Home Europa Hoe bezoek je Studlagil Canyon in IJsland? + waterval Hengifoss

Hoe bezoek je Studlagil Canyon in IJsland? + waterval Hengifoss

Door Karlijn

Tot zes jaar geleden wisten de IJslanders zelf niet eens van het bestaan van Studlagil Canyon (IJslandse spelling: Stuðlagil). Maar toen de indrukwekkende kloof met haar steile basaltkolommen in een reclamecampagne van WOW Airlines verscheen, was het hek al snel van de dam. Studlagil Canyon ligt op een afgelegen locatie in het oosten van IJsland, maar reizigers weten de plek goed te vinden. Dit zijn mijn tips om het meeste uit je bezoek aan Studlagil Canyon te halen.

De basaltkolommen van Studlagil Canyon lagen tot voor kort verborgen onder de Jökla-rivier. In 2009 werd de waterkrachtcentrale Kárahnjúkavirkjun geopend, waardoor het Hálslón-reservoir ontstond. De Jökla-rivier werd grotendeels omgeleid naar een stuwmeer, waardoor het waterpeil van de rivier zo’n acht meter daalde. Dat legde Studlagil Canyon bloot. In 2016 ontdekte een groep schaapherders de kloof en in 2017 kwam Studlagil terecht in een reclamecampagne van WOW Airlines. WOW bestaat niet meer, maar Studlagil Canyon heeft een plek veroverd in de reisplanning van veel toeristen. En terecht, want de kloof is schitterend.

De west- of de oostkant van Studlagil Canyon bezoeken?

Voordat je naar de kloof rijdt, is het belangrijk om richting te kiezen. Je kunt Studlagil namelijk vanaf de oostkant en de westkant van de rivier bewonderen. Kijk je op de kaart, dan lijkt het het makkelijkste om de westkant op te gaan. Hier is namelijk een groot viewing platform aangelegd en het is logisch om aan te nemen dat je vanaf daar de beste uitzichten hebt. Een korte online zoektocht leerde ons al snel dat dat niet zo is: niemand begrijpt waarom dat platform daar gebouwd is. De uitzichten op de kloof vanaf de oostkant zijn namelijk veel beter. Je moet er alleen wel een stuk voor lopen, terwijl je naar het platform zo toe kan rijden. 

De wandeling naar Studlagil Canyon

Wij kozen dan ook voor de wandeling langs de oostzijde van de rivier. We vertrokken al vroeg uit Myvatn, om rond half negen bij de kloof te kunnen zijn. Het kan namelijk erg druk worden bij Studlagil en ik wilde graag foto’s maken zonder overal mensen in het landschap. We parkeerden onze camper op het parkeerplaatsje voor de brug, waar de wandeling langs de oostzijde start. We waren op tijd, want er stond nog maar één andere auto.

Tip: kort de wandeling in

Achteraf bleek dat we met onze 4WD prima door hadden kunnen rijden naar de volgende parkeerplaats. Dit stuk van de wandeling is niets bijzonders en je bent op de heen- én de terugweg een half uur extra aan het lopen. Met een gewone auto zou ik die weg niet opgaan, want hij is erg slecht, maar met een 4WD kan het prima. 

Studlagil Canyon: indrukwekkende basaltkolommen

Na de tweede parkeerplaats wachtte meteen een hoogtepunt van de wandeling: de schitterende Studlafoss-waterval, die in mooie laagjes langs basalten kolommen afstort. Vervolgens was het een kwestie van langs de rivier lopen totdat we de enorme basaltkolommen in het vizier kregen. In heel IJsland kom je mooie basaltformaties tegen, maar nergens zijn ze zo hoog, recht en steil als hier. Ze rijzen bovendien op uit een turquoise rivier, omringd door groene velden met schapen, dus het IJslandse plaatje is helemaal compleet.

Prachtig uitzicht over Studlagil Canyon

We liepen helemaal door tot het einde van de kloof, vanwaar je een prachtig uitzicht over de rivier en het basalt hebt. Je kunt halverwege ook naar beneden klauteren, zodat je de kolommen van onderaf kunt fotograferen. Toen we de kloof helemaal hadden bekeken, wandelden we terug naar de auto. Talloze groepen kwamen ons tegemoet en er liepen tientallen mensen langs de randen van de kloof. We waren dan ook erg blij dat we zo vroeg waren gearriveerd. Zo hadden we Studlagil Canyon bijna voor onszelf.

Lees hier alles over onze reisroute voor IJsland in de zomer

Let op: de kleur van het water is niet altijd mooi!

Wij waren in juli in IJsland en tijdens ons bezoek aan Studlagil Canyon hadden we prachtig weer. De Jökla-rivier was helder turquoise, zoals je ‘m graag wilt zien. Maar let op: het water is alleen turquoise als het waterpeil van de rivier laag is. Vanaf eind augustus is het water vaak grijs of bruin, omdat de waterkrachtcentrale dan water door de dam laat stromen. Die bruine kleur kan ook voorkomen als het hard geregend heeft. Wil je zeker weten dat je wandeling de moeite waard wordt, dan kun je misschien beter eerst naar het viewingplatform rijden om de waterkleur te checken.

PRAKTISCHE TIPS VOOR STUDLAGIL CANYON

Extra uitstapje: de waterval Hengifoss

Oost-IJsland is een fantastisch gebied waar veel moois te zien is. Wij reden na ons bezoek aan Studlagil Canyon door naar Hengifoss, een indrukwekkende waterval. De waterval is bijna 120 meter hoog en stort vanaf een enorme bergwand naar beneden. Je moet er wel een stuk voor lopen, maar dat is geen straf: onderweg kom je nog meer mooie watervallen tegen en je hebt geweldige uitzichten over de hele omgeving. De mooiste waterval onderweg is de Litlanesfoss, die helemaal omringd wordt door basaltkolommen. Je bent met de wandeling zo’n twee uur bezig, en op de heenweg loop je vrijwel alleen omhoog. De uitzichten zijn gelukkig die moeite meer dan waard! Heb je na je wandeling honger, kijk dan of de Hengifoss Foodtruck bij de parkeerplaats staat. Hier kun je heerlijke wafels met slagroom of een stevig soepje krijgen. Aanrader!

Slapen in Seydisfjördur

Je kunt na je bezoek aan Studlagil Canyon en Hengifoss naar Egilsstaðir rijden om daar te overnachten. Dit is het enige dorp van formaat in het oosten van IJsland en je vindt hier onder andere een benzinestation, een supermarkt en een paar restaurants. Niets mis mee, maar heb je tijd, dan kan ik je aanraden om door te rijden naar Seydisfjördur. Dit artistieke, kleurrijke dorpje ligt aan het eind van een fjord en de weg er naartoe is prachtig. In Seydisfjördur kun je vervolgens kiezen uit verschillende hotels, of kamperen in het hart van het dorp. In deze blog lees je er alles over. 

Seydisfjordur regenboogstraat

Meer lezen over IJsland?

Ook leuk om te lezen

2 Reacties

Boterman 30 oktober 2022 - 17:27

Beste Karlijn ,dank om dit te delen ,ik ben ook landschapsfotograaf en heb tot nu toe 2 keer Ijsland bezocht ,volgend jaar ga ik met mijn eigen camper (geen 4×4 ) voor ong 5 weken deze keer mei-juni vorige keren was tegen de herfst en ook eenmaal in de winter de winter vond ik tot nu toe het mooiste moment . Ik kom aan in de Oostfjorden en zal voornamelijk deze streek aandoen waarschijnlijk richting westen .het doet mij heel veel plezier jou reisverhalen te volgen .ik neem deze zeker mee in mijn reisplanning .Je hebt blijkbaar al heel wat gezien en meegemaakt dat nemen ze jou niet meer af !
Nogmaals dank je wel .Grtjs Patrick

Antwoord
Karlijn 31 oktober 2022 - 09:19

Hoi Patrick, dank voor je reactie! Dat klinkt als een prachtig plan, vijf weken IJsland! Heel gaaf ook om met eigen camper en boot die kant op te gaan. Alvast veel plezier gewenst met de voorbereidingen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.