Home Europa De F35 in IJsland: naar Kerlingarfjöll via hooglandroute Kjölur

De F35 in IJsland: naar Kerlingarfjöll via hooglandroute Kjölur

Door Karlijn

Heel veel niets. Dat is het uitgestrekte binnenland van IJsland. Je rijdt eindeloos langs vulkaankraters, lavavelden, gletsjers, geothermische gebieden en heel soms een boerderij. Desolaat, maar toch indrukwekkend mooi. Je ontdekt het binnenland via de F-wegen, die alleen in de zomer geopend zijn. Sommige F-wegen zijn heel slecht, andere zijn met een 4×4 makkelijk te doen. Een goed voorbeeld van een prima F-weg is de F35, de Kjölur-hooglandroute dwars door het binnenland van IJsland. Een prachtige rit én je kunt onderweg het indrukwekkende Kerlingarfjöll bezoeken.

kaart F35

Waar ligt de F35 – de Kjölur-route?

De Kjölur-route, officieel de Kjalvegur genoemd, is één van de belangrijkste wegen in het IJslandse binnenland. De F35 begint bij de Gullfoss-waterval en eindigt bij de aansluiting op de Ring Road (1), niet ver van Bolstadharhlidh in Noord-IJsland. De hele weg is zo’n 170 kilometer lang en leidt tussen de gletsjers Langjökull en Hofsjókull door. De weg gaat pas open in de zomermaanden, als hij sneeuwvrij is gemaakt. Hoewel de F-wegen van IJsland de reputatie hebben vrij slecht te zijn, is de F35 prima te doen. Op deze website kun je zien of de weg open is en of er bijzonderheden zijn om rekening mee te houden.

Onze reisroute door het binnenland van IJsland 

Wij reden de F35 tijdens onze reis door het binnenland van IJsland. Hier lees je alles over onze reisroute.

camperbusje IJsland

4×4 nodig voor F-wegen in IJsland?

De F35 is een onverharde weg die op sommige stukken erg hobbelig is (wasbord) en waar je de gaten moet ontwijken, maar waar je verder probleemloos kunt rijden. De weg is alleen toegankelijk met een 4×4. Let goed op als je je auto huurt, want niet alle autoverhuurbedrijven geven je toestemming om F-wegen te nemen. Ook niet als je een 4×4 huurt. Wij huurden onze 4×4-camperbus bij Happy Campers, dat rijden op F-wegen toestaat.

Meer aan F35 IJsland

Bezienswaardigheden op de F35 – Kjölur-route

Welke bezienswaardigheden liggen er aan de Kjölur-route en welke zijn echt een stop waard?

1. De indrukwekkende waterval Gullfoss

Wij sliepen de avond voordat we aan de F35 begonnen op de Skjól Camping, zes kilometer rijden van de waterval Gullfoss. Deze waterval is één van de bekendste hoogtepunten van IJsland en wordt dan ook druk bezocht. De waterval ligt net niet aan de F35, maar je mag ‘m niet overslaan op weg daar naartoe. Doordat we zo dichtbij sliepen, konden we er al om acht uur zijn en hadden we de hele waterval voor onszelf. Gullfoss stort zich in twee trappen in een kloof van ruim dertig kilometer diep en dat is een indrukwekkend schouwspel.

waterval in kloof IJsland

2. Heel veel niets: rijden op Kjölur-route F35

Direct na Gullfoss begint de F35 en rijd je de onverharde weg op. Je bent meteen écht in the middle of nowhere. Zo ver als je kunt kijken is er niets. Alleen maar grillige rotsen, zwarte bergen en in de verte eindeloze gletsjers. Het is een ruig niemandsland en het is heel gaaf om hier te rijden. Onderweg kom je niet zo gek veel bezienswaardigheden tegen. De uitlopers van het meer Hvitárvatn zijn een stop waard, zeker als het meer fotogeniek spiegelt. Verder is het vooral genieten van dat boze, desolate vulkanische landschap.

F35 Kjolur IJsland

3. Kerlingarfjöll: indrukwekkend geothermisch gebied

Na twee uur rijden ga je de F35 af en neem je de F347 naar het berggebied Kerlingarfjöll. Grillige bergen doemen voor je op en je kunt stoppen bij een riviertje met een mooie waterval. Hoe dichter je bij Kerlingarfjöll komt, hoe kleurrijker de landschappen worden. En dan wacht het mooiste deel van Kerlingarfjöll nog, het geothermische gebied Hveradalir. Wij parkeerden onze camper op de camping van Kerlingarfjöll, die in 2022 meer bouwplaats dan camping was. Er wordt daar een nieuw resort gebouwd en tijdens ons bezoek waren er helemaal geen voorzieningen, op een dixie na. Vanaf 2023 zou dat weer beter moeten zijn.

Bergen Kerlingarfjoll

geothermisch landschap IJsland

Mooie wandeling in Kerlingarfjöll

De bouwwerkzaamheden betekenden dat wij maar één nacht wilden blijven en in de middag al de wandeling naar Hveradalir maakten. Een mooie, pittige hike langs vulkanen en door sneeuwvelden, met als beloning een spectaculaire eerste blik op Hveradalir. We liepen dwars door dat schitterende gebied met borrelde modderpoelen, enorme rookpluimen en bergen in alle kleuren van de regenboog. Zeker een hoogtepunt van onze IJsland-reis.

vulkanisch landschap met stoom

Man op rand vulkaan Kerlingarfjoll IJsland

vulkanisch berglandschap Kerlingarfjoll in IJsland4. De indrukwekkende kloof van Kerlingarfjöll

Loop je langs de weg terug naar de camping (of rijd je terug, want je kunt er ook met de auto komen), vergeet dan niet om regelmatig de diepe kloof van Kerlingarfjöll in te kijken. De rivier heeft hier de ruige, bemoste rotsen prachtig uitgesleten.

Kloof Kerlingarfjoll

5. Door het niets over de F35 naar Hveravellir

Tijd om verder te rijden over de F35 in IJsland. In de verte zien we op een bepaald moment enorme rookwolken opdoemen en dat blijkt onze stop te zijn: Hveravellir. Dit is ook weer een geothermisch gebied, met gekleurde waterpoelen, kokende modder en een mystieke sfeer. Een kudde schapen struinde hier kalm rond toen wij er waren, wat enigszins surrealistisch aandeed. Bij Hveravellir kun je ook kamperen en er is een warmwaterbron waar je in kunt relaxen.

Hveravellir

6. Uitzicht over het Blöndulón-meer

Echte stops zijn er niet meer op het laatste deel van de F35, maar de landschappen blijven prachtig. Ik genoot erg van het stuk net voor het Blöndulón-meer, wat werd geregeerd door schapen. Die waren vastbesloten om pas op het allerlaatste moment de weg af te springen als er een auto aankwam. Het meer zelf heeft een schitterende turquoise kleur en op de top van de pas heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Vanaf dit punt ben je zo weer op de Ring Road van IJsland en zit je F-avontuur erop.

Schapen op weg in IJsland Hooglanden IJsland

Hoeveel dagen nodig voor de F35 in IJsland – de Kjölur-route?

Je kunt de hele Kjölur-route van zuid naar noord in theorie in één dag doen, maar dat is echt zonde. Neem vooral de tijd om rustig te rijden en stop zeker in Kerlingarfjöll, misschien wel het hoogtepunt van je hele IJsland-reis. Wij sliepen één nacht op de camping in Kerlingarfjöll, zodat we genoeg tijd hadden om een lange wandeling door dit schitterende gebied te maken.

Paarden IJsland

PRAKTISCHE TIPS VOOR DE F35 IN IJSLAND

F35 IJsland rijden Waterval Kerlingarfjoll

Ook leuk om te lezen

4 Reacties

Ruben 16 augustus 2022 - 09:44

Die F35 stond voor mij ook hoog op het lijstje. Na 7 keer Ijsland buiten het zomerseizoen, zou ik die 8e keer het binnenland al liftend bezichtigen. En yes: supervlot ! Bij de camping van Kerlingarfjoll had je ook de mogelijkheid om een warmwaterbadje te nemen in de rivier. De foto vind je op je fb-pagina :)

Antwoord
Karlijn 16 augustus 2022 - 13:46

Wat gaaf! Ik vond de weg echt geweldig. De camping van Kerlingarfjöll was deze zomer een grote puinhoop, maar het badje was er nog steeds ;)

Antwoord
Saskia 7 juli 2023 - 20:48

Door deze blog hebben wij vandaag Kerlingarfjoll bezocht. Het was supergaaf, mooi en indrukwekkend. Echt een hoogtepunt van onze reis. Bedankt dus voor je tip!!

Antwoord
Karlijn 8 juli 2023 - 10:23

Wat leuk dat je me even een berichtje stuurt en dat Kerlingarfjoll zo gaaf was. Dank je wel en geniet nog enorm van jullie reis!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.