Australië

Tja, de campings in West-Australië. Voor zo’n groot, leeg land is het verbazingwekkend hoe krap de campings bij de stadjes zijn. Voor ons gevoel zaten we altijd hutjemutje op de andere kampeerders en dat viel ons best tegen. Zeker de eerste helft van de reis moesten we altijd vooruit boeken, omdat het overal erg druk was. Overdag zagen we geen mens, maar ’s avonds stonden de campings overvol. Vooral met ‘grey nomads’, de boomers van Australië die maandenlang met hun hele hebben en houwen op pad gaan. De voorzieningen zijn trouwens wel vrijwel altijd heel goed, met schoon en voldoende sanitair, een campingkeuken en barbecues. Ondanks dat is het is aan te raden om de plaatsen regelmatig te ontwijken en naar mooie natuurcampings te gaan. Je hebt er qua voorzieningen vaak alleen een bushtoilet, maar de locaties maken alles goed.

Gratis kamperen Australië

Je kunt op veel parkeerplaatsen (rest areas) overnachten, maar dat hebben wij nooit gedaan. Dan heb je én geen voorzieningen (wel een wc trouwens) én geen mooie omgeving. Maar het is wel gratis, dus als je een krap budget hebt of als het je niet uitmaakt waar je staat: waarom niet. Je vindt alle plekken waar je mag kamperen via de app WikiCamps Australië. Van mijn mede-Australiëliefhebber Traveljunks.nl kreeg ik bovendien de tip om op Google Maps te zoeken naar ‘free camp western australia’ en ‘rest area western australia’.

Wildkamperen in Australië

Officieel is wildkamperen in Australië verboden. Je kunt hiervoor een boete krijgen.

Roadtrip West-Australië: visum nodig

Als je naar Australië gaat, dan heb je een visum nodig. Dit kun je gratis aanvragen via de website van de Australische regering. Vind je het fijner om het visum in het Nederlands aan te vragen, doe het dan via visumbureau iVisa. Dat kost 20 dollar.

Voor meer informatie over autohuur Australië

Ga je een auto huren in Australië? Lees dan deze blog met mijn beste praktische tips.

Meer lezen over Australië?

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

13 Reacties

Robert 10 juli 2020 - 12:27

Ik kan het alleen maar onderstrepen. West-Australië is ook ons favoriete deel van dit geweldige land. Nu ik dit lees en je mooie foto’s zie krijg ik best zin om alweer te gaan. Die campings zijn overigens in het Australische laagseizoen goed te doen voor een wasje en goede douche, want dan ben je er bijna alleen. Plekken als Red Bluff en de campsites bij Karijine hebben natuurlijk ook onze voorkeur. De volgende route staat voor ons alweer vast ;-) Thanks voor de link!

Antwoord
Karlijn 10 juli 2020 - 14:19

Graag gedaan! Ik kreeg zelf ook heimwee van het schrijven van deze post ;) Wat betreft de campings hadden wij inderdaad ‘pech’ dat het hoogseizoen was en overal erg druk. Vanaf Kalbarri was het veel rustiger. Maar helaas ook ijskoud, haha!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 13 juli 2020 - 10:29

Precies deze reis zou ik de komende jaren heel graag een keertje willen maken! De combinatie van wildlife en natuur vind ik heel fijn! Het lijkt me een heel bijzonder gevarieerd landschap! Leuke post!

Antwoord
Karlijn 13 juli 2020 - 11:02

Dank je wel! Ik kan deze reis zo enorm aanraden. De landschappen zijn uniek, zeker bij Shark Bay. Zo’n heimwee naar Australië…

Antwoord
Lotte 20 juli 2020 - 22:51

Wauw, deze regio staat ZO hoog op de wishlist! Ooit komt het er van hoor – heb je post alvast opgeslagen om af en toe weg te dromen bij je prachtige foto’s.

Antwoord
Karlijn 21 juli 2020 - 08:42

Het is daar ook zo geweldig! Een van de mooiste gebieden waar ik ooit ben geweest :)

Antwoord
Route oostkust Australië: zo reis je van Sydney naar Cairns - Karlijn Travels 28 juli 2020 - 15:54

[…] Liever naar de Westkust? Hier lees je alles over mijn reisroute […]

Antwoord
Roadtrip tips om het meeste uit je autoreis te halen - Karlijn Travels 4 augustus 2020 - 19:06

[…] wilt en onderweg de leukste plekken bezoeken. Heerlijk! Ik maakte roadtrips in talloze landen, van Australië en Marokko tot Cuba en Thailand. En ik hoop over drie weken in de auto te stappen voor een roadtrip […]

Antwoord
Angela 13 augustus 2020 - 18:30

Wauw wat een reis is dat geweest! Schitterende foto’s en ik hou ook niet van k(r)amperen.. Maar zo te zien en te lezen ga ik het het wel waard vinden! Dat drempeltje gaat eens genomen worden. ?

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2020 - 09:30

Zeker doen! Ik ben nog steeds geen fan van kamperen, maar voor deze reis is het echt de beste optie :)

Antwoord
Rondreis Outback Australië: van Alice Springs tot Uluru - Karlijn Travels 18 augustus 2020 - 14:11

[…] Onze reisroute langs de Westkust van Australië […]

Antwoord
Maike 27 maart 2023 - 21:14

Wauw wat een gave reis!!!
Wij willen dit najaar ook deze route af gaan leggen…
Zou ik mogen vragen wat jullie deze route heeft gekost?

Antwoord
Karlijn 28 maart 2023 - 12:32

Dit is inderdaad een fantastische reis! Ik heb het even nagekeken en de reis kostte ons in 2019 7500 euro in totaal, exclusief vluchten. We hebben wel in hotels gezeten in Broome, Fremantle, Perth en Margaret River, omdat het in de laatste drie plaatsen te koud werd om te kamperen. En er zitten wat tourtjes bij, zoals een foodtour in Margaret River en snorkelen in Coral Bay. Hopelijk helpt dit!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.