Home Europa Praktische tips voor een auto huren in IJsland

Praktische tips voor een auto huren in IJsland

Door Karlijn

In IJsland kun je eigenlijk niet zonder eigen vervoer. Het land is gemaakt voor een roadtrip, dankzij de schitterende landschappen die ervoor zorgen dat je na elke bocht wel even wilt stoppen. Ik maakte twee trips naar IJsland en zelf rijden was de ideale manier van reizen. Ga je ook een auto huren in IJsland? Dit zijn mijn praktische tips om van je roadtrip een geweldig (en veilig) avontuur te maken.

Heb je een huurauto nodig in IJsland?

Veruit de meeste mensen die naar IJsland gaan, huren een auto. Logisch, want er is vrijwel geen openbaar vervoer. Je kunt wel losse tours boeken, maar die zijn duur en bieden je niet de vrijheid die je in IJsland juist zo graag wilt hebben. Het land is namelijk zo mooi, dat je overal wilt kunnen stoppen om een foto te maken. Of om gewoon even rustig om je heen te kijken en te genieten van de ruige landschappen.

Is autorijden in IJsland veilig?

Jazeker, dat is geen enkel probleem. Het is niet druk op de wegen en je kunt op de Ring Road onmogelijk verdwalen. Ga je de binnenlanden in, zoals wij deden, dan is het extra belangrijk dat je je goed voorbereidt. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt met 4WD’s. Let ook goed op met het weer, want dat kan in IJsland makkelijk omslaan. Wees bijvoorbeeld extra voorzichtig als het mistig wordt.

Risico op de weg: schapen!

Als IJsland iets veel heeft, dan zijn het schapen. En die hebben de gewoonte om onverwachts de weg over te steken. Ook als ze je auto al van verre zien aankomen en ze je al een halve minuut aan staan te staren vanuit de berm. Minder dus altijd vaart en denk niet: ik schiet er wel even voorlangs. Nog een tip: zet je auto alleen stil langs de weg op plekken die daarvoor zijn gemaakt. De wegen in IJsland zijn smal en zomaar ergens parkeren kan gevaarlijk zijn.

Waar kun je een auto huren in IJsland?

In IJsland een auto huren kan bij verschillende aanbieders. Zelf huur ik altijd auto’s bij Sunnycars.nl, omdat de voorwaarden hier zo goed zijn. Alles wat je nodig hebt aan verzekeringen of extra’s is ingebrepen in de huurprijs, dus je hoeft ter plekke nergens over te twijfelen. En nog fijner: er komen ook niet opeens extra kosten bij. Je kunt tot één uur voor de huuraanvang nog gratis annuleren en je krijgt gratis 1GB aan data mee. Zo kom je onderweg niet zonder internet te staan. Bovendien heeft Sunnycars.nl 24/7 Nederlandse support.

Goedkoop een auto huren in IJsland

Sunnycars.nl is overigens niet altijd de goedkoopste aanbieder. Wil je prijzen voor autohuur vergelijken en zien of je ergens goedkoop een auto kunt huren op IJsland, kijk dan ook eens bij:

Tip: boek je auto op tijd, zeker als je reist in de drukke zomermaanden. Dan heb je meer keus en loop je ook niet het risico dat alleen de duurste auto’s nog beschikbaar zijn.

Een camper huren in IJsland

Wil je een camper huren in IJsland en overal lekker kamperen? Wij kozen voor onze tweede rondreis IJsland een 4WD-camperbusje van Happy Campers en dat is ons heel goed bevallen. Heb je liever een wat ruimere camper, kijk dan eens bij Travelhome.nl.

kamperen in IJsland

Let op: neem je creditcard mee

Om je huurauto of camper in IJsland mee te krijgen, heb je een creditcard nodig die op naam staat van de hoofdbestuurder. Dat is verplicht voor de borg. Zorg ook dat er genoeg ruimte op je creditcard staan om de borg voor te kunnen schieten.

Een auto huren in Reykjavík of op vliegveld Keflavik?

Je kunt je huurauto in IJsland het beste ophalen op het vliegveld waar je aankomt. Voor de meeste mensen zal dat het vliegveld bij Reykjavik zijn, Keflavik Airport. Let op: kies bij het boeken van je huurauto voor locatie Keflavik Airport en niet voor Reykjavík zelf. Anders moet je nog met de bus of taxi van het vliegveld naar de stad om je auto op te halen (en hem later weer af te leveren).

Hoe oud moet je zijn om een auto te huren in IJsland?

De regels kunnen per autoverhuurbedrijf verschillen, maar meestal moet je minimaal 20 jaar zijn om een auto te kunnen huren in IJsland. Vaak moet je tot je 25e wel een jonge bestuurder-toeslag betalen.

Tips voor een auto huren in IJsland

Hoe zijn de wegen in IJsland?

De Ring Road (1) is de weg die helemaal rond het eiland leidt. Dit is een geasfalteerde weg, die in prima staat is. Hij is wel vrij smal en een vluchtstrook is er meestal niet. Bruggen zijn soms maar eenbaans (one lane bridges) en in het noorden reden we zelfs een paar keer door een one lane-tunnel. Een bijzondere ervaring om daar te rijden en maar te hopen dat er geen tegenliggers komen, al is er af en toe wel een kleine inham om te stoppen en een auto te laten passeren. Gelukkig is het nergens in IJsland erg druk, dus de smalle wegen zijn geen probleem.

Heb je een 2WD of 4WD nodig in IJsland?

De kans is groot dat je tijdens je IJsland-reis grotendeels over de Ring Road rijdt en dan heb je geen 4WD nodig. De kleinere onverharde wegen zijn soms in wat minder goede staat, met meer hobbels en kuilen, maar korte stukjes zijn met een gewone auto (als je voorzichtig bent) meestal goed te doen. Ga je het binnenland in en neem je de F-wegen? Dan moet je een 4WD hebben, anders mag je hier niet rijden. Dat wil je ook niet, want de wegen kunnen erg slecht zijn. Neem het risico niet, want je gewone huurauto is niet verzekerd als er iets gebeurt en dat kan je erg veel geld kosten.

Let op: rivieroversteken en verzekeringen voor F-wegen

Check goed bij je autoverhuurder of je wel écht verzekerd bent voor het rijden op F-wegen met de auto die je hebt gekozen. Soms geldt dat namelijk alleen voor de duurste 4WD-huurauto’s. In het diepe binnenland kom je soms bovendien rivieroversteken tegen. Daar ben je met geen enkele huurauto voor verzekerd, dus check goed hoe diep het water is en weeg af of je de oversteek op een verantwoorde manier kunt maken.

kleurrijke bergen IJsland

Rijden in IJsland tijdens de winter

Ik was beide keren in de zomer in IJsland, dus ik heb geen ervaring met rijden in de winter. Omdat de weersomstandigheden in de winter pittig kunnen zijn (wind, regen, sneeuw, ijs), is het aan te raden om een 4WD te huren en om sneeuwkettingen mee te nemen. Houd het weerbericht goed in de gaten, want je loopt het risico dat je vast komt te zitten in een sneeuwbui. In IJsland zijn regelmatig wegen afgesloten in de winter. Deze website geeft de meest actuele weginformatie weer. Ook handig als je in de zomer het binnenland ingaat.

Tips voor zelf rijden in IJsland

Verkeersregels in IJsland

De verkeersregels in IJsland zijn vrijwel hetzelfde als in Nederland, dus daar hoef je niet aan te wennen. Zet wel je lichten dag en nacht aan, want dat is in IJsland verplicht.  De maximale snelheid staat altijd goed aangeven in IJsland. Op de Ring Road is de maximale snelheid 90 kilometer per uur. Houd je daaraan, want van de boetes in IJsland word je niet vrolijk.

Tanken en parkeren in IJsland

Langs de Ring Road zijn er genoeg tankstations, maar in het binnenland is dat niet zo. Trek je het binnenland in, plan dan je tankstops van tevoren goed. Bij de tankstations kun je met pinpas of creditcard betalen en je kunt hier relatief goedkoop lunchen. Dé plek om een beroemde IJslandse hotdog te proeven. Parkeren is in IJsland nergens een probleem: er is plek genoeg en parkeren is bijna altijd gratis.

De weg vinden met een huurauto

De weg vinden in IJsland is niet moeilijk, want zoveel wegen zijn er niet. Met Google Maps kom je overal. Download de kaart van IJsland vooral wel even, zodat je die ook nog kunt gebruiken als je even offline bent.

Plan genoeg tijd in voor elke rit – inclusief mooie stops

Het leuke van een roadtrip IJsland is dat er onderweg altijd veel te zien is. Rijd zeker niet zomaar van A naar B, maar plan onderweg verschillende leuke stops in. Het is aan te raden om de avond van tevoren je rit goed voor te bereiden, zodat je geen mooie plekken mist en genoeg tijd neemt om alles te zien wat je wilt zien.

Meer lezen over IJsland?

 *Dit bericht bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.