Home Azië Welke trekking in Nepal kiezen? Houd hier rekening mee

Welke trekking in Nepal kiezen? Houd hier rekening mee

Door Karlijn

Nepal is één van de beste landen ter wereld om een meerdaagse trekking te maken. De Himalaya is onbeschrijfelijk mooi en wandeltochten zijn hier prima georganiseerd. Er is alleen zoveel keus, dat het lastig kan zijn om te bepalen welke trekking je wilt lopen. Wordt het bijvoorbeeld de beroemde Mount Everest Base Camp, of ga je liever voor een rustigere wandeling? Vind je het lastig om de juiste trekking in Nepal te kiezen? Deze tips helpen je om de juiste afweging te maken. 

Mijn eigen ervaringen in Nepal

Ik ben drie keer in Nepal geweest en liep tijdens elke reis een andere trek. In 2010 kozen we voor de Jomsom Trek (6 dagen), in 2019 liepen we de Mount Everest Base Camp Trek inclusief Gokyo (16 dagen) en in 2022 gingen we voor de Langtang Valley Trek inclusief de Tamang Heritage Trail (10 dagen). De drie treks waren allemaal mooi en heel verschillend. Mijn voorkeur gaat nog altijd uit naar de Mount Everest Base Camp Trek, mede omdat dat voor mij persoonlijk zo’n overwinning was: maar liefst zestien dagen hiken! De Langtang Valley Trek is het minst favoriet, vanwege de eindeloze trappen en bossen. Zo heeft elke trek zijn eigen voors en tegens.

Klooster Kyanjin Gompa Nepal

Welke trekking Nepal kiezen? Vijf belangrijke criteria

1. De lengte van de trek: hoeveel dagen wil je lopen?

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van een trekking in Nepal is wat mij betreft de lengte. Vind je drie dagen wel genoeg, of lijkt het je mooi om twee weken te wandelen? Het kan allemaal en het is goed om hier van tevoren over na te denken. Het nadeel van een kortere trek is dat je vaak door minder afgelegen gebieden loopt.

Voorbeelden van korte trekkings in Nepal

Een voorbeeld van een korte trek is de Nagarkot Dhulikhel Trekking, niet ver van Kathmandu. Deze trek duurt drie tot vier dagen en bij helder weer heb je mooie uitzichten over de witte bergtoppen. Ik denk wel dat je geluk moet hebben om die uitzichten te zien, want rondom Kathmandu is het vaak heiig. Je zou zelfs de Poon Hill Trek vanuit Pokhara in een dag of drie kunnen doen. Houd wel rekening met de hoogte: als je een korte trek kiest waarbij je heel snel naar grote hoogte klimt, kan dat risico’s rond hoogteziekte opleveren. Plan dus altijd genoeg tijd in voor acclimatisatie en denk niet dat je die extra dagen wel kunt overslaan.

Mount Everest Base Camp Trek Nepal

Voorbeelden van lange trekkings in Nepal

Ga je all-in en kies je voor een lange trekking, dan zijn er ook volop opties. De Mount Everest Base Camp Trek via Gokyo is 16 dagen, het Annapurna Circuit loop je in 15-18 dagen. De Manaslu-Tsum Valley Trek duurt 18 dagen.

2. Welke trekking in Nepal kiezen? Let op de hoogte

Hiken in Nepal betekent vaak hiken op grote hoogte. De meest spectaculaire landschappen vind je wat mij betreft vanaf 3000 meter hoogte, want ik houd van het ruige en desolate karakter van hooggelegen gebieden. Het nadeel is natuurlijk dat hoogte invloed heeft op je fysieke gesteldheid. Tijdens de Mount Everest Base Camp Trek klommen we tot maar liefst 5644 meter. En dat voel je aan alles: je krijgt minder zuurstof binnen, lopen gaat moeizamer en hoofdpijn en darmklachten liggen op de loer.

Mount Everest Base Camp

Hoogteziekte in Nepal

Dat soort ongemakken zijn prima te hebben, maar het moet natuurlijk niet doorslaan naar hoogteziekte. Je weet nooit van tevoren of je hoogteziek wordt, want ook als je tien keer geen problemen hebt gehad, kun je de elfde keer voor de bijl gaan. Bepaal bij het kiezen van je trekking in Nepal dan ook van tevoren of je de grote hoogtes aandurft. Even ter geruststelling: wij hebben nooit ergens last van gehad en als je goed acclimatiseert is de kans op problemen een stuk kleiner.

3. Een beroemde trekking of liever een onbekende meerdaagse wandeltocht?

De Mount Everest Base Camp Trek en het Annapurna Circuit zijn de bekendste meerdaagse trekkings in Nepal. Niet voor niets, want de landschappen zijn fantastisch en je loopt hier tussen de bergen van 8000 meter hoog. Spektakel gegarandeerd! Het nadeel is wel dat deze trekkings behoorlijk druk kunnen zijn. Kies je liever voor meer rust, dan is het beter om een onbekendere trekking te kiezen. Wij combineerden de bekende Langtang Valley Trek daarom met de relatief nieuwe Temang Heritage Trail en dat bleek een hele goede aanvulling. Hier vind je een lijst met ‘nieuwe’ trekkingroutes. Houd er wel rekening mee dat de guesthouses (tea houses) bij de onbekendere trekkings vaak nog een stuk primitiever zijn dan die op de drukbezochte treks.

Mount Everest Base Camp Trek ervaringen

4. Wil je vliegen naar het startpunt of liever met bus of auto?

Bij sommige trekkings in Nepal ontkom je niet aan vliegen naar het startpunt. De Mount Everest Base Camp Trek begint bijvoorbeeld voor veruit de meeste trekkers in Lukla, bekend vanwege het gevaarlijkste vliegveld ter wereld. Je kunt ook naar Lukla lopen, maar dat kost je acht dagen en die route is erg zwaar. Wij vlogen zowel naar Jomsom als naar Lukla en dat was voor mij genoeg ervaring met vliegen in die Nepalese koekblikjes. Ik koos de Langtang Valley Trek dan ook onder andere omdat je kunt rijden naar het startpunt. Niet dat dat een enorm plezier was, acht uur hobbelen over slechte wegen, maar het voelde voor mij beter dan vliegen.

vliegveld Lukla Nepal

5. Ligt de nadruk alleen op natuur of heeft de trekking ook culturele aspecten?

Natuurlijk ga je hiken in Nepal voor de fantastische natuur. Maar het is ook geweldig om het leven op het Nepalese platteland mee te maken. Sommige trekkings zijn puur gericht op landschappen, zoals de Mount Everest Base Camp Trek. Er zijn wel ‘echte’ dorpen op de route, maar de echt hooggelegen slaapplekken bestaan vooral uit guesthouses. Tijdens de Tamang Heritage Trail liepen we juist door gewone dorpen, waar we contact hadden met de lokale bewoners. Bovendien woonden we een Tibetaans festival bij, een heel bijzondere ervaring. De combinatie van natuur en cultuur kan je trek nog specialer maken.

Vrouwen festival Nepal

Praktische tips trekking Nepal 

Is een gids verplicht tijdens een trekking in Nepal?

Sinds voorjaar 2023 moet je als niet-Nepalees verplicht een gids inhuren als je een trekking gaat maken. Daarvoor kon je nog in je eentje op pad. Ik deed mijn drie trekkings sowieso met een gids, want ik vind het fijner om op grote hoogtes met een expert op pad te zijn. Bovendien hoefde ik me nooit druk te maken over de route en werden accommodaties ook door de gids geregeld. Tot slot zag ik het ook als een soort morele verplichting: Nepal is een arm land en de trekkingindustrie biedt heel veel mensen werk. Ik nam ook altijd een drager mee, want met volle bepakking trekken sluit niet helemaal aan bij mijn fitheidsniveau. Een drager is overigens niet verplicht. 

Himalaya Nepal

Hoe regel je een trekking?

Ik regelde onze laatste twee trekkings via het lokale Nepal Motherhouse Treks. Tijdens onze Everest-trek raakten we bevriend met onze fantastische gids Subarna en we kwamen eigenlijk voor de derde keer naar Nepal om hem op te zoeken. We liepen samen de Langtang Valley Trek en ook daar bewees Subarna weer wat een goede gids hij is. Subarna is nu weer freelance gids en begint binnenkort zijn eigen trekkingbureau. Je kunt hem bereiken via Instagram, @iamtrekkingguide.

Regel je je individuele trekking liever bij een Nederlands bureau?

Kijk dan bijvoorbeeld bij:

Liever met een (internationale) groep op wandelreis in Nepal?

Kijk dan bij:

Beste reistijd voor een trekking in Nepal

De beste reistijd voor een trekking in Nepal is het voor- en najaar. In de zomer regent het teveel en daardoor zijn de uitzichten vaak slecht. In de winter is het erg koud. Ik liep zelf twee keer een trekking in maart en één keer in oktober. Half oktober/eind november is wat mij betreft veruit de beste periode voor een trekking. Je hebt meestal blauwe lucht, zon en helder zicht. In maart was het wel droog en zonnig, maar vaak ook erg heiig vanwege de grote hoeveelheden stof in de lucht.

Gokyo Lake Nepal

Hoe bereid je je voor op een trekking?

Welke trekking je ook kiest, het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Natuurlijk moet je om te beginnen redelijk fit zijn. Je hoeft echt geen halve atleet te zijn, want echt: als ik (de minst sportieve persoon op aarde) dit soort wandelingen kan maken, kan jij het ook. Maar je moet wel van jezelf weten dat je 6-7 uur per dag kunt lopen, inclusief klimmen en dalen.

Stel de juiste uitrusting samen

Verder is je uitrusting belangrijk, waaronder deze zaken:

  • Kies voor stevige, goed ingelopen wandelschoenen en laat je ter plekke adviseren bij een gespecialiseerde outdoorzaak als Bever. Daar meten ze je voeten op, zodat je de wandelschoenen kiest die perfect bij jouw voeten en manier van lopen passen.
  • Ook onmisbaar: wandelstokken. Het lijkt misschien suf, maar zonder stok had ik mijn laatste twee trekkings een stuk minder goed kunnen doen.
  • Een waterdichte dunne jas. Je weet maar nooit of het gaat regenen of sneeuwen onderweg.

Kala Patthar

Kopen in Nederland of in Nepal?

Let op: je hoeft niet je hele uitrusting in Nederland te kopen. Slaapzakken en warme downjackets krijg je vaak van je trekkingbureau of kun je huren in Kathmandu. Verder barst het in Kathmandu en Pokhara van de outdoorzaken, waar je voor een prikkie je hele uitrusting kunt aanschaffen.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.