Home Wereldreis Voor de tweede keer op wereldreis (of toch een nieuwe keuken?)

Voor de tweede keer op wereldreis (of toch een nieuwe keuken?)

Door Karlijn

Toen we in juli 2010 terugkwamen van onze wereldreis, zeiden we tegen iedereen: ‘Het was geweldig, maar zoiets doen we maar één keer’. En dat geloofden we ook echt. Tot ik anderhalf jaar geleden toch weer de kriebels kreeg en een prachtige route bedacht voor wereldreis deel 2. Vorige week kreeg mijn vriend opnieuw toestemming voor onbetaald verlof. Geweldig natuurlijk, volgend jaar mogen we weer op reis! En toch twijfel ik af en toe. Want zou het niet beter zijn om gewoon een verstandige volwassene te worden?

P1030560

“Goed dat jullie het nu doen, want als er straks kinderen zijn, kan het niet meer.” Hoe vaak we dat wel niet gehoord hebben, als we mensen vertelden over onze wereldreisplannen voor 2009/2010. Dan zeiden we maar niets, want om steeds uit te leggen dat kinderen niet in de planning zitten, is ook zoiets. Iedereen ging ervan uit dat onze wereldreis iets eenmaligs was, en dat dacht ik zelf ook. Het is best een stap om je baan (Ward kreeg onbetaald verlof, ik nam ontslag), huis, familie en vrienden achter te laten en bovendien moet je veel sparen om zo’n reis te kunnen maken.

SONY DSCMooiste tijd

Op 13 november 2009 vertrokken we, met als eerste bestemming de Galapagos Eilanden. Acht maanden waren we onderweg. We genoten van de vrijheid, van het gevoel dat alles mogelijk was. Werk, het huishouden, verplichtingen…ons leven thuis was ook figuurlijk mijlenver weg. We ontdekten de moai’s van Paaseiland, deden meerdaagse hikes in Chili en Nepal, haalden ons duikbrevet, werden verliefd op Myanmar, stonden op de rand van een vulkaan in Indonesië, voeren langs perfecte stranden op de Cook Islands en reden in een jeep van Lhasa naar Kathmandu. Een aaneenschakeling van hoogtepunten, de mooiste tijd van ons leven.

Het gewone leven

Begin juli 2010 vlogen we naar huis. Balend omdat het voorbij was, blij om onze familie en vrienden weer te zien. We waren ook wel even klaar met het vervoer in Azië en de bankrekening was akelig leeg aan het raken. Kortom: tijd voor het gewone leven. Ik weet nog goed dat we de eerste avond samen op de bank zaten. Ons ontvangstcomité was naar huis en er lag alweer een enorme to do-list klaar met spannende punten als ‘belastingaangifte doen’ en ‘huizenhoog onkruid uit tuin verwijderen’. “Nou, dat was het dan”, zei Ward. En inderdaad, dat was het dan.

Niets te klagen

Het heeft wel een maand of vier geduurd voordat we helemaal gewend waren. Ward ging weer aan het werk en ik werd freelance tekstschrijver/communicatieadviseur. We bleven zoveel mogelijk reizen en we bezochten de afgelopen jaren de prachtigste plekken. Kortom: helemaal niets te klagen. Tot mijn welbekende onrust anderhalf jaar geleden weer de kop opstak. Om de paar jaar ga ik bijna onbewust op zoek naar een langere onderbreking van het dagelijks leven. Bovendien is er zoveel moois te zien in de wereld, mijn bucketlist is te lang voor één leven!

P1030575

Wereldreis deel 2

Vorig jaar bedacht ik een geweldige nieuwe wereldreisroute: vliegen op Istanbul, en dan via Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië en China overland naar Shanghai. Vervolgens naar Indonesië, Frans-Polynesië, Hawaii en Mexico. Een kleine negen maanden in totaal. Ward had niet veel overtuigingskracht nodig, maar wilde alleen gaan als hij weer onbetaald verlof zou kunnen krijgen. En dat was natuurlijk maar de vraag. Maar Ward werkt bij een bedrijf met een bijzondere visie en een tweede keer onbetaald verlof bleek mogelijk. Als alles goed gaat, vliegen we volgend jaar april naar Istanbul!

P1020539Verbouwen?

Ik ben superenthousiast over onze plannen. En toch twijfel ik vaak. We zijn nu 34 en 36. Is het geen tijd om ons te gaan gedragen als verstandige volwassenen? We zijn al op wereldreis geweest, kunnen we ons geld niet beter besteden? Onze keuken is al jaren toe aan vernieuwing, de tuin mag gerust opnieuw aangelegd worden en dat laminaat boven kan eigenlijk ook niet meer. Het zou slim zijn een flinke verbouwing in gang te zetten. Of misschien moeten we zelfs wel een nieuw huis kopen. Of toch over kinderen nadenken, een carrièreplanning maken. Als ik om me heen kijk, is dat wat we horen te doen. Dat is normaal, verstandig gedrag.

Verliefd op mijn nichtje en neefjes

In 2010 had ik nog geen nichtjes en neefjes. Inmiddels heb ik een nichtje van drie waar ik helemaal verliefd op ben, ik heb drie neefjes en binnenkort word ik peettante van neefje nummer vier. Kan ik wel zo lang zonder hen, en is het niet zonde om negen maanden van hun kindertijd te missen? En kan ik het mijn broer en vader wel aandoen om weer zo lang weg te gaan? Ik weet dat die twee huismussen heel bezorgd zijn als we reizen. Dan heb ik ook nog mijn eigen bedrijfje: wat gaan mijn klanten ervan vinden als ik zolang niet voor ze kan werken? Is het niet beter om gewoon hier te blijven?

P1030455Niet uitstellen wat je nu wilt doen

Maar als ik diep in mijn hart kijk, zie ik geen twijfel. Een nieuwe keuken maakt me niet gelukkig, de tuin interesseert me niet en ik wil geloof ik echt geen kinderen. Met mijn familie kan ik Skypen en ik hoop maar dat mijn nichtje en neefjes me nog lief vinden als we weer thuis komen. Ik hoop ook dat mijn klanten geen betere vervanging voor mij vinden. De wens om langere tijd te reizen is te groot: ik wil weer maanden achter elkaar genieten van vrijheid, nieuwe culturen ontdekken en activiteiten ondernemen waar tijdens een gewone reis geen tijd voor is. Ik geloof heel sterk dat je nu moet doen wat je graag wilt doen. Niet uitstellen, denken ‘misschien later’, of ‘je hebt je hele leven nog om te reizen’. Mijn moeder overleed toen ze 49 jaar was. Daardoor realiseer ik me extra goed dat het leven kort is en dat je je dromen waar moet maken. Dan maar geen verstandige volwassene!

Meer lezen over onze wereldreizen?

Ook leuk om te lezen

59 Reacties

Annika 13 april 2014 - 11:54

Wauw dat klinkt als een prachtige reis en een verstandige keuze ;)

Antwoord
karlijntravels 13 april 2014 - 14:02

Dank je Annika! De mede-reisverslaafden snappen deze keuze wel ;)

Antwoord
Daphne - It's Travel O'Clock 13 april 2014 - 13:57

Goed geschreven en daardoor erg leuk om te lezen. Heel herkenbaar ook. Een wereldreis heb ik nooit gemaakt maar ik ben wel 2x lang weggeweest. High school in Amerika en stage in Australië. Nu heb ik net mijn 1e ‘grote mensenbaan’ en plannen om mijn 1e huisje te gaan kopen en samen te gaan wonen. Ergens heb ik wel heel erg de drang om te gaan reizen en te genieten van de vrijheid en als het moois. Maar dan knaagt toch weer het idee: hoe gaan we dat doen als we terugkomen? In ieder geval geen behoefte om weer bij paps en mams te gaan wonen. Kortom: ik vind het stoer dat jullie er voor kiezen om wel te gaan. Ik moet er nog eens goed over nadenken.

Antwoord
karlijntravels 13 april 2014 - 14:11

Hoi Daphne,

Bedankt voor je reactie! Ik kan me je twijfels helemaal voorstellen. Aan de ene kant wil je graag een leuk huis en leuke baan hebben, en aan de andere kant blijft de reisdrang ook roepen. Misschien een idee om eerst een paar jaar te werken en te kijken of je onbetaald verlof kunt krijgen? En eventueel een tijdelijke huurder voor je huis? Het lijkt mij ook helemaal niks om na zo’n reis weer bij je ouders in te moeten trekken, al is het maar tijdelijk. Wij waren niet uitzonderlijk blij om weer thuis te komen na onze eerste reis, maar het was wel erg fijn om weer in ons eigen huis te zijn. Bovendien kon mijn vriend dankzij zijn onbetaald verlof meteen weer aan het werk, zodat we ook niet zonder inkomen zaten. Als we bij onze ouders hadden moeten gaan wonen, waren we geloof ik nooit meer naar huis gegaan ;). Succes met beslissen, en de periode van gaan samenwonen en huis kopen is ook superleuk!

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Marcella 13 april 2014 - 16:44

Dit klinkt toch absoluut als een verstandige volwassene en een weloverwogen keuze. Je moet vooral voor de keuzes gaan die je optimaal gelukkig maken en zo te lezen zit je met reizen dan supergoed. Het is jouw leven, dus volg je hart. Mijn vader overleed vorig jaar op z’n 65e, dus ja, het leven kan veels te kort zijn. Geniet!!

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 07:53

Haha! Fijn om te lezen dat ik toch wel verstandig klink! Wat erg voor je dat je vader is overleden, 65 is nog veel te jong. Zo’n gebeurtenis laat je zien dat je moet genieten van het hier en nu, en inderdaad: de keuzes moet maken waar je gelukkig van wordt!

Groetjes, Karlijn

Antwoord
gezinopreis 13 april 2014 - 16:59

Mooi geschreven! die onrust is heel herkenbaar lastig he keuzes maken. Volgens mij heb je goed over nagedacht om een 2e keer op wereldreis te gaan en waarom niet. Doen waar jij gelukkig van wordt en niet van wat andere mensen vinden wat je moet doen. Heel veel plezier tijdens jullie volgende reis.

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 07:55

Dank je voor je reactie! En inderdaad, die onrust is heel vervelend. Ik zou zo vaak willen dat die eens verdween en dat ik eens ‘gewone’ dingen zou willen. Maar ja, ik moet het er geloof ik mee doen! Wel fijn om te lezen dat dat onrustige herkenbaar is, ben ik tenminste niet de enige ;)

Antwoord
Kim 13 april 2014 - 17:45

Geweldig om te lezen. En ik denk ook dat de beste keuze is om te gaan voor wat je echt graag wil doen. Al is het zo dat anderen er anders over denken en jouw ‘levensstijl’ helemaal niet zien zitten… jij bent degene die ermee moet leven :)

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 07:48

Hoi Kim, bedankt voor je reactie! Ik denk ook dat het belangrijk is om te doen wat je echt graag wilt, en ik hoop dat ik deze reisdroom kan waarmaken. Maar soms slaan toch de twijfels toe ;)

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Madeleine 13 april 2014 - 20:20

Hoi Karlijn…gewoon doen! Doen waar je hart naar uitgaat. Wat het dan ook is. Wil je weg, dan ga je weg. Alle keuze is goed, als het de keuze van je hart is. Veel voorbereidingsplezier alvast!

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 07:43

Hoi Madeleine, bedankt voor je reactie! Doen waar je hart naar uitgaat vind ik een mooie richtlijn, dat ga ik zeker proberen!

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Anke Thijssen 13 april 2014 - 20:23

Wat leuk om te lezen! Natuurlijk gaan we jullie missen en ons zorgen maken of alles wel goed gaat, maar het aller aller belangrijkste is dat je de dingen doet wat jou gelukkig maakt. Je leeft maar 1 keer…!!! X

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 07:59

Hee Anke, bedankt voor je lieve reactie! Ik vind het heel vervelend dat we jullie ongerust moeten maken, we zullen echt heel voorzichtig zijn! En misschien gaan we wel helemaal niet, als ik besluit dat ik onze Lize en Sjoerd toch niet zolang kan missen. Kan nog best…

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Travel by San 14 april 2014 - 05:43

Op de een of andere manier wordt er bij een bepaalde leeftijd inderdaad van je verwacht dat je kinderen krijgt en in een nieuwbouwhuis gaat wonen met tuin op het zuiden (bij wijze van spreken). De maatschappij vindt dat je nu maar eens volwassen moet worden. Maar wat is de definitie van volwassen zijn? Is dat kinderen opvoeden? Of is dat de ‘guts’ hebben om de boel de boel te laten en te genieten van alles in de wereld? Te doen wat JULLIE leuk vinden? In dat geval het laatste toch? Volwassen zijn betekent voor iedereen iets anders, alleen is er wel een bepaalde stramien waarvan de rest verwacht dat jij die ook volgt. En als je die niet volgt ben je ‘anders’. Maar meid, wat vind ik het stoer dat je je eigen keuzes maakt en dus die koffers nog een keer inpakt en vertrekt!! Twee keer een wereldreis, wie kan dat nou zeggen???

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 08:03

Hoi Sandra, bedankt voor je reactie! Ik ben het helemaal met je eens: iedereen verwacht hetzelfde van elkaar, en als je niet voor kinderen en nieuwbouwhuis kiest, ben je toch een beetje raar. En dan slaat de onzekerheid wel eens toe. Maar als ik weer eens twijfel over de keuzes die we maken, ga ik meteen de reacties onder deze post lezen. Dat is nog eens een hart onder de riem :)!

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Travel by San 15 april 2014 - 06:11

Nooit twijfelen hoor, doen wat goed voelt! In jullie geval, reizen dus!

Antwoord
Laura - what about her 14 april 2014 - 09:58

Ik vind het een prachtige blog, en helemaal geen vreemde, verkeerde of onvolwassen keuze. Heel volwassen en verstandig juist, je hart volgen. Ik kan niet anders zeggen dat ik jaloers ben (gezond, dat wel. Ik reis gelukkig ook wat af) en wij denken ook over een langere reis in 2015. Mijn vriend heeft een eigen bedrijf (groot) en kan niet zomaar weg, maar de mogelijkheid lijkt steeds meer te kunnen. Wie weet. Wat een fantastische route heb je weer bedacht. Ik heb nu al zin in de verhalen. En ik kan je goed vinden in je laatste zin. Mijn moeder overleed ook op 49-jarige leeftijd. En zodoende ben ik ook al mijn dromen gaan volgen. Mooi. :-)

Antwoord
Laura - what about her 14 april 2014 - 09:59

Ik vind het een prachtige blog, en helemaal geen vreemde, verkeerde of onvolwassen keuze. Heel volwassen en verstandig juist, je hart volgen. Ik kan niet anders zeggen dat ik jaloers ben (gezond, dat wel. Ik reis gelukkig ook wat af) en wij denken ook over een langere reis in 2015. Mijn vriend heeft een eigen bedrijf (groot) en kan niet zomaar weg, maar de mogelijkheid lijkt steeds meer te kunnen. Wie weet. Wat een fantastische route heb je weer bedacht. Ik heb nu al zin in de verhalen. En ik kan je goed vinden in je laatste zin. Mijn moeder overleed ook op 49-jarige leeftijd. En zodoende ben ik ook al mijn dromen gaan volgen. Mooi. :-)

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 13:54

Hoi Laura, bedankt voor je reactie! Mooi dat jullie ook nadenken over een langere reis volgend jaar, ik hoop dat dat lukt! Werk is toch altijd het meest kritieke punt. En als je een groot eigen bedrijf hebt, kan ik me voorstellen dat het extra lastig is. Wel toevallig dat we allebei onze moeders jong zijn verloren. Dan realiseer je je keihard hoe belangrijk het is om je hart en je dromen te volgen, en niets uit te stellen tot ‘later’!

Groetjes, Karlijn

ps Weet je al waar jullie naartoe zouden willen tijdens een langere reis?

Antwoord
Madeleine 16 juni 2014 - 23:14

En Karlijn…heb je al besloten? Elk besluit is goed! En ook ik heb mijn moeder al op zeer jonge leeftijd verloren (was 12). Des te meer realiseer je je dat mensen te vaak niet doen wat ze willen en dan op een punt komen dat er om de een of andere reden geen keus meer is. Nogmaals…elk besluit is goed als het JOUW keuze is.

Antwoord
Karlijn 17 juni 2014 - 10:42

Hallo Madeleine,

We gaan het doen hoor! Als alles goed gaat, vertrekken we volgend jaar april. Ik ben het helemaal met je eens dat mensen te vaak niet doen wat ze echt graag willen doen. Daarom hebben we de knoop doorgehakt en stellen we die keuken lekker nog een paar jaar uit ;) Want reizen vinden we toch belangrijker. Wat erg dat je je moeder al op je twaalfde verloren hebt. Door dat soort dingen besef je maar al te goed dat er misschien geen ‘later’ is…

Bedankt voor je reactie!

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Jsutine 14 april 2014 - 14:03

Wat een mooi geschreven verhaal. In eerste instantie was ik geboeid door je wereldreis, maar daarna werd ik geraakt door je bijzondere onderbouwing. Ik geef je groot gelijk! Zelf zou ik ook nog een heleboel willen doen, helaas is het niet het lef of de tijd, maar het geld waar ik als studentje nog tegenaan hik. Over een paar jaar dan maar, als ik wat gespaard heb. Maar ik ga sowieso! :)

Antwoord
Justine 14 april 2014 - 14:04

Waaah. Ik zie nu dat ik mijn eigen naam verkeerd geschreven heb.. Pff, I’m such a loser!

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 14:37

Hoi Justine,

Dank je voor je reactie! En superleuk dat je ook op reis wilt! Gewoon sparen en over een paar jaar gaan. Krijg je nooit spijt van ;)

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Eva (www.eyeswideopen.nl) 14 april 2014 - 16:20

Hoi Karlijn, ik heb meteen even je laatste blog gelezen :) te gek dat je opnieuw op reis gaat. Ik geloof dat je van binnen altijd wel voelt wat je het liefste wil en wat het beste is, ongeacht wat de omgeving ervan vindt. Daarom is het vast een goede beslissing :) De route die je noemt klinkt ook fantastisch. Ik zou ook heel graag de ‘stanlanden’ eens willen bezoeken, lijkt me zo bijzonder! Veel plezier met de voorpret!

Groetjes Eva (www.eyeswideopen.nl)

ps. Wat zijn er veel fantastische reisblogs zeg, hoeveel lezen/volgen jullie (ervaren bloggers) er? Ik ben nog wat zoekende ;-) Ik kan niet kiezen!

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 18:21

Hoi Eva, wat leuk dat je meteen reageert! De Stannen lijken mij ook heel gaaf, weer heel anders qua cultuur dan de rest van Azië. Ik heb er zin in (al duurt het nog zeker een jaar ;)! Wat betreft gave reisblogs, die zijn er inderdaad veel! Ik volg er zelf best wat, zowel Engels- als Nederlandstalig. Qua Engelstalige blogs ben ik fan van o.a. AlexinWanderland.com (favoriet!), globetrottergirls.com, uncorneredmarket.com en honeytrek.com. Nederlandstalig vind ik whatabouther.nl, reiswijsneuzen.nl, yourambassadrice.nl en bunchofbackpackers.com heel leuk (alhoewel, die laatste is Engelstalig, maar wel van een Nederlandse reizigster). we12travel.nl is misschien ook iets voor jou, die gaat echt over outdoor/adventure. Misschien is het een idee om je aan te melden als Contributor van verkeersbureaus.info. Hier zit ook een hele leuke Community van reisbloggers op Google+ aan vast, en je kunt in aanmerking komen voor persreizen e.d. Heel veel succes en veel plezier met je blog in elk geval!

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Manouk voor Bunch of Backpackers 14 april 2014 - 16:38

Wow Karlijn! Wat een mooie blog :)! Maar inderdaad, materialistische zaken maken uiteindelijk niet gelukkig. Ervaringen wel :)! Volg gewoon je gevoel!! Al die andere wensen die je noemt die komen wanneer je er klaar voor bent! Supercoole route ook!

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 18:13

Hoi Manouk, bedankt! Ik ben ook echt superenthousiast over de route, de Zijderoute lijkt me zo bijzonder! De stranden van Frans-Polynesie zien er ook niet verkeerd uit ;). En je hebt gelijk, ervaringen maken gelukkig, spullen niet. Ik ga gewoon voor de wereldreis!

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Ellen 14 april 2014 - 18:46

Hè Karlijn, goed geschreven blog, past helemaal bij je. Een andere keuze had ik niet verwacht. Wat goed dat Ward weer vrij kan krijgen en een super reis in het vooruitzicht. Gr. Ellen

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 18:52

Hee Ellen, dank je voor je reactie! Ik hoopte al dat jullie niet verbaasd zouden zijn ;)

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Hein 14 april 2014 - 19:01

Hoi Karlijn! Heel bijzonder om je overwegingen te lezen! Herkenbaar, dapper en speciaal. Volg je hart, je gevoel en kies voor wat jij en jullie willen! Succes met de keuzes! Take care! Hein

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 19:06

Hoi Hein, ik vind het echt superleuk dat je reageert, bedankt! Ik ga zeker mijn gevoel volgen, die keuken moet nog maar een paar jaar wachten ;)

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Sanne Brons 14 april 2014 - 19:47

Karlijn!
Nu pas deze pagina van je ontdekt…eerder wel wat fotootjes op facebook gezien, maar je blog nog nooit gelezen!
Wat super dat jullie weer op wereldreis willen gaan. Je weet zelf heel goed wat je wilt…er is eigenlijk geen twijfel toch! De twijfel wordt gevoed door anderen…Ohhh geniet van de voorpret!
Ennnn is het geen optie dat de family ook een vakantie jullie richting op boekt? ;-)..snap de verliefdheid op de kleintjes in je omgeving ook! Willen is kunnen.
Groetjes Sanne

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 20:11

Hoi Sanne, wat leuk dat je reageert! Eigenlijk is er ook geen twijfel hoor, we willen gewoon gaan! Maar of ik mijn broer en zijn gezin nog een keer het vliegtuig in krijg (onze eerste wereldreis zijn hij en mijn schoonzusje naar Maleisie gekomen), ik denk het niet! Ik moet mijn nichtje en neefje straks maar goed trainen in Skype ;)

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Sabine 14 april 2014 - 20:19

Via mijn zus Nathalie op je blog terechtgekomen…wow, wat inspirerend! Zeker stof tot nadenken voor mij..thanks!

Antwoord
karlijntravels 14 april 2014 - 20:26

Hoi Sabine, dank je! Denk je ook na over een langere reis? Misschien leuk om elkaar te ontmoeten op de boekpresentatie van De Campus!

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Sarah 9 juni 2014 - 13:40

Gefeliciteerd met jullie keuze. Ik denk er net hetzelfde over. Er zijn niet veel mensen die zoals jullie zouden kiezen voor het hart ipv het “verstand”. TOP! Leuke route trouwens, ik verken dit jaar ook Iran!

Antwoord
Karlijn 9 juni 2014 - 14:11

Hoi Sarah,

Bedankt voor je reactie, altijd fijn om te lezen dat er mensen zijn die ook zo over reizen denken! Ik heb even op jouw blog gekeken, wat heb jij gave reizen gemaakt zeg! Ik ben enorm benieuwd naar je ervaringen in Iran, het lijkt me zo’n fantastisch land. Ik ga je volgen!

Groet, Karlijn

Antwoord
Linda 18 juni 2014 - 18:43

Hoi Karlijn, wat goed dat je je hart volgt. En dat je, ondanks dat je soms van de wijs wordt gebracht door goedbedoelde beren op je weg, gewoon ook bij je hart blijft.

Antwoord
Karlijn 18 juni 2014 - 20:35

Dank je voor je reactie Linda! Je hart volgen is soms best moeilijk, maar in dit geval ga ik het gewoon doen :)

Antwoord
Yvon 19 juni 2014 - 00:43

Net je blog uitgelezen (ik had vannacht een start gemaakt in de rust van Australië – Spanje) en ik kan alleen maar zeggen dat ik jullie stoer vind!
Wat mijn voorgangers ook al schreven; het lijkt een hele bewuste keuze en ook heel volwassen.
Dat de maatschappij bepaalde verwachtingen heeft, dat klopt en dat benauwd mij soms ook wel. Wij zouden ook graag een langere reis maken, maar we hebben nog zo weinig werkervaring, dus wat als de reis over is? Daarbij; we zouden dan de huur opzeggen en waar moeten we dan heen na de reis?

Antwoord
Karlijn 19 juni 2014 - 09:38

Hoi Yvon, bedankt voor je reactie! Het is inderdaad een heel bewuste keuze om weer op reis te gaan, ondanks de nadelen die er ook zeker bijhoren. Maar zo’n lange reis is zo speciaal, dat willen we graag nog een keer meemaken! Als jullie ook graag een langere reis willen maken, moet je dat gewoon doen. Misschien niet per se nu, maar als je over een paar jaar wat meer werkervaring hebt. En een reis staat ook prima op je cv, want dat zegt iets over je karakter. Wat betreft de huur: je huis is best een lastige met een lange reis, vind ik. Je hebt mensen die de hele boel verkopen en opzeggen, maar dat lijkt me niets. Dan kom je thuis en dan zit je weer bij je ouders te koekeloeren. Ik vond het heel fijn om in elk geval weer in mijn eigen huis terug te komen, dat was nog iets ;). Maar alle praktische bezwaren zijn uiteindelijk op te lossen. Als je echt heel graag een lange reis wilt maken, dan moet je er gewoon voor gaan! Succes!

Antwoord
Plannen voor onze wereldreis in 2015 - Karlijn Travels 10 augustus 2014 - 14:36

[…] april schreef ik deze blog: ‘Voor de tweede keer op wereldreis of toch een nieuwe keuken?’, waar ik heel veel leuke reacties op kreeg. Ik twijfelde of het wel een goed idee was om weer lang […]

Antwoord
Paul de Roos 10 november 2014 - 14:48

Doen, Karlijn, gewoon doen!

Paul
aka Bowral

Overigens, wat een mooie site is dit! Chapeau!

Antwoord
Karlijn 10 november 2014 - 15:04

Hoi Paul, wat leuk dat je hier reageert, bedankt! Nog steeds zulke mooie reizen aan het maken? Ik ben het helemaal met je eens: een tweede wereldreis is veel leuker dan een nieuwe keuken. Als alles volgens plan verloopt, vertrekken we in april richting de Zijderoute!

Antwoord
Janine 24 november 2014 - 13:00

Wow, zoooo ontzettend herkenbaar! Van het ‘moet ik niet eens volwassen worden’ en ‘wil ik mijn familie en vrienden nog eens zo lang missen’ tot ‘maar je leeft maar 1 keer en er is zoveel te zien!’…

Zelf ook twee keer een wereldreis gemaakt en na de laatste ook echt het gevoel van: dat was het dan…en nu al weer kriebels om een nieuwe reisroute in elkaar te zetten! Gewoon gaan, je zegt het zelf: je reizen waren de mooiste tijd van je leven!

Antwoord
Karlijn 24 november 2014 - 13:35

Hoi Janine, bedankt voor je reactie! En wat fijn dat het zo herkenbaar is voor jou! Eindelijk iemand die ook twee keer op wereldreis is geweest en die zelfs over een derde reis nadenkt ;) Reizen is echt verslavend, dat blijkt maar weer. We zijn ook zeker van plan om te gaan. Alle twijfels in dit artikel heb ik nog steeds, maar de wil om de wereld te zien is groter. Dus: de tickets zijn geboekt, laat wereldreis 2.0 maar komen! Ik hoop dat jij de kans krijgt voor 3.0!

Antwoord
paul 13 december 2014 - 17:10

tuurlijk moet je gaan. en ook als er wel kinderen zouden zijn is er nog van alles mogelijk. alleen je tempo moet anders… ik vond het net zo leuk om met baby en kleuter zes maanden in thailand en indonesie te zijn afgelopen winter. centerparks kan altijd nog…

Antwoord
Karlijn 15 december 2014 - 10:06

Hallo Paul, je hebt helemaal gelijk: ook met kinderen kun je vast nog prima reizen. Voor veel mensen lijkt het zo’n grens: tot je kinderen hebt is er van alles mogelijk op reisgebied, maar daarna houdt het op. En is Centerparcs je enige keus ;) Zes maanden in Thailand en Indonesië verblijven klinkt trouwens helemaal niet verkeerd! We zijn nu bezig om wereldreis 2.0 te plannen, we gaan in april weg!

Antwoord
Marjolein 19 februari 2015 - 15:48

Je hebt het zo geschreven dat ik meteen zin krijgt om ook een wereldreis te plannen: heel gepassioneerd en aanstekelijk! Erg leuk om te lezen. En wat fijn dat je die passie met je vriend kan delen zeg. Alleen al daarom is het een goede keuze. Je moet tenslotte doen wat jou (jullie) gelukkig maakt! Ik voel me ook wel eens schuldig tegenover vrienden en familie in Nederland dat ik in het buitenland ben gaan wonen, misschien is dat wel vergelijkbaar, ook al ben ik lang niet zo ver weg. Zij weten echter dat ik hier gelukkig ben en vinden het daarom ook heel tof. Hoe dan ook, ik ga je voorbereidingen in ieder geval met veel plezier volgen. You rock!

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 16:27

Ah, dank je Marjolein :) ! Ik kan me goed voorstellen dat jij je ook weleens schuldig voelt. Want al is Berlijn niet ver weg, je woont niet meer in de buurt. En dat is toch een grote stap! Ik vind het heel knap dat je die hebt durven zetten. Wij gaan maar voor acht maanden weg, dat is een eitje ;) Maar het schuldgevoel blijft toch hoor, ondanks dat ik 100% achter mijn beslissing sta. Vooral voor mijn vader en broer vind ik het echt vervelend. Maar het klopt wat je zegt: iedereen moet doen waar hij gelukkig van wordt. En van reizen word ik (en mijn vriend inderdaad ook :) héél gelukkig!

Antwoord
Marjolein 19 februari 2015 - 16:54

Dat kan ik me heel goed voorstellen. Het is ook onwijs lastig om iedereen tevreden te (willen) stellen. Maar gelukkig is er FaceTime/Skype/WhatsApp etc.! Zou er niet aan moeten denken om zonder de moderne communicatiemiddelen zo ver en lang van ‘huis’ weg te zijn. Wat dat betreft hebben we het eigenlijk toch wel goed :D.

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 17:17

Dat is zeker zo! In 2002 reisde ik alleen door Australië en Nieuw-Zeeland en toen was er natuurlijk wel gewoon internet. Maar bellen moest met telefoonkaarten en om te internetten moest je naar een internetcafé. Zelfs dat was nog best luxe vergeleken met ‘vroeger’ ;) Maar als je kijkt wat er nu mogelijk is: heerlijk!

Antwoord
Reisverzekering wereldreis: waar moet je op letten? - Karlijn Travels 10 augustus 2016 - 07:01

[…] het heel fijn als je een goede reisverzekering hebt afgesloten. Natuurlijk is het veel fijner om te dromen over je reis en de route samen te stellen, maar het saaie regelwerk hoort er ook bij. Bij een lange wereldreis […]

Antwoord
Vliegtuig volgen 16 maart 2017 - 20:13

Hoi Karlijn. Zeker niet kiezen voor een nieuwe keuken haha! Buy experiences ;)

Antwoord
Karlijn 17 maart 2017 - 10:01

Heb ik ook niet gedaan, we zijn op wereldreis gegaan ;)

Antwoord
Vlucht volgen 22 maart 2017 - 15:53

Ik wordt een klein beetje jaloers als ik dit lees maar ik zou zeggen: “live life live curious!”

Antwoord
Op wereldreis of niet: hoe hak je de knoop door? - Karlijn Travels 2 juni 2018 - 16:13

[…] heb om definitief het besluit te nemen om te gaan. Wie weet zitten meer van jullie met de vraag ‘een wereldreis of niet’, dus ik dacht: laat ik er eens een blog over schrijven. Hoe hebben wij de keuze gemaakt om twee […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.