Home Europa Papegaaiduikers IJsland: te zien in Borgarfjörður eystri en Vík

Papegaaiduikers IJsland: te zien in Borgarfjörður eystri en Vík

Door Karlijn

Op mijn wensenlijstje voor IJsland stond ergens bovenaan ‘papegaaiduikers zien’. Papegaaiduikers (puffins in het Engels) hebben een prachtig koppie met een oranje-gele snavel en doen met hun witte borst en zwarte veren een beetje aan pinguïns denken. Op IJsland zijn er verschillende plekken waar je de schattige papegaaiduikers kunt spotten. Wij bekeken ze in het afgelegen Borgarfjörður eystri in de oostelijke fjorden en bij het bekende Vík in het zuiden. Papegaaiduikers in IJsland: hier kun je ze zien.

Dyrhólaey puffins

Over de bijzondere papegaaiduiker

Papegaaiduikers zijn te herkennen aan hun opvallende oranje met gele snavels en de  vogels worden gemiddeld zo’n dertig centimeter lang. Ze leven op zee, maar in de lente en de zomer komen ze aan land om te broeden. Ze broeden in kolonies van soms wel duizenden vogels, op steile grashellingen waarin ze zelf holletjes graven.  Papegaaiduikers leven in het Noord-Atlantisch gebied en komen voor op onder andere IJsland, in Schotland, Wales, Ierland, Groenland, Noorwegen en Spitsbergen.

Waar vind je papegaaiduikers op IJsland?

Er zijn verschillende plekken op IJsland waar je papegaaiduikers kunt zien, waaronder:

  • Vestmannaeyjar – een eilandengroep in het zuiden van IJsland, waar je de grootste kolonie puffins ter wereld kunt bekijken. Je kunt een boottour naar de eilanden boeken.
  • Lundey en Akurey, eilanden die je makkelijk vanuit Reykjavik kunt bezoeken. Tijdens deze boottocht ga je op zoek naar papegaaiduikers én walvissen.
  • De Látrabjarg-kliffen in de afgelegen Westfjorden van IJsland.
  • Vigur Island in de Westfjorden.
  • Borgarfjörður eystri in de oostelijke fjorden van IJsland.
  • Dyrhólaey aan de zuidkust, vlakbij het populaire plaatsje Vík.

De laatste twee plekken zijn ideaal, omdat je de puffins daar zelf makkelijk kunt zien. Je hoeft geen aparte boottochten te boeken.

papegaaiduikers op rotsen

Papegaaiduikers op IJsland: wanneer kun je ze zien?

Je kunt papegaaiduikers op IJsland zien van mei tot en met eind augustus. Let wel op, want plekken als Dyrhólaey zijn beperkt toegankelijk in het broedseizoen van de puffins. In juli en augustus zit je zeker goed. De vogels zijn het beste te spotten in de ochtend, van 06.00 tot 10.00 uur, en vanaf 18.00 uur ’s avonds. Overdag zijn ze meestal aan het vissen.

Puffins op IJsland: onze ervaringen bij Borgarfjörður eystri

In 2016 maakten we onze eerste reis naar IJsland en bezochten we de puffins bij Borgarfjörður eystri in de oostfjorden. We hadden geluk, want het was strakblauw. Dat kwam goed uit, want we hadden een flinke rit door de bergen voor de boeg. Zoals altijd in IJsland waren de landschappen om ons heen prachtig: weids, leeg, met grille bergen aan de horizon.  We reden door tot aan een bergkam en daar veranderde de geasfalteerde weg in een gravelweg. Een prima gravelweg die we met onze gewone auto goed konden berijden. Gelukkig maar, want de oversteek over die bergpas was prachtig.

puffins ijsland

Hoge bergpas met ijsmeer

De weg slingerde zich steil naar boven. Na een aantal scherpe bochten keken we schuin achter ons en zagen we een prachtig knalblauw ijsmeer liggen. Voor ons doemden hoge bergen met grillige punten op. Schapen keken onze auto met open mond na en er was geen enkele andere auto te zien. Na de pas hadden we zicht op zee en we hadden het idee dat we naar het einde van de wereld reden. Wat een schitterende tocht.

puffins-IJsland

Op zoek naar papegaaiduikers in Borgarfjörður

Na een half uur rijden langs een spiegelgladde zee kwamen we door het dorpje Borgarfjörður. We moesten op tijd remmen, anders waren we het dorp alweer uit geweest. Een kerk, schattige gekleurde huisjes, een winkel en een restaurant, veel meer was het niet. Maar het was zo’n plek waar je eigenlijk het liefst meteen blijft, om een huisje te huren en een paar dagen van de ultieme rust te genieten.

puffins IJsland

Puffins IJsland spotten

Daar hadden we helaas geen tijd voor, dus reden we verder naar het haventje van Hafnarhólmii, waar de papegaaiduikers vlakbij op een klif leven. Er is hier een viewing platform aangelegd en je kunt via een trap de klif beklimmen. Kom je ’s ochtends of aan het eind van de middag, dan zitten hier vaak tientallen vogels bij hun nest in het gras. We zagen ze in zee ver onder ons dobberen en af en toe kwam er eens eentje overvliegenMaar geduld loont soms: uiteindelijk zagen we toch een paar papegaaiduikers aan de rand van de klif en uiteindelijk zelfs nog eentje in het gras. Superleuk!

pufins IJsland
puffins IJsland

Papegaaiduikers in Dyrhólaey

Tijdens onze tweede reis naar IJsland wisten we wat meer over het gedrag van de papegaaiduikers en wisten we dus ook dat we ’s ochtends of ’s avonds naar ze op zoek moesten gaan. De meest toegankelijke plek om dat te doen was het zuidelijkste puntje van IJsland: de klif Dyrhólaey bij het plaatsje Vík. Ook zonder papegaaiduikers is deze plek erg de moeite waard, want je hebt er geweldige uitzichten over zwarte stranden, gletsjers en indrukwekkende rotspartijen die uit zee oprijzen.

papegaaiduikers

 

papegaaiduikers op IJslandHet barst er van de papegaaiduikers

Gek genoeg had ik niet verwacht dat we erg veel puffins zouden zien, misschien omdat deze plek zo makkelijk toegankelijk is. Je rijdt er naartoe, loopt een paar meter en dan sta je al bij de klif waar de papegaaiduikers broeden. Ik spotte meteen het eerste mooie vogeltje (vrij dichtbij), waar ik al helemaal blij mee was. En toen ik verder keek, zag ik tientallen papegaaiduikers zitten bij hun holletjes, speurend over zee. Ze vlogen af en aan, niet gehinderd door de halve storm die langs de kliffen joeg. Geweldig! De vogels zijn overal op Dyrhólaey te zien, dus maak vooral een wandeling over de kliffen. En vergeet niet van de prachtige uitzichten te genieten!

Dyrhólaey Kust IJsland

Meer lezen over IJsland?

Ook leuk om te lezen

26 Reacties

Jenny 22 maart 2017 - 07:05

Wat een prachtige landschappen!

Puffins zijn geweldig ? Ze hebben zulke grappige kopjes. Ik zag ze op Farnes eiland in het noorden van Engeland, maar ik zou ze best nog een keer in IJsland willen zien.

Antwoord
Karlijn 22 maart 2017 - 16:35

Helemaal mee eens, het zijn geweldige vogels! Hopelijk kun je ze ooit in IJsland zien, ik denk dat dat land jouw fotografiehart ook sneller zal laten kloppen :)

Antwoord
Lotte - scratchingmymap 22 maart 2017 - 10:19

Prachtige foto’s! Ijsland staat al langer op mijn wishlist en die puffins (en de route er naar toe) vind ik echt prachtig om te zien.

Antwoord
Karlijn 22 maart 2017 - 16:35

Dank je Lotte! IJsland is echt zo’n fantastisch mooi land, ik ben helemaal fan!

Antwoord
Nynke 22 maart 2017 - 15:13

Oh jaaa, zo super leuk die puffins! Mocht je ooit nog een keer weer richting IJsland gaan en puffins en andere zeevogels van heel dichtbij willen bekijken, is Latrabjarg in de Westfjorden een enorme aanrader. En ik vond die weg oprecht een van gaafste ritten in heel IJsland. Die felle kleuren blauw, de leegte, wat is het toch een bizar mooi land… ?

Antwoord
Karlijn 22 maart 2017 - 16:34

Dank voor de tip :) Ik wil héél graag nog eens terug naar IJsland en dan staan de Westfjorden bij deze op mijn lijst!

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 22 maart 2017 - 16:56

Wat een prachtige foto! IJsland staat heel hoog op mijn bucketlist, het ziet er zo mooi uit, die natuur, echt prachtig gewoon. Puffins spotten lijkt me ook echt geweldig, maar de weg naar deze plek ziet er inderdaad misschien wel leuker uit dan het uiteindelijke doel

Antwoord
Karlijn 23 maart 2017 - 09:34

Dank je! IJsland is inderdaad fantastisch mooi, ik vond het zo geweldig om daar rond te reizen :)

Antwoord
Sabine 22 maart 2017 - 18:25

Zo gaaf! Echt prachtige natuur daar! Dit is echt iets voor mij, ik houd enorm van de natuur en dieren in de noordelijk gelegen landen!

Antwoord
Karlijn 23 maart 2017 - 09:32

Dan is IJsland zeker een enorme aanrader! Zo’n geweldig mooi land :)

Antwoord
Eva 23 maart 2017 - 14:10

Wat een geinige beestjes! Maar die omgeving…. poe, zo mooi!

Antwoord
Karlijn 23 maart 2017 - 15:19

Echt he! I love IJsland :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 23 maart 2017 - 19:56

Oh wat is IJsland toch mooi! Ik heb een keer per ongeluk puffins gespot toen ik in Schotland naar Bass Rock ging. Helaas heb ik ze toen alleen voorbij zien vliegen. Het zijn zulke leuke beestjes en ik zie ze graag nog een keer! :-)

Antwoord
Karlijn 24 maart 2017 - 09:51

Wat leuk dat je ze in Schotland hebt gezien! Wie weet komt het er ook nog eens van in IJsland :)

Antwoord
Jessica 25 maart 2017 - 19:16

Wat gaaf dat je ze hebt gezien Karlijn, ze zijn inderdaad zo onwijs schattig! :D En wat een prachtig landschap, fantastisch vastgelegd weer hoor ;)

Antwoord
Karlijn 25 maart 2017 - 19:18

Thanks! Het is ook onmogelijk om slechte foto’s te maken in IJsland, de landschappen zijn echt onvoorstelbaar mooi :)

Antwoord
Marcella 3 april 2017 - 09:37

Jaaaaaa, ik wil ook puffins spotten! Ze zien er zo onwijs schattig uit. Ik ga jouw artikel opslaan, handige tips voor onze reis in juni!

Antwoord
Karlijn 3 april 2017 - 12:18

Het is een aanrader! Zo gaaf dat jullie naar IJsland gaan, ben jaloers :)

Antwoord
Bart Jacobs 5 april 2017 - 22:25

Hey Karlijn! Prachtige foto’s. Ik en mijn vrouw trekken binnenkort ook naar IJsland. We maken een rondrit met huurwagen en we hopen toch ook op een mooie dag in de omgeving van Bakkagerdi. Hopelijk zien we daar de puffins en kunnen we een mooie wandeling maken naar Storurd.

Antwoord
Karlijn 6 april 2017 - 09:10

Dank je Bart! Heerlijk dat jullie naar IJsland gaan, ik ben jaloers :) Ik duim voor mooi weer en puffins voor jullie!

Antwoord
Angela 8 april 2017 - 20:19

Wat gaaf! Ijsland ben ik door jou heel erg gaan waarderen. Ik vraag me af hoe dik jouw foto albums zijn met al die mooie foto’s, haha! ;-)

Antwoord
Karlijn 10 april 2017 - 09:51

Had ik maar fotoalbums ;) Ik heb een achterstand van jaren inmiddels, ik moet ooit eens tijd maken om een paar boeken achter elkaar af te werken. Want ik vind het wel superleuk om fotoalbums te hebben van onze reizen!

Antwoord
Angela 10 april 2017 - 19:56

Ohhh echt!! Zo zonde, want ik weet zeker dat je pracht albums zou hebben met die gave reizen van jullie! Ik hoop dat je er tijd voor vrij gaat maken, want in een foto album kijken is toch stukken leuker dan door je mappen op de laptop scrollen… Ik vind het zelf ook altijd een &*^$# klus, maar het is net als met sporten: zodra je klaar bent, voel je je zo goed! ;-)

Antwoord
Karlijn 11 april 2017 - 09:01

Zeker waar! Ik heb ook al best veel boeken, maar twee wereldreizen van acht maanden leveren vanzelf een achterstand op ;) Ik ga mijn best doen!

Antwoord
10x de mooiste plekken van IJsland - Karlijn Travels 6 juni 2019 - 10:58

[…] je de leuke papegaaiduikers van IJsland spotten? Rijd dan naar het fjord Borgarfjörður Eystri in Oost-IJsland. Dit is een fantastische rit die naar het einde van de wereld lijkt te leiden, vol prachtige […]

Antwoord
Tips IJsland: route, highlights en onze ervaringen - Karlijn Travels 6 december 2019 - 11:15

[…] wacht nog meer moois. Het weer is geweldig en we besluiten om vanuit Egilsstadir door te rijden naar Borgarfjördur Eystri, blijkbaar de beste plek om puffins in IJsland te spotten. Eerst stoppen we bij de machtige […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.