Home Europa Zeker doen! Spectaculaire gletsjerwandeling in IJsland

Zeker doen! Spectaculaire gletsjerwandeling in IJsland

Door Karlijn

Bij elke stap duw ik mijn crampons stevig in het ijs. Elke stap levert hetzelfde knerpende geluid op en gek genoeg is dat heel rustgevend. Het is dan ook het enige geluid dat ik hoor. Om me heen ligt een eindeloze ijsvlakte, met blauwe inhammen, witte en zwarte stukken ijs en in de verte drijvende ijsblokken. We staan midden op de Svínafellsjökull-gletsjer, onderdeel van de enorme Vatnajökull-gletsjer in Skaftafell National Park. Een gletsjerwandeling is IJsland is echt een must do tijdens je reis. 

IJsland gletsjer 3

Gletsjerwandeling IJsland boeken

Toen ik las dat je in IJsland op verschillende plekken gletsjer hikes kunt maken, wist ik meteen dat ik zo’n tour wilde boeken. We maakten al eens een lange wandeling op Perito Moreno in Argentinië en ik deed een hike op de gletsjer Franz Josef in Nieuw-Zeeland. Dat waren twee van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan op reis en ik wilde op IJsland weer de kans pakken om het ijs op te gaan. Het boeken van een gletsjer hike in IJsland is makkelijk: dat doe je direct via GetYourGuide.

Gletsjer IJsland 4

De grootste gletsjer van IJsland

De Vatnajökull-gletsjer is erg indrukwekkend, het is de grootste gletsjer van IJsland én van Europa. Als je van Höfn naar Skaftafell National Park rijdt, passeer je talloze uitlopers van de enorme ijskap. In Skatafell kun je  verschillende gave wandelingen maken die naar uitzichtpunten over de gletsjers leiden en dit is ook de ideale plek om een wandeling op het ijs te maken. Bij het verzamelpunt krijgen we onze uitrusting, waaronder natuurlijk crampons, stijgijzers met grote ijzeren punten die we om onze schoenen binden. We hijsen onszelf in een tuigje en we krijgen touwen en pikhouwelen mee. Over die tuigjes en touwen ben ik even bezorgd, want die hadden we bij onze eerdere gletsjerhikes niet nodig, maar in de praktijk blijkt het allemaal niet zo spannend te zijn.

Spectaculaire uitzichten

Dan rijden we naar de voet van de Svínafellsjökull-gletsjer en wandelen we met onze spullen naar het begin van de gletsjer. We maken een flinke afdaling via een touw en dan staan we met onze neus op het ijs. De gletsjer wordt omringd door hoge, donkere bergen en we kunnen het einde van de ijsvlakte niet eens zien. Het ijs is rafelig en onregelmatig, met hoge pieken, diepe ravijnen, zwarte rotsblokken en blauwe mini-grotten. Dit is natuur in zijn puurste vorm.

IJsland gletsjer 2

Training voor je gletsjerwandeling IJsland

Onze gids begint met een training ‘hoe gebruik ik mijn crampons’. Om te zorgen dat de ijzers zich goed vastgrijpen aan het ijs, moet je zware stappen zetten. Omhoog klimmen werkt het beste met je voeten op tien voor twee, naar beneden lukt alleen als je door je knieën zakt en achterover leunt. We moeten allemaal een oefenrondje doen en dan gaan we echt klimmen. Het is bijzonder hoe snel je went aan die nieuwe looptechniek en ik voel me helemaal thuis op de gletsjer. Wat een fantastisch landschap. En die enorme, puntige ijsrotsen die boven ons uittorenen!

Aan touwen de gletsjer over

Al snel komen we bij een richel, met rechts naast ons een diep ijsravijn. Hier wil je niet in vallen, dus is er een route uitgezet met touwen, waar we onszelf aan vasthaken. Daar is dat tuigje dus voor bedoeld. Het is niet eng, maar de zekering zorgt wel voor een veiliger gevoel. Als ik me even omdraai om mijn touw aan het volgende traject vast te maken, kijk ik uit over de prachtige zwart-witte ijsvlakte met scherpe punten, en in de verte een lichtbruin meer waarin grote ijsblokken drijven. Onvoorstelbaar mooi.

IJsland gletser 1

Gletsjer hike IJsland: spectaculair

We wandelen 3,5 uur over het ijs. We drinken ijskoud gletsjerwater, klimmen ver omhoog de gletsjer op en worden steeds getrakteerd op nieuwe uitzichten. Het grootste deel van de tocht lopen we ongezekerd rond, waardoor we alle ruimte hebben om foto’s te maken. De tocht had van mij wel een hele dag mogen duren en ik vind het jammer als we weer naast het ijs staan. Ooit kom ik hier terug in de winter, want de Vatnajökull-gletsjer is bekend om haar prachtige blauwe ijsgrotten. In de zomer zijn die niet toegankelijk, maar in de winter kun je er wel in. En dat lijkt me minstens even gaaf als een hike over de grootste gletsjer van IJsland!

Heb je ervaring nodig voor de gletsjerwandeling in IJsland?

Nee, ook zonder ervaring moet het prima lukken. Je oefent van tevoren met je crampons en je merkt dan al snel dat het goed te doen is. Bovendien is er een gids bij je die je kan helpen als het nodig is.

Wat moet je meenemen naar je gletsjerwandeling in IJsland?

De uitrusting wordt voor je geregeld, dus daar hoef je je niet druk over te maken. Zorg wel dat je stevige wandelschoenen draagt en draag een waterdichte jas. Afhankelijk van de temperatuur zijn ook handschoenen en warme kleding handig.

IJsland gletsjer 5

Meer lezen over IJsland?

Wil je meer lezen over IJsland? Dan vind je deze blogs misschien ook interessant:

*Deze post bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

35 Reacties

Dominique 31 juli 2016 - 08:39

Gaaf! Ik heb een tour op het oog waar gletsjer hiken ook een onderdeel van is, dus dat lijkt me echt een bijzondere ervaring! Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kijk er erg naar uit!

Antwoord
Karlijn 31 juli 2016 - 12:07

Het is echt supergaaf Dominique! Als je de kans krijgt, zou ik zeker het ijs op gaan :)

Antwoord
Valesca 31 juli 2016 - 09:53

Wauw wat een gaaf verhaal! Zelf ben ik in maart wezen rondreizen, de hele route 1. Heb er toen voor gekozen om wel een IJsgrot in te gaan maar niet te gaan gletsjerhiken, toch zou ik na dit verhaal ook graag nog eens een gletsjer op gaan. De ijsgrotten zijn overigens ook een aanrader en ook de route er naar toe is bijzonder.

Antwoord
Karlijn 31 juli 2016 - 12:09

Oh, die ijsgrotten lijken me zo ontzettend gaaf! Ik zag er overal foto’s van en het ziet er zo bijzonder uit dat het wel nep lijkt. Ooit ga ik daarvoor terug naar IJsland :) Gaaf dat jullie ook de hele route 1 hebben gereden, ik vond IJsland zo geweldig!

Antwoord
Erwin | trippingaroundtheworld.nl 31 juli 2016 - 12:23

Wat een gave hike, het ziet er echt spectaculair uit. Ik kan me wel voorstellen dat je in de winter nog eens teruggaat voor de grotten!

Antwoord
Karlijn 31 juli 2016 - 14:01

Het was inderdaad supergaaf, een aanrader! Ik hoop die ijsgrotten ook nog eens te zien :)

Antwoord
Jeffrey | Reisbloggers 31 juli 2016 - 16:21

Gaaf! Ik vond het al indrukwekkend om er vlak voor te staan, haha.

Antwoord
Karlijn 1 augustus 2016 - 11:54

Vond ik ook hoor! Zo gaaf om te zien hoe al dat ijs zich tussen de bergen heeft geperst :)

Antwoord
Tikva 31 juli 2016 - 16:44

Super gaaf! heeft Marcel toen ook gedaan helaas moest ik op Isis passen :-(

Antwoord
Karlijn 1 augustus 2016 - 11:53

Ah, het nadeel van reizen met een kindje ;) Hopelijk krijg je de kans nog een keer!

Antwoord
Robert | Traveljunks 31 juli 2016 - 17:11

Ja, gletsjer-hiken is cool om te doen. Hoppa, op de lijst voor IJsland :-) Ik heb dat een paar keer in de Alpen gedaan. Wij hebben een keer een oefening gedaan, waar we allemaal aan elkaar gezekerd waren en de voorste in een spleet moest lopen. Zo zeg, die heb je er nog niet makkelijk uit…

Antwoord
Karlijn 1 augustus 2016 - 11:52

Dat lijkt me echt supereng! Vooral als je degene bent die in die spleet moet lopen ;) Want inderdaad: zo makkelijk lijkt het me niet om iemand er weer uit te trekken…

Antwoord
Sabine 31 juli 2016 - 17:48

Wauw wat tof! Zo mooi en bijzonder vind ik gletsjers altijd. Ik heb zo een tocht ooit gedaan in Noorwegen, vond dat ook echt heel mooi! In het begin wel eng trouwens haha

Antwoord
Karlijn 1 augustus 2016 - 11:51

Haha! Het is even wennen met die crampons ;) Ik vind gletsjers ook altijd erg indrukwekkend. Wat een natuurgeweld!

Antwoord
Stéphanie 31 juli 2016 - 20:46

Wat een gave wandeling en mooie foto’s! Als ik ooit naar IJsland ga, en dat wil ik heeeel graag, dan wil ik zeker zo’n tour boeken. Ik heb verschillende gletsjers mogen zien in Frankrijk en in Canada maar ik heb er gek genoeg nooit op gewandeld.

Antwoord
Karlijn 1 augustus 2016 - 11:49

Dank je wel! IJsland is zo’n geweldige bestemming, en deze gletsjerhike is zeker een aanrader. Zo gaaf om midden op die ijsvlakte te staan!

Antwoord
Eva 31 juli 2016 - 21:27

Wat een geweldige hike! Het ziet er zó bijzonder uit. Ik wil ook naar IJsland!

Antwoord
Karlijn 1 augustus 2016 - 11:23

Snap ik helemaal ;) Ik denk dat jij IJsland ook geweldig zult vinden!

Antwoord
Rowan 1 augustus 2016 - 11:51

Wauw dit ziet er echt heel erg gaaf uit!! Wat een bijzonder land, ik zou er graag een keertje heen willen!

Antwoord
Karlijn 1 augustus 2016 - 11:55

IJsland is echt geweldig! Ik kan het alleen maar aanbevelen :)

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 2 augustus 2016 - 10:28

Super gaaf zeg!! Ik heb zelf de crampons ondergebonden op de Viedma-gletsjer in Argentinië, wat een mooie ervaring is het toch.. :-)

Antwoord
Karlijn 2 augustus 2016 - 15:48

Geweldig, de Viedma lijkt me ook super. Dat is een zwarte gletsjer, toch? Heel cool :)

Antwoord
Nynke 2 augustus 2016 - 18:18

O ja, zo tof! Ik vond dat ook een onwijs leuke ervaring. Van die ijsgrotten had ik niet eerder gehoord, gaat zeker op de lijst voor een wintertripje naar IJsland. Thanks voor de tip :)

Antwoord
Karlijn 2 augustus 2016 - 19:23

Graag gedaan! Die grotten zien er echt bizar mooi uit, helemaal geweldig :)

Antwoord
Jessica 2 augustus 2016 - 20:29

Ik wandelde even met je mee over die prachtige gletsjer, leuk geschreven en wat een prachtige foto’s weer!

Antwoord
Karlijn 2 augustus 2016 - 20:58

Dank je Jessica :) !

Antwoord
Angela 10 augustus 2016 - 14:49

wat gaaf!! het lijkt me fysiek zwaar, maar wel erg de moeite waard. Kreeg je een beetje ruimte om foto’s te maken, of was het “hup hup we moeten weer door”?

Antwoord
Karlijn 10 augustus 2016 - 19:15

Gelukkig was het fysiek helemaal niet zwaar! Eigenlijk niet zoveel anders dan een gewone wandeling, alleen je looptechniek verschilt. Wat foto’s maken betreft was het ook een vrij relaxte tour: we konden regelmatig een fotostop maken. Erg fijn :)

Antwoord
Angela 13 augustus 2016 - 21:08

oh dat klinkt heel erg positief en nu heel erg als iets dat ik mezelf wel zie doen! :-)

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2016 - 14:59

Gewoon doen ;) !

Antwoord
Marcella 11 augustus 2016 - 15:32

Wauw, dit lijkt me echt onwijs bijzonder! Is het te doen als je last hebt van hoogtevrees? Ik zet ‘m gewoon op mijn wishlist. Ik wíl dit graag doen!

Antwoord
Karlijn 11 augustus 2016 - 18:16

Hoogtevrees is volgens mij geen issue hier, al moet je misschien niet te diep in zo’n ijsravijn kijken. Maar die kom je maar een paar tegen en dan kijk je gewoon de andere kant op ;) Zo’n gave ervaring!

Antwoord
10x de mooiste plekken van IJsland - Karlijn Travels 16 november 2016 - 10:42

[…] gletsjers, terwijl je onderweg hier en daar nog een waterval meepikt. Het mooiste is natuurlijk een wandeling op de gletsjer zelf. Bind je stijgijzers onder en klimmen maar. Geweldige […]

Antwoord
Weekverslag: een prachtige tweede week in IJsland - Karlijn Travels 6 juni 2019 - 11:20

[…] en Nieuw-Zeeland ook gletsjerwandelingen gemaakt, maar al die ervaringen zijn compleet anders. In Skaftafell klimmen we deels aan touwen over steile stukken ijs, kijken we uit over een eindeloze ijsvlakte en genieten we van de grillige vormen van de enorme […]

Antwoord
Tips IJsland: route, highlights en onze ervaringen - Karlijn Travels 7 december 2019 - 11:48

[…] We klimmen vier uur lang over de gletsjer en genieten van het overweldigende ruige landschap. In deze post lees je hier alles […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.