Home Europa Fotogids: de mooiste plekken in Lissabon om te fotograferen

Fotogids: de mooiste plekken in Lissabon om te fotograferen

Door Karlijn

Met haar steile straten, gele trammetjes en met gekleurde azulejos beklede gebouwen is Lissabon een feestje voor iedereen die graag foto’s maakt. Wat de mooiste plekken in Lissabon zijn om te fotograferen? Dat lees je in deze fotogids vol fotogenieke locaties.

Voor cityscapes: de mooiste uitzichtpunten in Lissabon

Lissabon is op heuvels gebouwd, net als Porto, en dat levert veel mooie uitzichtpunten op. Vanaf de miradouro’s heb je een weids uitzicht over de hele stad en kun je makkelijk beroemde bezienswaardigheden in Lissabon herkennen. Castelo de São Jorge in Alfama, de rode Ponte 25 de Abril en de Taag bijvoorbeeld. Bij de uitzichtpunten kun je verschillende lenzen gebruiken. Natuurlijk groothoeklenzen waarmee je het hele stadslandschap vastlegt, maar ook zoomlenzen om strakke detailfoto’s te maken. De onderstaande uitzichtpunten zijn allemaal makkelijk te vinden in Google Maps.

Mijn favoriete uitzichtpunten in Lissabon

  • Het uitzicht vanaf het terrein rond Castelo de São Jorge in Alfama is prachtig. Hier ligt de hele stad aan je voeten. Ook een heel mooi punt voor zonsondergang!

  • Miradouro das Portas do Sol is hét uitzichtpunt in Alfama, met een schitterend zicht over de rode daken en de wijk. Je kijkt hier uit over de Taag. Probeer er te komen als er geen cruiseschepen liggen, want die verpesten het hele uitzicht. Een stukje voor dit punt ligt Miradouro de Santa Luzia, met net een wat ander perspectief.

  • Miradouro da Senhora do Monte is ook een topper. Hier zie je ook de hele stad liggen en kijk je uit over Alfama en het Castelo. Een aanrader voor zonsopkomst! Zelf had ik helaas pech met de zonsopkomsten toen ik in Lissabon was (het is er helaas niet altijd goed weer), dus kijk van tevoren even naar de weersvoorspellingen.

  • Bij Miradoura de São Pedro de Alcântara zie je het Castelo en de stad weer vanuit een andere hoek. Leuk om even naartoe te lopen als je in de wijk Bairro Alto bent.

Dit zijn mijn camera en lenzen voor op reis

De fotogenieke trams van Lissabon

Overal in het centrum van Lissabon rijden gele trammetjes en die zijn heel fotogeniek. Zeker als ze door steile, smalle straatjes rijden. De bekendste tramroute van de stad is lijn 28, die loopt van Martim Moniz naar Campo de Ourique. Volg je de route van de tram 28, dan kom je vanzelf allerlei fotogenieke plekken tegen. Bovendien zijn er verschillende andere mooie locaties waar trams af en aan rijden. De mooiste plekken om de tram vast te leggen zijn wat mij betreft:

Mooiste plekken Lissabon: Rua da Bica de Duarte Bela

Ik weet niet hoe lang ik in de Rua da Bica de Duarte Bela heb doorgebracht en ik ben er elke dag opnieuw naartoe gegaan. In deze bijzondere steile straat rijden twee trammetjes op en neer. Van bovenaf heb je een geweldig uitzicht de straat in en kun je helemaal tot de rivier kijken. Erg fotogeniek. Maar je kunt hier de tram ook vanuit een zijstraatje fotograferen, zodat hij tussen de gebouwen door lijkt te rijden. Mijn favoriete hoek!

Geduld oefenen

Je moet hier alleen wel heel veel geduld oefenen, want ten eerste rijden de trammetjes niet continu op en neer. En ten tweede lopen er veel mensen door de straat. Dus als het trammetje eindelijk langskomt, moet je én precies op het juiste moment afdrukken én hopen dat er niet precies dan iemand langsloopt. Loop ook naar beneden in de Rua da Bica de Duarte Bela en fotografeer omhoog. Leuk als er trammetjes rijden, maar ook als er mensen over de stoep langs de trambaan lopen.

Het straatje bij tramhalte Glória – São Pedro Alcântara

Vanaf tramhalte Glória – São Pedra Alcântara rijden de trammetjes ook over een steile straat naar boven en beneden, met aan weerszijden mooie street art.

De tram en de kathedraal

Tram 28 rijdt langs de kathedraal van Lissabon. Dat kan je een mooie foto opleveren van de bochtige trambaan met de tram en op de achtergrond de kathedraal. Probeer hier zo vroeg mogelijk te zijn, want dit is overdag een heel druk punt.

Straatfotografie in Lissabon

Qua straatfotografie kun je je in elke stad uitleven en Lissabon is daarop geen uitzondering. Wandel door het centrum en je komt op elke straathoek een mooi fotomomentje tegen.

De wijk Bairro Alto in de ochtend

Bairro Alto is de uitgaanswijk van Lissabon, maar in de ochtend merk je daar helemaal niets van. Het ideale tijdstip om door de wijk te dwalen en de vele fotogenieke straten en gebouwen te fotograferen. Hier barst het van de kleurrijke Portugese tegeltjes (azulejos) en de fotogenieke deuren. Wandel zeker door de Rua de Barroca en vergeet ook niet om de zijstraatjes in te slaan.

De historische wijk Alfama

Alfama staat stevig op de lijst van bekendste bezienswaardigheden van Lissabon en dat is natuurlijk niet voor niets. Dit is één van de oudste wijken van de Portugese hoofdstad, vol smalle, steile slingerstraatjes, oude gebouwen en wapperende was. Veel fotogenieker wordt het niet! Alfama is altijd erg druk, dus het loont om een keer vroeg op te staan en in relatieve rust de straten door te wandelen.

Wacht geduldig op een tuktuk

In Lissabon rijden talloze tuktuks rond en die kunnen soms voor fotogenieke momenten zorgen. Heb je een mooie fotoplek ontdekt, maar mist het nog iets? Dan kan het lonen om geduldig op een passerende tuktuk te wachten, die je foto ‘typisch Lissabon’ maakt.

De straten rond de kerk Santa Engrácia

Boven Lissabon torent de spierwitte kerk Santa Engrácia uit. Op zich al een fotogeniek bouwwerk, zeker als je de straatjes eromheen bekijkt. In de smalle straten wappert de was en vanuit elke hoek is de enorme kerk te zien.

Green Street en Pink Street Lissabon

Pink Street is een Instagram-favoriet in Lissabon, dankzij de roze geschilderde straat en de gekleurde paraplu’s erboven. Zelf vond ik dit geen bijzondere plek, maar wie weet denk jij er anders over. Ik vond Green Street, een kwartiertje lopen verderop, een stuk fotogenieker. Onderweg kom je bovendien langs prachtige gebouwen met blauw-witte azulejos, dus alleen de wandeling is al de moeite waard. Green Street is voorzien van leuke terrasjes, volop groene planten, street art en versieringen boven de straat. Fotogeniek én gezellig!

LX Factory: voor street art en hippe cafés

Ook erg geschikt voor straatfotografie is LX Factory, een voormalig fabrieksterrein dat is omgedoopt tot hippe buurt vol cafés, galerieën, restaurants en street art. Heel anders dan de rest van Lissabon en gaaf om te fotograferen. Wandel zeker even naar binnen bij de bijzondere boekwinkel Ler Devagar.

Op zoek naar de ideale camerarugzak voor op reis?

Bijzondere gebouwen in Lissabon fotograferen

Ben je dol op architectuurfotografie? Dan kun je je in Lissabon uitleven. Dit zijn mooie gebouwen om te fotograferen:

Het Carmoklooster in het centrum van Lissabon

Dit klooster raakte tijdens de aardbeving in 1775 zwaar beschadigd, maar een deel van de muren en bogen staat nog overeind. Met je groothoeklens kun je hier mooie grafische foto’s maken. De uitzichten over Lissabon rondom het klooster zijn overigens ook de moeite waard.

De unieke Santa Justa-lift

Deze bijzondere lift verbindt het centrum van Lissabon met het Carmoklooster en is een erg fotogeniek bouwwerk. Het staat midden tussen de hoge gebouwen, dus je kunt het het beste van een afstandje fotograferen, met een telelens bijvoorbeeld.

Mooiste plekken Lissabon: Torre de Belém

De Torre de Belém is een 16e-eeuws fort aan de Taag en is erg fotogeniek. Zeker als je hier met zonsondergang komt! Loop ook even naar het Padrão dos Descobrimentos, het monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers.

Het klooster van Belém

Ben je in Belém, bezoek dan ook het Mosteiro dos Jerónimos. Het is een hele uitdaging om dit enorme bouwwerk vast te leggen.

Mooiste plekken Lissabon: Praça do Comerico

Praça do Comerico is het grote plein van Lissabon, dat grenst aan de Taag. Hier heb je volop fotografiemogelijkheden: de witte triomfboog Arco da Rua Augusta is erg mooi, je hebt hier een mooi uitzicht over het water en de Ponte 25 de Abril, je kunt het kasteel van Alfama zien en er tijden trams langs het plein. Toen ik hier was, had het hard geregend. De plassen op het plein zorgden voor mooie weerspiegelingen van de gebouwen.

Algemene fototips voor Lissabon

  • Lissabon is superdruk. Natuurlijk met toeristen, maar ook met trams, tuktuks, elektrische toeristenautootjes, stepjes en ga zo maar door. Je moet dus echt geduld oefenen op de fotolocaties. Probeer af en toe heel vroeg op pad te gaan, zodat je kunt fotograferen zonder dat er steeds iets of iemand in je beeld staat.
  • Al die tuktuks en trammetjes op straat bieden je wel kansen om te experimenteren met een langere sluitertijd en met ‘panning’. Bij die techniek beweeg je mee met je onderwerp, zodat dat scherp is, maar de omgeving in beweging lijkt. Dat levert dynamische foto’s op.

  • Zoek altijd naar details: Lissabon heeft veel street art, de vele tegeltjes op de huizen zijn fotogeniek en je vindt details op de meest onverwachte plekken.

  • Het kan leuk zijn om gebruik te maken van de drukte in Lissabon. Toeristen zijn bijvoorbeeld vaak een mooi onderwerp voor grappige straatfoto’s of portretten.
  • Maak een serie van een bepaald onderwerp. Denk aan toeristen in een tuktuk, mensen die selfies maken of deuren omlijst door Portugese tegeltjes. Mogelijkheden genoeg!

 Meer lezen over fotograferen op reis?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.