Home Europa Thakgil in IJsland: wandelparadijs tussen groene bergen en gletsjers

Thakgil in IJsland: wandelparadijs tussen groene bergen en gletsjers

Door Karlijn

Zo rijd je nog op de razend populaire Ring Road in IJsland en het volgende moment hobbel je over een onverharde gatenweg door een landschap van groen bemoste bergen, grillige rotspieken en desolate vulkanen. Met in de verte een gletsjer die zich eindeloos lijkt uit te strekken en in de wijde omtrek geen andere auto te bekennen. Thakgil (of Þakgil) in Zuid-IJsland is een geweldig wandelgebied dat relatief weinig toeristen weten te vinden. Voor zolang het duurt, want Thakgil wint snel aan bekendheid. En terecht!

Gletsjer uitzicht Thakgil

Vijf minuten rijden vanaf het populaire Vík aan de zuidkust van IJsland ligt de afslag naar Thakgil en verandert de asfaltweg in een slechte, onverharde weg vol gaten. Vanaf dat moment lijkt de drukte van Zuid-IJsland heel ver weg. De rit naar Thakgil is enorm de moeite waard, één van de mooiste routes die we in IJsland reden. Het landschap is hier leeg, ruig en verlaten en op een auto met pech na kwamen we geen andere voertuigen tegen. Aan de horizon doemde al snel de Mýrdalsjökull-gletser op, met op de voorgrond een desolaat landschap van oude vulkanen en kleine riviertjes. Prachtig!Weg naar Thakgil IJsland

Wandelen in Thakgil: keuze uit verschillende wandelroutes 

Vanaf de camping in Thakgil starten verschillende wandelroutes. In principe zijn het er vier, maar de rode route was dicht toen wij er in juli 2022 waren. Dat had waarschijnlijk te maken met de waterstand van de rivier die je tijdens die wandeling moet oversteken. Online las ik dat dit niet de mooiste wandelroute is, dus het was voor ons geen probleem dat hij dicht was. Vraag bij de camping even naar de laatste stand van zaken. Dit zijn de drie overgebleven wandelingen:

1. Een korte wandeling naar het ravijn bij de camping

Je kunt dit eigenlijk geen wandeling noemen, het is meer een kort ommetje van driehonderd meter. Maar ook al is het maar een kort stukje, het landschap is geweldig. Vanaf de camping loop je rechts het vlakke pad op, dat leidt naar een groene kloof vol steile bemoste wandelen en grillige rotspieken. Zeker doen!

Thakgil groene vallei

2. De gele route naar de Austurafréttur Range – 17 kilometer

Deze route werd ons door de receptionist van de camping nadrukkelijk aanbevolen. Deze wandeling brengt je het dichtst bij de rand van de gletsjers en de uitzichten schijnen fantastisch te zijn. Maar zeventien kilometer is lang, de wandeling is met zeshonderd hoogtemeters vrij pittig en er zitten een paar lastige, gladde stukken in. We zijn er wel aan begonnen, maar het eerste stuk was al zo zwaar dat we zijn geswitcht naar de iets kortere paarse route, die in het begin overlapt met de gele.

3. De paarse route naar het Remundargil Ravine – 12,5 kilometer

Voor ons werd het dus de paarse wandelroute naar het Remundargil Ravine en daar hadden we helemaal geen spijt van. Deze route is namelijk ook spectaculair en leid je langs het mooiste ravijn in de hele omgeving van Thakgil. Er zitten zo’n driehonderd hoogtemeters in de wandeling, dus dat is prima te doen. De wandelroute staat prima aangegeven met kleine paaltjes met een paarse ring, al moet je soms wel even zoeken naar het volgende paaltje.

KarlijnTravels IJsland Hike IJsland Thakgil

Een beschrijving van de paarse wandeling in Thakgil

Vanaf de camping liepen we naar het startpunt van de wandeling. We waren de eerste wandelaars die vertrokken, want de kampeerders in IJsland starten niet zo vroeg. Prima voor ons, want we zijn de hele route maar vijf andere wandelaars tegengekomen. De paarse route begint met een rivieroversteek. Die konden we na even zoeken naar de juiste plek gelukkig met onze schoenen aan doen. Aan de andere kant van de rivier wacht vervolgens een zeer pittige klim naar boven. Je moet hier een steile berg op, over een soort schapenpad. Een vrij glad schapenpad waar ik niet durfde te pauzeren, omdat ik bang was dat ik uit zou glijden. Wandelstokken komen hier heel goed van pas. Ik was eigenwijs en had ze niet meegenomen en daar heb ik best spijt van gehad.

Wandeling Thakgil IJsland Remundargil ravine IJsland Waterval Remundargil

Prachtige uitzichten en een spannende afdaling

Al die inspanningen waren gelukkig niet voor niets, want de uitzichten vanaf de top zijn geweldig. Je ziet het hele gebied rond Thakgil voor je liggen, plus de camping in de verte. We volgden daarna een stuk een vlak pad, dat eindigde aan de rand van het Remundargil Ravine. Vanaf daar zie je de Remundargilsfoss-waterval al tussen de hoge groene rotsen liggen. Helaas wacht eerst nog de afdaling naar de bodem van het ravijn. En ook daarbij miste ik mijn wandelstokken enorm. Deze afdaling is namelijk verschrikkelijk steil en glad en toen we eenmaal beneden stonden kon ik me gewoon niet voorstellen dat ik echt die loodrechte berg was afgedaald (zie de eerste foto hierboven, rechts).

Let op: je kunt dit moeilijke stuk met stijgen en dalen ontwijken, want je kunt de auto parkeren aan het begin van het Remundargil Ravine en daar de wandeling starten. Maar je mist dan wel een paar van de mooiste uitzichten van de hele wandeling, dus doe dit alleen als je echt tijd of conditie tekortkomt, of enorme hoogtevrees hebt.

Waterval Thakgil Wandeling Thakgil IJsland 2

Makkelijke wandeling richting de gletsjer

Gelukkig is de wandeling na die afdaling verder prima te doen. We liepen eerst een stuk links het ravijn in, om de waterval van dichterbij te bewonderen. Vanwege het vrij hoge water in het riviertje konden we niet heel dichtbij komen, maar de kloof zelf is ook al de moeite waard. Vervolgens keerden we om en liepen we terug, het ravijn uit. Voordat je het ravijn uit bent, ligt er nog een mooie waterval aan de rechterkant. Leuk om even langs te lopen. Daarna is het tijd om naar het uitzichtpunt over de gletsjer te wandelen. Deze klim is niet gevaarlijk of eng en het pad is prima. Toch klim je ongemerkt behoorlijk, dus doe rustig aan.

Karlijn bij gletsjer IJsland Thakgil IJsland 3 Myrdalsjokull gletsjer bij Thakgil

Uitzicht over de gletsjers Kötlujökull en Myrdalsjökull

Eenmaal boven wacht je een spectaculair uitzicht. Aan de rechterkant ligt een vulkanisch, desolaat landschap met groene en zwarte bergen. Links zie je de Kötlujökull-gletsjer, die voorkomt uit de Myrdalsjökull-gletsjer. Die vlakte met zwart-wit ijs is schitterend. Na een lange pauze op de top liepen we terug naar beneden. De wandelroute leidt door een vlak stuk omringd door kleurrijke bergen, tot je weer op de weg naar Thakgil bent. Vanaf daar wandel je zo terug naar de camping.

Uitzicht over gletsjer IJsland ravijn met groen bemoste bergen Thakgil IJsland

HOE KOM JE IN THAKGIL, IJSLAND?

Thakgil is alleen bereikbaar met de auto, via een slechte onverharde weg van vijftien kilometer lang. De weg is te berijden met een gewone auto, maar heel relaxed is dat niet. Wil je het toch proberen, rijd dan heel langzaam en voorzichtig. Wil je geen risico’s nemen en bezoek je ook nog andere gebieden in het binnenland van IJsland, huur dan een 4WD.

Camping in Thakgil: ook huisjes beschikbaar

Er zijn genoeg mensen die Thakgil tijdens een dagtrip bezoeken, maar dat vind ik zelf zonde. Het gebied is zo uniek, dat het de moeite is om er één of twee nachten te verblijven. Op de camping in Thakgil kun je je camper of tent neerzetten en vanaf daar starten ook alle  wandelingen in het gebied. De camping heeft misschien wel de mooiste locatie van heel IJsland, idyllisch tussen de grillige bemoste bergen. De voorzieningen zijn basic, maar er zijn wc’s, douches en warm water. Je moet alleen je eigen eten en drinken meenemen, want ter plekke is niets te krijgen. Ben je geen kampeerder? Dan kun je ook een huisje boeken. Doe dat op tijd, want er zijn maar een paar hutten, die in de zomer snel vol zitten.

Let op: reserveren voor de camping is niet nodig, er is altijd plek. Hier lees je meer over hoe kamperen in IJsland werkt.

Camping IJsland Thakgil Camping IJsland Thakgil

Wat is de beste reistijd voor Thakgil?

Thakgil is het beste bereikbaar in de zomermaanden. De camping is van 1 juni tot en met 15 september geopend. De rest van het jaar ligt er vaak sneeuw op de wandelpaden en heeft een bezoek aan Thakgil niet zoveel zin. Kijk even naar het weer om te bepalen of je de rit wilt maken en of de wandelpaden open zijn.Thakgil IJsland uitzicht

FOTOGRAFIETIPS VOOR...

Net als op veel andere plekken in IJsland ben je geneigd om het grote plaatje te fotograferen: de vulkanen, de gletsjers en de bergketens. Maar vergeet niet om ook op de details en op grafische patronen te letten. In Thakgil vind je bijvoorbeeld veel kleurrijke bloemen tussen al het vulkanische gesteente en van de vulkanen zelf kun je ook mooie detailfoto’s maken.

Structuur landschap IJsland Bloemen IJsland 

Ook leuk om te lezen

4 Reacties

Saskia 11 september 2022 - 09:56

Mooie foto’s! Wat een gave plek zeg. Thakgil komt op ons lijstje met te bezoeken plekken te staan :)

Antwoord
Karlijn 12 september 2022 - 09:36

Dank je wel Saskia! Ik kan Thakgil van harte aanraden, het is echt een unieke plek in IJsland :)

Antwoord
Eef 22 september 2023 - 18:33

Hi Karlijn, mooie en duidelijke omschrijving! Heel veel zin in om deze trail ook te lopen. Enige wat er niet bij staat en wat ik me afvraag: hoe lang heb je over de paarse trail gedaan in totaal? En als je de shortcut zou nemen die je beschrijft, hoeveel tijd zou je er dan minder over doen denk je? Groetjes Evelien

Antwoord
Karlijn 23 september 2023 - 12:03

Hoi Eef, voor deze trail staat drie tot vijf uur, en wij hebben er ook wel 4,5 over gedaan. Maar dat komt vooral omdat ik honderden keren moest stoppen om foto’s te maken ;) Als je de shortcut neemt, sla je het moeilijkste stuk over. Ik denk dat je er dan zo anderhalf uur afhaalt, maar je mist dan ook wel schitterende uitzichten. Hoe dan ook is de trail enorm de moeite waard!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.