Home Europa De mooiste plekken in het spectaculaire binnenland van IJsland

De mooiste plekken in het spectaculaire binnenland van IJsland

Door Karlijn

Eindeloze lavavelden, sprookjesachtige watervallen, duivelse zwavelkraters en met mos bedekte groene kloven: het binnenland van IJsland is een aaneenschakeling van landschappen die je niet voor mogelijk had gehouden. Afgelopen maand reden we twee weken in een camperbusje door IJsland, met de nadruk op de IJslandse hooglanden in het binnenland. Het was lastig kiezen, maar dit waren volgens mij de mooiste plekken in het binnenland van IJsland.

Waar liggen de IJslandse hooglanden?

De meeste mensen die naar IJsland gaan, rijden de Ring Road, de Route 1 die rond het hele eiland leidt. Dat deden wij in 2016 ook en dat was een fantastische reis. Maar meteen na die eerste reis begon het te kriebelen. Want buiten de Ring Road liggen de IJslandse hooglanden, de highlands, en dat is het wilde en vrijwel onbewoonde binnenland van IJsland. Dit gebied beslaat het grootste deel van het eiland, maar vanwege de ontoegankelijkheid trekt het een stuk minder toeristen. Het binnenland van IJsland is met eigen vervoer alleen toegankelijk van begin juli tot half september, de rest van het jaar is het ingesneeuwd. Zelfs in de zomer zijn delen vrijwel niet bereikbaar vanwege snelstromende rivieren die de boel blokkeren.

camperbus IJsland

De mooiste plekken in het binnenland van IJsland

1. Het vulkanische kleurenspektakel van Landmannalaugar

Landmannalaugar was de reden dat de IJslandse hooglanden op mijn radar kwamen. Wat een fantastisch gebied is dit. Het ligt niet eens zover van Reykjavík af (je kunt er zelfs met een lange dagtrip vanuit de hoofdstad naartoe), maar als je er naartoe rijdt heb je het idee dat je op weg bent naar de maan. Landmannalaugar is een dal met ryolietbergen in alle kleuren van de regenboog. Je vindt er vulkanen, uitgestrekte lavavelden, heldere meertjes en warmwaterbronnen. En je kunt er prachtige wandelingen maken door landschappen die je volgens mij vrijwel nergens ter wereld ziet. Landmannalaugar is veel te gaaf voor een dagtrip, dus heb je de tijd? Breng er dan zeker twee nachten door.

Lees hier mijn complete reisgids voor Landmannalaugar.

kleurrijke bergen IJsland

Landmannalaugar IJsland vulkanisch landschap IJsland wandelen Landmannalaugar

2. De kleurrijke explosiekrater Ljótipollur

Ook gelegen in het Landmannalaugar-gebied, maar toch een aparte vermelding waard, is de met water gevulde explosiekrater Ljótipollur. Vanaf de camping in Landmannalaugar kun je naar dit meer lopen, door een vulkanisch gebied met uitgedoofde vulkanen en groene mossen. Ljótipollur betekent zoiets als ‘ugly puddle’, maar het tegendeel is waar. Het kratermeer is knalblauw en wordt omringd door rode vulkanische rotsen en groen uitgeslagen gesteente. Bij helder weer spiegelt de lucht fotogeniek in het water. Prachtig!

kratermeer IJsland

3. Lord of the Rings-achtig landschap: Sigöldugljúfur

Soms kom je in IJsland een landschap tegen waarvan je je afvraagt of het echt is, of toch een filmset. Sigöldugljúfur is er zo eentje. Deze watervallenkloof ligt aan het begin van de onverharde, slechte weg naar Landmannalaugar en staat nergens aangegeven, maar is een stop meer dan waard. Parkeer je auto op het parkeerterreintje naast de weg en loop in een minuut of twintig naar de kloof toe. Hier storten rijen watervallen zich vanaf groene kliffen in het turquoise water, met op de achtergrond grillige bergen. Echt een fantastisch landschap, dat zo in de Lord of the Rings-films zou passen.

watervallen IJsland

4. Het duivelse geweld rond Kerlingarfjöll

Niet ver van de F35 in het hart van IJsland ligt het berggebied Kerlingarfjöll en dit is één van de mooiste plekken in het binnenland van IJsland. Je kunt een wandeling maken naar het geothermische gebied Hveradalir en beloofd: de eerste aanblik van deze krater blaast je van je sokken. Bergen in alle kleuren van de regenboog, enorme rookpluimen, borrelende modderpoelen en grote ijsplaten vormen een surrealistische aanblik. De eerste momenten wist ik niet eens precies waar ik nu naar keek, want zo’n landschap heb ik nergens anders ter wereld gezien. Echt het land van fire and ice, zoals IJsland genoemd wordt.

Meer lezen over de F35? Dat kan hier.

geothermische activiteit IJsland Binnenland IJsland

5. Het binnenland van IJsland: de indrukwekkende waterval Háifoss

Háifoss ligt niet aan een officiële F-weg, maar de weg naar deze waterval is wel één van de slechtste die we reden. Maar het was de moeite waard, want Háifoss is één van de mooiste watervallen van IJsland. Hij stort vanaf een 128 meter hoge groene klif naar beneden. Beneden in de kloof stroomt helder water en van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de kloof en de ruige omgeving.

waterval in groene kloof Haifoss IJsland

6. De mystieke thermale velden van Hveravellir

Soms wordt het wel verwarrend met al die IJslandse namen, dus zorg dat je Hveradalir onder punt 3 niet verwart met Hveravellir. Het zijn twee verschillende plekken, die een uur rijden uit elkaar liggen. Hveravellir is een geothermisch veld aan de F35 in het desolate hart van IJsland, met enorme stoomwolken, kokende poelen en kleurrijke meertjes. Toen wij er waren wandelde er een kudde schapen kalmpjes door al dat natuurgeweld, wat de surrealistische sfeer alleen maar versterkte.

geothermisch landschap

7. De afgelegen waterval Aldeyjarfoss

Je moet er een klein stukje voor over de beruchte F26 rijden (al is dit deel nog prima te doen) en de omgeving alleen is al schitterend, met een mooie rivier, groene bergen en IJslandse paarden in de velden. Waterval Aldeyjarfoss is de rit meer dan waard, want dit is een woeste waterval die vanaf indrukwekkende basalten rotsen de blauwe rivier instort. Aanrader!

waterval en rivier IJsland

8. Groene kloof tussen de gletsjers: het prachtige Thakgil (Þakgil)

Het is maar 21 kilometer rijden van het toeristische Vík aan de zuidkust naar Thakgil, maar je voelt je compleet afgesloten van de buitenwereld. De weg naar Thakgil is slecht en onverhard, maar de landschappen maken dat ongemak meer dan goed. Je komt hier terecht in een groen landschap met sprookjesachtige rotsformaties, eindeloze gletsjers, hoge watervallen en prachtige groene mossen. Je kunt er prachtige, behoorlijk pittige wandelingen maken en zo de mooiste plekken ontdekken. Met recht één van de mooiste plekken in het binnenland van IJsland.

Lees hier alles over een bezoek aan Thakgil.

Thakgil IJsland groene kloof IJsland vrouw bij gletsjer IJsland

9. Nog een spectaculaire kloof: Múlagljúfur Canyon

Ik weet eerlijk gezegd niet zeker of deze kloof officieel in de hooglanden van IJsland ligt, maar ik zet ‘m toch op deze lijst. Múlagljúfur Canyon is één van mijn favoriete plekken in IJsland en ondanks de ligging vlakbij de beroemde ijsbergmeren van IJsland, wordt de kloof maar weinig bezocht. Hij staat ook nergens aangegeven, dus kijk goed op Google Maps om de afslag naar de onverharde weg niet te missen. Múlagljúfur is weer zo’n sprookjesachtige plek waar IJsland patent op lijkt te hebben. Groen, ruig, met watervallen die langs de steile bemoste wanden storten: het is prachtig. Je kunt een wandeling langs de randen van de kloof maken, met schitterende uitzichten over de hele omgeving.

Lees hier alles over een bezoek aan Múlagljúfur Canyon.

groene kloof met watervallen Mulagljufur IJsland

10. Studlagil Canyon: steile basaltkolommen

Zit je vaak op Instagram, dan ben je ‘m vast wel eens tegengekomen: Studlagil (Stuðlagil) Canyon. Deze kloof in het oosten van IJsland wordt gevormd door -in het juiste seizoen- een groenblauwe rivier en omringd door grijs-oranje basaltkolommen die loodrecht uit het water omhoog rijzen. Heel bijzonder om te zien. Tijdens je wandeling naar de kloof kom je ook langs de mooie waterval Studlafoss. Let op: veel mensen rijden direct naar het viewingplatform aan de westkant van de rivier. Niet doen! Je hebt vanaf daar een heel slecht zicht op de kloof. Het is beter om de wandeling langs de oostkant te maken en Studlagil vanaf daar te bewonderen. 

Lees hier over het bezoeken van Studlagil Canyon: waar moet je rekening mee houden?

kloof met basaltrotsen Studlafoss waterval

Hoe reis je door het binnenland van IJsland?

Het binnenland bestaat uit F-wegen en je mag daar alleen rijden met een auto met vierwielaandrijving. Een gewone auto kan de slechte wegen niet aan. Wij wilden graag een aantal F-wegen rijden en kozen daarom voor een 4×4-camperbusje van Happy Campers. Met dit busje mochten we over F-wegen rijden. Wij kozen wel bewust voor relatief goed begaanbare F-wegen, want het kan in IJsland behoorlijk spannend worden. Wil je bijvoorbeeld een gebied als Þórsmörk (wat er prachtig uitziet) bezoeken, dan wacht je een aantal heftige rivieren die je moet oversteken met de auto. Dat wordt alleen aangeraden voor zeer ervaren 4×4-rijders en dat zijn we nu eenmaal niet. Een aantal plekken in het binnenland kun je overigens ook met de bus bereiken, dus kijk zeker naar de mogelijkheden als je zelf niet wilt rijden.

Waar slaap je in het binnenland van IJsland?

Ik ben geen kampeerder, maar soms is kamperen de beste optie om een gebied te bezoeken. Dat was het bijvoorbeeld in West-Australië en dat was het ook in de IJslandse hooglanden. Er zijn in de binnenlanden van IJsland wel hutten en sommige campings hebben hutjes. Die voorzieningen zijn erg basic en je moet ze lang van tevoren boeken. Wij wilden deze keer ultieme vrijheid, ook omdat het weer in IJsland plannen nog wel eens wil verstoren. Ik wilde de flexibiliteit hebben om ergens langer te blijven of eerder weg te gaan. Die kregen we met onze camper en gelukkig maar, want tegen onze gewoonte in hebben we ons niet aan mijn vooraf gemaakte planning gehouden. Die flexibiliteit was erg fijn.

Ook leuk om te lezen

4 Reacties

André Winkes 10 augustus 2022 - 23:14

Hoi Karlijn, mooie fotos van IJsland. Ben er zelf een paar jaar geleden einde herfst geweest. Naast Reunion een van mijn favoriete plekken. Ben zelf ook altijd bezig met fotografie en reizen.

Antwoord
Karlijn 11 augustus 2022 - 09:11

Dank je wel André! Ik vond Reunion ook echt geweldig. Al die vulkanische activiteit op zo’n eiland levert spectaculaire landschappen op :)

Antwoord
Robert 13 augustus 2022 - 10:46

Prachtige foto’s! Lijkt me een perfecte manier om IJsland te ontdekken. Dit jaar vliegen we niet, want genoeg wensen om met d auto te doen, maar de komende jaren hebben IJsland zeker op de planning staan. Post er maar nog een paar ;-)

Antwoord
Karlijn 13 augustus 2022 - 11:12

Ga ik doen! IJsland is echt een fantastisch land. De landschappen, de vulkanen, de gletsjers, de fjorden: het is allemaal even mooi :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.