Home Europa Tips voor fotograferen in IJsland

Tips voor fotograferen in IJsland

Door Karlijn

Er zijn maar weinig landen die kunnen concurreren met de prachtige natuur van IJsland. Van bergen tot lavavelden, van vulkaankraters tot watervallen: IJsland heeft het allemaal. Wil je al die schitterende landschappen op hun mooist vastleggen? Deze tips voor fotograferen in IJsland helpen je erbij.

fotograferen-ijsland

Maak gebruik van de voorgrond

IJsland heeft veel bergen, maar die zijn vaak niet zo hoog. Dat kan het lastig maken om de landschappen goed te fotograferen in IJsland. Als je geneigd bent de horizon in het midden te zetten, is de kans groot dat je saaie foto’s krijgt met  halverwege een rijtje lage bergen. Probeer de horizon daarom altijd op een derde van de foto te leggen. Het mooie van IJsland is dat de voorgrond vaak erg de moeite waard is, met paarse bloemen, lavavelden of ruige rotsen. Maak daar vooral gebruik van, zodat je foto diepte krijgt.

fotograferen-ijsland-5

Wacht tot het weer omslaat

Niets zo veranderlijk als het weer in IJsland. Als het regent lijken de wolken tot op de grond te hangen en zie je helemaal niets. Maar het voordeel is: het weer kan in een paar minuten omslaan. Dan breken de wolken open, schijnt de zon er meteen doorheen en kun je eindelijk de foto maken die je wilde. Met prachtige foto’s als resultaat.

fotograferen-ijsland-6

Gebruik een polarisatiefilter

Er zit altijd een polarisatiefilter in mijn fototas, ik kan niet zonder. Een polarisatiefilter heeft verschillende effecten, waaronder het tegengaan van reflecties in glas en water. Ik gebruik hem vooral om de kleuren intenser te maken, wat vooral goed werkt bij blauwe luchten en veel zon. De filter maakt de lucht intens blauw, het gras diepgroen en alle andere kleuren knallen ook van het beeld af. Vooral mooi als de lucht helderblauw met witte wolkjes is: de lucht wordt knalblauw en de wolkjes steken er helderwit tegen af.

fotograferen-ijsland-2

Fotografeer watervallen met een grijsfilter

Als je met je standaard instellingen een foto maakt van een waterval, dan zal het water meestal ‘bevroren’ op beeld staan. Je ziet dan de waterdruppels in de lucht hangen. Daar is niets mis mee, maar zelf vind ik het prachtig als het water vloeiend en in beweging op de foto staat. Daarvoor heb je een lange sluitertijd nodig. Overdag zorgt een lange sluitertijd echter snel voor overbelichte foto’s.

Welke grijsfilter kies je?

De oplossing is een grijsfilter. Deze filters reduceren het licht en daardoor kun je met een langere sluitertijd foto’s maken. Je hebt grijsfilters in allerlei gradaties. Hoe donkerder de filter, hoe langer de sluitertijd die je kunt gebruiken. Met de fantastische Lee Big Stopper (een vierkante filter die je in een filtersysteem voor je lens zet) kun je je diafragma tien stops terugbrengen en zo hele lange sluitertijden gebruiken. Zelf vond ik het helaas te moeilijk om te fotograferen met deze donkere filter en ik heb daarom een grijsfilter met zes stops gekozen. Deze kan ik gewoon op mijn lens draaien en dat werkt voor mij veel fijner. Dit waren de resultaten (boven zonder, onder met filter):

fotograferen-ijsland-8

Neem een statief mee

Een statief is altijd een aanrader, want zo weet je zeker dat je foto’s 100% scherp worden. Ik ben meestal te lui om een statief mee te nemen, maar als je met grijsfilters en lange sluitertijden gaat werken is het noodzakelijk. Anders zijn je foto’s gegarandeerd onscherp.

Fotograferen in IJsland: vergeet je telelens niet

Ik gebruikte mijn groothoeklens en mijn 55mm-lens het meeste tijdens mijn reis door IJsland, maar ik was ook blij dat ik mijn 70-200mm-lens had meegenomen. Anders had ik nooit de puffins op de foto gekregen, die maar bleven weigeren om dichtbij te komen zitten. En ik vond het ook leuk om detailfoto’s van de landschappen, ijsschotsen en vulkaankraters te maken.

fotograferen-in-ijsland

Pas bij sneeuw en ijs je instellingen aan

Het valt nog niet mee om sneeuw en ijs echt wit op de foto te krijgen. Meestal wordt het ijs meer grijs dan wit, doordat de camera je foto automatisch onderbelicht. Tijdens onze gletsjerhike stelde ik de belichting van mijn camera daarom in op +1,5 om het ijs zo wit mogelijk te krijgen. Experimenteer ook met je witbalans, als je ziet dat je foto’s een blauwige waas krijgen. De standen schaduw, daglicht of bewolkt leveren soms betere resultaten op dan de automatische witbalans.

fotograferen-ijsland-3

Bewerk je foto’s na

Niet iedereen heeft zin om zijn foto’s nog na te bewerken, maar voor het mooiste resultaat is het wel aan te raden. Zeker als je op de RAW-stand fotografeert, want dan komen foto’s erg neutraal je camera uit. Ik gebruik zelf Lightroom en dat vind ik een heel fijn programma. Het is ideaal om je foto’s te beheren en te selecteren, en daarnaast kun je er vrijwel alle bewerkingen in uitvoeren. Ik pas altijd het contrast, de levendigheid, de verzadiging en soms de belichting een beetje aan. Geen grote ingrepen, maar genoeg om de foto de kleuren en het contrast te geven dat ik mooi vind. De foto links is onbewerkt, de foto rechts is bewerkt:

fotograferen-ijsland-9

Fotograferen van het Noorderlicht

Denk je aan IJsland, dan denk je ook aan het Noorderlicht. Omdat ik zelf in juni in IJsland was, werd het bijna niet donker en konden we dus ook het Noorderlicht niet zien. Ga je in de winter naar IJsland en wil je het Noorderlicht vastleggen? Dan kan ik je deze post van collega-blogger Jenny aanraden.

Hopelijk heb je iets aan deze tips voor fotograferen in IJsland!

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Andere blogs over IJsland

Wil je meer lezen over IJsland? Dan vind je deze blogs misschien ook interessant:

Ook leuk om te lezen

46 Reacties

Veerlez 11 december 2016 - 09:25

Wat een goede uitleg en wat een fantastische foto’s! Als ik dit allemaal zie vind ik het jammer dat ik alleen mijn telefoon had meegenomen. Al moet ik zeggen dat daar ook mooie foto’s mee te maken zijn, het is een vak apart denk ik dan :)

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 11:44

Dank je Veerle! Met een telefoon zijn inderdaad ook goede foto’s te maken, al kan ik zelf echt niet zonder mijn camera. Ik vind mijn iPhone-foto’s altijd vrij slecht, terwijl mijn vriend met zijn Samsung Edge 7 echt briljante foto’s maakt :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 11 december 2016 - 10:55

Handige tips. Ik ben nóg luier, want mijn statief heeft volgens mij al zo’n 10 jaar de zolder niet meer verlaten. Ook met mijn toestel ben ik te gemakzuchtig. Ik gebruik een 1000D vanwege de beperkte omvang, maar wil wel het gemak van verschillende objectieven hebben. Zou best een full frame willen hebben, maar die zijn me weer te lomp. Misschien is een systeemcamera wel dé oplossing voor mij?! Ik kan gewoonweg geen keus maken…

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 11:49

Herkenbaar! Mijn camera was dit jaar aan vervanging toe en ik vond het ook best lastig kiezen. Een gewone fullframe-camera is inderdaad een lomp ding en erg duur, dus dat vond ik niet te verantwoorden voor mezelf, aangezien ik alleen op reis fotografeer. Maar ik wilde wel graag fullframe en ik heb uiteindelijk voor de systeemcamera Sony A7II gekozen. Ik ben helemaal fan: hij is klein en licht (alhoewel de lenzen weer heel zwaar zijn) en de fotokwaliteit is geweldig :)

Antwoord
Serge Van Cauwenbergh 11 december 2016 - 11:04

Heel praktische tips als je het mij vraagt. Ik heb IJsland al twee maal kort bezocht en wat je hierboven schrijft, klopt volledig. Alleen was ik tijdens mijn laatste bezoek afgelopen winter serieus ziek waardoor ik geen zin had om filters uit de tas te halen. ’t Zal voor een volgende keer zijn. Meteen een ‘excuus’ om IJsland nog eens te bezoeken ;-)

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 11:51

Dank je Serge! Balen dat je ziek was in IJsland, echt heel vervelend. Maar inderdaad: wel een prima reden om weer terug te gaan, IJsland is zeker meerdere bezoeken waard!

Antwoord
Emma - Travelhotspots 11 december 2016 - 15:06

Handige tips Karlijn! En prachtige foto’s. Ik zou heel graag een keer naar IJsland gaan om alleen al zulke mooie foto’s te schieten.

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 11:51

Dank je Emma! IJsland is een geweldige bestemming, ik ben er dit jaar helemaal fan van geworden!

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 11 december 2016 - 16:01

Hele handige tips! Ik sla hem op voor als ik ooit naar IJsland ga! Maar ook in andere landen denk ik dat ik deze tips goed kan gebruiken :) een polarisatie filter staat op mijn lijstje en zou ik graag willen, lijkt me heel handig en mooi!

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 11:55

Hoi Linda, een polarisatiefilter is echt geweldig! Ik vind het effect zo gaaf, ik gebruik ‘m heel veel op reis. Zeker bij kleurrijke landschappen is het effect heel intens. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt op reis!

Antwoord
Marcel 11 december 2016 - 16:56

Prachtige foto’s en handige tips Karlijn! En de tips zijn niet alleen handig voor IJsland :-) Fijn om te lezen dat ook jij geen grote ingrepen aan je foto’s doet. Mijn statief heb ik een paar keer meegenomen maar nam ik steeds ongebruikt terug mee naar huis. Te zwaar en te lomp. Inmiddels laat ik deze thuis en ben ik op zoek naar een lichtgewicht statief.

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 11:57

Dank je Marcel, ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt! Ik kan me voorstellen dat je zo’n zwaar statief niet gebruikt op reis, dat werkt voor mij ook niet. Ik neem er maar zelden eentje mee, alleen als ik verwacht dat ik veel met lange sluitertijden wil doen. En dat is niet zo vaak ;)

Antwoord
Elisa | Lies rond de wereld 11 december 2016 - 19:37

Fijne tips en hele mooie foto’s! Ik ben ook geen fan van grote ingrepen, maar maak foto’s wel iets levendiger. Zijn ze net iets mooier :-)

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 11:41

Helemaal mee eens! Mijn foto’s komen zo neutraal mijn camera uit, daar moet even een bewerking overheen. Met een paar aanpassingen is het resultaat echt tien keer beter :)

Antwoord
Matthijs 11 december 2016 - 19:56

Goede tips om te fotograferen (in IJsland). Afgelopen november was ik in IJsland en heb ik mij aardig vergist in het fotograferen. Ik vond het moeilijk om met mijn filter om te gaan, maar dat komt de volgende keer wel. Mijn statief en nabewerkingen in Lightroom (dehaze functie) hebben mij ondanks vele mislukte foto’s toch nog mooie foto’s opgeleverd.

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 11:40

Gelukkig dat je foto’s over het algemeen toch nog zijn geslaagd! Had je ook moeite met je grijsfilter, of heb je met een andere filter geëxperimenteerd? Voor mij was die Lee Big Stopper technisch echt een brug te ver, die heb ik snel verkocht ;)

Antwoord
Matthijs 12 december 2016 - 19:30

Ik had een CPL voor het experimenteren meegenomen…Niet een succes als je geen idee hebt hoe je de kracht van zo’n filter eruit moet halen. Thuis eerst oefenen met filters voordat ik ze actief ga gebruiken haha. De Lee Big Stopper zegt me niet zoveel, maar ik kan me nu heel goed voorstellen dat het lastig fotograferen is.

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 20:45

De Big Stopper is hele krachtige grijsfilter waarmee je hele lange sluitertijden kunt hanteren, maar daarvoor zijn mijn technische vaardigheden echt te beperkt. Of ik had inderdaad thuis moeten oefenen voordat ik ‘m meenam naar Nicaragua en ik er helemaal niet mee overweg kon ;) Herkenbaar dus!

Antwoord
De Wandelgek 12 december 2016 - 07:36

Goede blog met goede tips. Kostte me even tijd om alles op te nemen. Leuk om een aantal dingen eens te gaan uitproberen op komende reizen :-) Polarisatiefilter gebruikte ik al wel maar grijsfilter met statief misschien ook eens proberen. Ik gebruik nabewerking zo min mogelijk maar eerlijk is eerlijk je kunt er foto’s echt beter mee maken. Bijvoorbeeld spiegeling uit ruiten weghalen. Ook bijsnijden werkt goed.

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 11:38

Dank je Wandelgek! Ik haal al mijn foto’s altijd even door Lightroom, inderdaad om bij te snijden en het contrast en de kleuren wat aan te passen. Zeker nu ik een nieuwe camera heb en eindelijk alles op RAW schiet moet ik wel: de foto’s komen heel neutraal mijn camera uit en dat vind ik echt niet mooi. Een hoop werk, dat fotograferen ;)

Antwoord
Anne - Ditisanne.nl 12 december 2016 - 11:16

Prachtige foto’s! Een statief sleep ik ook maar zelden mee maar heb er achteraf meestal spijt van, foto’s worden inderdaad wel scherper met een statief!

Ik las dit weekend in de nieuwste Flow een artikel over iemand die in IJsland woont, echt schitterend!

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 11:31

Dank je Anne! Een statief is inderdaad een heel gesleep en ik ben er zelf ook niet zo handig mee. Maar met die grijsfilters moet je wel :) IJsland is inderdaad schitterend, één van mijn favoriete landen!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 12 december 2016 - 19:04

Haha ik vrees nu met grote vrezen… Ik heb mijn foto’s van IJsland nog niet bekeken, maar nu ik je tips zo zie, heb ik er een aantal niet heel goed toegepast. Ik vind zeker de filters een heel goed idee! Ik had er eigenlijk nog niet aan gedacht om filters te gebruiken, maar zeker de waterval ziet er zo prachtig uit! Ik heb in IJsland (ondanks de ijskou) voor het eerst mijn statief gebruikt en dat was wel echt de moeite waard!

Hoe maak jij snel je lens schoon als er water op komt van watervallen (of regen)? Ik merkte als ik een brillendoekje bijvoorbeeld gebruik dat de lens dan snel vettig oogt.

Antwoord
Karlijn 12 december 2016 - 20:47

Hoi Dominique, dat wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat jouw foto’s niet geslaagd zijn! Voor hetzelfde geld heb je precies het tegenovergestelde gedaan met briljante resultaten :) Ik ben helaas niet zo’n professionele lenzenschoonmaker: ik droog ‘m altijd zo snel mogelijk aan mijn t-shirt of trui. En dan ga ik ‘m ’s avonds netjes oppoetsen met een lenzendoekje. Dat kan vast op een betere manier!

Antwoord
Eva 13 december 2016 - 21:50

Goede tips Karlijn! IJsland lijkt me een prachtige bestemming en een droom voor (hobby)fotografen. Ik zou er zelf heel graag eens naartoe gaan :)) Geweldige foto’s heb je gemaakt!

Antwoord
Karlijn 14 december 2016 - 11:08

Dank je Eva! Hopelijk heb je ook iets aan deze tips in Nieuw-Zeeland volgend jaar :)

Antwoord
Eva 14 december 2016 - 17:04

Dat weet ik wel zeker ;-) Kan niet wachten!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 17 december 2016 - 23:33

IJsland is zo mooi en fotogeniek! Ik ben er in de winter geweest en ik ben heel benieuwd hoe het er in andere seizoenen uitziet.

En die puffins, liefde. Geweldige beesten.

Antwoord
Karlijn 18 december 2016 - 11:40

Helemaal mee eens! Ik wil IJsland juist graag in de winter gaan zien, vooral de ijsgrotten staan hoog op mijn verlanglijstje :)

Antwoord
Angela 20 december 2016 - 12:49

Wat een super handige blog! Ik fotografeer zelf niet, maar ik ga deze post doorgeven aan mijn vriend, die zal er vast wat aan hebben.
Ik ben verbaasd hoeveel een klein beetje nabewerking hier en een filter daar al voor groots effect kan zorgen! Heel mooi!

Antwoord
Karlijn 20 december 2016 - 13:10

Ik hoop dat je vriend iets kan met deze tips :) Vooral nabewerken kan echt veel verschil maken, en dan hoef je inderdaad niet eens veel aan te passen!

Antwoord
Marcella 20 december 2016 - 20:58

Goeie tips Karlijn, en wat een gaaf landschap! Ik kijk er naar uit om onwijs mooie foto’s te maken in juni! :-)

Antwoord
Karlijn 21 december 2016 - 11:05

Dat gaat vast lukken, ik ben heel benieuwd hoe jullie IJsland gaan vinden!

Antwoord
De Wandelgek 20 augustus 2017 - 17:29

Hoi Karlijn, Goeie tips en ik had deze blog graag voor mijn Groenlandreis gelezen. De tips voor hey grijsfilter make me een hoop duidelijk over hoe dat werkt. Ook die instelling +1,5 was handing geweest. Heb nu vooral steeds goes gelezen waar de zon precies vandaan kwam om Dan met het licht mee te fotograferen maar dat lukt niet altijd. Het meenemen van een groothoeklens is Het enige way ik ietsje anders heb opgelost. Heb een 2e camera mee genomen. Hou gewoon niet zo van steeds lenzen wisselen. Nog een tip. Neem een camera mee met een sports stand. Handing bij walvissen en andere dieren fotograferen. En wissel bij Het scherpstellen van automaat voor initieel scherpstellen naar manueel tijdens de daadwerkelijke fotografie. Geen noorderlicht helaas in de zomer. Ja end polarisatie filter is zoo belangrijk voor mooie blauwe luchten die knallen ?

Antwoord
Karlijn 21 augustus 2017 - 09:55

Ik zag je foto’s van Groenland voorbij komen op Instagram, en het zag er fantastisch uit! Wat een gave reisbestemming. Volgens mij zijn je foto’s meer dan prima gelukt :) Een tweede camera lijkt me stiekem ook ideaal. Ik ben gek op mijn camera, maar het wisselen van lenzen is best vervelend. Zeker omdat deze camera al het stof in de wijde omgeving schijnt aan te trekken, waardoor ik ‘m na elke reis schoon moet laten maken. Vanwege het gesleep blijf ik toch voor 1 camera kiezen, maar ik zie zeker de voordelen van een tweede in. Dank voor je tips!

Antwoord
De Wandelgek 22 augustus 2017 - 13:08

Ja de foto’s van Groenland zíjn zeker mooi geworden, maar ik experimenteer graag met nieuwe technieken en middelen. Daarom vind ik dit soort tips zo leuk. Heb alleen zelf geen grijsfilter dus eerst maar eens aanschaffen.. Mijn we camera is overigens een kleintje dus handzaam. Ben benieuwd naar je Bali foto’s.

Antwoord
Karlijn 23 augustus 2017 - 03:08

Een grijsfilter kan inderdaad handig zijn! Ik ga mijn best doen met de foto’s op Bali :)

Antwoord
Simone Diederich 30 september 2017 - 09:42

Hoi Karlijn,
Ik ga volgend jaar op vakantie naar IJsland! Ik twijfel alleen heel erg wat voor een lenzen ik erbij zal aanschaffen. Ik heb een Canon 1200D, de kitlens en 50mm 1.8. Nu heb ik geen groot budget maar als ik toch zo’n vette reis ga maken, wil ik nog wel een lens erbij kopen die de pracht van IJsland vastlegt. Het wordt dus kiezen tussen een groothoek en telelens. Welke van die twee lenzen heb jij het meest gebruikt of raad je het meest aan? Ik hoor het graag :)

Antwoord
Karlijn 30 september 2017 - 12:01

Hoi Simone, daar hoef ik niet lang over na te denken: dat moet wat mij betreft een groothoeklens worden :) Het is samen met mijn 55mm mijn meest gebruikte lens op elke reis, ik vind ‘m fantastisch. In IJsland heb ik mijn telelens alleen gebruikt voor de puffins, en af en toe voor details in het landschap. Met de groothoeklens kun je je echt uitleven in IJsland!

Antwoord
Natascha 11 december 2017 - 14:40

Wat een bijzonder mooi land is het hé! Ik ben er in de winter (april) van dit jaar geweest. Herken veel van de mooie foto’s. Ben zelf (met een georganiseerde groepsreis) in 6 dagen heel IJsland rond geweest. Waren 8 hele gave dagen in totaal in dit magische land. Kan mij helemaal vinden in jou blogs.

Antwoord
Karlijn 11 december 2017 - 21:32

Hoi Natascha, leuk om te horen dat jij IJsland ook zo gaaf vond! Ik ben er echt helemaal wild van, zo’n bijzonder en fantastisch mooi land :)

Antwoord
Dea 11 februari 2018 - 12:03

Dankjewel voor de tips Karlijn, leuk om te lezen. Mijn polarisatiefilter ligt een beetje vergeten in een hoekje, maar die ga ik toch maar even afstoffen en meenemen. En een grijsfilter heb ik ook op mijn verlanglijstje gezet. We vertrekken over 5 dagen naar IJsland. Mijn Sony alpha 6000 met 18-105 mm lens gaan mee en ook mijn statief.

Antwoord
Karlijn 12 februari 2018 - 10:27

Wat een mooi vooruitzicht Dea! Heel veel plezier in IJsland en veel succes met fotograferen!

Antwoord
Tips voor festival fotografie op reis - Karlijn Travels 14 februari 2020 - 11:04

[…] Tips voor fotograferen in IJsland […]

Antwoord
Priscilla 20 september 2020 - 08:14

Hi Karlijn, zomerreis IJsland staat voor 2021 in de agenda. Ter voorbereiding op die reis kom ik jouw blog tegen. Leuk om te weten, dat je jaren na plaatsing nog steeds iemand helpt hiermee ;-)

Antwoord
Karlijn 20 september 2020 - 17:27

Hoi Priscilla, dat is inderdaad leuk, dank voor je reactie! IJsland is fantastisch, dat wordt een geweldige reis volgend jaar :) Alvast veel plezier met de voorpret!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.