Home Europa Een praktische gids voor kamperen op IJsland

Een praktische gids voor kamperen op IJsland

Door Karlijn

Tijdens onze eerste IJsland-reis sliepen we in hotels, maar toen we afgelopen zomer teruggingen, huurden we een camper. We wilden de hooglanden van IJsland in en daar is kamperen de beste optie, omdat er weinig andere accommodaties zijn. Kamperen op IJsland is enorm populair en het land heeft talloze campings. Op unieke locaties in de natuur, zoals Thakgil en Landmannalaugar, maar ook midden in dorpen. Wil je ook kamperen op IJsland? Lees dan mijn tips voor een mooi kampeeravontuur.

kamperen in IJsland voor de vulkanen van Landmannalaugar

Als je mijn blog al wat langer leest, dan weet je dat ik geen kampeerder ben. Ik begrijp kamperen gewoon niet zo goed. Al het gedoe wat erbij komt kijken, het gebrek aan privacy…geef mij maar een fijn hotel. Maar kampeerder of niet, op sommige bestemmingen is kamperen nu eenmaal de beste optie. In West-Australië huurden we bijvoorbeeld een Landcruiser met daktent, omdat er relatief weinig accommodaties waren op een deel van onze route. Hetzelfde gold in de binnenlanden van IJsland. Bovendien wilde ik in IJsland graag flexibel zijn, omdat je nooit weet wat het weer doet. Daarom huurden we een camperbusje en omarmden we het IJslandse campingleven met volle overgave.

vrouw zit in de deuropening van een camper in IJsland

Camper of auto met daktent huren in IJsland?

Wil je ook gaan kamperen op IJsland? Dan is het belangrijk om het juiste vervoersmiddel te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een auto huren en een tentje achterin gooien, een auto met daktent huren of voor een camper gaan. Wij kozen voor een camperbusje van Happy Campers. 4WD, want een 4×4 is nodig als je de binnenlanden van IJsland in wilt. Houd bij het maken van je keuze rekening met deze zaken:

  • Het weer op IJsland. Het regent en waait regelmatig op IJsland en het kan behoorlijk fris worden. Ik zou dan ook alleen een tentje kiezen als het budget niets anders toelaat, of als je een hardcore kampeerder bent die zijn hand niet omdraait voor een beetje regen 😉 . Tijdens onze reis regende het een keer 32 uur non-stop en ik had echt medelijden met de mensen die in hun zeiknatte tent in de modder zaten.
  • Een auto met daktent is al comfortabeler, maar ook hier speelt het weer een rol. Ook dan heb je namelijk geen ‘binnen’. Als je binnen wilt zitten omdat het te koud is buiten, en dat is het vaak, dan ben je aangewezen op je auto. Ik vond dat zelf heel irritant in West-Australië (waar het om zes uur al donker was), dus vandaar dat we daar niet voor hebben gekozen.
  • Zoek je maximaal comfort, kies dan voor een compleet uitgeruste grote camper. Zo’n bakbeest is niet heel flexibel, maar alles zit er op en aan. 
  • Ik vond ons camperbusje uiteindelijk ideaal. Het was geen enorm ding, dus parkeren was nergens een probleem. We konden prima binnen zitten en als we de bank uitklapten hadden we een vrij comfortabel bed. Niets mis mee!

camperbus in IJsland

Pas vooral op voor het wildlife in IJsland ;)

Kamperen in IJsland in de zomer of de winter

Ik zelf zou kamperen op IJsland alleen overwegen in de zomer. Maar er zijn natuurlijk mensen die daar anders over denken en ook koudere maanden prima vinden voor een kampeertrip. Kies dan een camper met een goede verwarming, die je de hele nacht aan kunt laten staan. Zo kun je ook in koudere maanden met een camper op pad.

camper bij Thakgil vulkaan IJsland

Reizen met een camper in IJsland

We bekeken sites van verschillende aanbieders en kozen uiteindelijk voor een camper van Happy Campers. Ze hebben meerdere uitvoeringen, van een klein 2WD camperbusje tot een 4×4 XL-bus voor vijf personen. Wij hadden de Happy 4×4, met vier zitplaatsen en slaapruimte voor twee personen en die is ons heel goed bevallen. De bus zelf rijdt fijn, het bed is prima en we waren blij met de bijrijdersstoel, die we konden draaien. Zo ontstond er een soort mini-huiskamer met een bank en stoel.

binnenkant camper IJsland binnenkant camper binnenkant camper

Niet te koud om te kamperen in IJsland

De camper is voorzien van alles wat je nodig hebt, van dekbed tot bestek. Je hebt wifi in de bus en die werkt bijna overal in IJsland goed. Sommige dingen waren wel erg basic, zoals het 1 pits-gasstelletje en de twee pannen. Daardoor werd koken soms een soort militaire operatie waarbij alles in losse stappen moest gebeuren, maar vooruit: dat hoort bij het gedoe wat kamperen is 😉 De camper heeft een goede verwarming, dus we hebben het ook ’s nachts niet koud gehad.

kamperen in IJsland

Campings op IJsland: wat kun je verwachten?

Het netwerk van campings op IJsland is uitgebreid. Behalve in de binnenlanden en aan de zuidoostkust is er meestal wel een camping in de buurt. Kijk wel goed naar de voorzieningen per camping. De meeste campings in IJsland zijn simpelweg een grasveld waar iedereen naar eigen inzicht zijn camper of auto neer kan zetten. Er is altijd een sanitairgebouwtje, maar er zijn niet altijd extra faciliteiten, zoals wasmachines. Douches zijn er meestal wel, maar niet op alle campings. De voorzieningen zijn sowieso niet erg uitgebreid. Meestal zijn er maar een paar wc’s en douches voor de hele camping. Soms heb je een collectieve douche, zoals bij een sportschool, of een douche met alleen een gordijn, zodat je je spullen nergens kwijt kunt. Moet je van houden.

Camping Thakgil

Eten bij de campings in IJsland

Bij twee van onze campings hoorden hotels en daar zaten ook leuke restaurants bij. Twee keer zaten we op een camping op loopafstand van een dorp en konden we daar uit eten. Maar verder moesten we overal zelf koken. Doe van tevoren boodschappen, want op de campings zelf is niets te krijgen. Zeker in de binnenlanden liggen de campings zo afgelegen dat er in de wijde omtrek geen supermarkt is, dus zorg dat je bevoorrading op orde is.

Locatie van de campings in IJsland

Ik had van tevoren een wat te idyllisch beeld van campings in IJsland. Ik zag veel rust en ruimte voor me. Dat viel vaak een beetje tegen, want de campings op de populaire plekken in IJsland zijn in de zomermaanden druk. Op sommige plekken, zoals Landmannalaugar, is er maar één camping en die staat aan het eind van de dag bomvol. De omgeving is schitterend, maar je staat dan zij aan zij met de andere honderd campers. Gelukkig zijn er ook campings die wel redelijk idyllisch zijn, met als absolute winnaar die tussen de bemoste bergen van Thakgil.

Camping IJsland Thakgil Camping IJsland Thakgil

Kaart met campings IJsland

Natuurlijk kun je op Google Maps makkelijk campings op IJsland vinden, maar deze kaart geeft je ook een mooi overzicht van waar de campings liggen.

Wat kosten campings op IJsland?

Een overnachting op een camping in IJsland kost ongeveer tien tot twintig euro per persoon. Op sommige campings moet je apart betalen voor het gebruik van de douches. De meeste campings hebben een receptie waar je kunt betalen, maar niet overal. Is er niemand aanwezig als je aankomt, zoek dan gewoon een plek uit en ga daar staan. Er komt dan ’s avonds iemand bij je langs om de betaling te regelen.

Mag je wildkamperen in IJsland?

Nee, wildkamperen in IJsland is verboden, omdat het de natuur teveel schade toebrengt. Je mag alleen buiten een officiële camping kamperen als je daarvoor toestemming hebt van eigenaar van het land waar je op staat. 

Camping IJsland gletsjers

Campings in IJsland: is vooraf reserveren nodig?

Eén van de redenen dat wij voor kamperen in IJsland kozen, was dat we flexibel wilden zijn. En daar is kamperen perfect voor, want de campings in IJsland hoef je niet van tevoren te reserveren. Het kan meestal niet eens. Het was nergens zo druk dat er geen plek meer was, dus daar hoef je zelfs in de drukke zomermaanden niet bang voor te zijn. Ik vond het ideaal: eindelijk weer eens rondreizen zonder vooraf een strak plan te moeten maken.

Is de camping card van IJsland handig?

Je kunt in IJsland een camping card aanschaffen, waarmee je kunt kamperen op verschillende campings. Wij kregen het advies om deze kaart niet te kopen. Er zijn ongeveer veertig campings bij aangesloten, dus met een beetje pech kom je steeds op een camping terecht waar de kaart niet geldig is. Het hangt wel af van je route, dus kijk even op de website van de camping card of de kaart je voordeel op kan leveren.

Kamperen met camperbus in IJsland

Met de camper naar IJsland vanuit Nederland

Wil je met je eigen camper naar IJsland gaan? Dat kan! We zagen opvallend veel campers en caravans met een kentekenplaat van het Europese vasteland. Er vaart een ferry tussen Hirthals in Denemarken en Seydisfjördur in IJsland. Hirthals is zo’n duizend kilometer rijden vanuit Nederland en de overtocht naar IJsland duurt ongeveer 3,5 dag. Een prima oplossing als je graag met eigem vervoer door IJsland reist.

Meer lezen over IJsland?

Ook leuk om te lezen

2 Reacties

Saskia 2 september 2022 - 20:39

Wat een ervaring zo met de camper! En wat een gave foto’s bij al je blogs over IJsland. Wij zijn onze reis voor volgend jaar aan het plannen. Zo camperen spreekt me eigenlijk wel aan. Is het qua kosten interessanter dan hotels/pensions etc? Of gelijkwaardig aan elkaar? En is de camper dan zo compleet dat je verder niks vanuit Nederland mee hoeft te nemen?

Antwoord
Karlijn 3 september 2022 - 12:41

Dank je wel Saskia! Ik vind het lastig om te zeggen waar je precies goedkoper mee uit bent: hotels of kamperen. Wij waren duurder uit met kamperen, omdat we een 4×4 camper moesten huren vanwege het rijden op F-wegen. Ga je de Ring Road rijden, dan heb je geen 4×4 nodig en kun je relatief goedkoop een camperbusje huren. De kleinste campers beginnen bij Happy Campers rond de 90 euro per dag. Het is dus echt een kwestie van de kosten op een rijtje zetten, aan de hand van jullie plannen. Wij hoefden inderdaad niets meer mee te nemen uit Nederland voor het kamperen. De bus was compleet uitgerust en je kunt ook wat extra pakketten bijboeken (met campingstoeltjes bijvoorbeeld), zodat je zeker weet dat je alles bij je hebt. Veel plezier met de voorbereidingen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.