IJsland

De ultieme rondreis IJsland in de zomer: reisroute door het binnenland

IJsland is mooi in elk seizoen, maar reizen in de zomer heeft één groot voordeel: je kunt dan met een 4WD het binnenland intrekken. De F-wegen zijn niet langer ingesneeuwd en dat legt de mooiste landschappen bloot. Van het kleurrijke Landmannalaugar tot het stomende Kerlingarfjöll, in het binnenland vind je enkele van de mooiste plekken in IJsland. Heb je twee weken de tijd en wil je de IJslandse hooglanden verkennen? Dit was onze reisroute voor een rondreis IJsland in de zomer, plus volop praktische tips.

Karlijn bij gletsjer IJsland

Reisroute voor rondreis IJsland in de zomer

Dag 1: aankomst in IJsland

Wij vlogen met Iceland Air naar IJsland en kwamen daar ’s avonds aan. We besloten om in Keflavík te overnachten. Dit dorp ligt dichtbij het vliegveld én bij de verhuurlocatie van Happy Campers, waar wij ons 4WD-camperbusje huurden.

Meer weten over een auto huren in IJsland?

Hotel in Keflavík

Hotel Jazz is een prima hotel in het centrum van Keflavík, met aan de overkant het goede Thaise restaurant Thai Keflavík.

Dag 2: camper ophalen en naar Landmannalaugar

Happy Campers pikte ons ’s ochtends op bij ons hotel. Na een korte uitleg over de camper konden we dan eindelijk beginnen aan onze rondreis IJsland in de zomer. Eerste stop: de supermarkt, want we hadden meteen voor drie dagen eten nodig. Op onze eerste bestemming, Landmannalaugar, zijn geen restaurants en je kunt er ook geen inkopen doen. We reden naar de Nettó-supermarkt aan de Pönglabakki 1 in Reykajavik, één van de weinige supermarkten die 24 uur per dag open is. Het is een grote winkel en hij ligt niet ver van de hoofdweg, dus je hoeft niet om te rijden.

waterval in groene kloof

Tip! Huur je een camper bij Happy Campers? Vergeet dan niet om in the free zone te kijken. Hier laten kampeerders spullen achter die ze niet hebben opgemaakt tijdens hun reis. Met een beetje geluk vind je hier zaken als peper, zout en olie om in te bakken. Die mag je gratis meenemen en na je eigen reis kun je hier jouw overgebleven spullen weer neerleggen.

Landmannalaugar kleuren wandelen Landmannalaugar

Over onverharde hobbelwegen via Haifoss naar Landmannalaugar

De rit naar Landmannalaugar is prachtig. Je bent ongeveer vier uur onderweg vanuit Reykjavík, op een traject van 250 kilometer. Zodra je de onverharde weg opgaat, gaat je tempo flink omlaag, want de weg is slecht. Zonder 4WD mag je hier ook niet rijden. Al dat gehobbel is zonder twijfel de moeite waard, want Landmannalaugar en omgeving zijn spectaculair. De vulkanen, de lavavelden, de rotsformaties en de gekleurde bergen: het was voor mij hét hoogtepunt van onze rondreis IJsland. Vergeet ook niet om onderweg een kleine omweg te maken en waterval Háifoss te bezoeken. Eén van de mooiste watervallen van het land, en dat wil wat zeggen in IJsland.

Overnachten: op de Landmannalaugar Camping.

kamperen in IJsland voor de vulkanen van Landmannalaugar

Dag 3: de Mount Bláhnjúkur & Brennisteinsalda Loop wandelen

In Landmannalaugar word je omringd door vulkanen en die vragen er natuurlijk om om beklommen te worden. Je kunt vanaf de camping verschillende wandelingen maken en wij kozen voor de Mount Bláhnjúkur & Brennisteinsalda Loop. Deze hike staat in mijn top 3 van mooiste dagwandelingen ooit en ik kan ‘m dan ook van harte aanbevelen.

In mijn uitgebreide gids voor Landmannalaugar lees je alles over de verschillende wandelingen.

Brennisteunsalda vulkaan 2

Dag 4 rondreis IJsland in de zomer: naar Ljótipullur en Sigöldugljúfur

We begonnen deze dag met een hike naar Ljótipullur, een knalblauw kratermeer dat omringd wordt door  rode rotsen. We beklommen aan het eind van de wandeling (de beschrijving staat in mijn Landmannalaugar-blog) nog de Stútur-vulkaan en vervolgens reden we Landmannalaugar uit. Met pijn in het hart! Gelukkig stond er nog wel een mooie stop op de planning. Aan het eind van de onverharde weg ligt aan je linkerhand een kleine parkeerplaats. Vanaf daar wandel je naar Sigöldugljúfur, een sprookjesachtige kloof waar talloze watervallen naar beneden storten. Na de lunch reden we door naar het dorp Fludir, om inkopen te doen bij de plaatselijke supermarkt.

watervallen IJsland

Overnachten: Camping Skjöl. Deze nette camping met prima restaurant ligt vlakbij waterval Güllfoss en is een mooie laatste stop voordat je de onverharde weg opgaat.

kratermeer IJsland

Dag 5: IJsland in de zomer: naar het indrukwekkende Kerlingarfjöll

Deze ochtend vertrokken we al vroeg, want we hadden een lange dag gepland. We reden eerst naar Güllfoss en hadden deze enorme waterval en toeristentrekker vrijwel voor onszelf. Daarna begon het avontuur: na een paar honderd meter ging de verharde weg over in de onverharde F35 en reden we in no time in een soort maanlandschap. Vulkanen, gletsjers in de verte, in de wijde omtrek geen bewoning: dit zijn de binnenlanden van IJsland zoals je je die voorstelt. De F35 wordt ook wel de Kjölur-route genoemd en het is een schitterende route om te rijden.

F35 Kjolur IJsland

Meer lezen over de F35? In deze blog beschrijf ik de complete route.

Hike naar geothermisch gebied Hverdalir

Onze bestemming was het berggebied Kerlingarfjöll, wat alleen toegankelijk is in de zomer. We kampeerden bij het Kerlingarfjöll Mountain Resort, wat in 2022 helaas een enorme bouwput was. Er wordt een resort gebouwd en tot dat klaar is zijn er eigenlijk geen kampeervoorzieningen. We besloten daarom om maar één nacht te blijven en ’s middags de hike naar het indrukwekkende geothermische gebied Hverdalir te maken. Hverdalir is fantastisch, net zo mooi als Landmannalaugar.

geothermisch landschap IJsland

Dag 6: terug naar de bewoonde wereld

We reden de hele F35 af, via de thermale velden van Hveravellir en volop mooie uitzichtpunten. Omdat we tijd overhadden, maakten we een extra rondje naar Siguldulfur, een kleurrijk dorpje aan een fjord. Het is een leuke plek om te stoppen en iets te drinken, maar houd er rekening mee dat het een flinke omweg is. Zit je krap in je tijd, dan zou ik bij de mooie Kidagil Campsite kamperen, aan de F842.

Overnachten: op camping Tjaldsvæði Ólafsfjarðar. Je staat hier op een grasveld met een klein, maar goed (verwarmd!) toiletgebouw.

Dag 7 van rondreis IJsland in de zomer: via watervallen en Myvatn naar Mödrudalur

Tijd om weer de hooglanden van IJsland in te trekken! Onze eerste bestemming van de dag was Aldeyjarfoss, een waterval die alleen te bereiken is met een 4WD. De weg er naartoe is prachtig en de waterval zelf is ook enorm de moeite waard. Net voor het begin van de onverharde weg ligt ook de beroemde waterval Godafoss, dus sla die zeker niet over. Onze volgende stop was Myvatn, een prachtig meer omringd door vulkanen. Hier waren we in 2016 al geweest, dus we stopten alleen om te lunchen bij het geweldige boerderijrestaurant Vogafjós. Wil je meer lezen over Myvatn, dan kan dat hier.

waterval en rivier IJsland


Overnachten:
we kampeerden in Mödrudalur, een boerderijnederzetting in het binnenland. Dit is echt een geweldige plek. Je hebt er fantastische uitzichten over de lege omgeving, de voorzieningen zijn prima en er is ook een restaurant bij de camping.

Dag 8: naar Studlagil Canyon, Hengifoss en Seydisfjördur

Wederom waren we vroeg op pad, want het kan erg druk worden bij de populaire Studlagil Canyon. Logisch, want de turquoise rivier in de kloof wordt omzoomd door spectaculaire steile basaltkolommen. In dit artikel lees je hoe je het meeste uit je bezoek aan Studlagil Canyon kunt halen. Onze tweede stop van de dag was Hengifoss, een hoge waterval gelegen in een schitterend gebied. Houd rekening met een wandeling van ongeveer twee uur. Omdat we nog wel zin hadden in een ritje, besloten we de prachtige oostfjorden van IJsland in te rijden en te overnachten in het sfeervolle kunstenaarsdorpje Seydisfjördur. In deze blog lees je er alles over.

Overnachten: op Seydisfjördur Camping Site, midden in het dorp.

Studlagil CanyonHengifoss watervalSeydisfjordur blauwe kerk

Dag 9: via de fjorden naar Höfn

Zelf maakten we deze dag de fout om teveel te willen. We reden helemaal naar de Svinafell Campground (400 kilometer) en bezochten onderweg ook nog de ijsbergenmeren van IJsland. Dat was een erg lange dag, we kwamen pas om 17.30 uur aan op de camping. Ik zou je daarom aanraden om rustig de tijd te nemen en vandaag naar Höfn te rijden, want de route (Ringweg 1) door de fjorden is geweldig. Er zijn talloze mooie plekken om te stoppen.

Oostfjorden IJsland

Dag 10: de ijsbergenmeren en Múlagljúfur Canyon

Vandaag wacht een geweldige dag. Rijd eerst naar het beroemde Jökulsárlon, het blauwe ijsbergenmeer van IJsland. Neem ook een kijkje bij Diamond Beach, het zwarte strand waar afgebroken stukken ijs aanspoelen. Daarna rijd je door naar Fjallsárlon, waar ook grote stukken ijs in een meer drijven. Dit meer en het ijs hebben niet de karakteristieke blauwe kleur van Jökulsárlon, maar deze plek is zeker net zo mooi. Na de lunch kun je dan zo doorrijden naar Múlagljúfur Canyon, de spectaculairste kloof van IJsland. Je maakt hier een wandeling en voor mij was dit een hoogtepunt van onze rondreis IJsland.

Lees hier alles over een bezoek aan Múlagljúfur.

Karlijn bij Mulagljufur Canyondrijvende ijsbergen Jokulsarlon IJsland

Overnachten: Svinafell Campground. Deze camping is prachtig gelegen bij een bergwand, maar het kan er wel druk zijn met groepen. De gemeenschappelijke keuken barst dan uit zijn voegen.

Dag 11: naar Thakgil via Vík

Via de Ringweg 1 reden we naar Vík, een toeristisch plaatsje aan de zuidkust. Hier vind je volop restaurants, dus we besloten eens luxe te gaan lunchen en voor een pizza te gaan. We deden inkopen bij de grote supermarkt in het dorp, want de komende twee nachten moesten we wederom ons eigen potje koken. Onze bestemming van vandaag: Thakgil, een wonderschoon, ruig gebied in het binnenland van IJsland.

Lees alles over Thakgil in deze blog.

Wandeling Thakgil IJsland 2 Camping IJsland Thakgil

Overnachten: Thakgil Camping, onze favoriete kampeerplek in IJsland. De camping ligt idyllisch tussen de groene bergen en vanaf hier starten de wandelingen in het gebied.

Dag 12: rondreis IJsland in de zomer: wandelen in Thakgil

Thakgil is een geweldig wandelgebied en je kunt kiezen uit verschillende wandelroutes. Het zijn allemaal pittige wandelingen met steile beklimmingen en een (kleine) river crossing, maar het is de inspanningen meer dan waard. Een beschijving van de wandelingen vind je in deze blog.

Dag 13: via de bezienswaardigheden in Vík en Kvernufoss naar Selfoss

In IJsland kun je op verschillende plekken papegaaiduikers zien. We lazen dat er een grote kolonie op de groene kliffen van Dyrhólaey in Vík zou moeten zitten, dus we besloten daar een kijkje te nemen. Gelukkig, want er zaten hier tientallen van deze schattige vogels. Eén groot feest! In deze blog lees je meer over papegaaiduikers spotten in IJsland. We liepen nog even over het zwarte strand van Reynisfjara en deden een poging om het strand bij Vík te bezoeken, maar daar werden we compleet gezandstraald. Tijd voor de beste koffie van IJsland bij Skool Beans, een tot koffietent omgebouwde schoolbus.

papegaaiduikers op IJsland

Waterval Kvernafoss bezoeken

Daarna reden we door naar Kvernafoss, een waterval naast de beroemde Skógafoss-waterval. Het voordeel van die bekende buurman is dat de meeste mensen Kvernafoss overslaan. Zonde, want dit is een topper. Prachtig gelegen én je kunt erachter door lopen. Geweldige plek!

Kvernafoss IJsland

Overnachten: Camping Selfoss. We hadden even geen zin meer om zelf te koken en kozen daarom voor een stadscamping. Selfoss is een leuk plaatsje met volop restaurants, die op loopafstand van de camping liggen.

Dag 14: via Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes terug naar Keflavik

Je hebt misschien wel gelezen over de vulkaanuitbarstingen op het schiereiland Reykjanes in IJsland in de afgelopen jaren. Schitterende beelden van lava dat door een maanlandschap stroomt en toeristen die daar vlakbij kunnen komen. Wij hebben dit spektakel in 2022 op een paar dagen na gemist. We maakten op Reykjanes de wandeling naar Fagradalsfjall, de locatie van de uitbarsting in maart 2021. Nog steeds supergaaf om te zien, ondanks dat de uitbarsting voorbij was. Bovenop de vulkaan voelden we opeens een kleine aardbeving. En even later nog eentje. En eenmaal terug in Keflavik nog een stuk of drie. Op maandag 1 augustus vlogen we terug naar huis en op woensdag 3 augustus barstte de vulkaan weer uit. Net gemist dus, enorm balen!

Vulkaan IJslandReykjanes Geopark IJsland

Bezoek Reykjanes UNESCO Global Geopark

In het Reykjanes UNESCO Global Geopark kun je verschillende leuke stops maken en de vulkanische landschappen zijn indrukwekkend. Ga na je hike bij Fagradalsfjall lunchen bij Café Bryggjan in Grindavík en wandel daarna langs de stomende kraters van Gunnuhver. Daarna ben je zo terug in Keflavik, waar wij onze camper inleverden. Slapen deden we weer in het Jazz Hotel en de volgende dag vlogen we terug naar huis.

Beste reistijd IJsland

De beste reistijd voor IJsland hangt af van wat je wilt zien en beleven. IJsland in de winter is een totaal andere ervaring dan een rondreis IJsland in de zomer. Wil je alleen de Ring Road rijden (ook een fantastische reis, zie hier onze reisroute) en zo een rondje IJsland maken, dan kan ik je mei/juni of september aanraden. Het weer is dan vrij goed (al blijft het IJsland) en het is net wat rustiger dan in de zomer. Wil je de route rijden zoals ik die hierboven beschrijf, dan kun je dat alleen in de zomermaanden doen. Dit is de enige tijd van het jaar dat de F-wegen in de IJslandse hooglanden open en toegankelijk zijn. Dan nog heb je een 4WD nodig, met een gewone auto mag je de F-wegen niet op.

Tips voor rijden in IJsland

  • Ga je tijdens je rondreis IJsland in de zomer de binnenlanden in, check dan hier je route. Je ziet hier welke wegen open zijn en of er bijzonderheden zijn te melden.
  • Rijden in IJsland is niet moeilijk, maar wees altijd voorzichtig. Op F-wegen moet je rekening houden met gaten in de weg en op alle wegen met schapen, die het altijd noodzakelijk vinden om net voor je auto de weg op te springen. Je mag in IJsland sowieso nooit harder rijden dan 90 kilometer per uur.
  • Neem geen onnodige risico’s, zoals toch met je gewone auto een F-weg oprijden. Het is verboden en je kunt op hoge kosten rekenen als je je auto beschadigt of pech krijgt.
  • Offroad rijden is verboden in IJsland. F-wegen vallen daar niet onder: dit zijn onverharde gravelwegen.
  • In IJsland moet je altijd rijden met koplampen aan.
  • Benzinestations zijn in de binnenlanden van IJsland zeer schaars, dus zorg dat je tankt als het kan.
  • Google Maps werkt prima in IJsland en je hebt meestal bereik, ook in de binnenlanden. In onze camper hadden we bovendien goede wifi, dus aan internet hadden we nooit gebrek.

Kamperen in IJsland in de zomer

In theorie kun je de binnenlanden van IJsland bereizen zonder te kamperen. Plekken als Landmannalaugar hebben een hut waar je kunt slapen en op veel campings kun je eenvoudige huisjes boeken. Doe dat wel lang van tevoren, want ze lopen snel vol. Toch heeft kamperen veruit mijn voorkeur, en dat zeg ik als iemand die helemaal niet van kamperen houdt. Kamperen geeft je alle flexibiliteit om je route aan te passen, handig als het weer tegenzit of als je ergens langer wilt blijven. Je hoeft campings niet van tevoren te reserveren en er is eigenlijk altijd plek. In deze blog lees je alles over kamperen in IJsland en waar je rekening mee moet houden.

kamperen in IJsland

Praktische tips voor IJsland in de zomer

Zeker meenemen naar IJsland

Meer lezen over IJsland?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

9 gedachten over “De ultieme rondreis IJsland in de zomer: reisroute door het binnenland”

  1. Hallo Karlijn,
    Wat een prachtig blog heb je over IJsland en wat een mooie foto’s. Ik haal er veel in formatie uit. In september ga ik voor de tweede keer naar IJsland , nu solo met een 4×4 met daktent en 10 dagen. Ik wil heel graag ook wat van de binnenlanden zien. Het wordt nog lastig kiezen denk ik. Landmannalaugur en Kjollur route staan hoog op mijn lijstje maar jouw verhaal over die prachtige camping bij Vik lijkt me ook geweldig. Nu kijken of ik daar een mooie route van kan maken. Wat een geweldig land is het toch.

    1. Hoi Marjan, wat een mooi avontuur heb je in het vooruitzicht! Ik kan je Landmannalaugar en Kerlingarfjöll enorm aanbevelen, dat zijn de meest spectaculaire plekken van IJsland. Maar het zal er ook vanaf hangen hoe het met de wegen is in september. Gelukkig heeft IJsland alleen maar schitterende plekken, Thakgil is inderdaad ook fantastisch! Heel veel plezier met de voorbereidingen!

  2. Dag Karlijn,
    dank je voor je reply!

    Lucas is zeker geoefend,
    Was reeds met ons in de bergen in Italië waar we fikse wandelingen deden, wandelde ook flink mee in Jamaica in tropische vochtigheid, Kaap Verdië en Curaçao ea dus daar vrees ik niet voor. Is altijd op zijn tempo, wij genieten daar evenveel van al is het op een andere manier.
    Basic verblijf is normaal niet ons ding maar om ten volle Ijsland te kunnen ontdekken nemen we dit er graag bij, de luxe halen we wel in met een ander reisje.
    Dank je!!

  3. Dag Karlijn,
    wij (mijn vrouw, zoontje van 8 en ikzelf) plannen volgend jaar Ijsland rond te trekken.
    De totale vrijheid van een 4×4 met slaapmogelijkheden spreken ons enorm aan.

    Wij willen vooral ook de tijd nemen om te wandelen tsn de ritten in en antuurlijk dient dit te gebeuren op het tempo vn onze (geoefende) kleine spruit.

    Hoe zit het met veiligheid en diefstal bvb als je de wagen achterlaat gedurende enkele uren als je op trektocht bent…
    Is dergelijke reis doenbaar met een 8 jarige?

    Dank je!
    Héél toffe site, blij dat ik deze vond!!
    Groetjes,
    Tom

    1. Hallo Tom, dank voor je bericht! Een 4×4-reis in IJsland is fantastisch, een van de gaafste reizen die we ooit hebben gemaakt. Wat betreft veiligheid hoef je je in IJsland geen zorgen te maken. Sluit je auto goed af en laat geen spullen in het zicht liggen, net zoals je thuis ook niet zou doen. Dan moet het in principe allemaal goed komen. Over reizen met kinderen kan ik niet zoveel zeggen, aangezien ik zelf geen kinderen heb. En de ene achtjarige is de andere niet 😉 Maar als jullie zoon geoefend is en je de wandelingen en reis aanpast aan zijn tempo, dan zie ik geen problemen. Misschien nog goed om te weten: de campings zijn wel basic, zonder speelmogelijkheden en dergelijke. Veel plezier met de voorbereidingen!

  4. Klopt helemaal, Karlijn, in die zin zelfs dat we ons steeds meer afvragen of het eigenlijk écht de moeite loont om meer dan een etmaal in een vliegtuig te zitten naar Nieuw-Zeeland als we IJsland op amper 3 uur vliegen hebben… Maar jij bent uiteraard de ideaal geplaatste persoon, wegens allebei bezocht, om ons daarover een zinnig antwoord te geven ;-).

    1. Ah, dat is een lastige! IJsland lijkt inderdaad wel een beetje op Nieuw-Zeeland, maar heeft wel een geheel eigen, unieke sfeer. Nieuw-Zeeland is dan weer afwisselender dan IJsland: je hebt er ook tropisch regenwoud, witte stranden, hoge bergen, spectaculaire kustlijn en wijngebieden. Ik vind Nieuw-Zeeland de lange reis nog steeds echt waard. Ook als je al vaak in IJsland bent geweest 😉

  5. Hey Karlijn, we waren zelf 7x in IJsland (winter en zomer) en jouw blog is eigenlijk de perfecte reisroute voor iemand die van ongerepte natuur houdt. We vinden het super goed beschreven en iemand die er nog nooit was kan gewoon blindelings jouw blog volgen. Met veel plezier gelezen en …., tja, we moeten misschien toch maar eens een 8e keer boeken bij Iceland Air, je hebt ons opnieuw zin doen krijgen 🙂

    1. Hoi Rudi, bedankt voor je positieve reactie, fijn om te horen! En wat gaaf dat jullie al zeven keer in IJsland zijn geweest, dan ken je het land inmiddels goed! Ik vind IJsland ook echt geweldig, qua natuur wordt het niet veel mooier 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven