Home Europa Seydisfjördur: artistiek dorpje in de Oostfjorden van IJsland

Seydisfjördur: artistiek dorpje in de Oostfjorden van IJsland

Door Karlijn

Het was puur toeval dat we in Seydisfjördur (Seyðisfjörður) terecht kwamen. We zochten een camping enigszins in de buurt van waterval Hengifoss en we wisten van onze vorige IJsland-reis dat de Oostfjorden van IJsland prachtig zijn. We besloten op de gok naar Seydisfjördur te rijden en dat bleek een uitstekend plan. Seydisfjördur is een klein dorp vol kleurrijke huizen, met een prachtige ligging aan het water, kleurrijke street art en leuke restaurants. En nog een bonus: de weg naar het dorp is een schitterende bergpas langs ruige groene bergen en watervallen.

Oostfjorden IJsland

Meestal weet ik precies wat ik van een bestemming kan verwachten. Ik heb er van tevoren over gelezen en er talloze foto’s van gezien. Leuk, al die goede voorbereidingen, maar het heeft als nadeel dat ik niet altijd even verrast ben over wat ik zie op reis. Bij Seydisfjördur was dat anders. Ik had er nog nooit van gehoord, dus ik had er ook geen verwachtingen van. Uiteindelijk bleek Seydisfjördur één van onze favoriete plekken in IJsland. Alleen de rit door de Oostfjorden leverde al spektakel op, want de bergpas tussen Egilsstaðir en Seyðisfjörður geldt als één van de mooiste routes van IJsland.

mooiste bergweg IJsland

De mooiste bergweg van IJsland

Vanuit Egilsstaðir klimmen we eerst een hoge, steile bergweg op (de Fjarðarheiði) en voor we het weten rijden we op een prachtige groene hoogvlakte. Watervalletjes stromen de bergen af, riviertjes banen zich een weg door de groene velden en grillige bergen steken hoog boven het landschap uit. Prachtig! We maken een stop bij een indrukwekkende waterval, Gufufoss, en niet veel later zien we Seydisfjördur onder ons liggen, aan het eind van het fjord.

waterval Gufufoss IJsland

Seydisfjördur IJsland: vol kleurrijke street art

We zigzaggen naar beneden en als we Seydisfjördur binnenrijden, ben ik meteen enthousiast. IJsland is een prachtig land, maar de dorpjes zijn meestal niet heel bijzonder. Je gaat toch vooral op reis naar IJsland voor de natuur. Seydisfjördur is dan ook een enorme verrassing. Het dorpje ligt prachtig aan het water, omzoomd door hoge bergen. Een ijsblauw houten kerkje steekt boven alle gebouwen uit en langs het water liggen volop gekleurde huizen. De gebouwen aan de ‘hoofdstraat’ zijn voorzien van kleurrijke street art en een pad in regenboogkleuren leidt naar het kerkje. Wat een leuke plek!

Seydisfjordur blauwe kerk Fjorden IJsland

Oostfjorden IJsland: kunstzinnig Seydisfjördur

Seydisfjördur is een klein vissersdorp met nog geen zevenhonderd inwoners. Het is er heel rustig, behalve als de ferry’s en cruiseschepen vanuit Europa hier aanleggen. Neem je de ferry vanuit Denemarken, dan is Seydisfjördur je eerste bestemming in IJsland. Het dorp mag dan klein zijn, het heeft een uniek karakter. De kleurrijke houten gebouwen uit de negentiende eeuw en de aandacht voor kunst en creativiteit maken het heel bijzonder. Seydisfjördur trekt veel artiesten en kunstenaars, dankzij de Duits-Zwitserse-IJslandse kunstenaar Dieter Roth, die hier lang zijn atelier had.

Street art Seydisfjordur IJsland Street art Seydisfjordur IJsland

Creativiteit voorop

Als we onze camper hebben geparkeerd op de camping, wandelen we meteen het dorp in. De camping ligt midden in het centrum, erg handig. Je kunt helemaal langs het meer lopen waar Seydisfjördur aan ligt en onderweg de mooie gebouwen en de steile bergen rond het dorp bewonderen. Ik vind het heel leuk dat we overal creatieve dingen tegenkomen. Muurschilderingen, kleurrijke kunstwerken in de tuinen, een grappig barretje aan het water: overal zijn kunstzinnige elementen te zien.

Creatief IJsland Fjord IJsland

Een aardverschuiving in Seydisfjördur

Niet ver van de haven zien we grote borden met foto’s staan en we lopen er nieuwsgierig naartoe. En dan blijkt dat de locatie van Seydisfjördur niet alleen maar idyllisch is. In december 2020 werd het dorp na dagenlange regen getroffen door een enorme aardverschuiving. Het was de grootste landverschuiving die een IJslands dorp ooit raakte. Doden vielen er gelukkig niet, maar de materiële schade was enorm. Dertien gebouwen werden verwoest, waaronder historische huizen, bedrijven en het Technisch Museum, dat één van de toeristische trekkers van het dorp was. Het was een enorme klap voor de gemeenschap, maar de inwoners werkten samen om hun dorp weer te herstellen. De foto’s langs het water, compleet met een persoonlijk verhaal, vertellen hoe inwoners deze rampzalige dag en de nasleep ervan beleven.

Seydisfjordur foto

Bezienswaardigheden Seydisfjördur: wat zien en doen?

Seydisfjördur heeft verschillende bezienswaardigheden:

 • De Seydifjördurkirkja, het blauwe kerkje met het regenboogpad ervoor. Je ziet de kerk meteen liggen, met daarachter indrukwekkende bergen.
 • De hoofdstraat van het dorp, omzoomd door gebouwen met kleurrijke street art.
 • Neem een kijkje in de winkel Gullabúið, het opvallende zwart-witte gebouw aan de hoofdstraat. Hier vind je onder andere bijzondere design-spullen van IJslandse kunstenaars. Na ons bezoek waren we genoodzaakt om de rest van de reis een enorm houten schaap mee te slepen, wat nu op onze buffetkast prijkt.
 • Een wandeling rond het meer, waarbij je meteen het hele dorp en de haven kunt verkennen. Vergeet niet de foto’s te bekijken die langs het water staan (in juli 2022, ik weet niet hoe lang ze blijven).
 • In de omgeving van het dorp liggen verschillende mooie watervallen, zoals Gufufoss en Selbrekkufoss.
 • Natuurlijk kun je rond het dorp ook prachtige wandelingen maken. Zelf hadden we hier helaas geen tijd voor, maar op deze site vind je een aantal mooie routes.
 • Bekijk een tentoonstelling in het Skaftfell Center for Visual Art.
 • Ben je half juli in Seydisfjördur? Bezoek dan het jaarlijkse LungA Art Festival, met volop tentoonstellingen, workshops en concerten.

Seydisfjordur regenboogstraat Seydisfjordur IJsland Dorp fjorden IJsland

SLAPEN IN SEYDISFJORDUR

Seydisfjördur heeft verschillende soorten accommodaties en er is verrassend veel keuze voor zo’n klein dorp:

Lekker eten in Seydisfjördur, IJsland

Kook je graag zelf, dan kun je in Seydisfjördur inkopen doen in de lokale supermarkt. Na een week creatief koken op een één-pits gasstelletje waren wij heel blij dat we eindelijk eens op camping stonden met restaurants in de buurt, dus we gingen uit eten.

 • We kozen voor het hipsterachtige Kaffi Lára El Grillo Bar, een gezellige pub met een terras, waar je bij mooi weer lekker kunt zitten. Het eten was goed en de sfeer erg leuk.
 • Meer zin in sushi dan in vis of vlees van de grill? Kies dan voor verse sushi bij Norð Austur Sushi & Bar.
 • Bij Bistro Skaftfell eet je lekkere pizza’s, fish & chips of verse vis uit de fjorden.

Seydisfjordur street art Bar in Seydisfjordur

Wanneer IJsland bezoeken?

Je kunt IJsland het hele jaar bezoeken, maar niet alle plekken zijn toegankelijk in de winter. De beste reistijd is dan ook de periode mei tot en met september. In de zomermaanden is het wel druk, maar als je het binnenland wilt zien, ontkom je niet aan reizen in juli-augustus. Seydisfjördur ziet in de winter twee hele maanden geen zon en de wegen naar het dorp kunnen ingesneeuwd zijn. Is het dorp wel toegankelijk? Dan heb je kans dat je er het noorderlicht ziet en vlakbij het dorp kun je zelfs skiën.

Meer lezen over IJsland?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.