Home Wereldreis Wereldreis plannen: zo bepaal je de route van je wereldreis

Wereldreis plannen: zo bepaal je de route van je wereldreis

Door Karlijn

Een wereldreis plannen is een hele klus. En dat begint al bij het bepalen van de route van je wereldreis! Ik maakte inmiddels vier lange reizen en elke keer vond ik de route een uitdaging. Want ook al ga je maanden weg, je moet nog steeds keuzes maken. Hoe bepaal je dan naar welke landen je toe gaat? Met deze tips bepaal je de route van je wereldreis.

1. Route wereldreis plannen: welke landen wil je zien?

Natuurlijk kijk je eerst naar welke landen je het liefste toe wilt. Voor onze eerste wereldreis zetten we onze bucketlistbestemmingen op een rij, de bestemmingen waar we per se naartoe wilden. Dat waren bijvoorbeeld de Galapagos Eilanden, Paaseiland, Nieuw-Zeeland, Nepal en Tibet. Voor onze tweede wereldreis gold hetzelfde: we wilden Centraal-Azië zien en ook Indonesië en Frans-Polynesië stonden hoog op de wensenlijst.

Gouden tip! Kies voor afwisseling tijdens je wereldreis

Wij werden ook tijdens acht maanden reizen nooit reismoe, omdat de variatie in landen zo enorm was. De ene week stonden we bij Mount Everest Base Camp, twee weken later waren we bezig aan onze duikcursus. Een compleet andere wereld!

Frans-Polynesië

2. Kies een logische route voor je wereldreis

Het heeft geen zin om kriskras de wereld over te vliegen, dus is het handig om een logische route te maken die al je bestemmingen met elkaar verbindt. Dan vallen er vanzelf landen af. Ik wilde bijvoorbeeld heel graag naar Antarctica en South Georgia, als afsluiting van onze tweede wereldreis. Ward vond (terecht) dat het nergens op sloeg om vanuit Hawaii via San Francisco naar Ushuaia te vliegen, van waaruit de cruises richting Antarctica vertrekken. Je moet een heel continent over vliegen en dat kost ook nog eens veel geld. Daarom besloten we de Zuidpool uit te stellen en in plaats daarvan naar Mexico te gaan. Niet helemaal hetzelfde, maar ook gaaf.

3. Wereldreis plannen: hoeveel tijd heb je?

Bedenk goed hoeveel landen je aan wilt doen binnen de tijd die je hebt. Wij houden er een flink reistempo op na en vinden het geen probleem om na een paar nachten weer in te pakken en te vertrekken. Tijdens onze wereldreis van acht maanden zijn we vier keer een week op dezelfde plek geweest: in Kathmandu, op de Gili’s in Indonesië, in Luang Prabang in Laos en op de Perhentians in Maleisië. Voor ons werkt dit prima, maar dat geldt niet voor iedereen. Reis je graag langzaam, plan dan genoeg tijd in en leg zo min mogelijk vluchten vast. Dat geeft je alle vrijheid om de tijd te nemen die je nodig hebt en om je plannen ter plekke om te gooien als je daar zin in hebt.

4. Plan dingen waar je tijdens een gewone vakantie geen tijd voor zou maken

Het grote voordeel van een lange reis is ‘tijd’. Je hoeft niet alles in een vakantie van drie weken te proppen. Tijdens onze eerste wereldreis planden we daarom twee trekkings van een week in (in Chili en in Nepal) en deden we een live aboard in Thailand om onze duikbrevetten te halen. Dat zouden we tijdens een kortere reis niet zo snel doen. Tijdens onze tweede wereldreis reisden we van Istanbul naar Beijing, waar we ruim vier maanden over deden. Maar je kunt ook denken aan vrijwilligerswerk, Spaans leren in Zuid-Amerika of een tijdje in een ashram zitten om te mediteren.

Khiva Oezbekistan

5. Houd rekening met het weer

Toen ik in 2002 naar Australië ging voor een reis van vijf maanden, heb ik geen seconde gekeken naar regenseizoenen. Ik zat dus in hartje regenseizoen in Oost-Australië. Geen ramp, maar ik zou het niet nog eens doen. Probeer bij het plannen van je wereldreisroute een beetje naar het weer en je bestemmingen te kijken. In Thailand kun je nog prima reizen in het regenseizoen, maar in Nepal moet je niet zijn tijdens de moesson. Tenminste niet als je komt voor heldere uitzichten over de Himalaya.

6. Wereldreis plannen: kijk naar de kosten

Ook dit is een logische, maar toch: houd rekening met de kosten. In Zuidoost-Azië kun je voor weinig geld comfortabel reizen, maar Australië is vrij duur. Probeer je uitgavenpatroon en de kosten ter plekke realistisch in te schatten. Het heeft geen zin om naar Australië te gaan als je daar vervolgens op een houtje moet bijten en eigenlijk niets kunt doen omdat alles te duur is. Ga dan lekker naar Thailand of Indonesië om daar extra te genieten!

Meer weten over een wereldreis plannen?

Ook leuk om te lezen

33 Reacties

Chantal van Aert 18 november 2014 - 19:48

Leuke post! Ik krijg ook weer kriebels om weer lang weg te gaan. Al zijn die kriebels eigenlijk nooit verdwenen na mijn laatste lange reis. Hihi.

Antwoord
Karlijn 18 november 2014 - 19:52

Dank je Chantal! Ja, het is wat met die kriebels! Soms denk ik dat ik ze even onderdrukt heb, maar ik kom er gewoon nooit meer vanaf. Reizen is echt een verslaving (en lange reizen eigenlijk ook ;) !

Antwoord
Tikva 18 november 2014 - 20:23

Oh wat een heerlijke reis hebben jullie in het vooruitzicht! Fijne post ik ben wel een beetje jaloers.

Antwoord
Karlijn 18 november 2014 - 20:32

Hoi Tikva, dank je! En wie weet komt het er nog wel eens van: een wereldreis met kind. Dat is voor jullie een eitje!

Antwoord
Kimber 18 november 2014 - 20:26

Goeie tips, krijg meteen zin om zelf een wereldreis te plannen na dit artikel (en het artikel over de aankomende reis;))!

Antwoord
Karlijn 18 november 2014 - 20:30

Dank je! Gewoon gaan plannen, je krijgt er zeker geen spijt van ;)

Antwoord
antonette - we12travel 18 november 2014 - 22:12

Leuke tips! Ik had voor mijn reis naar Australië ook niet echt rekening gehouden met het regenseizoen en had dus, helaas, ook veel regen aan de oostkust … shit happens maar ik weet inmiddels wel beter.

Antwoord
Karlijn 19 november 2014 - 09:41

Hoi Antonette, grappig dat jij dezelfde ervaring had met het regenseizoen in Australië. Ik had in 2002 volgens mij nog nooit van een regenseizoen gehoord. Het was nog een wonder dat ik niet midden in de winter in Nieuw-Zeeland zat ;) Ik ging toen duidelijk minder voorbereid op reis dan nu!

Antwoord
Ester 18 november 2014 - 22:28

Wat een fijne reis hebben jullie in het verschiet :-) Ik ben heel benieuwd naar de verhalen die komen gaan. Ik denk dat ik zelf niet snel een (lange) wereldreis ga maken. Liever spreid ik het uit over het jaar, al zie ik bij lange na niet zoveel als je tijdens 8 maanden aan een kunt zien, natuurlijk.

Antwoord
Karlijn 19 november 2014 - 09:45

Hoi Ester, je reizen uitspreiden over het jaar is ook heerlijk! Dan heb je steeds weer een nieuwe trip in het vooruitzicht, daar is ook wat voor te zeggen. En je hoeft er minder voor te regelen, je kunt je baan houden en je hoeft er geen massaal spaarplan voor op te zetten. Het heeft zo z’n voordelen ;) !

Antwoord
Robert | Traveljunks 19 november 2014 - 02:51

Leuke plannen zeg. Ben best jaloers op julie! Het reizen zelf kan idd erg kostbaar worden, dus een goed plan om geen grote zijstappen te maken. Mochten jullie nog leuke onbekende plekjes van Mexico willen zien? Laat maar weten, want daar ken ik er wel een paar :-)

Antwoord
Karlijn 19 november 2014 - 09:46

Hoi Robert, dank je! En je tips voor Mexico kan ik goed gebruiken. Ik was in 2003 in Yucatan en daar willen we graag naar terug (mijn vriend heeft een tempelverslaving en er zijn nog wat Maya-ruines die we niet gezien hebben), maar tips voor de rest van het land zijn ook van harte welkom!

Antwoord
Sieds | siedsmytravels.nl 19 november 2014 - 08:53

Wat een mooi vooruitzicht hebben jullie, ook ik ben jaloers! ;) Hoop zelf ook nog eens een wereldreis te kunnen maken. Voorlopig blijf ik mijn reisjes nog even verspreiden over het jaar. In het voorjaar bijv. een Europese bestemming, tussendoor een citytrip en in sept/okt een verre reis. Mochten jullie in Mexico in de buurt zijn van Yaxchilan, vergeet dan niet aan deze site een bezoek te brengen, vrij onbekend, maar erg mooi!! :)

Antwoord
Karlijn 19 november 2014 - 09:50

Hoi Sieds, dat klinkt als een een geweldige indeling van een reisjaar! Wij deden het tot nu toe ook zo: grote reis in februari/maart, citytrip in juni en nog een reisje van een week of twee in oktober/november. Een prima schema! En dat heeft zo z’n voordelen ten opzichte van een wereldreis: je kunt je baan houden en de kosten blijven overzichtelijk ;) Ik ga Yaxchilan opschrijven, dat ziet er fantastisch uit op de foto’s. Bedankt voor de tip!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 19 november 2014 - 08:53

Ik zou willen dat ik de luxe had om naar zo’n mooie reis toe te leven, maar de wereld in meerdere keren zien is denk ik meer voor mij weggelegd :)! Maar het lijkt me wel ontzettend leuk om alle tijd te hebben om langs alle plekjes te trekken waar je graag naartoe wilt!

Antwoord
Karlijn 19 november 2014 - 09:40

Hoi Stephanie, een lange reis is inderdaad een luxe en een fantastische ervaring. Maar dat is de wereld in meerdere keren zien ook! Als je maar mag reizen, daar gaat het om ;). Wij waren ook heel gelukkig met een paar keer per jaar een mooie trip. Maar nu we onze kans schoon zagen, besloten we toch de sprong nog een keer te wagen!

Antwoord
Rianne 19 november 2014 - 13:42

Goede tips en wat een leuke plannen hebben jullie! Lijkt me heerlijk om zoveel te kunnen zien in 8 maanden, maar ik zou zelf op sommige plekken echt wat langer willen blijven denk ik en het iets rustiger aan doen.

Antwoord
Karlijn 19 november 2014 - 13:51

Hoi Rianne, bedankt voor je reactie! Ik snap het helemaal hoor, dat je op sommige plekken wat langer zou willen blijven! Iedereen heeft weer een ander reistempo en dat van ons is aan de snelle kant. Maar het kan best zijn dat we ter plekke nog van alles aanpassen en bijvoorbeeld twee weken in een relaxed hotel op Bali blijven hangen ;) Heb ik eigenlijk ook best zin in!

Antwoord
Alfons 19 november 2014 - 23:18

Leuk die voorpret :) Toen ik bezig was met het plannen van mijn wereldreis speelden de punten die jij noemt wel een belangrijke rol, maar werd mijn route ook voor een deel bepaald door de stopovers van mijn RTW-ticket. Zo was ik in eerste instantie niet van plan om naar Australië te gaan, maar omdat hier een stopover was richting Nieuw-Zeeland kwam het toch op mijn route. Verder probeer ik het qua tijd altijd zo te plannen dat ik een Nationale feestdag of festival kan meepikken. Geeft toch altijd een goede inkijk in de cultuur van een land.

Antwoord
Karlijn 20 november 2014 - 09:11

Hoi Alfons, dat zijn goede tips, dank je! Bij het plannen van mijn eerste wereldreis werd ik soms helemaal gek van het RTW-ticket. Al die regels voor stopovers, overlandroutes, aantal vluchten, vliegrichtingen…Dat heeft heel wat hoofdbrekens gekost! Je tip voor het meepikken van een festival is ook goede, dat is inderdaad altijd een van de hoogtepunten van een reis!

Antwoord
Sofie 20 november 2014 - 11:03

Ik denk dat ik het makkelijker zou vinden om een lange reis te plannen waarbij je gewoon kan blijven doorgaan. Momenteel probeer ik 2015 vast te leggen, maar ik moet regelmatig terug naar België komen en dan is het moeilijker om een volgorde vast te leggen.
Vind ik toch:)

Antwoord
Karlijn 20 november 2014 - 20:44

Hoi Sofie, ik kan me voorstellen dat het lastig is als je een paar keer terug naar huis moet! Waar ligt dat dan aan? Niet alleen is het lastig om een route te bepalen, maar je moet ook rekening houden met de kosten van de vliegtickets. Azië is dan waarschijnlijk het goedkoopste continent om vanuit te vliegen. Lastig inderdaad! Maar hopelijk lukt het je om een oplossing te vinden, want dit is wel een mooi vooruitzicht!

Antwoord
Marcella 23 november 2014 - 11:32

Leuk om te lezen Karlijn! Wij maken dit soort plannen alleen maar ‘in het klein’ met onze reizen van maximaal 5 weken door een land. Ook dan moet je natuurlijk rekening houden met wat je graag wilt zien en doen. Maandenlang de tijd hebben voor meerdere landen (en ergens wat langer kunnen blijven) lijkt me echt heel fijn, dat staat zeker nog op m’n wishlist!

Antwoord
Karlijn 23 november 2014 - 11:45

Hoi Marcella, vijf weken reizen is ook niet niks, heerlijk! Hopelijk komt het er nog eens van dat jullie een aantal maanden op reis kunnen gaan!

Antwoord
Milou 2 januari 2015 - 12:31

Heerlijke post, en ik geniet al helemaal mee van jullie reis! Ik kijk inderdaad naar dezelfde dingen. De grootste leidraad is wat ik écht wil zien :)

Antwoord
Karlijn 2 januari 2015 - 16:11

Dank je Milou! Wat ik echt wil zien vind ik ook het belangrijkste. Dat levert niet altijd de meest logische routes op, maar dat is dan niet anders ;)

Antwoord
Jenny 5 januari 2015 - 11:07

Ben je nu nog niet weg ?!?

Ik kijk echt uit naar je verhalen en foto’s van de Zijdenroute.

Antwoord
Karlijn 5 januari 2015 - 11:10

Nog 3,5 maand! Is zo voorbij :) Ik kan niet wachten!

Antwoord
willemijn van Beek 16 februari 2015 - 12:36

Wauw wat gaaf allemaal zeg! Ik heb er alweer een appje uitgedaan naar mijn vriendin. Dol graag zou ik samen met haar een wereldreis maken. Met mijn beste vriendin heb ik dit in 2011 al gedaan!
Mijn vriendin en ik hebben nu een koophuis en willen graag een kind… Niet alles tegelijk dus maar ik geloof dat zo’n reis ook met een kind kan!
Wat doen jullie met jullie huis in de periode dat jullie weg zijn???

Antwoord
Karlijn 16 februari 2015 - 12:54

Hoi Willemijn, wat gaaf dat je een tweede wereldreis wilt maken! Groot gelijk, ik snap het helemaal :) . Tijdens onze eerste wereldreis zijn we veel mensen tegengekomen die langer op reis waren met hun kind. Het waren dan meestal peuters of ze zaten net voor de basisschoolleeftijd. Iedereen vond het prima te doen, je moet je gewoon een beetje aanpassen. En de bestemmingen moeten natuurlijk ook wel geschikt zijn, maar op zich kan het prima. Leuk hoor! Wat betreft ons huis: we hebben deze keer het geluk dat vrienden van ons een huis bouwen en hun eigen huis al verkocht hebben. Die waren op zoek naar een huurhuis en dat wordt ons huis. Dat is een geluk, want verhuren aan vreemden lijkt me niet fijn. Verkopen willen we sowieso niet, want acht maanden reizen is te kort om alles thuis achter te laten. Ik wil toch wel graag terugkeren in mijn eigen huis :) Heel veel succes met het overhalen van je vriendin, ik hoop dat het lukt!

Antwoord
willemijn van Beek 16 februari 2015 - 13:06

Precies, dat vind ik ook.
Ik wil ons huis graag houden. Zou wel veel geluk zijn als iemand het zou willen huren inderdaad…. We moeten er maar vanuit gaan dat dat niet gebeurd dus moet je dat bij je vaste lasten rekenen… Ach dat is voor iets voor later… Eerst maar eens fantaseren welke landen het moeten worden :)
Weet jij toevallig websites van mensen die met kinderen zijn gegaan?
Ik ga jullie zeker volgen! Ben benieuwd!

Antwoord
Karlijn 16 februari 2015 - 14:14

Hoi Willemijn, met de praktische zaken komt het wel goed! Er zijn genoeg bureaus die je kunnen helpen om je huis te verhuren, als je het niet erg vindt om aan onbekenden te verhuren. Nadenken over bestemmingen is veel leuker ;) Ik kan je de website gezinopreis.nl van Tikva en Marcel aanbevelen. Zij zijn met z’n tweeën op wereldreis geweest en nemen nu hun dochter van 2 overal mee naartoe. Een wereldreis hebben ze met haar nog niet gemaakt, maar je vindt op hun site wel veel tips over (verre) reizen met kinderen. Ze zijn nu in Panama, mooie reis! Als ik nog eens een site tegenkom van wereldreizigers met kinderen, zal ik je een mailtje sturen. Leuk dat je ons gaat volgen, hopelijk wordt je vriendin ook enthousiast over een wereldreis!

Antwoord
Willemijn van Beek 16 februari 2015 - 14:19

Super bedankt!!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.