Home Europa Zo bezoek je Jökulsárlón in IJsland: het magische ijsbergenmeer

Zo bezoek je Jökulsárlón in IJsland: het magische ijsbergenmeer

Door Karlijn

De foto’s van Jökulsárlón in IJsland zorgden ervoor dat het land nog hoog op mijn bucketlist kwam te staan. Zo gaaf, dat meer met blauweijs en die enorme drijvende ijsschotsen! Jökulsárlón was voor mij één van de hoogtepunten van onze roadtrip over IJsland. Het ijsbergenmeer en omgeving zijn echt een must see als je het land gaat bezoeken. In deze post laat ik je de drie plekken zien die je echt niet mag missen.

1. Het blauwe ijs van gletsjermeer Jökulsárlón

Kilometers lang keek ik reikhalzend uit naar ijsbergenmeer Jökulsárlón, maar toen het blauwe meer eindelijk in zicht kwam, was ik toch nog verrast. Hoeveel prachtige foto’s je er ook van hebt gezien, in het echt is het nog veel mooier. Het meer wordt omringd door enorme uitlopers van de Vatnajöjull-gletsjer, één van de grootste van Europa. Van de Breiðamerkurjökull, onderdeel van die grote gletsjer, breken continu grote stukken ijs af, die terecht komen in het gletsjermeer Jökulsárlón. Die grote, scherpe brokken dobberen doelloos over het meer, ze smelten en breken uit elkaar en daardoor ziet het meer er constant anders uit. Zodra de zon begint te schijnen, wordt het ijs blauwer dan blauw, wat voor een magisch effect zorgt. Onvoorstelbaar mooi. Extra leuk: je hebt hier een goede kans om zeehonden te spotten!

IJsbergen IJsland 5

Boottocht op het ijsbergenmeer

Je kunt een boottocht van drie kwartier maken op de lagoon, zowel in een kleine dinghy als in een groot amfibievoertuig. Omdat de brokken ijs bij ons vrij dicht aan de waterkant lagen, hebben wij dat niet gedaan. Ons uitzicht was al perfect en we hoefden niet per se nog dichterbij het ijs te komen. Maar als de brokken wat verder het meer op liggen, is een boottocht vast een aanrader.

IJsbergen IJsland 6

2. IJs als glas op het zwarte strand Diamond Beach

Tegenover het ijsbergenmeer, aan de andere kant van de weg, ligt een lang zwart strand. En dat mag je echt niet missen als je bij Jökulsárlón bent. Op dit strand spoelen ijsbergen aan die vanaf het meer naar zee drijven. Vaak in kleine stukken, maar soms staan er ook enorme brokken in de branding en dat is een heel bijzonder gezicht.

IJsbergen IJsland 2

Het strand is pikzwart en het ijs dat aanspoelt is vaak zo helder als glas. Het donkere zand ligt bezaaid met die doorzichtige brokstukken en dat geeft een fotogeniek contrast. Aan de ene kant heb je uitzicht op zee, aan de andere kant op de uitlopers van een brede gletsjer. Nergens ter wereld heb ik iets gezien wat hier op lijkt en ik vond het prachtig.

IJsbergen IJsland 1

Zeker zien: ijsbergenmeer IJsland

3. De ruige ijsbergen van Fjallsárlón

Als je vanuit Höfn naar Skaftafell National Park rijdt, kom je eerst langs Jökulsárlón en het zwarte strand. Een kwartiertje verderop wacht nog een hoogtepunt: het gletsjermeer Fjallsárlón. Je slaat meteen nadat je de rivier bent overgestoken rechtsaf en dan rijd je naar een parkeerplaats. Als je een stukje omhoog loopt heb je een fantastisch uitzicht over Fjallsárlón en de omringende gletsjerbergen. Waar Jökulsárlón iets sprookjesachtig heeft, is Fjallsárlón vooral ruig. De enorme brokken ijs die hier drijven zijn niet blauw, maar wit en het water lijkt meer melkachtig. Heel anders, maar net zo mooi als Jökulsárlón. Zeker toen de zon ging schijnen en alle bergen en ijsbrokken fotogeniek weerspiegelden in het water.

IJsbergen IJsland 3

Vergeet niet om naar beneden te lopen en een korte wandeling langs het water te maken. Je kunt dicht bij de ijsbergen komen en het weidse uitzicht over de gletsjers is prachtig!

IJsbergen IJsland 4

Praktische informatie over ijsbergenmeer IJsland

Jökulsárlón ligt in het zuidoosten van IJsland en is het beste te bezoeken tijdens een roadtrip met eigen vervoer. Wij reden een rondje over het hele eiland, maar ook als je alleen het zuiden van het land bezoekt, kun je het ijsbergenmeer prima in je planning opnemen. Ik zag dat er vanuit Reykjavík ook dagtochten worden aangeboden, maar dan zit je echt alleen maar in de auto. Zonde, want je hebt ruim de tijd nodig om optimaal te kunnen genieten van deze prachtige omgeving!

Meer lezen over IJsland?

Wil je meer lezen over IJsland? Dan vind je deze blogs misschien ook interessant:

Ook leuk om te lezen

33 Reacties

Maaike 26 juni 2016 - 12:08

dat is weer genieten, wat een mooi foto’s

Antwoord
Karlijn 27 juni 2016 - 17:50

Dank je wel Maaike :) !

Antwoord
Robert | Traveljunks 26 juni 2016 - 12:48

Geweldige foto’s weer. Na de prachtige ijsschotsen in Patagonië ben ik ook helemaal fan van dit soort landschappen. Ben al benieuwd naar je blog met praktische info en adresjes :-)

Ik denk dat een roadtrip door IJsland voor volgend voorjaar wel eens op de planning zou kunnen komen staan. Al staan daar al veel opties op…

Antwoord
Karlijn 27 juni 2016 - 17:49

Ik ben ermee bezig :) ! Ik hoop dat ‘ie zondag online kan komen, maar dat soort posts is altijd meer werk dan je denkt ;) Ik kan een roadtrip IJsland 100% aanbevelen. Er staan vast al veel mooie opties op jullie planning, maar IJsland vinden jullie zeker geweldig! Ik had zelf niet gedacht dat ik zo’n enorme IJsland-fan zou worden. En inderdaad: het heeft soms best iets van Patagonië, en ook van Nieuw-Zeeland. En dan hoef je niet eens naar de andere kant van de wereld :)

Antwoord
Reisbloggers 26 juni 2016 - 16:57

Leuk!

Wij hebben ze vorige maand gezien.
Een hele aparte ervaring.

Antwoord
Karlijn 27 juni 2016 - 17:47

Helemaal mee eens Josanne :) !

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 26 juni 2016 - 19:48

Geweldig verslag en snap heel goed dat dit meteen op je bucketlist kwam. Als ik ooit naar IJsland ga, dan wil ik hier dankzij jouw verhaal ook naartoe!

Antwoord
Karlijn 27 juni 2016 - 17:47

Dank je Stéphanie! Dit vond ik één van de mooiste plekken van IJsland en echt: er is heel veel concurrentie ;)

Antwoord
Dominique 26 juni 2016 - 20:51

Prachtig! IJsland is echt zo uniek! Wat een speciale plek! Zou je weer terug willen, of heb je het gevoel dat je het meeste wel gezien hebt?

Antwoord
Karlijn 27 juni 2016 - 17:46

Hoi Dominique, ik zou best nog een keer terugwillen! Of eigenlijk twee keer: voor de ijsgrotten en het Noorderlicht in de winter en voor de binnenlanden in de zomer :) En de Westfjorden zou ik ook graag willen zien. We hebben heel veel gezien en gedaan, maar IJsland vind ik echt wel een land om nog eens naar terug te gaan!

Antwoord
Dominique 27 juni 2016 - 20:40

Het lijkt me ook echt een land waar je geen genoeg van kan krijgen! Ik ben echt ontzettend benieuwd naar de ijsgrotten! Deze winter ga ik er sowieso heen, maar ik heb gehoord dat de tours naar de ijsgrotten vaak gecancelled worden vanwege de weersomstandigheden. We zullen het zien :)

Antwoord
Karlijn 27 juni 2016 - 20:46

Ik duim voor je dat het door kan gaan, die grotten zien er onwerkelijk gaaf uit :) !

Antwoord
Elise 26 juni 2016 - 23:08

Jeetje, wat mooi! Nog een reden om naar Ijsland te willen :)

Antwoord
Karlijn 27 juni 2016 - 17:44

IJsland is prachtig! Ik ben er helemaal verliefd op geworden :)

Antwoord
Jessica 27 juni 2016 - 04:15

Wauw wat een prachtige foto’s weer Karlijn! IJsland staat ook nog steeds hoog op mijn lijstje, dus wie weet als ik een keer terug naar Europa vlieg dat ik een stop-over maak op het eiland! :D

Antwoord
Karlijn 27 juni 2016 - 17:44

Hoi Jessica, leuk dat je weer online bent! Hoe was Cuba? Een stop-over op IJsland is een heel goed idee, zo’n geweldig mooi land!

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 27 juni 2016 - 13:16

Ik sluit me volledig aan mij de reactie van Robert! De foto’s doen me echt aan Patagonië terugdenken, prachtig!! :-) IJsland lijkt me heel mooi!!

Antwoord
Karlijn 27 juni 2016 - 17:43

Hoi Sieds, dat is het ook echt, ik vond het een prachtig land! En het klopt, het heeft wel iets van Patagonië. Maar dan een stuk dichterbij :)

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 28 juni 2016 - 15:53

Wat een ontzettend mooie foto’s! Na Noorwegen staat IJsland bovenaan mijn bucketlist, het lijkt me zo mooi daar

Antwoord
Karlijn 28 juni 2016 - 22:28

Dank je Linda! Ik vond Island geweldig, maar Noorwegen lijkt me inderdaad ook erg mooi. Vooral de Lofoten staan hoog op mijn lijst :)

Antwoord
Eva 29 juni 2016 - 17:10

Echt een surrealistisch landschap; iets dat je volgens mij echt met eigen ogen moet aanschouwen. Bijzonder!

Antwoord
Karlijn 29 juni 2016 - 21:59

Klopt helemaal! Ik was er weg van :)

Antwoord
Terugblik: June favorites - Karlijn Travels 1 juli 2016 - 07:02

[…] eigen favoriete post was ‘Must see IJsland: de ijsbergen rond Jökulsárlón’, één van de mooiste plekken die we op IJsland […]

Antwoord
Angela 3 juli 2016 - 22:39

stuk voor stuk bizar mooie foto’s. Ik word steeds enthousiaster over Ijsland! :-) Maar die namen… onuitspreekbaar, haha ;-)

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 16:15

Ik kon ze ook niet uitspreken! Schrijven was al lastig, ik moest de spelling steeds opnieuw opzoeken ;)

Antwoord
Marcella 4 juli 2016 - 08:32

Wauww, wat een onwijs mooie plek! Zo fotogeniek! Ik zou hier ook met gemak uren kunnen doorbrengen joh. Te gek!

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 16:12

Ja he! Echt onwerkelijk mooi :)

Antwoord
Nynke 7 juli 2016 - 20:04

Oh ja, zooo mooi (zowel de meren als het strand). Te gekke foto’s! En met blauwe lucht! Ik ben er twee keer geweest – of eigenlijk, op twee trips, en dan meerdere keren in die trips, totaal verliefd! Maar eigenlijk vooral met regen, mist (ook heel magisch!), nog meer regen en heule harde wind… Maakte eigenlijk niks uit, het blijft echt schitterend ?

Antwoord
Karlijn 8 juli 2016 - 09:45

Wat gaaf dat je al twee keer op IJsland bent geweest! Ik ben er ook helemaal verliefd op geworden, wat een fantastisch mooi land :)

Antwoord
Tips IJsland: route, highlights en onze ervaringen - Karlijn Travels 28 juli 2016 - 13:55

[…] Vatnajökull-gletsjer. Zo mooi! We stoppen natuurlijk bij ijsbergenmeer Jökulsarlón, waar ik in deze post al uitgebreid over schreef. Daarna rijden we door naar Skaftafell National Park, waar we een mooie […]

Antwoord
10x de mooiste plekken van IJsland - Karlijn Travels 5 augustus 2016 - 07:01

[…] Dit gletsjermeer vol drijvende ijsbergen is van ongelofelijke schoonheid. Ik schreef er eerder deze post al over, vol met foto’s van dit prachtige […]

Antwoord
Hiken op een indrukwekkende gletsjer in IJsland - Karlijn Travels 7 december 2019 - 11:48

[…] Must see IJsland: het prachtige ijsbergenmeer […]

Antwoord
Tips roadtrip IJsland: route, highlights en onze ervaringen - Karlijn Travels 19 december 2019 - 15:15

[…] Vatnajökull-gletsjer. Zo mooi! We stoppen natuurlijk bij ijsbergenmeer Jökulsarlón, waar ik in deze post al uitgebreid over schreef. Daarna rijden we door naar Skaftafell National Park, waar we een mooie […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.